روش درست کردن آش بـلغـور
روش درست کردن آش بـلغـور
آش بلغور یکی از خوشمزه ترین آش های ایرانی است که به چندین روش پخته می شود این آش را می توان با گوشت و بدون گوشت پخت. برای پخت آش بلغور می توان از بلغور گندم و بلغور جو استفاده کرد.
آش بلغور تبریزی :
مواد لازم آش بلغور تبریزی :
ماهیچه 1 عدد
آب گوشت 1/5 لیتر
لوبیا چیتی 1/3 پیمانه
نخود 1/3 پیمانه
بلغور گندم 1 پیمانه
عدس 2 پیمانه
برنج 1 پیمانه
سبزی آش خرد شده 400 گرم
پیاز داغ به مقدار لازم
زردچوبه 1 قاشق چایخوری
تخم گشنیز 1 قاشق چایخوری
روغن مایع به میزان لازم
کشک غلیظ 500 گرم
نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
کوفته ریزه تعدادی برای تزئین
سیر داغ مقداری برای تزئین
نعنا داغ مقداری برای تزئین
طرز تهیه آش بلغور تبریزی:
برای پخت آش بلغور تبریزی، کلیه حبوبات را از قبل خیس کنید. سپس یک پیاز داغ را سرخ کنید و گوشت را خرد کرده و به آن اضافه کنید و تفت بدهید نخود را به آن اضافه کنید و با آب گوشت اجازه بدهید بپزد بعد از 1 ساعت لوبیا چیتی را اضافه کنید تا با حرارت کم بپزد.
بعد از 1 ساعت بلغور را اضافه کنید تا همه ی مواد با هم بپزند گوشت که پخت آن را خارج کنید و ریش ریش کنید و دوباره به درون آش بریزید. بعد از 1 ساعت عدس و برنج را اضافه کنید.
بعد از حدود 1 ساعت سبزی و نمک و فلفل و نیمی از پیاز داغ را به آش اضافه کنید. زردچوبه و پودر گشنیز را جداگانه در روغن تفت بدهید و به آش اضافه کنید و اجازه بدهید آش جا بیفتد و همه ی مواد به خورد هم بروند.
در 10 دقیقه آخر کشک را هم به آش اضافه کنید. برای تزیین آش از سیر داغ و نعنا داغ و گوشت ریزه می توان استفاده کرد. برای پخت این آش حدود 4-5 ساعت وقت نیاز است.
اگر عجله دارید می توانید نخود و لوبیا و گوشت را داخل زودپز بپزید.
طرز تهیه آش بلغور جو :
مواد لازم : 4 نفر
بلغور جو 2 پیمانه
نخود نصف پیمانه
لوبیاچیتی نصف پیمانه
عدس 1/4 پیمانه
برنج 1/4 پیمانه
پیاز 1 عدد
سیر 2 حبه
سبزی آشی 150 گرم
کشک به مقدار لازم
طرز تهیه آش بلغور جو :
نخود و لوبیا چیتی را از شب قبل خیس کنید، لوبیا و نخود را با هم آب بگذارید بپزد کمی که پختند و بلغور جو را اضافه کنید بعد از 1 ساعت، سبزی و عدس و کمی برنج را اضافه کنید مقداری نمک و زردچوبه و فلفل بریزید.
نیمی از پیاز سرخ کرده و نعنا داغ را داخل آش بریزید. می توانید در مرحله ی آخر کشک را به آش اضافه کنید.
سپس آش بلغور را با پیاز و سیر سرخ کرده و کشک و نعنا داغ تزنین کنید در صورت تمایل می توانید به آش بلغور چغندر پخته شده اضافه کنید.
طرز تهیه آش بلغور گندم با گوشت:
مواد لازم برای تهیه آش بلغور گندم با گوشت:
بلغور گندم 3 پیمانه
گوشت با استخوان 500 گرم
پیاز 2 عدد
گشنیز 2 پیمانه
سیر 3 حبه
ادویه ساییده شده 2 قاشق غذاخوری
نمک، زردچوبه و فلفل به مقدار لازم
روغن مایع به مقدار لازم
طرزتهیه آش بلغور گندم خوشمزه:
بلغور گندم را از شب قبل در یک کاسه آب بریزید و بگذارید تا خیس بخورد. در مرحله اول بلغور گندم را به همراه 8 تا 10 پیمانه آب در یک قابلمه مناسب بریزید و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید تا به آرامی پخته و نرم شود و مقداری لعاب دهد. در هنگام پخته شدن بلغور در قابلمه را نیمه باز بگذارید و هر از چند گاهی با یک ملاقه آن را هم بزنید تا ته نگیرد.ی
یکی از پیازها را پوست بگیرید و بشویید و به صورت خلالی خرد کنید. سپس پیاز خرد شده را به همراه گوشت در یک قابلمه بریزید و 6 پیمانه آب به آن اضافه کنید. و بر روی اجاق گاز با حرارت بالا قرار دهید تا آب به جوش بیاید. در این مرحله گوشت کف می کند، کف سر آن را بگیرید. بعد از جوش آمدن، حرارت اجاق گاز را کم کنید.
به گوشت فرصت دهید تا پخته شود و آب آن به مقدار زیادی تبخیر شود. اگر گوشت شما پخته شده بود و آب درون قابلمه زیاد بود، آن را با یک ملاقه خارج کنید.
پیاز دیگر را پوست بگیرید و بشویید و به صورت نگینی خرد کنید. سپس سیر را نیز پوست بگیرید و بشویید و آن را له کنید. و ابتدا پیازها را سرخ کنید و بعد سیرها را اضافه کنید زمانی که سرخ شدند زردچوبه و فلفل را به آن ها اضافه کنید و تفت بدهید.
بعد از اینکه کمی گوشت نیم پز شد، پیاز داغ را به آن اضافه کنید. همچنین ادویه ساییده شده که شامل تخم گشنیز، دارچین، هل، زیره و فلفل سیاه است را به همراه مقدار کمی نمک اضافه کنید.
بعد از اینکه گوشت پخته شد، استخوان آن را جدا کنید و گوشت را با یک گوشت کوب بکوبید یا ریش ریش کنید. در ادامه گوشت ریش ریش شده را به همراه آب گوشت به قابلمه بلغور گندم پخته شده اضافه کنید و خوب مواد را هم بزنید. و حرارت اجاق گاز را ملایم کنید و صبر کنید تا به جوش بیاید.
گشنیز را شسته و خرد کنید و به آش اضافه کنید. حرارت گاز را کم کنید و به آش اجازه دهید به مدت 20 دقیقه به آرامی پخته شود تا کاملا جا بیفتد.
در انتها کمی از آش را بچشید و میزان نمک آن را تنظیم کنید و سپس آن را در یک کاسه بریزید و با نعناع داغ و پیاز داغ تزیین کنید.
البته نوع دیگری از این آش هم وجود دارد که از گوشت در آن استفاده نمی شود ولی به جای آن از آب قلم یعنی همان عصاره گوشت استفاده می شود. این غذا بیشتر به عنوان نذری به کار می رود. اگر تمایل داشتید این نوع از آش بلغور را هم امتحان کنید و یا در مواردی که دسترسی به گوشت مشکل بود، شما می توانید با همان مواد اولیه ذکر شده برای پخت آش بلغور با گوشت و همان روش پخت و اضافه کردن عصاره گوشت به جای خود آن، این مدل از آش بلغور را هم امتحان کنید.
افزودن دیدگاه جدید