رفتن به محتوای اصلی

فلسفه تاريخ و موضوع پژوهشي تاريخي

تاریخ انتشار:
فلسفه تاريخ

«فلسفه تاريخ»1 عبارتي مبهم است. اين ابهام ناشي از دو معناي متفاوتي است كه معمولاً از واژه ي «تاريخ» اراده مي شود و به تبع اين دو معنا، واژه ي «فلسفه» در اين عبارت، دو معناي مختلف، پيدا مي كند و اصطلاح «فلسفه ي تاريخ»نيز، براي اشاره به دو معرفت مختلف، به كار مي رود. دو معناي واژه ي «تاريخ» عبارتنداز:
1ـ جريان ريدادهاي گذشته، يعني لايه ي خاصي از واقعيت كه مورخان مطالعه آن را حرفه تخصصي خويش، قرار داده اند؛
2ـ مطالعه مورخ، يعني نوع خاصي از پژوهش در موضوعي خاصفلسفه تاريخ در اين دو معناي متفاوت واژه، غالباً به ترتيب نظري (Speculative) و انتقادي (Critical) ناميده شده است.3 هدف فيلسوف نظري و تاريخ، اين است كه در رويدادهاي گذشته، الگو يا معنايي كلي، كشف كند كه در وراي حوزه متعارف مورخ قرار دارد. 4 هدف فيلسوف انتقادي، اين است كه ماهيت پژوهش تاريخي را آشكار كند، يعني با مشخص كردن جايگاه آن درنقشه معرفت و پيش فرض هاي اساسي، مفاهيم نظام دهنده و روش تحقيق آن را روشن كرده و مورد بررسي قرار دهد.5
در واقع، سؤال اساسي كه فلسفه انتقادي تاريخ، در پاسخ به آن پديد آمد، اين است كه  آيا به همان معنايي كه فيزيك، زيست شناسي و روان شناسي يا حتي علوم كاربردي مانند مهندسي، عموماً علمي خوانده مي شود؟ آيا پژوهش تاريخ، علمي است يا نه؟ اگر تاريخ، بدين معنا علمي است يا در هر حال، بايد علمي باشد، نيازي به نقد فلسفه خاصي از پژوهش تاريخي نخواهد بود. گروهي از فيلسوفان، بدون اينكه كاملاً انكار كنند كه پژوهش تاريخي، ممكن است ويژگي هاي مفهومي و روش شناختي خاصي داشته باشد، استدلال مي كنند كه هيچ يك از اين ويژگي ها به اندازه كافي، اساسي نيست تا نقد جداگانه ادعاهاي معرفتي مورخان را توجيه كند. كساني كه اين ديدگاه را دارند، پوزيتويست خوانده شده اند و مخالفان آنها را نيز ايده آليست ناميده اند. 6
اما اگر هدف فلسفه انتقادي تاريخ، روشن ساختن ماهيت پژوهش تاريخي است، نخستين سؤالي كه بايد به آن پاسخ داد، اين است كه: پژوهش تاريخي، درباره چيست؟ و به تعبيري، موضوع علم تاريخ، چيست؟ در واقع، تفاوت يك علم از علم ديگر، آگاهي در موضوعي است كه  آن علم، مورد پژوهش قرار مي دهد. پژوهش تاريخي، درباره گذشته است، به عبارتي موضوع علم تاريخ، رويدادهاي گذشته است. اما اين پاسخ، بسيار كلي است. به بيان مشخص تر، پژوهش تاريخ، درباره گذشته انسان است. اين تحديد دامنه اي است كه برخي از فيلسوفان مانند «كالينگوود»7 (Collingwood) كم و بيش، اصل قرار داده اند، زيرا مفاهيم و روش هايي كه مورخان، معمولاً به كار مي برند، همواره بر رويدادهاي طبيعي، قابل اطلاق نيست. اما باز، بنابر ادعاي كالينگوود، آنچه كه مورخان، درباره انسان هاي مورد مطالعه شان دقيقاً با آن سر و كار دارند، حالات آنها نيست، بلكه افعال آنها مي باشد. 8 بنابراين، مي توان گفت موضوع علم تاريخ، افعال انسان هاست كه در گذشته واقع شده است(Kes gestae: actions of human beings that have beeb done in the Past) محدوديت دامنه بيشتري كه باز، گاهي بر آن تأكيد مي شود، اين است كه هر چند تاريخ، با افعال انسان ها سر و كار دارد، في نفسه به آنها اهتمام ندارد. همانطور كه «موريس مندلبوم» (Mondelboum Maurice,) اشاره كرده است عمل، دقيقاً موضوع پژوهش تاريخي قرار نمي گيرد، مگر اينكه معنا و اهميت اجتماعي ( Societal Significahce) داشته باشد. 9
اگر تاريخ، به آن دسته از افعال گذشته انسان اهتمام دارد كه معنا و اهميت اجتماعي دارند، ماهيت اين اهتمام چيست؟ يك پاسخ روشن اين است: پي بردن به اينكه، آن افعال چه بوده  اند؛ به عبارتي، احراز واقعيات. اما در همين جاست كه اولين سؤالات فلسفه انتقادي تاريخي، سر بر مي آورند، زيرا مطمئناً وظيفه ي مورخ، تنها اين نيست كه واقعيت را احراز كند، بلكه بايد آن ها را قابل فهم نيز بگرداند؛ و اين، گاهي اوقات ايجاب مي كند كه آن واقعيات، تبيين شوند و گفته شد كه اين، غالباً به معناي ذكر علل وقوع آنهاست. اما در اين كه مورخان، مدعي اند به فهم، دست يافته اند، تبيين هايشان چه شكلي به خود مي گيرد و تلقي آنها از تبيين رضايت بخش چيست؟ طبيعتاً مي توان پذيرفت كه ماهيت موضوعي كه مورخان براي پژوهش برگزيده اند، تا اندازه قابل ملاحظه اي اين را مشخص مي كند.

