بخش سیزدهم:
سقط جنین
1
سقط غیر مجاز
1. بعد از انعقاد نطفه
سؤال 718. آیا بعد از انعقاد نطفه از بین بردن آن جایز است؟
جواب: در صورتی که یقین یا خوف خطر یا ضرر مهمی برای مادر نباشد، جایز نیست و دیه دارد.
2. جنین کافر
سؤال 719. سقط جنین مسلمان و کافر چه حکمی دارد؟
جواب: واضح است که ساقط کردن جنین مسلمان جایز نیست، حتّی اگر فرزند نامشروع باشد. و در مورد بچّههای کفّار نیز ساقط کردن مجاز نیست، حتّی اگر در مذهب آنها فرزند نامشروع باشد.
سؤال 720. آیا در موارد زیر قبل از ولوج روح میتوان سقط درمانی انجام داد:
الف) بیماریهایی که میدانیم مسلّماً جنین پس از تولّد خواهد مرد.
ب) بیماریهای ژنتیکی.
ج) ناهنجاریهای نوزادان «مثل آنانسفالی».
جواب: سقط جنین در این موارد اشکال دارد، به خصوص که پیش بینیهای فوق جنبه قطعی ندارد.
سؤال 721. عوامل فوق در مورد جنین پس از ولوج روح چگونه خواهد بود؟
جواب: جایز نیست.
3. جنین غیر شیعه
سؤال 722. سقط جنین غیر شیعه چه حکمی دارد؟
جواب: سقط جنین در هیچ مورد جایز نیست؛ مگر در موارد ضرورت.
***
2
مواردی که سقط جنین جایز است
1. نطفه رشد یافته در لوله آزمایشگاه
سؤال 723. اطبا در آزمایشگاه، منی مرد (اسپرم) را با تخمک زن (اوول) در لوله آزمایش قرار داده، و آن را رشد میدهند، بفرمایید:
الف) آیا نطفه رشد یافته را میتوان دور افکند، یا این کار حکم سقط جنین دارد، و لذا باید تا طفلِ کامل (صاحب روح) شدن از وی محافظت نمود؟
جواب: نگهداری آن واجب نیست.
ب) اگر دور افکندن آن جایز نباشد، آیا باید دیه سقط جنین پرداخت شود؟
در صورتی که باید پرداخت شود بر عهده کیست؟
جواب: از جواب قبل روشن شد که دیه ندارد.
ج) آیا بین دور انداختن آن قبل از ولوج روح، یا بعد از ولوج، فرقی هست؟
جواب: مادام که به صورت انسان زندهای در نیامده، حفظ آن دلیلی ندارد.
د) در مورد سؤال فوق، آیا تفاوتی بین نطفه مرد اجنبی با منی زن اجنبیه برای لقاح و رشد در لوله آزمایشگاهی هست؟
جواب: تفاوتی نیست.
ه) اگر منی متعلّق به مرد و زن اجنبی و اجنبیه باشد، آیا اصل انجام این عمل جایز است؟
جواب: خالی از اشکال نیست.
2. در صورتی که جنین ناقصالخلقه شود
سؤال 724. در زن حاملهای که مبتلا به سرطان رحم شده، و درمان آن هم به اشعه درمانی نیاز دارد، و دادن اشعه هم باعث ناقص الخلقه شدن جنین میشود، آیا میتوان قبل از اشعه درمانی، سقط درمانی کرد؟
جواب: اگر ناقصالخلقه شدن او قطعی و شدید است، و در مراحل نخستین بارداری و قبل از رسیدن به مرحله جنینِ کامل باشد، و راه درمان نیز منحصر به این راه گردد مانعی ندارد.
3. جان مادر در خطر باشد
سؤال 725. معمول است که در زنان حامله مبتلا به سرطان «مثلًا سرطان پستان» اگر سرطان از نوع پیشرفته باشد حمل در هر مرحلهای باشد سقط درمانی را انجام داده و به درمان مادر میپردازند. و این کار از «دو نظر» اهمّیت دارد:
نخست اینکه حیات مادر در خطر است، و دیگر اینکه با اجازه ندادن به ختم حاملگی هم مادر از بین میرود و هم فرزند بدون مادر به جای میماند. بدین جهت اگر سرطان از نوع اوّلیه باشد، و حاملگی در ماههای انتهایی، صبر میکنند تا جنین به حدّ قابلیت زندگی برسد، و سپس با عمل جرّاحی آن را زودتر از موعد از شکم خارج، و تحت مراقبت ویژه او را بزرگ میکنند. و اگر حاملگی در ماههای اولیه باشد، سقط درمانی انجام شده، و درمان سرطان هم صورت میپذیرد. البتّه در این موارد سقط درمانی در صورتی انجام میپذیرد که درمان اساسی سرطان برای جنین مضر باشد، مثل شیمی درمانی. یا اشعه درمانی؛ آنچه در بالا آمد از منظر شرع چه حکمی دارد؟
جواب: اگر حیات مادر در خطر باشد، و جنین ماههای اوّل را طی کند مانعی ندارد. و متولّد کردن بچّه قبل از موعد وپرورش او با شرایط ویژه هم اشکالی ندارد.
