59. آیه (پایان ماجرای طوفان نوح)
وَ قیلَ یا أَرْضُ ابْلَعی ماءَکِ وَ یا سَماءُ أَقْلِعی وَ غیضَ الْماءُ وَ قُضِیَ الْأَمْرُ وَ اسْتَوَتْ عَلَی الْجُودِیِّ وَ قیلَ بُعْداً لِلْقَوْمِ الظَّالِمینَ
و گفته شد ای زمین آبت را فرو بر و ای آسمان خودداری کن و آب فرو نشست و کار پایان یافت و (کشتی) بر (دامنه کوه) جودی پهلو گرفت و (در این هنگام) گفته شد: دور باد قوم ستمگر.
(44 / هود)
شرح آیه از تفسیر نمونه
سرانجام امواج خروشان آب همه جا را فراگرفت، آب بالا و بالاتر آمد، گنهکاران بیخبر به گمان این که یک طوفان عادی است به نقاط مرتفع و برآمدگیها و کوههای زمین پناه بردند، اما آب از آن هم گذشت و همه جا در زیر آب پنهان شد، اجساد بیجان طغیانگران و باقیمانده خانهها و وسایل زندگانیشان در لابلای کفها روی آب به چشم میخورد. نوح زمام کشتی رابه دست خدا سپرده، امواج کشتی را به هر سو میبرد در روایات آمده است که شش ماه تمام (از آغاز ماه رجب تا پایان ذیالحجة و به روایتی از دهم ماه رجب تا روز عاشورا) این کشتی سرگردان بود (1) و نقاط مختلفی و حتی طبق پارهای از روایات سرزمین مکه و اطراف خانه کعبه را سیر کرد. سرانجام فرمان پایان مجازات و بازگشت زمین به حالت عادی صادر شد. آیه فوق چگونگی این فرمان و جزئیّات و نتیجه آن رادر عبارات بسیار کوتاه و مختصر و در عین حال فوقالعاده رسا و زیبا در ضمن شش جمله بیان میکند و میگوید:
«به زمین دستور داده شد، ای زمین آبت را در کام فرو بر» (وَ قیلَ یا أَرْضُ ابْلَعی ماءَکِ). «و به آسمان دستور داده شد ای آسمان دست نگهدار» (وَ یا سَماءُ أَقْلِعی). «و آب فرو نشست» (وَ غیضَ الْماءُ). «و کار پایان یافت» (وَ قُضِیَ الْأَمْرُ). «و کشتی بر دامنه کوه جودی پهلو گرفت» (وَ اسْتَوَتْ عَلَی الْجُودِیِّ). «در این هنگام گفته شد:
*****
1- «مجمع البیان» ، جلد 5، صفحه 164 «قرطبی» جلد 5، صفحه 3269.
دور باد قوم ستمگر» (وَ قیلَ بُعْداً لِلْقَوْمِ الظَّالِمینَ). تعبیرات آیه فوق به قدری رسا و دلنشین و در عین کوتاهی گویا و زنده و با تمام زیبایی آن قدر تکان دهنده و کوبنده است که به گفته جمعی از دانشمندان عرب این آیه «فصیحترین و بلیغترین» آیات قرآن محسوب میشود، هر چند همه آیات قرآن در سرحد اعجاز از فصاحت و بلاغت است. شاهد گویای این سخن همان است که در روایات و تواریخ اسلامی میخوانیم که گروهی از کفار قریش، به مبارزه با قرآن برخاستند و تصمیم گرفتند آیاتی همچون آیات قرآن ابداع کنند، علاقمندانشان برای مدت چهل روز بهترین غذاها و مشروبات مورد علاقه آنان را برایشان تدارک دیدند، مغز گندم خالص، گوشت گوسفند و شراب کهنه تا با خیال راحت به ترکیب جملههایی همانند قرآن بپردازند. اما هنگامی که به آیه فوق رسیدند، چنان آنها را تکان داد که بعضی به بعض دیگر نگاه کردند و گفتند این سخنی است که هیچ کلامی شبیه آن نیست و اصولاً شباهت به کلام مخلوقین ندارد، این را گفتند و از تصمیم خود منصرف شدند و مأیوسانه پراکنده گشتند. (1)
«جودی» کجا است؟
بسیاری از مفسران گفتهاند جودی که محل پهلو گرفتن کشتی نوح در آیه فوق معرفی شده کوه معروفی است در نزدیکی موصل. (2) بعضی دیگر از مفسرین آن را کوهی در حدود شام و یا نزدیک «آمِد» و یا در شمال عراق دانستهاند. در کتاب مفردات راغب آن را کوهی در میان موصل و الجزیره (نام منطقهای است در شمال عراق و آن غیر از الجزایر و الجزیره معروف امروز است) بعید نیست که همه اینها به یک معنی بازگردد زیرا «موصل» و «آمِد» و «جزیره» همه جزء مناطق شمالی عراق و نزدیک شام میباشند. بعضی دیگر از مفسران احتمال دادهاند که منظور از جودی هر کوه و زمین محکمی است، یعنی کشتی نوح بر یک زمین محکم که برای پیاده شدن سرنشینانش آماده بود پهلو گرفت، ولی مشهور و معروف همان معنی اول است.
*****
1- «مجمعالبیان» ، جلد 5، صفحه 165، «روح المعانی» ، جلد 12، صفحه 57.
