244. آیه
لَیْسَ عَلَیْکُمْ جُناحٌ أَنْ تَدْخُلُوا بُیُوتاً غَیْرَ مَسْکُونَةٍ فیها مَتاعٌ لَکُمْ وَ اللَّهُ یَعْلَمُ ما تُبْدُونَ وَ ما تَکْتُمُونَ
گناهی بر شما نیست که وارد خانههای غیر مسکونی شوید که در آنجا متاعی متعلق به شما وجود دارد و خدا آن چه را آشکار میکنید یا پنهان میدارید، میداند. (29 / نور)
شرح آیه از تفسیر نمونه
و از آنجا که هر حکم استثنایی دارد که رفع ضرورتها و مشکلات از طریق آن استثناء به صورت معقول انجام میشود، در این آیه میفرماید:
«گناهی بر شما نیست که وارد خانههای غیر مسکونی شوید که در آنجا متاعی متعلق به شما وجود دارد». و در پایان اضافه مینماید:
«وَ اللَّهُ یَعْلَمُ ما تُبْدُونَ وَ ما تَکْتُمُونَ». شاید اشاره به این است که گاه بعضی از افراد از این استثناء سوءاستفاده کرده و به بهانه این حکم وارد خانههای غیر مسکونی میشوند تا کشف اسراری کنند و یا در خانههای مسکونی به این بهانه که نمیدانستیم مسکونی است، وارد شوند اما خدا از همه این امور آگاه است و سوء استفاده کنندگان را به خوبی میشناسد.
منظور از «بیوت غیر مسکونه» چیست؟
منظور ساختمانهایی است که شخص خاصی در آن ساکن نیست، بلکه جنبه عمومی و همگانی دارد، مانند کاروانسراها، میهمانخانهها و همچنین حمامها و مانند آن، این مضمون در حدیثی از امام صادق صریحا آمده است.(1) این احتمال نیز وجود دارد که منظور خانههایی باشد که ساکن ندارد و انسان متاع خود را در آنجا به امانت گذارده و هنگام گذاردن، رضایت ضمنی صاحب منزل را برای سرکشی یا برداشتن متاع گرفته است. ضمنا از این بیان روشن میشود که انسان تنها به عنوان این که متاعی در خانهای دارد، نمیتواند درِ خانه را بدون اجازه صاحبخانه بگشاید و وارد شود، هر چند در آن موقع کسی در خانه نباشد.
*****
1- «وسائل الشیعه»، جلد 14، صفحه 161.
مجازات کسی که بدون اجازه در خانه مردم نگاه میکند
در کتب فقهی و حدیث آمده است که؛ اگر کسی عمدا به داخل خانه مردم نگاه کند و به صورت یا تن برهنه زنان بنگرد، آنان میتوانند در مرتبه اول اورا نهی کنند، اگر خودداری نکرد، میتوانند با سنگ او را دور کنند، اگر باز اصرار داشته باشد، میتوانند با آلات قتاله از خود و نوامیس خود دفاع کنند و اگر در این درگیری شخص مزاحم و مهاجم کشته شود، خونش هدر است، البته باید به هنگام جلوگیری از این کار سلسله مراتب را رعایت کنند یعنی تا آنجا که از طریق آسانتر این امر امکانپذیر است، از طریق خشنتر وارد نشوند.
شرح آیه از تفسیر مجمعالبیان
«مَتاع»: کالا.
در مورد این سراها دیدگاهها متفاوت است:
1 از ششمین امام نور، حضرت صادق علیهالسلام آوردهاند که منظور از این سراها، سراهای عمومی نظیر: حمامها، کاروانسراها و آسیابهاست.
2 امّا به باور پارهای، منظور خرابهها و ویرانههایی است که فرد، گاهی برای ضرورت ناگزیر میشود به آنجا وارد گردد.
3 از دیدگاه برخی، منظور مغازههای بزرگ، تجارتخانهها و انبارهای عمومی است که کالاهای مردم در آنجا انبار شده است.
«شعبی» در این مورد میگوید:
هنگامی که مغازهداران و صاحبان تجارتخانهها و کمپانیها درهای آنها را گشودند و کالاهای خود را در برابر دید مردم قرار دادند، همین کار نشانگر این است که اجازه ورود دادهاند.
4 و از دیدگاه برخی دیگر، منظور مسافرخانهها و هتلهایی است که در راهها برای مردم ساختهاند.