سؤال 726. زنی که در ماه هفتم حاملگی به سر میبرد، در اثر تصادف نیاز به عمل جرّاحی فوری پیدا میکند، که لازمهاش بیهوش نمودن اوست، ولی در اثر بیهوشی بچّه میمیرد (علم یقینیبه فوت بچّه داریم) آیا جایز است مادر، جرّاحی و عمل شود؟
جواب: اگر جان مادر در خطر است و راه منحصر به عمل جرّاحی و بیهوشی باشد مانعی ندارد.
سؤال 727. در فرض بالا در صورتی که احتمال فوت بچّه برود، آیا باز هم جایز است مادر عمل شود؟
جواب: با شرایط بالا، این فرض به طریق اولی جایز است.
سؤال 728. اگر پس از ولوج روح، علم به تلف شدن مادر و جنین باشد، آیا سقط جنین جایز است؟
جواب: در فرض مسأله، که اگر مادر به همان حال باقی بماند هر دو میمیرند، میتوان با سقط جنین جان مادر را نجات داد.
سؤال 729. اگر طبیب تشخیص قطعی دهد که ماندن جنین موجب مرگ مادر میگردد، بفرمایید:
الف) آیا جایز است جنین را در شکم مادر از بین ببرد، تا مادر سالم بماند؟
جواب: چنانچه خلقت جنین کامل نشده مانعی ندارد.
ب) آیا میتوان مادر را به همان حال باقی نهاد تا بچّه سالم بماند و مادر بمیرد؟
جواب: هرگاه بچّه به صورت انسان کامل در نیامده باشد، سقط جنین برای نجات مادر اشکال ندارد.
ج) اگر در باقی گذاردن مادر به همان حال، احتمال مرگ، هم برای مادر و هم برای بچّه در کار باشد تکلیف چیست (یعنی احتمال مرگ و سلامت برای هر دو مساوی باشد)؟
جواب: اگر بدانیم یکی از آن دو قطعاً نجات پیدا میکند، باید آنها را به حال خود گذاشت تا یکی از آن دو بدون دخالت انسان دیگری نجات یابد. و اگر امر دایر میان این است که هر دو بمیرند یا فقط جنین بمیرد، میتوان جنین را سقط کرد تا مادر زنده بماند.
د) آیا حکم فوق نسبت به جنین قبل از ولوج روح تفاوت دارد؟
جواب: از جوابهای بالا معلوم شد.
4. سلامتی مادر در خطر باشد
سؤال 730. خانمی دچار بیماری چشمی گردیده، و اطبّا نظر به عمل جرّاحی به طور اورژانسی دادهاند؛ امّا متأسّفانه این خانم دارای حمل سه ماهه است، و به ناچار باید سقط جنین کند، و بعد عمل جرّاحی چشم را به انجام برساند. و اگر چشم خود را عمل نکند کور میشود، و همچنین ضررهای زیادی به جنین وارد میگردد، در این صورت آیا سقط جنین جایز است؟
جواب: در فرض مسأله پایان دادن به بارداری ظاهراً مانعی ندارد.
سؤال 731. آیا در موارد زیر میتوان سقط جنین کرد؟
الف) مادر بیمار باشد، و ادامه حاملگی (با تشخیص پزشک، و وضعیتی که مادر دارد، و خودش نیز تشخیص داده) باعث تشدید بیماری و وخامت حال مادر گردد.
ب) بیماری فوق به درجهای برسد که حیات مادر متوقّف بر سقط جنین باشد.
ج) مادر در کمال صحّت و سلامتی است، و هیچگونه خطری او را تهدید نمیکند، و جنین نیز سالم است، ولی دو سر دارد. یا سر جنین به شکل انسان نیست، و اگر با چنین حالتی متولّد شود، طبق تشخیص پزشک، ممکن است چند روز پس از تولّد از دنیا برود. یا ادامه حیات چنان فرزندی برای خود او، و والدین و جامعه مشکلاتی خواهد داشت.
د) در فروض فوق، حکم مسأله را قبل و بعد از ولوج روح بیان فرمایید.
