رفتن به محتوای اصلی
روتیتر
شرح دعای روزهای ماه مبارک رمضان از آیت الله مجتهدی تهرانی

شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی (فیلم، صوت، متن)

تاریخ انتشار:
شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی رحمه الله به ضمیمه فایل صوتی و متن آن تقدیم شما عزیزان روزه دار می گردد... (اللهم عجل لولیک الفرج)
❖ دریافت فیلم

شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی (فیلم، صوت، متن)

شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی (رحمة الله علیه) به ضمیمه فایل های صوتی و تصویری و متن آن تقدیم حضورتان می گردد...

برای دسترسی به «شرح دعای سایر روزها» اینجا کلیک کنید

شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی (فیلم، صوت، متن)

⮋ فیلم شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی ⮋

متن و ترجمه دعای روز دوازدهم ماه مبارک رمضان:

اللَّهُمَّ زَیِّنِّی فِیهِ بِالسِّتْرِ وَ الْعَفَافِ وَ اسْتُرْنِی فِیهِ بِلِبَاسِ الْقُنُوعِ وَ الْکَفَافِ وَ احْمِلْنِی فِیهِ عَلَى الْعَدْلِ وَ الْإِنْصَافِ وَ آمِنِّی فِیهِ مِنْ کُلِّ مَا أَخَافُ بِعِصْمَتِکَ یَا عِصْمَهَ الْخَائِفِینَ؛[1]

خدایا! مرا در این ماه به پوشش و پاک‌دامنی بیارای، و به لباس قناعت و اکتفا به‌اندازه حاجت بپوشان و بر عدالت و انصاف وادارم نما، و مرا در این ماه از هرچه می‌ترسم ایمنی ده، به نگهداری‌ات، ای نگهدارندۀ هراسندگان!

شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی (فیلم، صوت، متن)

اللَّهُمَّ زَیِّنِّی فِیهِ بِالسِّتْرِ وَ الْعَفَافِ؛

خدایا در ماه رمضان مرا بدو چیز زینت بده؛ یکی: ستر و دیگری؛ عفاف

ستر یعنی؛ گناهان مردم را مخفی کن، دنبال عیوب خویشتن باش، خوشا به حال بنده‌ای که به عیب خودش می‌پردازد و به عیوب دیگران کاری ندارد[2]. اگر رفیق شما عیبی دارد به کسی نگو! این عمل شما از مصادیق غیبت است و اعمال چهل روز را از بین می‌برد .[3]

همچون مگسان تو بر پلیدی منشین:

شما مثل زنبورعسل باشید[4] که فقط روی گل‌ها می‌نشیند؛ مثل مگس نباشید که بر رو پلیدی‌ها می‌نشیند؛ دوست شما اگر بدی دارد؛ بدی او را نبین؛ صفات خوب او را ببین[5]؛ انقلاب خوبی‌های فراوانی دارد؛ بعضی‌ها مثل مگس فقط روی بدی‌های آن دست می‌گذارند؛ شما خوبی‌های آن را هم ببینید. اگر بدی هم می‌بینید؛ این بدی‌ها هم از خودمان است و مربوط به انقلاب نیست؛ مراجع تضعیف انقلاب را جایز نمی‌دانند؛ اگر تو انقلابی هم نباشی تضعیف انقلاب جایز نیست؛ اگر کسی علیه انقلاب حرف بزند و انقلاب تضعیف شود و آمریکا بیایید مطمئن باشید وضع ما بدتر می‌شود، بر فرض که انقلاب ما بدی هم داشته باشد، باز بهتر است از تسلط آمریکا بر ما بدتر از همه بدی‌هاست.

اگر کسی می‌گوید آمریکا بهتر است؛ به‌خاطر عوامی اوست؛ کسی که عاقل است؛ کسی که اهل مطالعه است؛ این‌طور حرف نمی‌زند؛ شما مگر اوضاع عراق و دیگر بلاد مسلمین و دنیا را نمی‌بینید؛ آنها کجا امنیت دارند؟!.

یقیناً اگر آمریکا بر ما مسلط شود دمار از روزگار مسلمین درمی‌آورد؛ خدایا این انقلاب ما را به انقلاب حضرت مهدی (عجل‌الله تعالی فرجه) متصل بفرما.

