محمدباقر بن محمداكمل بهبهانی معروف به وحید بهبهانی :
محمدباقر بن محمداكمل بهبهانی معروف به " وحید بهبهانی " در سال 1116 یا 1118 ق در اصفهان به دنیا آمد. وحید بهبهانی بعد از این كه حوزه ی اصفهان، پس از انقراض صفویه، از مركزیت افتاد، به همراه برخی از علما و فقها به عتبات مهاجرت نمود. آیت اللَّه وحید بهبهانی، كربلا را مركز قرار داد و شاگردان بسیار مُبَرِّزی تربیت كرد. حضرات آیات عظام سیدمهدی بحرالعلوم، شیخ جعفر كاشف الغطاء، میرزا ابوالقاسم قمی (صاحب كتاب قوانین)، حاج ملامهدی نراقی، سیدعلی صاحب ریاض، میرزا مهدی شهرستانی، سیدمحمدباقر شفتی اصفهانی (معروف به حجت الاسلام) و میرزا مهدی شهید مشهدی، از آن جمله اند. علاوه بر این، وحید بهبهانی در دفاع از اجتهاد و مبارزه با اخباری گری و تربیت گروهی مجتهد مبرز، تلاش پیگیری نمود و این سبب شد كه او را "استادُ الكُلّ" خواندند. او تقوی را در حد كمال داشت و شاگردانش برای او احترام بسیارعمیقی قایل بودند. نتایج كارهای آیت اللَّه بهبهانی را می توان بر دو محور برشمرد: اول بررسی كامل روایاتِ اخبار و احادیث و حاكم شدن باب اجتهاد و انسداد باب اخباری گری و ظاهرگرایى. دوم در مسیر تكامل قرار گرفتن فقه اجتهادی. وحید بهبهانی از سال 1173 ق تا پایان عمر، مرجعیت و زعامت شیعیان را به عهده داشت و خدمات زیادی در این دوران به انجام رساند. حُسنِ تدبیر، مقام علمی و استعداد فوق العاده و ذوق خاص ایشان در آن عصر، زبانزد خاص و عام بود، به گونه ای كه از نوادر جهان اسلام به شمار آمده، خدمات و تلاش های علمی آن فقیه بزرگوار نقطه ی عطف مهمی در تحول بحث های اصولی و اجتهادی محسوب می شد. الاجتهاد و الاخبار، شرح مفاتیح فیض و... از جمله تالیفات این مرجع بزرگ شیعه می باشند. سرانجام این عالم ربانی در 89 یا 87 سالگی در كربلا به لقاءاللَّه پیوست و در حرم امام حسین(علیه السلام) به خاك سپرده شد.
محمدباقر اصفهانی معروف به وحید بهبهانی، فقیه و مجتهد شیعه است.مادرش نوهٔ ملا محمدصالح مازندرانی و آمنه بیگم مجلسی(دخترمجلسی اول و خواهر محمد باقر مجلسی) بود.
علامه بهبهانی از سوی سیدمحمد طباطبایی اصفهانی، «وحید عصر» لقب گرفت و به دلیل اقامتی طولانی در شهر بهبهان، او را «وحید بهبهانی» خوانده اند و به لقبهای دیگری، همچون «استاد اکبر»، «استاد کل»، «علامه ثانی» و «محقق ثالث» مشهور است.
خاندان بحرالعلوم، شهرستانی و سید علی طباطبایی از نوادگان دختری وحید بهبهانی می باشند.
در بهبهان معروف است که علّت مهاجرت " آیت لله وحید بهبهانی " از آن شهر این بوده که " خواجه عزیز کلانتر " روزی موقع نماز به آقا می گوید: آقا! ببینید بر اثر دستوری که داده ام، چقدر مردم در نماز جماعت شما شرکت کرده اند و جمعیت چقدر زیاد شده است.
آقا به قدری از این گفته منقلب می شود که دیگر نماز نخوانده به منزل می رود و بدون درنگ عازم عتبات می شود و برای همیشه بهبهان را ترک می گوید تا مبادا بر اثر این گونه اعمال سفیهانه ی مریدان نادان، رنگ ریا و تعلقات جسمانی بر لوح دل و روح پاک و بزرگش بنشیند و او را از مقام والای معنوی به پرتگاه پستی و جاه طلبی سقوط دهد.
منابع:
حوزه نت
تبیان
دیدگاهها
تصویر مربوط به عبدالله بهبهانی از رهبران مشروطه است که 50 سال بعد از درگذشت علامه وحید بهبهانی متولد شده. لطفا اصلاح فرمایید. با تشکر
باسمه تعالی
سلام علیکم
ضمن تشکر از دقت و تذکر شما، عکس مزبور حذف شد.