ه) در هر صورت، آیا مسئولیتی از نظر شرعی برای پزشک و زوجین وجود دارد؟
و) چنانچه لازم باشد پزشک مرد اقدام به سقط جنین نماید، چه حکمی دارد؟
جواب: سقط جنین تنها در صورتی جایز است که جان مادر در خطر باشد.
همچنین اگر بیماری شدیدی مادر را تهدید کند، و جنین هنوز به مرحله دمیدن روح نرسیده باشد. و نیز اگر تشخیص قطعی داده شود که جنین به گونهای ناقص است که برای پدر و مادر و اطرافیان سبب عسر و حرج شدید میشود، مشروط بر اینکه روح در آن دمیده نشده باشد. در این سه صورت، ختم حاملگی جایز است است. و اگر راه منحصر به طبیب مرد باشد، در این صورت مانعی ندارد. و احتیاط آن است که پدر و مادر، طبیب را نسبت به دیه تبرئه کنند.
5. جنین معیوب یا ناقصالخلقه باشد
سؤال 732. آیا سقط عمدی جنینی که مطمئنّیم یا احتمال میدهیم، معیوب و نارسا متولّد خواهد شد، در هر ماهی از بارداری اگر دیه لازمه پرداخت شود، مجاز است؟
جواب: هرگاه در مراحل ابتدایی جنین باشد، و جنین به صورت انسان کامل در نیامده باشد، و باقی ماندن جنین در آن حالت و سپس تولّد ناقص آن باعث عسر و حرج شدید برای پدر و مادر گردد، با این شرایط مانعی ندارد. و احتیاطاً باید دیه را بدهند.
سؤال 733. با عکس برداری از جنین درون شکم مادری، معلوم شد که جنین ناقصالخلقه میباشد، و پس از تولد مانند تکه گوشتی به کناری خواهد افتاد، و هیچگونه فعّالیتی نمیتواند داشته باشد، و فاقد هرگونه درک و شعور انسانی خواهد بود، بفرمایید:
الف) آیا جایز است در همان حال جنین بودن- قبل از ولوج روح یا بعد از ولوج روح- جنین را ساقط نمود؟
جواب: هرگاه در مراحل ابتدایی جنین باشد، و جنین به صورت انسان کامل در نیامده باشد، و باقی ماندن جنین در آن حالت و سپس تولّد ناقص آن باعث عسر و حرج شدید برای پدر و مادر گردد، با این شرایط مانعی ندارد، و احتیاطاً باید دیه را بدهند.
ب) اگر این طفل به دنیا آمد و سپس بیمار شد، آیا جایز است که هیچگونه اقدامی در مورد درمان وی انجام نداد تا زودتر بمیرد، و چه بسا از درد و رنج هم راحت شود؟
جواب: خالی از اشکال نیست.
سؤال 734. با توجه به اینکه در برخی از سؤالات بالا حکم سقط بعد از ولوج روح و قبل از آن متفاوت بیان شده، لطفاً بفرمایید که ولوج روح چه زمانی است؟
جواب: هنگامی است که بچّه در شکم مادر به حرکت در میآید، که معمولًا در حدود چهار ماهگی است.
سؤال 735. در صورت اطمینان داشتن به ناقص الخلقه بودن جنین بعد از ولوج روح، آیا مجاز به سقط هستیم (با توجّه به تبعات شدید به دنیا آمدن آن برای والدین و جامعه و ...)؟
جواب: در صورتی که روح در جنین دمیده شده باشد، که معمولًا پس از چهارماهگی حاصل میشود، ساقط کردن آن جایز نیست.
3
انتقال جنین
سؤال 736. اطبا میتوانند جنین را از شکم زنی که نمیتواند آن را در رحم معیوب خود پرورش دهد و سقط میکند خارج نموده، و در رحم سالم زن دیگری قرار داده تا در آنجا به رشد خود ادامه دهد و به طور طبیعی متولّد شود، بفرمایید:
الف) اگر زن دوم هم همسر شوهر زن اوّل باشد (که نطفه متعلّق به یک شوهر میشود) آیا این کار جایز است؟
ب) در صورتی که زن دوم با شوهر زن اوّل بیگانه باشد، این کار چه حکمی دارد؟
ج) انجام این کار قبل از ولوج روح یا بعد از ولوج روح چه تفاوتی دارد؟
جواب: در هر سه صورت، انتقال جنین (بعد از انعقاد نطفه) مانعی ندارد، ولی چون معمولًا مستلزم نظر و لمس حرام است، تنها در موارد ضرورت مجاز میباشد.
سؤال 737. جنینی است که اگر در شکم مادر بماند خواهد مرد، ولی اگر آن را از شکم مادر خارج نمایند و در دستگاه مخصوص (انکوباتور) بگذارند زنده مانده، و به رشد و حیات خود ادامه میدهد، بفرمایید:
الف) تکلیف در این مورد چیست، آیا میتوان بچّه را از شکم مادر خارج نمود؟
جواب: اگر این موضوع قطعی باشد نه تنها اشکالی ندارد، بلکه اقدام بر آن مطابق احتیاط است.
