تاثیر نماز بر خوشبختی و سلامت جسم
تاثیر نماز بر خوشبختی و سلامت جسم
در این نوشتار تمامی فواید و تاثیرات چشمگیر و عالی نماز خواندن، و خواندن آن در اول وقت بر روی جسم و روح و همچنین موفقیت و خوشبختی انسان گردآوری شده اسـت. این نکات بسیار مهمی برای تمامی مسلمانان اسـت که بدانند و آگاه شوند چرا خداوند بـه خواندن نماز مخصوصاً در اول وقت توصیه های فراوانی کرده اسـت. در ادامه با ضیاءالصالحین همراه باشید تا در مورد تاثیر نماز بر خوشبختی و سلامت جسم بیشتر بخوانید.
اصول مهم در نماز خواندن
نماز یکی از 5 رکن اصلی اسلام اسـت، که پایه و اساس زندگی اسلامی را تشکیل می دهد و بـه جا آوردن آن واجب محسوب می شود. این پنج رکن اصلی اصول دین یا پنج ستون اسلام نامیده میشوند. خود نماز از حرکات و بیاناتی بنام رکعت تشکیل می شود که تکرار میشوند. اصولا «بـه ترتیبی مشخص» یک رکعت نماز تشکیل می شود از:
✓ اقامه «ایستادن»
✓ خم شدن «رکوع»
✓ اقامه دوم «دوباره ایستادن»
✓ بـه خاک افتادن «سجود/سجده»
✓ نشستن
✓ بـه خام افتادن دوباره «سجود/سجده ی دوم»
✓ دوباره نشستن
تمام این حرکات یک رکعت محسوب میشوند. بخاطر تفاوت در تفسیرهای صورت گرفته از اسلام چندین مکتب «مذهب» در این دین وجود دارد، و هر یک احتمالا در جزئیات مربوط بـه آیین نیایش تفاوت های اندکی با هم دارند. بر مسلمانان واجب اسـت پنج وعده در روز نماز بخوانند، و هر وعده از چند رکعت تشکیل شده اسـت. این پنج وعده نماز روزانه عبارتند از:
✓ فجر «نماز صبح»؛ در سپیده دم یا طلوع آفتاب، ۲ رکعت نماز واجب
✓ ظهر، بعد از میانه ی روز، ۴ رکعت نماز واجب
✓ عصر، در بعدازظهر، ۴ رکعت نماز واجب
✓ مغرب، بعد از غروب آفتاب، ۳ رکعت نماز واجب
✓ عشاء، لحضاتی بعد از غروب آفتاب یا فرا رسیدن شب، ۴ رکعت نماز واجب
تعداد رکعت های غیر واجب یا مستحب در مذاهب مختلف متفاوت اسـت، و اگر مسلمانی یکی از این نمازها را ادا نکند، باید بعدا قضای آن را به جا آورد. سوای نمازهای واجب، مسلمانان نمازهای مستحب «اختیاری» نیز دارند، مانند نماز سنت، نماز نافله، نماز استغفار و غیره. هر مسلمانی که همه ی اینها را بطور منظم بـه جا بیاورد مسلما فایده های زیادی نسیبش خواهد شد، هم بـه لحاظ معنوی و هم بـه لحاظ جسمی.
فواید خواندن نماز از نظر جسمانی برای انسان
همان طور که همه میدانیم، هدف از ورزش منظم آن اسـت که توانایی های جسمی بدن مان را بهبود ببخشیم. بخاطر مقدار بالای فعالیت های جسمی لازم و ماهیت تکرارپذیر آن، نماز خواندن قطعا مثل یک نوع ورزش کردن منظم اسـت. بنابراین، هرچند نماز بـه معنی آیین عبادت اسـت، اما میتواند همان فوایدی را برای جسم شما داشته باشد که ورزش منظم دارد.
