بخش یازدهم:
بخش یازدهم:
اشاره
1
جلوگیری
راههای جلوگیری از بارداری
سؤال 659. جلوگیری از انعقاد نطفه، شرعاً چگونه است؟
جواب: برای جلوگیری از انعقاد نطفه هر وسیلهای که بیضرر باشد، و باعث نقص مرد یا زن نشود، (مثل اینکه مرد یا زن برای همیشه از قابلیت تولید مثل بیفتد) مجاز است؛ ولی اگر مستلزم نظر یا لمس حرام باشد جایز نیست، مگر در موقع ضرورت.
سؤال 660. آیا برای جلوگیری از بچّهدار شدن، جایز است لوله زنان یا مردان بسته شود؟
جواب: در مواردی که به تشخیص اهل خبره، کنترل جمعیت ضرورت داشته باشد، برای جلوگیری از انعقاد نطفه هر وسیله مشروعی که بیضرر باشد و باعث نقص مرد یا زن نشود، (مثل اینکه مرد یا زن برای همیشه از قابلیت تولید مثل ساقط شوند) ذاتاً مجاز است، ولی اگر مستلزم نظر و لمس نامشروع باشد، تنها در صورت ضرورت فردی یا اجتماعی جایز است.
سؤال 661. کلّاً بستن لولههای رحم از نظر شرع مقدّس اسلام در بیماریهای مختلف چه حکمی دارد؟
جواب: هرگاه قابل بازگشت نباشد جایز نیست، و در صورت قابل بازگشت بودن جایز است (مشروط بر اینکه موجب لمس و نظر حرام نشود) ولی درموارد ضروری جایز است.سؤال 662. برخی از روشهای جلوگیری باعث عقیم شدن میگردد. چرا در جامعه ما این کار به طور مکرّر و به صورت عادی انجام میشود؟
جواب: انجام کارِ حرام دلیل بر مشروعیت آن نیست.
سؤال 663. کپسولهایی به نام «نورپلانت» وجود دارد که در زیر پوست (بیشتر در قسمتهای خارجی فوقانی) بازو کاشته میشود، و این یکی از روشهای جلوگیری از بارداری است. آیا شرعاً این عمل جایز است؟
جواب: در صورتی که ضرر قابل ملاحظهای نداشته باشد و همسر راضی باشد، مانعی ندارد.
سؤال 664. استفاده از «»(1) که اثر آن جلوگیری از لانه گزینی نطفه بسته شده است، چه حکمی دارد؟
جواب: هرگاه موجب لمس و نظر حرام نشود مانعی ندارد؛ مگر اینکه ضرورت فردی یا اجتماعی ایجاب کند.
سؤال 665. کاندوم (قرار دادن روکش نازک پلاستیکی بر روی آلت تناسلی مرد در حین مقاربت) از وسایل جلوگیری از حاملگی است، استفاده از آن چگونه است؟ آیا رضایت همسر شرط است؟
جواب: استفاده از آن جایز است و رضایت همسر شرط نیست؛ ولی بدون اجازه او کراهت دارد.
سؤال 666. داروهای تزریقی وجود دارد که از طریق عضلانی تزریق میشود، و برای مدّت معینی اثرات ضدّ حاملگی دارد. استفاده از این داروها چه حکمی دارد؟
جواب: در صورتی که ضرر قابل ملاحظهای نداشته باشد، و همسر راض
1- «» وسیله داخل رحمی جهت جلوگیری از بارداری و مخفف جمله«» است باشد، مانعی ندارد.
سؤال 667. در صورت ضرورت کنترل بارداری در زن و شوهر خاصّی، و عدم موفقیت آنها در رعایت مناسب سایر روشها، بستن لولهها چه حکمی دارد؟
جواب: در صورتی که خطری از ناحیه بارداری متوجّه مادر باشد مانعی ندارد.
سؤال 668. آیا جواز شرعی برای وازکتومی (یعنی بستن لولهها در مرد) جهت کنترل موالید و جلوگیری از رشد غیر متعارف جمعیت، عنوان حکم ثانوی داشته و با از بین رفتن ضرورت قابل لغو است؟
جواب: در صورتی که طبق تشخیص متخصّصان مورد اعتماد، ضرورت فردی یا اجتماعی اقتضا کند مانعی ندارد؛ در غیر این صورت جایز نیست.