ب) آیا قبل از ولوج روح و یا بعد از ولوج، حکم فرق میکند؟
جواب: تفاوتی ندارد.
***
4
احکام سقط جنین
سؤال 738. در مواردی که لازم است پزشک سقط جنین کند، دیه لازمه باید توسّط چه کسی پرداخت شود، آیا پزشک میتواند شرط کند که دیه بر عهده وی نباشد؟ آیا این شرط، جهت رفع دین از وی کافی است؟
جواب: احتیاط این است که طبیب با بیمار یا کسان او شرط کند که دیه را خودشان بپردازند، و الّا خودش باید عهده دار بشود (بنابر احتیاط).
سؤال 739. اگر طبیبی متوجّه نقض عضو جنین درون شکم مادری شود، و در صورت اطّلاع دادن به والدین او، احتمال میدهد آنان سقط جنین کنند، و شاید هم در مقام معالجه نقص عضو از جنین برآیند، که احتمال بهبودی بسیار کم است. و در ضمن اگر اطّلاع ندهد، در معرض شکایت والدین نسبت به عدم اطّلاع به آنان از وضعیت جنین قرار خواهد گرفت، وظیفه طبیب در اینجا چیست؟
جواب: اطّلاع دادن اشکالی ندارد.
سؤال 740. چنانچه به بیمارانی که از درد شدیداً رنج میبرند مسکنهای قوی داده شود، دردشان تسکین خواهد یافت، لیکن به احتمال قوی به این خاطر بعداً دچار عوارض جنین و ناراحتیهایی خواهند شد، تکلیف طبیب نسبت به اینگونه بیماران چیست؟
جواب: هرگاه ضرری باشد که در برابر تسکین درد شدید در میان عقلا قابل پذیرش باشد اشکالی ندارد. و اگر ضرر مهمّی است که او را به خطر میاندازد، جایز نیست. و اگر برای خودش ضرر نداشته باشد، بلکه برای جنین ضرر داشته باشد نیز حکم مسأله همین است.
سؤال 741. اگر پزشک به طور قطع تشخیص دهد که فرزندان بعدی زن و شوهری، ناقص العضو خواهند شد، بفرمایید:
الف) آیا بر طبیب واجباست، درصورت سؤال والدین، واقعیت را به آنان اطلاع دهد؟
جواب: واجب نیست، مگر اینکه در سرنوشت آنان اثر مهمّی داشته باشد.
ب) آیا در صورت عدم سؤال، بر طبیب واجب است به آنان بگوید، تا از پیدا کردن چنین فرزندانی جلوگیری نمایند؟ اگر واجب نیست، آیا گفتنش حرام است؟
جواب: در اینگونه موارد اگر مسأله مهمّی است طبیب کتمان نکند.
ج) اگر طبیب احتمال دهد که در صورت اطّلاع والدین از این مطلب، هربار که فرزندی پیدا کنند، اقدام به سقط وی خواهند نمود، در اینجا وظیفه طبیب چیست؟
جواب: طبیب باید به وظیفه خود عمل کند، و اگر بیمار عمل خلافی انجام دهد او مسئول نیست؛ منتها طبیب وظیفه خود را در امر به معروف و نهی از منکر انجام دهد.
سؤال 742. اگر مادری برای سقط بچّهاش کاری انجام ندهد، لکن با مراعات نکردن موارد لازم و تهیه نکردن شرایط حفظ جنین، باعث سقط بچّه شود، آیا کار حرامی کرده است؟
جواب: اگر در حفظ جنین مطابق معمول کوتاهی کرده باشد مسئول است.
سؤال 743. دکتر دارویی داده که مادر بخورد تا بچّهاش سقط نشود، آیا زن میتواند به منظور سقط جنین دارو را نخورد؟
جواب: جایز نیست.
سؤال 744. نگهداری جنین مرده در شیشه، جهت آموزش چه حکمی دارد؟
آیا جهت دکور آزمایشگاهی، یا نگهداری در منزل جایز است؟
جواب: جهت دکور و امثال آن جایز نیست؛ ولی اگر ضرورتی برای آموزشهای لازم ایجاب کند، و چیزی جانشین آن نشود، مانعی ندارد.
سؤال 745. تبلیغات زیاد باعث شده که افراد از داشتن فرزند احساس شرمندگی نموده و مبادرت به سقط جنین نمایند، آیا چنین تبلیغاتی جایز است؟
جواب: جایز نیست.
***