دانلود فایل | اندازه |
---|---|
طرح اردوغان برای الحاق نخجوان به ترکیه | 24.8 مگابایت |
طرح اردوغان برای الحاق نخجوان به ترکیه | دکتر احمد کاظمی
✔ در این بخش، توضیحات دکتر احمد کاظمی، کارشناس مسائل قفقاز و اوراسیا را در رابطه با طرح اردوغان برای الحاق نخجوان به ترکیه مشاهده می فرمایید.
بهموازات تشدید تبلیغات خاندان علیاف در بازنمایی ترکیه بهعنوان متحد باکو، تحرکات خزنده و سیستماتیک آنکارا برای الحاق نخجوان به این کشور افزایشیافته است.
طی سالهای اخیر بهموازات تشدید تحرکات آنکارا برای وابسته کردن زیرساختهای نخجوان در حوزه اقتصاد، آب، انرژی، آموزش و ارتباطات به ترکیه، فرایند ترکیزه کردن هویت شیعی و آذربایجانی نخجوان بهعنوان بخشی از گستره فرهنگی ایران، افزایشیافته است.
حدود یک قرن پیش کمال آتاترک، نخجوان را دروازه جهان ترک خواند. الحاق نخجوان به ترکیه از آن مقطع بهویژه با تشکیل جمهوری ترک ارس در سال ۱۹۱۸ با حمایت ترکان جوان و عثمانی دنبال میشد.
این طرح که پس از فروپاشی شوروی نیز دنبال میشود، در سالهای اخیر با پیگیری فتنه ژئوپلیتیکی «دالان تورانی ناتو» و امتیازات بیحدوحصر خاندان علیاف به آنکارا بهطورجدی در دستور پنهانی ترکیه قرار گرفته است.
بهطوریکه ترکیه در امتداد سیاست الحاقی خود در خصوص نخجوان، با گشایش بهاصطلاح نمایندگی سیاسی با عنوان جعلی «جمهوری ترک زنگزور» برای جنوب ارمنستان (استان سیونیک) و تعیین رئیسجمهور خودخوانده برای آن، بخش دیگری از مطامع ارضی خود در قفقاز را آشکار کرده است.
ترکها معتقدند ازآنجاکه نخجوان در سال ۱۹۲۰ با ابتکار عثمانی از نظارت ارمنستان خارج و در اختیار باکو قرار گرفته است، بنابراین آنها از حق تاریخی در خصوص تعیین حاکمیت بر این منطقه برخوردار هستند؟!
برای تبیین این موضوع سؤالات متعددی مطرح است، از جمله:
وضعیت تاریخی نخجوان از دوره صفویه چگونه بوده است؟
در قراردادهای مودروس ۱۹۱۸ و سور ۱۹۲۰ وضعیت نخجوان چگونه بوده است؟
قراردادهای الکساندروپل ۱۹۲۰، مسکو ۱۹۲۱ و قارص ۱۹۲۱ چه تاثیری بر وضعیت نخجوان داشتهاند؟
دلیل مطامع ارضی عثمانیها و ترکها به نخجوان چیست؟
چرا جمهوری (خودخوانده ترک زنگزور) که نمایندگی آن در آنکاراست، مورد استقبال باکو قرار نگرفت؟
اقدام عجولانه و خارج از قانون اساسی علیاف در لغو خودمختاری نخجوان با مطامع ترکیه برای الحاق این منطقه چه ارتباطی دارد؟
چرا خاندان علیاف و رسانههای وابسته به آنها از طرح سیاست الحاقگرایانه ترکیه و شخص اردوغان به نخجوان واهمه دارند؟
جهت اطلاع از مجموعه تحلیلها و یادداشتها در خصوص مسائل آذربایجان و قفقاز کلیک کنید.