سؤال 669. بستن لولههای «منی بر» در مردان (وازکتومی) و لولههای «منی بر» در زنان (توبکتومی) که اکثراً موجب عقیمی دائمی میگردد چه حکمی دارد؟
جواب: اگر موجب عقیم شدن دائم است اشکال دارد.
سؤال 670. حکم کاهش رشد جمعیت با استفاده از قرصهای ضدّ حاملگی و اعمال جرّاحی چیست؟
جواب: برای جلوگیری از انعقاد نطفه، هر وسیله مشروعی که بیضرر باشد و باعث نقص مرد یا زن نشود (مثل اینکه مرد یا زن برای همیشه از قابلیت تولید مثل ساقط شود) ذاتاً مجاز است، ولی اگر مستلزم نظر و لمس نامشروع باشد، تنها در صورت ضرورت فردی یا اجتماعی جایز است
سؤال 671. بستن لولههای رحم باعث قطع دائم حاملگی در خانمها میشود و در شرایط ایدهآل شانس برگشت، با عمل جراحی مجدّد، حدوداً 50% است.
این عمل چه حکمی دارد؟
جواب: در غیر حال ضرورت، اشکال دارد.
سؤال 672. حکم عزل (که مرد هنگام آمیزش، نطفه خود را خارج از رحم بریزد) چیست؟ آیا رضایت زن شرط است؟
جواب: اشکال ندارد، ولی مکروه است؛ مگر در مواردی که ضرورتی باشد، و رضایت زوجه شرط نیست، مگر در آمیزش واجب که در هر چهار ماه واجب است که عزل در آن اشکال دارد.
سؤال 673. جهت بستن لولههای رحمی «»(1) روش «لاپاراسکوپی» میتواند مورد استفاده قرار گیرد (این کار با برشهای حدود نیم تا یک سانتیمتری از روی شکم انجام میشود) حکم این روش ذاتاً چیست؟
جواب: چنانچه این روش مانند سایر روشها سبب عقیم شدن باشد جایز نیست؛ مگر در موارد ضرورت.
سؤال 674. در سؤال فوق با توجّه به پوشیده بودن بدن بیمار و فرستادن وسایل «لاپاراسکوپی» از منفذهای نیم تا یک سانتیمتری به داخل شکم بیمار و عدم لزوم لمس و نظر، آیا پزشک مرد میتواند به این عمل اقدام کند (با توجّه به آماده کردن محیط عمل تا پوشش کامل، توسّط خانمها)؟
جواب: اگر لمس و نظر لازم نیاید، از این جهت مشکلی نیست.
سؤال 675. در کل، با توجّه به سؤالات مطروحه، در صورتی که حضرتعالی ارشاد و نظر خاصّی دارید، لطفاً جهت استفاده پزشکان بفرمایید.
جواب: توصیه حقیر این است که باید در مسأله کنترل موالید، مانند همه مسائل اجتماعی، از افراط و تفریط پرهیز کرد، و تنها مسائل کوتاه مدّت را در نظر نگیرند، و به واقعیتها توجّه کنند؛ نه شعارها.
1- «» مخفف جمله«»
2
جلوگیریهای مجاز
سؤال 676. بچّه دار شدن برای مبتلایان به بیماری ایدز مضر است، آیا در این حالت شوهر میتواند لولههای خود را ببندد؟
جواب: اگر زیان مهمّی داشته باشد، مانعی ندارد.
سؤال 677. اگر حمل زن، موجب ناقص الخلقه شدن کودک گردد، آیا بستن لوله واجب نمیشود؟
جواب: هرگاه خوف ضرر و خطر قابل ملاحظهای، هرچند نسبت به بچّه وجود داشته باشد، جایز است.
سؤال 678. در مواردی که حاصل حاملگی جنینهای دارای نقص در خلقت یا بیماری ژنتیکی است، آیا میتوان با بستن لولههای زن یا مرد اقدام به جلوگیری از حاملگی بعدی کرد؟
جواب: هرگاه خوف ضرر و خطر قابل ملاحظهای، هر چند نسبت به بچه وجود داشته باشد، جایز است.
سؤال 679. با توجّه به منابع علمی پزشکی معتبر در مورد مادرانی که بیش از پنج زایمان داشته، و دارای سن بالاتر از 35 سال میباشند، مبنی بر اینکه اگر حامله شوند در معرض خطرات جسمی قرار دارند، آیا مجاز به بستن لولههای رحم هستند؟
جواب: چنانچه خطر قطعی یا احتمال قابل ملاحظهای باشد جایز است.