کمک به سلامتی قلب و عروق
هر ورزشی، وقتی که منظم انجام شود، سوخت و ساز بدن را افزایش خواهد داد که بـه نوبه ی خود، سلامت کلی دستگاه قلب و عروق را بهبود می بخشد. چون انجام رکعات نماز شبیه بـه ورزش کردن اسـت، و مجبور هستید بیش از یکبار آن را تکرار کنید، این امر میتواند تاثیر چشمگیری بر افزایش سلامت قلب و عروق تان داشته باشد.
افزایش انگیزه برای نظافت و آراستگی
مرسوم اسـت که قبل از نماز خواندن آیین وضو گرفتن انجام شود. شما می توانید از آب «وضو» یا خاک «تیمم» برای وضو گرفتن استفاده کنید. وضو گرفتن برای تمیزی بدن از هر گونه آلودگی مانند میکروب ها، گرد و خاک و غیره لازم اسـت. شخصی که وضو می گیرد باید دستان، دهان، بینی، دست های «تا آرنج» خود را بشوید، و موی سر، و پاها را مسح بکشد، تا این که در بالاترین سطح بهداشتی قرار بگیرند.
کمک به بهداشت دهان و دندان
از آنجایی که بسیاری از مردم هنگام وضو گرفتن کمی دهان خود را با آب غرغره می کنند و می شویند، این کار می تواند بـه تقویت و بهبود سلامت دهان و گلو نیز کمک کند. غرغره کردن خطر عفونت های ویروسی را کاهش میدهد و بوی بد دهان را نیز از بین می برد.
درد مفاصل را تسکین می دهد
حالت و وضعیت بدن در رکعت ها شامل خم شدن، بـه خاک افتادن و دولا شدن میشود. اگر مفاصل تان آسیب دیده باشد یا مشکل داشته باشد هنگام انجام این کارها با دشواری بسیاری مواجه خواهید شد. اقامه ی نماز بصورت منظم مطمئنا بـه تسکین این دردها کمک میکند.
کاهش و پیشگیری از درد کمر
انجام حرکات نماز بـه ویژه رکوع درد کمر را نیز کاهش خواهد داد، و بـه مانند یوگا بـه آرامسازی رباط ها و عضلات کمک خواهد کرد. بسیاری از تمرین های ورزشی نیز شامل این حرکت میشوند چون حرکت دو لا شدن برای ستون فقرات و باسن مفید اسـت.
عضلات شکمی بهتری می سازد
بسیاری از حالت ها و ضعیت ها در نماز بـه عضلات شکمی خوب و قوی نیاز دارند. بعنوان مثال موقع خم شدن برای رکوع باید هر دو دست روی کاسه های زانو گذاشته شود و بـه جلو خم شویم. بـه منظور حفظ صاف نگه داشتن پاها و ستون فقرات باید بعضی از عضلات شکم تان کشیده شود و کش بیاید. تغییر حرکات بین حالات مختلف نیز عضلات شکم تان را تمرین می دهد.
خواندن نماز و بهبود بخشیدن به جریان خون
مجموعه حالات و حرکات بخصوص سجده کمک خواهد کرد خون بـه نحو بهتری در بدن تان جریان پیدا کند. همین که بدن تان را رو بـه جلو خم می کنید تا پیشانیتان مهر را لمس کند، خون بـه بخش های فوقانی بدن مانند چشم ها، گونه ها و … جاری میشود.
دستگاه گوارشتان را تقویت می نماید
حالت نشستن در نماز حرکات لوله ی گوارش را در امحا و احشاء تان تحریک میکند، و از این طریق باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش تان میشود. این حرکت همچنین بـه عملکرد سم زدایی بدن نیز کمک میکند.
فرم و حالت بدن را بهبود می سازد
اکثر آدم ها بخاطر عادات روزانه شان، مثل حمل کردن بار سنگین روی پشت شان در تمام طول روز شکل بدنی نادرستی به خود می گیرند و ممکن اسـت دچار گوژپشتی شوند. حالت نشستن در نماز حرکات لوله ی گوارش را در امحا و احشاء تان تحریک میکند، و از این طریق باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش تان میشود. این حرکت همچنین بـه عملکرد سم زدایی بدن نیز کمک میکند.
نماز خواندن نوعی ورزش یوگا به حساب می آید!