 

پي نوشت ها:
1. نام فلسفه تاريخ (Philosophy of history)، در قرن هيجدهم ميلادي، توسط ولتر (Voltaire) وضع شد. منظور وي از اين اصطلاح، چيزي بيش از تاريخ انتقادي و علمي نبود؛ يعني نوعي از تفكر تاريخي كه در آن، مورخ به جاي تكرار داستان هايي كه در كتب كهن مي يابد، خود به بازسازي آنچه واقع شده مي پردازد. اين نام توسط هگل و نويسندگاني ديگر، در پايان قرن هيجدهم به كار رفت، ولي آنها معناي كاملاً متفاوتي از اين اصطلاح اراده كردند و آن را به معناي تاريخ كلي يا جهاني به كار بردند. سومين كاربرد اين اصطلاح را در نوشته هاي برخي از پوزيتويست هاي قرن نوزدهم مي يابيم. از نظر آنها وظيفه فلسفه تاريخ، كشف قوانين عامي بود كه بر روند رويدادهايي كه مورخ به شرح و نقل آنها مي پردازد، حاكم است. وظايفي كه ولتر و هگل بر عهده فلسفه تاريخ مي نهادند، به وسيله تاريخ نيز قابل انجام بود ولي پوزيتويست ها تلاش كردند تا از اين طريق، تاريخ را نه فلسفه بلكه علمي تجربي قلمداد كنند. در هر يك از ين موارد كاربرد فلسفه تاريخ مفهوم خاصي از فلسفه مد نظر بود.
(Colling wood. R.G؛ The Idea of History, Oxford University Press, 1949,p.1)
2. Dray, W. H. Philosophy of History , 2nded ,Prentice- Hall, Inc., 1993, P.1.
3. اصطلاحات مادي و صوري و يا محتوايي و تحليلي نيز براي تمايز نهادن ميان اين دو نوع فلسفه ي تاريخ، به كار مي رود. تأكيد بر اصطلاح انتقادي تا اندازه اي اذعان بر اهميت نقشي است كه كتاب درآمدي به فلسفه تاريخ اثر (Walsh, 1960)، در شرح و بسط اين موضوع، داشته است. اين كتاب در سال 1957 منتشر شد، در واقع، برنامه كار بيشتر آنچه را كه از آن پس صورت گرفت، تعيين كرد و در عين حال، تقابل بين فلسفه نظري و انتقادي را در بحث فيلسوفان انگليسي زبان از تاريخ وارد ساخت. اما هيچ يك از اين اصطلاحات بي عيب و نقص نيستند.
والش، دبليو، اچ، مقدمه اي بر فلسفه تاريخ، ترجمه ضياءالدين علايي طباطبايي، تهران، انتشارات اميركبير.
4. فلسفه نظري تاريخ، در اواخر قرن هجدهم و نوزدهم ميلادي، با بصيرت هايي كه درباره تاريخ جهان به وسيله نويسندگاني چون «ويكو» (Vico)، «كانت» (Kant)، «هگل» (Hegel)، كنت (Kont) و ماركس (Marx) حاصل شد، به بالاترين شكوفايي اش رسيد. در عصر حاضر، اقبال به اين نوع فلسفه تاريخ، تا اندازه اي در بين فيلسوفان، كاهش يافته است.