سؤال 680. پس از آزمایشات معلوم شد فرزندان آینده زن و شوهری از نظر ژنتیکی تالاسمی خواهند داشت. امّا به خاطر محبّت زیاد با هم ازدواج نموده، مادامالعمر جلوگیری میکنند. آیا این کار جایز است؟
جواب: در صورتی که واقعاً احساس خطری برای فرزند کنند، جلوگیری مادامالعمر مانعی ندارد.
سؤال 681. اگر دکترها به خانمی بگویند که حاملگی برایت خطرهایی دارد، آیا زن میتواند لولههای رحم خود را ببندد اگرچه مستلزم عقیم شدن دائم و یا مستلزم نظر و لمس حرام باشد؟ آیا این از مصادیق اضطرار است؟
جواب: در صورتی که از گفتار دکترها خوف خطر حاصل شود، مجاز هست.
***
3
احکام جلوگیری از بارداری
سؤال 682. با توجّه به بند ب از مادّه (14) و بند ه از مادّه (16) کنوانسیون «محو کلّیه اشکال تبعیض علیه زنان» که حقّ تصمیمگیری در مورد تعداد فرزندان، فواصل بارداری و تنظیم خانواده را برای زنان مطرح میکند، آیا زن بدون رضایت همسرش میتواند اقدام به بستن لوله رحم، استفاده از داروها و روشهای ضدبارداری، و تنظیم فواصل بارداری کند؟
جواب: این کار جایز نیست؛ مگر اینکه خطر قابل ملاحظهای سلامت زن را تهدید کند.
سؤال 683. آیا مرد میتواند به زن دائمی خود بگوید نباید بچّه دار شوی؟
جواب: زن را نمیتوان مجبور کرد که مثلًا لولههای خود را ببندد؛ حتّی نمیتوان او را مجبور کرد که به وسیله قرص و مانند آن جلوگیری کند. ولی مرد میتواند با خوردن دارو، یا استفاده از آمپول، یا مانند آن، موقّتاً از انعقاد نطفه جلوگیری نماید.
سؤال 684. در صورتی که بستن لولههای زن یا مرد اجازه داده شود، حقّ تقدّم با کدام است؟
جواب: در شرایط مساوی بعید نیست مرد مقدم باشد.
سؤال 685. هرگاه پزشک، مرد یا زنی را عقیم کند، آیا باید دیه بپردازد؟
جواب: دیه ندارد، ولی اگر قابل بازگشت نباشد شرعاً جایز نیست.
سؤال 686. در مورد پزشکی که در استخدام دولت میباشد، بفرمایید:
الف) اگر از طرف دولت موظّف شود که برای کنترل موالید، مردان و زنان را عقیم کند چه تکلیفی دارد؟
جواب: هرگاه کارشناسان متدین ضرورت این کار را تصدیق کنند مانعی ندارد.
ب) اگر طبیب را برای انجام این کارها مجبور نمودند در چه مرحلهای از اجبار، چنین اقدامی برای وی معصیت محسوب نمیگردد؟
جواب: اگر منظور از اجبار این است که شغل خود را از دست میدهد، نباید تن به کار حرام بدهد.
ج) آیا در مورد اجبار، طبیب ضامن خواهد آمد؟
جواب: طبیب در این حال ضامن است.
سؤال 687. قرار دادن «نورپلانت» توسّط پزشک زن که فقط سطح خارجی بازو را مشاهده میکند، چه حکمی دارد؟ آیا در صورت پوشیدن دستکش توسّط طبیب و پوشش کامل زن، به جز محلّ عمل (حدود چند سانتیمتر روی بازو)، پزشک مرد میتواند به این کار اقدام کند؟
جواب: در صورت ضرورت اشکال ندارد.
سؤال 688. خانمی برای جلوگیری از بارداری میخواهد دستگاه بگذارد، و برای این کار دکتر زن باید به عورت او نگاه و آن را لمس نماید. با توجّه به این دو نکته غیر مجاز، و اینکه جلوگیری از بارداری معالجه نیست، آیا این کار جایز است؟
جواب: اگر ضرورت فردی یا اجتماعی نباشد جایز نیست؛ و در صورت ضرورت (به تشخیص اطبّای مورد وثوق) جایز است.