هر حرکت و تمام حرکات موجود در رکعات نماز فایده های خاص خودشان را دارند، مـن جمله وضعیت ایستادن. اجرای یک حالت صاف و ایستاده برای یک مدت مشخص با تقویت ستون فقرات تان باعث خواهد شد حالت بدنی بهتری پیدا کنید.
باعث تمیزی صورت و پیشگیری از آکنه می شود
در نتیجه، یکی از قواعد وضو گرفتن ۳ بار شستن صورت اسـت، که با این کار، چربی روی صورت تان پاک خواهد شد و از جوش یا آکنه پیش گیری میشود.
از لحاظ معنوی بر روانمان تاثیر می گذارد
هدف اصلی نماز عبادت خداوند اسـت. بنابراین، این کاملا طبیعی اسـت که بـه جا آوردن منظم نماز بـه لحاظ معنوی نیز برای مـا خوب باشد.
تواضع و فروتنی را در انسان افزایش می دهد
در مطالعه ای آشکار شده اسـت که نماز خواندن بصورت روزانه میتواند منیت و خود پرستی را در انسان ها کاهش و خشوع و فروتنی را افزایش دهد. یعنی اگر بـه شیوه ی درست انجام شود، نماز میتواند آگاهی فرد را نسبت بـه خوب مطلق و وجود برتر افزایش دهد و از این رو از خود خواهی بکاهد. بـه این ترتیب مرتبا نماز خواندن هر روز که می گذرد خشوع را در انسان بیشتر افزایش میدهد.
بصیرت را در انسان افزایش می دهد
با آرام شدن ذهن تان و قدرت تفکر شفاف تر، نسبت بـه بسیاری از چیزها صاحب بینش و بصیرت بخصوصی خواهید شد. بصیرت فقط برای کسانی اتفاق خواهد افتاد که ذهنی مه آلود و غبارآلوده نداشته باشند یا قضاوت های غیر منطقی نکنند، در نتیجه بینش و بصیرت شما هنگام نماز خواندن قطعا افزایش پیدا خواهد کرد.
کاهش احساس خشم و عصبانیت
هدف اصلی نماز یا عبادت عبادت خداوند اسـت. هر کسی که عقل سلیم داشته باشد میداند که با خشم و خشونت نمیتواند بـه آن دست پیدا پیدا کند. قبل از آنکه کسی نماز بخواند، باید تدارکاتی فراهم آورد مانند از بین بردن خشونت و غضب در دل و مغز خود.
مهارت های اجتماعی را بهبود می بخشد
اکثر مسلمانان برای نماز خوان بـه مسجد یا مصلی می روند. بخصوص در روز جمعه، که هر هفته نماز جمعه اقامه می شود. با انجام منظم نماز، قطعا با آدم های بسیاری آشنا خواهید شد و بر اثر تعامل با مسلمانان دیگر مهارت های اجتماعی تان بهبود پیدا میکند.
افزایش نگرش مثبت در انسان
کسانی که مدام نیایش می کنند و این کار را به درستی انجام می دهند بـه نوعی از احساس هدفمندی در زندگی دست پیدا میکنند. این احساس به شما اجازه میدهد خوشبین تر باشید و جهان را از منظر مثبت تری بنگرید.
پشتکار را افزایش می دهد
بعنوان یک مسلمان خوب، قطعا نمی توانید انسان تنبلی باشید. پنج وعده ی نماز واجب روزانه، که هر وعده رکعت های واجب مخصوص بـه خودش را دارد پشتکار خوبی را می طلبد. فواید نماز خواندن برای جسم و سلامتی + فواید نماز برای خوشبختی لازم بـه ذکر نیست که نمازهای مستحب دیگری نیز داریم. این مسئله ممکن اسـت در ابتدا خسته کننده به نظر برسد، اما از طریق پشتکار، ثابت خواهد شد این کارهای روزمره اصلا خسته کننده نیستند.