ادامه دعا:

خدایا مرا به ستر زینت بده؛ مرا طوری قرار بده که دنبال عیب مردم نباشم؛ در حدیث آمده است: خوشا به حال کسی که عیوبش او را از پرداختن به عیب‌های دیگران بازداشته است.[6]

شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی (فیلم، صوت، متن)

وَ الْعَفَافِ:

عفاف به معنی؛ گناه‌نکردن است؛ و انسان عفیف؛ به معنی کسی که اهل گناه نیست.

شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی (فیلم، صوت، متن)

وَ اسْتُرْنِی فِیهِ بِلِبَاسِ الْقُنُوعِ وَ الْکَفَافِ؛ خدایا؛

به من دو لباس بپوشان؛ لباس قناعت و لباس کفاف؛

کفاف به معنی؛ راضی بودن به معاش به‌قدری که زندگی انسان بگذرد به قول مردم «آب‌باریکه» داشته باشد.

طلب روزی به‌قدر کفایت:

رسول خدا در مسیری به گله گوسفندان رسیدند و به شبانی فرمودند: کمی شیر بیاورید؛ شبان مقداری شیر برای ایشان آورد و حضرت برای او دعا کردند که خدایا به‌قدر کفاف به او روزی بده.

باز در جای دیگر حضرت از شبان دیگری در خواست مقداری شیر کردند؛ ولی آن شبان امتناع کرد و نیاورد؛ حضرت برای او دعا کردند که خدایا به او مال و ثروت بده.

اصحاب تعجب کردند؛ و گفتند چگونه است که برای اولی که شیر آورد حضرت آن‌طور دعا کرد و برای دومی طلب مال و ثروت نمودند؟!

حضرت فرمودند: دعای حقیقی همان دعای اول بود که برای او از خدا طلب روزی به‌قدر کفاف نمودم؛ چراکه مال زیاد اسباب زحمت آدمی است.[7]

فضل و بخشش علما:

در باره شیخ محمدحسین زاهد، گفته‌اند که کسی برای ایشان یک کیسه برنج آورده بود؛ ایشان به‌اندازه یک کاسه برنج از آن کیسه برداشتند و گفتند: همین مقدار برای امشب کافی است؛ و امر کردند که بقیه این برنج را به فقرا بدهید.

در قدیم مردم شب‌به‌شب غذا تهیه می‌کردند؛ این‌طور نبود که برای چند ماه غذا در منزل ذخیره کنند! از خدا به‌قدر کفاف روزی بخواهید؛ ثروت زیاد خوب نیست؛ البته نداری هم خوب نیست. خلاصه اهل قناعت باشید.

شعر:

قناعت توانگر کند مرد را
خبر کن حریص جهانگرد را
[8]

در حدیث داریم «عَزَّ مَن قَنَع و ذَلَّ مَن طَمع»[9] قناعت انسان را عزیز می‌کند؛ امثال شیخ محمدحسین زاهد که اهل قناعت بود؛ عزیز بودند. روزی که ایشان رحلت کرد[10] تشییع‌جنازه با شکوهی برگزار شد به‌طوری‌که از مسجد جامع تهران تا ابن بابویه مردم پیاده او را حمل می‌کردند آن هم با آن جمعیت فراوان. همه این امور به‌خاطر اخلاقیات بالای ایشان بود که یکی از آن خصال صفت قناعت بود.

روزی مرحوم شیخ محمدحسین زاهد، مقداری ماست تهیه کرده بودند که با همسرشان بخورند؛ متوجه بوی غذا دیگری می‌شوند؛ از ایشان سؤال می‌کند که شما غذای دیگری هم درست کرده‌اید؟! همسر ایشان جواب داد، بله غذای ساده و مختصری مهیا کرده‌ام. ایشان گفتند: پس یکی از این دو خورش را بیاور و از هر دو غذا میل نکردند؛ هر کسی که اهل قناعت باشد عزیز است.

ایشان از وجوهات استفاده نمی‌کردند، کار می‌کرد و روزی خودش را درمی‌آورد تا می‌توانید از سهم امام نخورید، خود من هم الان از سهم امام استفاده نمی‌کنم.

شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی (فیلم، صوت، متن)

وَ احْمِلْنِی فِیهِ عَلَی الْعَدْلِ وَ الْإِنْصَافِ؛

خدایا مرا اهل عدل و انصاف قرار بده

رفتار متواضعانه آیت‌الله شیخ حسین کبیر:

مرحوم آیت‌الله شیخ حسین کبیر[11] وقتی برای خرید به قصابی می‌رفت به قصاب می‌گفت: از همان گوشتی به من بده که به همه می‌دهی؛ با اینکه ایشان مجتهد بود، خرید منزل را هم انجام می‌داد؛ به نانوایی هم که می‌رفت، تا آخر صف می‌ایستاد تا افراد جلوی او نان نمی‌گرفتند؛ ایشان نان نمی‌خرید؛ ایشان از اولیای الهی بودند. این صفت ایشان به‌خاطر عدالت او بود.

شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی (فیلم، صوت، متن)

وَ آمِنِّی فِیهِ مِنْ کُلِّ مَا أَخَافُ؛

خدایا از هر چیزی که از آن می‌ترسم در امانم بدار

شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی (فیلم، صوت، متن)

بِعِصْمَتِکَ یَا عِصْمَةَ الْخَائِفِین:

به عصمت خودت؛ به حفظ خودت؛ به نگهبانی خودت قسم که مرا از امور مورد ترس نگهداری کن و دعاهای امروز را در حق من مستجاب کن.

شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی (فیلم، صوت، متن)

پی‌نوشت:


[1]   إقبال الأعمال، ص: ۱۴۲.

اللهم زین لی [و ارزقنی] فیه الستر [زینی فیه بالستر] و العفاف و استرنی فیه بلباس [و ألبسنی فیه لباس] [الصبر و] القنوع الفضل و الکفاف و حلنی فیه بحلی و الإنصاف [و نجنی فیه مما أحذر و أخاف] بعصمتک یا عصمة الخائفین [برحمتک یا أرحم الراحمین]

[2] رک: مستدرک‌الوسائل، ج: ۱، ص: ۱۱۶.

قَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ [علیه‌السلام] فِی بَعْضِ خُطَبِهِ یَا أَیُّهَا النَّاسُ طُوبَی لِمَنْ شَغَلَهُ عَیْبُهُ عَنْ عُیُوبِ النَّاس.

[3] رک: مستدرک‌الوسائل، ج: ۷، ص: ۳۲۲.

جَامِعُ الْأَخْبَارِ، عَنِ النَّبِیِّ [صلی اللَّه علیه و آله] أَنَّهُ قَالَ مَنِ اغْتَابَ مُسْلِماً أَوْ مُسْلِمَةً لَمْ یَقْبَلِ اللَّهُ تَعَالَی صَلَاتَهُ وَ لَا صِیَامَهُ أَرْبَعِینَ یَوْماً وَ لَیْلَةً إِلَّا أَنْ یَغْفِرَ لَهُ صَاحِبُهُ.

وَ عَنْهُ [صلی اللَّه علیه و آله] قَالَ مَنِ اغْتَابَ مُسْلِماً فِی شَهْرِ رَمَضَانَ لَمْ یُؤْجَرْ عَلَی صِیَامِهِ.

[4] آسمان و جهان، ترجمه کتاب السماء و العالم، بحار، ج ۸، ص ۱۷۳.

پیغمبر صلی‌اللَّه علیه و آله فرمود: مؤمن چون زنبورعسل است، پاکیزه خورد و پاکیزه نهد و بیفتد و نه شکسته شود و نه تباه گردد و در شعب بیهقی است از مجاهد که با عمر از مکه تا مدینه همراه بودم و از او نشنیدم حدیثی از رسول خدا صلی‌اللَّه علیه و آله بازگوید جز اینکه: مؤمن چون زنبورعسل است اگرش همراه باشی سودت دهد و اگرش مشورت کنی سودت دهد و اگرش همنشین گردی سودت دهد و همه کارش سود است و زنبورعسل هم همه کارش سود است.

[5] منقول است که حضرت عیسی علیه‌السلام با حواریون گذارشان بر مرده سگ لاغراندام بیمار و متعفنی افتاد، حواریّون گفتند: عجب سگ متعفنی است! آن حضرت فرمود: عجب دندان‌های سفیدی دارد، کنایه از این که غیبت نکرده و دندان‌هایش سفید مانده، پس شما هم غیبت نکنید تا دهانتان کثیف نگردد (در باطن) [ارشاد القلوب، ترجمه مسترحمی، ج ۲، ص ۸۰.]

[6] مستدرک‌الوسائل، ج : 1، ص: ۱۱۶.

[7] رک: کافی؛ ج ۲، ص  ۱۴۰.