5. نوشته هاي تاريخي، به يونانيان و شايد هم پيش از آن، بر مي گردد. اما به عنوان شكلي از پژوهش با ادعاي داشتن روش شناسي نظام مند، تنها به طور پراكنده و ناقص، پيش از اواخر قرن هجدهم، وجود داشته است و شكوفايي آن در قرن نوزدهم است. بنابراين عجيب نيست كه بررسي دقيق فلسفيِ تاريخ، به عنوان شكلي از پژوهش كه احتمالاً نوع متمايزي از معرفت را فراهم مي آورد، با تأخير، تنها در اين قرن، ابتدا در آلمان، در آثار «ويلهم ويندلباند» (Windelband) «هاينريش ريكرت» (Ricketr) و «ويلهلم ديلتاي» ( Dilthey) و سپس در ايتاليا در آثار «بندتوكروچه» ( Croce)و «جوواني جنتيله»(Gentile) پديد آمد و در واقع، در نوشته ي هاي گسترده و بسيار مهم «كالينگوود» در دهه هاي1920 و 1930 به اوج خود رسيد. البته بايد سهم كمتر اما با اين حال، مهم «مايكل اوكشات» (Oakeshott) و «موريس مندلبوم» (Mendelbam) را متذكر شد. ولي حتي نوشته هاي كالينگوود نيز هنگامي مورد مطالعه گسترده قرار گرفت كه فلسفه انتقادي تاريخ، شروعي تازه يافت و در سال هاي پس از جنگ جهاني دوم، به طرز چشمگيري پيشرفت كرد.
6. Philosophy of History, p.2-3.
7. رابين جرج كالينگوود فيلسوف و مورخ انگليسي، در سال 1889 ميلادي در كانيستن واقع در لانكشاير به دنيا آمد. در سال 1912 از آكسفورد فارغ التحصيل شد. در آكسفورد باقي ماند. در ابتدا به ايده آليسم، گرايش پيدا كرد و به مطالعه آثار هگل، ايده آليست هاي انگليسي و هگلي هاي ايتاليايي معاصر خود پرداخت. ولي به تدريج از ايده آليسم فاصله گرفت. از مهم ترين آثار وي آيينه ذهن (Speculum Mentis) است كه نخستين كوشش وي براي ساختن يك نظام فلسفي است وي در سال 1930 با انتشار نامه اي به نام فلسفه تاريخ ديدگاههاي جديد خود را ارائه داد و نقايص فلسفه تاريخ خود را در آيينه ذهن اصلاح كرد. اين رساله بخش مهمي از كتاب انديشه تاريخ (The I dea of History) او را تشكيل داد. البته اين كتاب بعد از مرگ وي منتشر شد. از آثار ديگر وي مي توان به مابعدالطبيعه و انديشه طبيعت اشاره كرد. جهت اطلاع بيشتر ن ك:
(Audi, Robert (ed), The Cambrige Dictionary of Philosophy, Cambridge University press. 1995.p.135-137)
8. The Idea of history, p.9
9. Mandelbaum, Maurice, The Problem of Historical Knowledge, Johns Hopkins university Press. 1938- p. 9-14.
-------------------------
منبع: ماهانه الکترونیکی تاریخ معاصر ایران، شماره 1 فروردين 1385.

موضوع مقالات

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
بازگشت بالا