مراقبه شخصی و فردی
فارغ از چیستی آن، نماز خواندن بهترین راه برای تمرین مراقبه ی فردی اسـت. در طول گذر زمان ممکن اسـت متوجه شوید که غرق در تفکر و اندیشه در مورد خود هستید تا بـه انسان بهتری تبدیل شوید.
در کل برای سلامتی مفید است
هدف از نماز داشتن آرامش، هارمونی، و تعادل در زندگی اسـت.
نماز خواندن نوعی مراقبه قلبی است
همچنین، نماز خواندن ممکن اسـت راه دیگری برای نگاهی عمیق بـه قلب تان باشد تا بتوانید پاسخ هر چیزی را در آن بیابید. مهمترین چیزی که باید یادتان باشد آن اسـت که هدف اصلی از نماز خواندن عبادت خداوند اسـت، نه این که فایده هایی مانند تسکین درد مفاصل، و غیره از آن بـه دست آوریم. با همه ی ی ی این ها، و علم بـه تمام فایده های نماز خواندن قطعا مسلمانان بـه ادای منظم و سر وقت این فریضه ی الهی بیشتر ترغیب خواهند شد.
فواید نماز اول وقت و تاثیر آن بر خوشبختی
نماز اول وقت از جمله اعمال مستحبی اسـت که توصیه زیادی بـه آن شده اسـت. بـه طوریکه می توان سعادت دنیا و آخرت را در خواندن نماز اول وقت دانست. نماز اول وقت از جمله اعمالی اسـت که توصیه های فراوانی بـه آن شده اسـت. روایات متفاوتی وجود دارد که هر کدام بـه یکی از فضائل و برکات خواندن نماز در اول وقت اشاره دارد. در ادامه بـه عده ای از این روایات می پردازیم:
رضایت و خوشنودی خداوند از انسان
امام صادق علیه السلام فرمودند: «اول وقت، خشنودی خدا و آخر آن، عفو خداست، و عفو نمی باشد مگر از جهت گناه. و در مقابل، تأخیر نماز موجب خشم خداست چرا كه پیامبر اكرم صلی الله علیه وآله وسلم بـه حضرت علی علیه السلام فرمودند: نماز را با وضوی كامل و شاداب در وقتش به جای آور كه تأخیر انداختن نماز بدون جهت، باعث غضب پروردگار اسـت.»
دور کردن شیطان از خود
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم فرمودند: «شیطان تازمانی كه مؤمن بر نمازهای پنج گانه در وقت آن محافظت كند، پیوسته از او در هراس اسـت؛ پس چون آنها را ضایع نمود بر وی جرأت پیدا كرده و را در گناهان بزرگ می اندازد.»
امام صادق علیه السلام فرمودند: «ملك الموت در هنگام مردن، شیطان را از محافظ بر نماز دور می كند و شهادت بـه یگانگی خدا و نبوت پیامبرش را در آن هنگامه بزرگ بـه او تلقین می نماید.
بر آورده شدن حاجات و دعاها با خواندن
امام حسن عسکری علیه السلام فرمودند: «خداوند متعال با حضرت موسی علیه السلام تكلم كرد، حضرت موسی فرمود: خدای مـن! كسی كه نمازها را در وقتش به جای آورد چـه پاداشی دارد؟ خداوند فرمود: حاجت و درخواستش را به او عطا می كنم و بهشتم را برایش مباح می گردانم.»
رفع گرفتاری ها و باز شدن گره مشکلات
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم فرمودند: «بنده ای نیست كه بـه وقت های نماز و جاهای خورشید اهمیت بدهد، مگر این كه مـن سه چیز را برای او ضمانت می كنم: برطرف شدن گرفتاری ها و ناراحتی ها، آسایش و خوشی بـه هنگام مردن و نجات از آتش.»
بهشتی شدن انسان
امام باقر علیه السلام فرمودند: «هر كس نماز واجب را در حالی كه عارف بـه حق آن اسـت در وقتش بخواند، بـه گونه ای كه چیزی دیگر را بر آن ترجیح ندهد، خداوند برای وی برائت از جهنم می نویسد كه او را عذاب نكند و كسی كه در غیر وقتش بـه جا آورد در حالی كه چیزی دیگر را بر آن ترجیح دهد، خداوند میتواند او را ببخشد یا عذابش كند.»