عِدَّةٌ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ خَالِدٍ عَنْ یَعْقُوبَ بْنِ یَزِیدَ عَنْ إِبْرَاهِیمَ بْنِ مُحَمَّدٍ النَّوْفَلِیِّ رَفَعَهُ إِلَی عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ [علیه‌السلام] قَالَ مَرَّ رَسُولُ اللَّهِ [صلی‌اللَّه علیه و آله] بِرَاعِی إِبِلٍ فَبَعَثَ یَسْتَسْقِیهِ فَقَالَ أَمَّا مَا فِی ضُرُوعِهَا فَصَبُوحُ الْحَیِ وَ أَمَّا مَا فِی آنِیَتِنَا فَغَبُوقُهُمْ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ [صلی‌اللَّه علیه و آله] - اللَّهُمَّ أَکْثِرْ مَالَهُ وَ وُلْدَهُ ثُمَّ مَرَّ بِرَاعِی غَنَمٍ فَبَعَثَ إِلَیْهِ یَسْتَسْقِیهِ فَحَلَبَ لَهُ مَا فِی ضُرُوعِهَا وَ أَکْفَأَ مَا فِی إِنَائِهِ فِی إِنَاءِ- رَسُولِ اللَّهِ [صلی‌اللَّه علیه و آله] وَ بَعَثَ إِلَیْهِ بِشَاةٍ وَ قَالَ هَذَا مَا عِنْدَنَا وَ إِنْ أَحْبَبْتَ أَنْ نَزِیدَکَ زِدْنَاکَ قَالَ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ [صلی اللَّه علیه و آله]- اللَّهُمَّ ارْزُقْهُ الْکَفَافَ فَقَالَ لَهُ بَعْضُ أَصْحَابِهِ یَا رَسُولَ اللَّهِ دَعَوْتَ لِلَّذِی رَدَّکَ بِدُعَاءٍ عَامَّتُنَا نُحِبُّهُ وَ دَعَوْتَ لِلَّذِی أَسْعَفَکَ بِحَاجَتِکَ بِدُعَاءٍ کُلُّنَا نَکْرَهُهُ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ [صلی‌اللَّه علیه و آله] إِنَّ مَا قَلَّ وَ کَفَی خَیْرٌ مِمَّا کَثُرَ وَ أَلْهَی اللَّهُمَّ ارْزُقْ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ الْکَفَاف.

[8] بوستان سعدی؛ مثنوی.

[9] گنج حکمت یا احادیث منظوم، ص: ۵۳؛ صد کلمه قصار مولی امیرالمؤمنین از حاج شیخ عباس قمی، صفحه ۴۶. ترجمه: عزت یافت کسی که قناعت کرد، و ذلت یافت کسی که طمع ورزید

از طمع بگذر که ذل من طمع
رو قناعت کن که عز من قنع
هر که از درد طمع باشد علیل
در بر خلق جهان گردد ذلیل
کس بسرقت گر برد اموال تو
سخت دیگر گون شود احوال تو
هر جفا از بهر او داری روا
از غل زنجیر و زندان بلا
هست در چشم تو او خوار و ذلیل
خواهش از خنجر بران قتیل
چون طمع بنموده در اموال تو
بر فنای او رود آمال تو
گر تو هم اهل طمع باشی چو آن
نزد مردم بی‌وفا راستی بدان

[10] وفات ایشان در بیست و دوم محرم، ۱۳۷۲ هزار و سیصد و هفتاد و دو قمری واقع گردید.

[11] مرقد ایشان در حرم حضرت معصومه [سلام‌الله‌علیها]  بالاسر مزار مرحوم آیت‌الله شیخ عبدالکریم حائری قرار دارد.

دعای روز دوازدهم ماه رمضان , دعای روز 12 ماه رمضان , شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی

شرح دعای روز دوازدهم ماه رمضان از آیت الله مجتهدی (فیلم، صوت، متن)

مطالب مرتبط و پیشنهادی :
⮜ ویژه نامه شب و روز دوازدهم ماه مبارک رمضان
⮜ مجموعه استیکر ماه رمضان (ایام و مناسبتها)
⮜ دعاهای تصویری روزانه ماه مبارک رمضان
⮜ ویژه نامه پیام ادعیه روزانه ماه مبارک رمضان
⮜ شرح دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان توسط مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی(ره) + صوت

موضوع مقالات

دیدگاه‌ها

سلام علیکم حسی… چ., 05/06/2020 - 05:04

باتشکر فراوان وآرزوی آمرزش وعلودرجات برای همه مراجع مخصوصا حضرت امام (رحمت الله علیه )وحضرت آیه الله مجتهدی وآرزوی طول عمر برای مقام معظم رهبری وتوفیق فراوان برای شما خدمتگذاران

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
بازگشت بالا