به باور ما، آیه شریفه دارای مفهومی گسترده است و بهتر آن است که همه این موارد را شامل گردد.
وَ اللَّهُ یَعْلَمُ ما تُبْدُونَ وَ ما تَکْتُمُونَ.
و خدا به آنچه آن را آشکار میسازید و پوشیده میدارید، آگاه است و همه را میداند.
حقّ امنیّت(1)
از حقوق اساسی انسان حّق امنیّت است:
حّق امنیّت جسم و جان؛
امنیّت حیثیّت و کرامت بشری؛
امنیّت اندیشه و عقیده درست؛
امنیّت اجتماعی، سیاسی، قضایی، فرهنگی، شغلی، اقتصادی و امنیّت منزل و مسکن و قلمرو زندگی؛
و سرانجام، امنیّت در دیگر شؤون و جلوههای حیات در قلمرو حقّ و عدالت.
طبیعیترین و ابتداییترین حق بشری نعمت ارزشمند امنیّت، ابتداییترین و طبیعیترین حقّ هر فرد، خانواده، جامعه و تمدّن بشری است و ضرورت آن بدون آموزگار و دانشگاه و کتاب و پیامبر صلی الله علیه و آله نیز برای همه قابل درک و فهم است.
بر این اساس است که هر فرد و جامعهای همانگونه که امنیّت را محبوب و مطلوب خویش مینگرد، اگر از خوی انحصارطلبی و تجاوزکاری و ددمنشی بدور باشد و انسانی و اسلامی بیندیشد، به همان میزان باید آن را برای دیگران نیز به رسمیّت شناسد.
به همین دلیل، به باور متفکّران، آن نظام و جامعه و تمدّنی در خور احترام است که امنیّت و حقوق بشری دیگران را محترم شمارد و ضمن تأمین و تضمین آن، عوامل ناامنی و نگرانی را از میان بردارد و مهار کند.
*****
1. مترجم.
امنیّت خانه و محلّ زندگی(1)
انسان همانگونه که دارای دو بُعد فردی و اجتماعی است، در واقع دارای دو گونه زندگی فردی و گروهی نیز هست که هر کدام برای خود آداب و مقرّرات ویژه خود را دارد.
در زندگی گروهی، انسان ناگزیر است که از نظر خوراک و پوشاک، طرز نشست و برخاست و گفتار و عملکرد، آدابی دست و پاگیر و مشکل را به جان خرد که ادامه این شرایط در همه شبانهروز طاقتفرسا و شکننده است به همین جهت در پی آن است که در کنار خانواده و درون خانهاش در استراحت و آرامش و امنیّت کامل باشد و هیچکس اجازه نیابد که سرزده و خودسرانه بر محیط زندگی او وارد شود چرا در غیر اینصورت، خانه نیز به سان کوچه و بیابان خواهدشد و قداست و حرمت نخواهد داشت.
بر این اساس است که قرآن در این آیاتی که گذشت این حقّ انسان را تضمین میکند و میفرماید:
هان ای توحیدگرایان! اگر به راستی ایمان دارید در هر موقعیّت و اقتدار و شرایطی هستید بدون اجازه کسی وارد خانهاش نشوید و خودسرانه حرم امنیّت او را به بازیچه نگیرید و با خودسری و خودکامگی و بهانههای گوناگون و سلطهجویانه این حقّ بشری مردم را پایمال نسازید؛ یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَدْخُلُوا بُیُوتاً غَیْرَ بُیُوتِکُمْ حَتَّی تَسْتَأْنِسُوا … (2)
و هشدار میدهد که:
نیکوکاری و پروای خدا آن نیست که از پشت خانهها و دیوار مردم وارد خانهها شوید، بلکه تقوا و ایمان آن است که امنیّتِ خانه و مسکن و محیط زندگی مردم را احترام گذارید و با اجازه آنان از در خانه و مسکن آنان وارد شوید …؛
… وَ لَیْسَ الْبِرُّ بِأَنْ تَأْتُوا الْبُیُوتَ مِنْ ظُهُورِها وَ لکِنَّ الْبِرَّ مَنِ اتَّقی وَ أْتُوا الْبُیُوتَ مِنْ أَبْوابِها … (3)
*****
1. مترجم.
2. سوره نور، آیه 27.
3. سوره بقره، آیه 189.