فصل هفتم: احکام حائض
سؤال 84- آیا داخل شدن زن حائض به رواقهای اطراف ضریح مطهّر امام رضا (علیه السلام) اشکال دارد گرچه قبر را ببیند و به ضریح نزدیک باشد؟
جواب: مانعی ندارد، ولی وارد حرم نشود.
سؤال 85- تکلیف زنی که چندین ماه است که لکههای پیدرپی میبیند چیست؟ لازم به ذکر است که اطبّا احتمال میدهند که این خونها مربوط به زخمهای درونی باشد.
جواب: مسأله دو صورت دارد، اگر ثابت شود که خون مربوط به زخم یا دمل و رحم است غسل ندارد و طبق معمول باید وضو بگیرد و نماز بخواند و اگر خون مربوط به عوارض رحم بوده باشد استحاضه است، چنانچه کم باشد در حدود دیدن لکههای مختصر باید برای هر نماز وضو بگیرد و غسل ندارد و باید بدن را بشوید و نماز بخواند و اگر جریان دارد غسل واجب میشود (یک غسل برای نماز صبح و غسل دیگر برای ظهر و عصر و غسل سوّم برای مغرب و عشا) و اگر غسل برای او ضرر یا مشقّت شدید دارد میتواند تیمّم کند.
سؤال 86- آیا نزدیکی با حائض بعد از قطع خون و قبل از غسل جایز است؟
جواب: جایز است ولی احتیاط مستحب در ترک آن است.
سؤال 87- هرگاه زن جنب بوده و عادت ماهیانه او فرارسید یا در حال عادت ماهیانه جنب شد، آیا میتواند در همان حال غسل جنابت کند؟
استفتاءات جدید (مکارم)، ج1، ص: 44
جواب: مانعی ندارد و با غسل جنابت از جنابت پاک میشود و همچنین غسلهای مستحب را نیز میتواند انجام دهد.
سؤال 88- در مسأله شماره 426 مرقوم فرمودهاید (حیض خونی است که در هر ماه چند روزی از رحم زن خارج میشود و به هنگام انعقاد نطفه غذای فرزند است) انطباق این مسأله با توجّه به نکات مشروحه ذیل با موازین علمی مبهم است لذا خواهشمند است توضیحات بیشتری مرقوم فرمایید: یک دوره ماهیانه در یک زن بالغ قبل از یائسگی معمولا دارای مراحل ذیل میباشد:
الف) مرحله افزایش حجم رحم در این مرحله رحم زن در اثر ترشح هورمون استروژن ضخیم میشود، ضخیم شدن دیواره رحم به منظور آمادگی رحم برای پذیرش جنین میباشد.
ب) در صورتی که آبستنی صورت پذیرد و جنین تشکیل شود، جنین موجود از لولههای رحمی گذشته وارد رحم میشود و در این لایه ضخیم و پرخون لانهگزینی میکند، در اینجا جنین تا مدّتی از مواد غذایی که به وسیله خون حمل میگردد تغذیه میکند و رشد مینماید در واقع جنین از خود خون به عنوان غذا تغذیه نمینماید بلکه از اکسیژن و مواد غذایی که به وسیله خون حمل میشود استفاده میکند.
ج) تقریباً پس از سه هفته از لانهگزینی، جفت تشکیل میشود در اینجا وظیفه جفت، گرفتن مواد غذایی و اکسیژن از بافت ضخیم شده رحم و انتقال آن به جنین از طریق بند ناف میباشد همینطور گاز کربنیک حاصل از فعّالیّتهای حیاتی جنین را به خون مادر انتقال میدهد و وظیفه دیگر جفت ترشح هورمون مادری یا پرژسترون میباشد که از عادت ماهیانه جلوگیری میکند.
د) در صورتی که آبستنی اتفاق نیفتد دیواره ضخیم و پرخون شده رحم تخریب و شروع به ریزش مینماید که به نام عادت ماهیانه معروف میباشد. پس از پایان خونریزی، دیواره رحم مجدّداً خود را برای پذیرش جنین بعدی آماده میکند یعنی شروع به ضخیم شدن و پرخون شدن مینماید و لذا وقتی یک زن، آبستن میشود معمولا به دلیل ترشح هورمونهای مخصوص که ذکر آن گذشت اصولا قاعدگی اتفاق نمیافتد (نه اینکه جنین آن خون را میخورد) یعنی اصولا خونریزی وجود ندارد که جنین آن را بخورد.
استفتاءات جدید (مکارم)، ج1، ص: 45
ه-) کلیه مراحل فوق به وسیله ترشح هورمونهای مختلف کنترل میشوند و اگر این هورمونها را توسط تزریق یا خوراکی به یک زن بدهند قاعده نمیشود پس در اینجا خوردن خون را در چگونه میتوان به عنوان غذای بچه محسوب داشت؟
جواب: منظور این نیست که دیواره رحم خونریزی میکند و جنین آن را میبلعد بلکه منظور این است که در موقع بارداری خون در عروق مادر ذخیره میشود و از طریق جفت یا غیر آن به جنین منتقل میگردد و موادّ غذایی و اکسیژن موجود را جنین از همان خون مادر میگیرد همانگونه که در مدّت شیرخوارگی غالباً عادت ماهانه نیست زیرا قسمتهایی از خون تبدیل به شیر میشود و غذای نوزاد میگردد پس اگر بگوییم خون غذای بچّه است منظور این معناست نه آنچه نوشتهاید.
استفتاءات جدید (مکارم)، ج1، ص: 47