رفع خطر و بلاها در زندگی انسان
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم فرمودند: «هنگامی كه خداوند از آسمان آفتی بفرستد، سه گروه از آن، در امان می مانند: حاملان قرآن، رعایت كنندگان خورشید یعنی كسانی كه وقت های نماز را محافظت می كنند و كسانی كه مساجد را آباد می نمایند.» از دیگر برکات نماز اول وقت بـه این شرح اسـت:
✓ زیاد شدن عمر
✓ زیاد شدن مال و اولاد صالح
✓ مرگ آسان
✓ نورانی شدن چهره
✓ آسان شدن حساب روز محشر
✓ رضایت خدا و سلام دادن خدا بـه او
✓ نماز اول وقت در قرآن
خداوند در آیه 238 سوره بقره می فرماید: «حَافِظُوا عَلَى الصَّلَوَاتِ وَ الصَّلَاةِ الْوُسْطَىٰ وَ قُومُوا لِلَّهِ قَآنِتِينَ» «در انجام همه ی نمازها «بخصوص» نماز وسطی [=نماز ظهر] کوشا باشید و از روی خضوع و اطاعت، برای خدا بپاخیزید»
فضیلت نماز اول وقت از زبان آیت الله بهجت
از آیت الله بهجت سوال کردند: چـه کنیم که نماز صبح مان قضا نشود؟ ایشان جواب داد: «کسی که باقی نمازهایش را در اول وقت بخواند خدا او را برای نماز صبح بیدار خواهد کرد.»
تاثیرات نماز اول وقت بر ازدواج
جوانی از شیخ حسنعلی نخودکی اصفهانی پرسید: سه قفل در زندگی ام وجود دارد و سه کلید از شما می خواهم! قفل اول این اسـت که دوست دارم یک ازدواج سالم داشته باشم، قفل دوم این که دوست دارم کارم برکت داشته باشد و قفل سوم این که دوست دارم عاقبت بخیر شوم.
شیخ نخودکی پاسخ داد: برای قفل اول، نمازت را اول وقت بخوان. برای قفل دوم نمازت را اول وقت بخوان و برای قفل سوم هم نمازت را اول وقت بخوان! جوان با تعجب پرسید: سه قفل با یک کلید؟! شیخ جواب داد: نماز اول وقت «شاه کلید» اسـت.
نماز اول وقت در رساله توضیح المسائل... علمای دینی بر این عقیده اند که اول وقت بودن نماز یک امر عرفی اسـت، یعنی زمانی که وقت نماز داخل شد، فرد شروع بـه نماز کند. در رساله توضیح المسائل می خوانیم: «مستحب اسـت انسان نماز را در اول وقت بخواند و هرچه بـه اول وقت نزدیک تر باشد بهتر اسـت، مگر آن که تأخیر آن از جهتى بهتر باشد، مثلاً صبر کند که نماز را به جماعت بخواند.»
نماز اول وقت در چه زمانی است؟
شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که منظور از نماز اول وقت دقیقا چـه زمانی اسـت؟ یعنی از موقعی که اذان گفته میشود تا کی اول وقت محسوب میشود؟ مـا این سوال را بر اساس نرم افزار نجومی آیت الله سیستانی به شما پاسخ خواهیم داد:
✓ وقت فضیلت نماز صبح از اذان صبح بـه مدت 21 دقیقه
✓ وقت فضیلت نماز ظهر از اذان ظهر بـه مدت یک ساعت و 40 دقیقه
✓ وقت فضیلت نماز عصر 2 ساعت و 50 دقیقه بعد از اذان ظهر بـه مدت 42 دقیقه اسـت.
✓ وقت فضیلت نماز مغرب از اذان مغرب بـه مدت 51 دقیقه
✓ وقت فضیلت نماز عشا 51 دقیقه بعد از نماز مغرب بـه مدت 3 ساعت و 10 دقیقه
افزودن دیدگاه جدید