سؤال 689. در صورتی که پزشکان متخصّص زنان و زایمان در مورد حاملگی به خانمی اعلام خطر کنند، (خطرات جانی و جسمی و مشکلات احتمالی برای جنین) آیا در اینگونه موارد اضطرار تحقّق یافته است؟
جواب: هرگاه پزشکان مزبور در کار خود حاذق و از نظر صداقت و تعهّد مورد تأییدند، تشخیص آنها در مورد انواع جلوگیریهایی که در بالا ذکر شد، کافی است.
سؤال 690. جهت بستن لولههای رحم، () حین عمل، هیچ الزامی بر مشاهده عورت خانمها وجود ندارد، و عمل از طریق شکم صورت میگیرد. آیا انجام عمل توسّط پزشک زن مانعی ندارد؟ (با توجّه به اینکه لمس و نظر در ناحیه شکم صورت میگیرد)
جواب: از نظر لمس و نظر مشکل نیست.
سؤال 691. خانمی است که به علّت دیگری تحت عمل جرّاحی قرار گرفته، و شکم وی باز شده است. با توجّه به باز بودن شکم، بستن لولهها چه حکمی دارد؟ آیا باز هم مسأله لمس و نظر مطرح است؟ در صورتی که پزشک مرد مسئول جرّاحی مشکل اوّلیه بیمار باشد چطور؟
جواب: لمس و نظر باید به مقدار ضرورت باشد، و بیش از آن مجاز نیست.
علاوه بر آنکه احراز شرایط فوق و رضایت بیمار و همسرش نیز لازم است.
سؤال 692. در صورتی که شکم زن بیمار توسّط دستیار زن باز شود، آیا پزشک مرد میتواند با دستکش، به عمل بستن لولهها بپردازد، با توجّه به اینکه نظر به پوست ظاهر شکم صورت نمیگیرد، و بیشتر داخل شکم مشاهده میگردد؟
جواب: تنها در موارد ضرورت جایز است.
سؤال 693. «» برای جلوگیری از حاملگی در زنان استفاده میشود. این وسیله بایستی از طریق مهبل در داخل رحم گذارده شود، و غالباً متخصّصین زن
میتوانند مبادرت به این کار نمایند؛ ولی زنان کافی در تمام مراکز بهداشتی- درمانی و یا بیمارستانها، برای این کار آموزش داده نشدهاند، انجام این کار توسّط پزشک مرد چه حکمی دارد؟ در صورتی که این کار توسّط زن صورت گیرد، آیا مشاهده توسّط دانشجویان پزشکی پسر به منظور یادگیری اشکال دارد؟
جواب: این کار جز در موارد ضرورت جایز نیست. و اگر ضرورتی باشد، مادام که دسترسی به جنس موافق است، مراجعه به جنس مخالف جایز نمیباشد.
سؤال 694. شخصی از نظر مرجع تقلیدش اطّلاع نداشته، و اقدام به بستن لولههای خود نموده است. آیا پس از اطلاع از حرمت، باید جبران کند؟
جواب: لازم نیست.
سؤال 695. تبلیغ و ترویج مردم مسلمان ایران در امر جلوگیری و کنترل جمعیت به عنوان یک کار فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی جامعه ایرانی در منابر و محافل دینی، چه حکمی دارد؟
جواب: در صورتی که اهل خبره و کارشناسان متدین، مسأله کنترل و محدود ساختن موالید را یک ضرورت اجتماعی تشخیص دهند، شرعاً میتوان بهطور موقّت با آن موافقت کرد، و یا در صورت لزوم به طور حساب شده از آن تبلیغ نمود. در ضمن باید توجّه داشت که افزایش نسل به عقیده هیچ کس جزء واجبات نیست، بنابراین محدود ساختن، حرام نمیباشد، مگر در مناطقی که تغییر بافت جمعیتی به زیان مسلمین یا پیروان مکتب اهلبیت علیهم السلام باشد، که در چنین مواردی باید برنامه کنترل موالید تعطیل شود.
در ضمن باید در موارد کنترل جمعیت به جای افزایش کمّی به سراغ افزایش کیفی رفت، تا مسلمانانی عالمتر و کارآمدتر به جامعه اسلامی تحویل داده شوند، و عزّت و عظمت مسلمین حفظ شود. و نیز باید توجه داشت که در مواردی که طبق تشخیص اهل خبره متعهد، کنترل جمعیت ضروری است، باید حتماً از وسایل مشروع استفاده کرد، نه از وسایل نامشروعی مانند سقط جنین و امثال آن.
افزودن دیدگاه جدید