21. آیه (بُخل، آفت اخلاقی خانواده است)
الَّذینَ یَبْخَلُونَ وَ یَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبُخْلِ وَ یَکْتُمُونَ ما آتاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ أَعْتَدْنا لِلْکافِرینَ عَذاباً مُهیناً
آنها کسانی هستند که بخل میورزند و مردم را به بخل دعوت میکنند و آن چه را که خداوند از فضل (و رحمت) خود به آنها داده، کتمان مینمایند. (این عمل، در حقیقت از کفرشان سرچشمه گرفته) و ما برای کافران، عذاب خوار کنندهای آماده کردهایم. (37 / نساء)
شرح آیه از تفسیر نمونه
«بُخْل» غالبا از کفر سرچشمه میگیرد، زیرا افراد بخیل، در واقع ایمان کامل به مواهب بیپایان پروردگار و وعدههای او نسبت به نیکوکاران ندارند، فکر میکنند کمک به دیگران آنها را بیچاره خواهد کرد و این که میگوید:
عذاب آنها خوارکننده است برای این است که جزای «تَکَبُّر» و «خود برتر بینی» را از این راه ببینند. ضمنا باید توجه داشت که بخل منحصر به امور مالی نیست، بلکه گرفتگی در هر نوع موهبت الهی را شامل میشود، بسیارند کسانی که در امور مالی بخیل نیستند ولی در علم و دانش و مسایل دیگری از این قبیل بخل میورزند.
شرح آیه از تفسیر مجمعالبیان
«بُخْل»: این واژه اسم ذَمّ است و به مفهوم سختی در بخشش و سرباز زدن از اعطای چیزی است که بخشیدن آن لازم است؛ و در مورد کسی به کار میرود که کارش گناهی بزرگ است. پارهای نیز بر آنند که به معنای سرباز زدن از چیزی است که منع آن بیثمر و اعطای آن نیز بدون زیان است.
واژه «شُحّ» نیز به مفهوم «بُخْل» است و هر دو در برابر جود و بخشش قرار دارند. به بیان علی بن عیسی، بخل، منع از بخشش است؛ چرا که طبیعت بخیل از آن رنج میبرد و جود، بذل احسان است؛ چرا که انسان بخشنده از بخشش رنج نمیبرد که شادمان میگردد.
در این آیه شریفه به یکی از خصلتهای نکوهیده و بازدارنده میپردازد و به کسانی که دچار این آفت هستند هشدار میدهد که:
الَّذینَ یَبْخَلُونَ وَ یَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبُخْلِ
همان کسانی که خود بخل میورزند و مردم را نیز به این کار زشت وامیدارند و آنچه را خدا از فزونبخشی خود به آنان ارزانی داشته است پوشیده میدارند؛ و اشاره میکند که ما برای کفرگرایان عذابی خفّت آور فراهم ساختهایم.
به بارو گروهی از مفسّران منظورِ آیه شریفه کسانی هستند که از پرداخت حقوق مالی خویش سرباز میزنند و دیگران را نیز باز میدارند؛ امّا به باور برخی دیگر، منظور کسانی هستند که از بیان اوصاف و نشانههایی که از پیامبر اسلام شناختهاند، بخل میورزند و یاران پیامبر را نیز به آن وسوسه میکنند.
وَ یَکْتُمُونَ ما آتاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ
و آنچه را که خدا از فزونبخشی خود به آنان ارزانی داشته است پوشیده میدارند.
برخی از مفسران در تفسیر این فراز میگویند:
منظور این است که آنان میکوشند تا با پنهان ساختن نعمتها و امکانات اقتصادی که خدا به آنان ارزانی داشته است، برای خصلت نکوهیده «بُخْل» خویش بهانه و عذری بیابند. برخی نیز بر آنند که آنان آگاهی خویش در مورد پیامبر اسلام و حقّانیت دعوت و بعثت او را پوشیده میدارند.
به باور ما، آیه شریفه از هر نوع بخل و خست و بخل ورزی هشدار میدهد؛ خواه در امور مادّی و اقتصادی باشد، یا علمی و بهرهدهی معنوی. با این بیان، هر کس از ادای آنچه بر عهده اوست سرباز زند و مردم را از انجام آنها باز دارد و حقایق و فضایل و ارزشهای کسی را کتمان کند در خور نکوهش است.
در روایت است که خدای بخشاینده هرگاه به کسی نعمتی ارزانی داشت، دوست دارد آثار نعمت خویش را در زندگی او بنگرد.
وَاعْتَدْنا لِلْکافِرینَ عَذاباً مُهیناً.
و ما برای کسانی که نعمتهای خدا را با کتمان حقایق انکار میکنند و یا به خود و هوشمندی خویشتن نسبت میدهند، عذابی خفّت آور آماده ساختهایم؛ عذابی که مایه خواری و رسوایی و باعث اهانت به آنان میشود؛ و این دستاورد خود آنان است.