2- «مجمعالبیان» ، «روح المعانی» و «قرطبی» ذیل آیه مورد بحث.
شرح آیه از تفسیر مجمعالبیان
«بَلْع»: فرو بردن چیزی از راه دهان به درون، یا بلعیدن.
«اِقْلاع»: ریشه کن ساختن چیزی که اثری از آن برجای نماند.
فرو نشستن طوفان نوح
در این آیه آفریدگار هستی در اشاره به فرمان خود برای فرو نشستن طوفان میفرماید:
وَ قیلَ یا أَرْضُ ابْلَعی ماءَکِ
سرانجام فرمانِ پایانِ طوفان فرا رسید و خدا به زمین دستور داد که:
هان ای زمین، آب خود را که از چشمهسارها جوشیده است فرو بر، تا دیگر بر روی تو آبی نماند. با این فرمان زمین در کمترین مدت ممکن آب خود را بلعید.
وَ یا سَماءُ أَقْلِعی
و به آسمان نیلگون نیز فرمان داده شد که:
هان ای آسمان، تو هم از ریزش باران خودداری کن. این جمله نیز نشانگر آن است که ابرها به یک سو رفتند و باران به سرعت قطع شد.
وَ غیضَ الْماءُ
و آب فرو نشست و به درون زمین فرو رفت و بدین سان زمین آب خود و آبی را که از آسمان فرود آمده بود، همه را بلعید و در خود فرو برد؛ چرا که خدا اینگونه خبر داده است.
برخی بر آنند که زمین تنها آب خود را فرو برد و آبی که از آسمان فرو ریخته بود، به صورت رودخانهها و دریاها در آمد؛ چرا که خدا میفرماید:
هان ای زمین آب خود را فرو بر. این بیان از امامان نور نیز روایت شده است.
وَ قُضِیَ الْأَمْر
و فرمان در مورد نابودی کفرگرایان و بیداد پیشگان انجام شد و به باور برخی و فرمان در مورد نجات نوح و همراهان باایمان او به انجام رسید.
وَ اسْتَوَتْ عَلَی الْجُودِی
و کشتی بر کوه جودی قرار گرفت.
«ابو مُسلَم» بر آن است که «جُودیّ» به مفهوم هر کوه بلند و هر زمین سختی است و در کتاب «النُّبُوَّة» از حضرت رضا علیهالسلام آورده است که فرمود:
نوح تا پایان طوفان به فرمان خدا در کشتی ماند و آنگاه کشتی را برای لنگر انداختن به حال خود رها کرد که در این هنگام خدا به کوهها ندا داد که کشتی نوح را بر شانه کدامین شما قرار دهم؟ همه کوهها گردن کشیدند امّا کوه «جودِی» که در منطقه «موصِل» بود فروتنی کرد و خدا کشتی را به سوی آن کوه هدایت فرمود و بر شانههای آنان لنگر انداخت.
وَ قیلَ بُعْداً لِلْقَوْمِ الظَّالِمینَ.
و خدا فرمود:
دور باد مردم بیداد پیشه از رحمت و مهر خدا. به بیان دیگر، خدا بیدادگران را از رحمت خود دور گرداند؛ چرا که آنان با حق ستیزی و گمراهی خویش، خود را به هلاکت افکندند و به باور پارهای ممکن است این سخن از فرشتگان یا نوح یا ایمان آوردگان به خدا باشد که چنین گفتند.
گفتنی است که در آیه مبارکه جلوههای زیبا و بدیعی از فصاحت و بلاغت یا زیبایی قالب و مفاهیم جلوهگر است که سخن انسان نه تنها هرگز نمیتواند به پای آن برسد که نمیتواند به آن نزدیک هم بشود.
برای نمونه: در آیه شریفه با اینکه روی سخن با زمین و آسمان است، به صورت فرمان آمده است تا اقتدار بیشتری را برساند.
در مرحله دوم، هماهنگی در مفهوم و محتوا و تألیف سخن در اوج زیبایی و شکوه است به گونهای که هر ادیب و اندیشمندی را به حیرت میکشد.
افزون بر آن حسن بیان و لطافت تعبیر در ترسیم وضعیت و تصویر صحنه غوغا میکند. و دیگر اینکه گزیدهگویی، فشردهگویی، زیباگویی و نکات دلنشین بسیاری که تنها آگاهان و آشنایان آنها را مییابند و احساس میکنند در آغاز تا پایان داستان بویژه در این آیه شریفه جلوهگر است.
در این مورد آوردهاند که:
گروهی از کفرگرایان عرب بر آن شدند تا چیزی به سان قرآن بسازند و به میدان بیاورند؛ از این رو چهل روز بهترین غذاها همچون: نان سفید از مغز گندم، گوشت برّه و شراب ناب برای خود اختصاص دادند تا ذهن و هوش خود را صاف و آماده کار سازند، امّا هنگامی که برای آغاز کار بر گرد هم نشستند، این آیه شریفه را برای آنان آوردند و آنان با خواندن آیه مورد بحث گفتند:
شگفتا از این سخن بلند و زیبا، این سخن به گفتار انسانها شباهت ندارد و نمیتوان به سان آن آورد؛ و از پی آن با یأس و سرافکندگی از کار خود دست برداشته و منصرف شدند.