آشنایی با سردردهای آلرژیک
در این نوشتار قصد داریم شما را با سردردهای آلرژیک بیشتر آشنا کنیم. با ما همراه باشید تا با سردردهای آلرژیک آشنا شوید.
آنچه در این نوشتار می خوانیم:
✓ علائم سردرد ناشی از آلرژی
✓ علل سردرد ناشی از آلرژی
✓ درمان سردرد ناشی از آلرژی
✓ درمان سردرد سینوسی ناشی از آلرژی
✓ درمان سردرد میگرنی ناشی از آلرژی
شاید همه ما حداقل 1 بار یا بیشتر سردرد را تجربه کرده باشیم. سردرد یک مشکل بسیار شایع است و بیشتر موارد آن هیچ ربطی به آلرژی ندارد، اما در برخی از مبتلایان به آلرژی، این مساله به ایجاد سردرد منتهی می شود. 2 نوع سردرد بیش از دیگر انواع سردرد به آلرژی ارتباط دارند:
✓ سردرد در ناحیه سینوس ها
✓ سردرد میگرنی (میگرن)
گاهی به اشتباه سردردهای خوشه ای را به آلرژی نسبت می دهند که باید بدانیم بطور معمول این نوع سردرد با آلرژی ارتباط ندارد و درمان آن هم با سردردهای ناشی از آلرژی تفاوت دارد.
علائم سردرد ناشی از آلرژی
گفتیم که سردرد ناشی از آلرژی، بیشتر به 2 صورت بروز پیدا می کند. در موارد سردرد ناحیه سینوسی، درد بیشتر در ناحیه سینوس ها (پیشانی و اطراف چشم ها) یا صورت احساس می شود درست مانند زمانی که دچار سینوزیت حاد هستیم.
در موارد سردرد میگرنی درد بیشتر بصورت ضربان دار احساس می شود، بطور معمول یک طرف سر را گرفتار می کند و ممکن است با آفتاب مسقیم یا نور زیاد بدتر شود. گاهی این نوع سردرد شاید با تهوع هم همراه باشد.
علل سردرد ناشی از آلرژی
عوامل زیر باعث بروز سردرد ناشی از آلرژی می شوند:
✓ احتقان (پرخونی) و گرفتگی بینی و سینوس
✓ استرس
✓ غذاهای خاص
✓ انواع دود
پژوهش های علمی متعددی نشان داده اند که بروز میگرن در مبتلایان به آلرژی بیش از دیگران رخ می دهد. وقتی علائم آلرژی مانند آبریزش بینی یا تنگی نفس در کسی که سابقه میگرن دارد، بارز می شود، تعداد حملات میگرن در او افزایش پیدا می کند.
به نظر می رسد افزایش التهاب و گرفتگی بینی به دنبال واکنش بدن نسبت به عامل آلرژی زا، برخی اعصاب صورت را تحریک می کنند و مجموع این عوامل به سردرد میگرنی می انجامند.
متاسفانه برخی از داروهای مورد استفاده برای کنترل تنگی نفس ناشی از آلرژی از جمله برخی از اسپری های تنفسی، احتمال بروز حمله میگرن را بیشتر می کنند. بهتر است سابقه میگرن خود را با پزشک متخصص آلرژی مطرح کنیم تا وی در تجویز داروها تا حد امکان به این نکته دقت کند.
درمان سردرد ناشی از آلرژی
رویکرد درمانی برای رفع سردرد ناشی از آلرژی به نوع سردرد بستگی دارد.
درمان سردرد سینوسی ناشی از آلرژی
در واقع در کنار درمان های رایج برای کاهش درد، باید موارد مربوط به کاهش علائم آلرژی را هم رعایت کرد. مانند:
1: کاهش تماس با مواد آلرژی زای موجود در خارج خانه» خارج نشدن از خانه در صورت امکان، یا خروج با ماسک در روزهایی که گرده ها در هوا زیاد هستند.
✓ بستن پنجره ها در روزهایی که گرده در هوا زیاد است.
✓ استفاده از عینک برای کاهش تماس مواد آلرژی زا با چشم
2: کاهش تماس با مواد آلرژی زای داخل خانه» برای کاهش تماس با مایت (موجودات بسیار ریز موجود در گردوغبار)، جاور زدن مرتب، شستن زمین با تی خیس و استفاده از روکش های ضدمایت برای رخت خواب مفید است.
✓ برای کاهش رشد کپک، اگر در جای مرطوب زندگی می کنیم باید رطوبت را پایین نگه داریم و حمام را مرتب بشوییم.
3: تماس با حیوانات خانگی» شستن دست پس از لمس هر حیوان خانگی و شستن لباس ها در صورت دیدار یا تماس با فردی که حیوان خانگی دارد.
✓ در صورت وجود آلرژی به حیوان خانگی خود، آن را تا حد ممکن بیرون از منزل نگه دارید و به اتاق خواب راه ندهید.
همچنین، پزشک معالج ممکن است در این موارد اقدام به تجویز داروهای ضدآلرژی مانند آنتی هیستامین ها یا داروهای ضداحتقان یا اسپری بینی نماید. بعنوان درمان خانگی، کمپرس گرم صورت یا شستشوی بینی با محلول نمکی و استفاده از بخور گرم نیز می تواند مفید باشد.
درمان سردرد میگرنی ناشی از آلرژی
در این موارد پزشک معالج علاوه بر درمان لازم برای کنترل میگرن، بطور معمول با تجویز داروهای ضدحساسیت مانند آنتی هیستامین یا اسپری بینی هم به کنترل علائم آلرژی می پردازد. هنوز نمی دانیم کنترل علائم آلرژی تاثیری در کاهش حملات میگرنی دارد یا نه. به هر حال کنترل علائم آلرژی بطور قابل ملاحظه ای از مشکلات بیمار می کاهد.
منبع: American Migraine Foundation, American College of Allergy, Asthma, and Immunology (ACAAI)