ریزش مو ، علل و راهکارهای پیشگیری
ریزش مو ، علل و راهکارهای پیشگیری
رژیم غذایی غنی از سیلیس، کلسیم و آهن از ریزش مو جلوگیری می کند یا آن را کاهش می دهد. سبزیجات سبز برگی شکل به خصوص سبزیجات دریایی، منبع غذایی خوبی از املاح هستند. جو خام منبع خوبی از سیلیس است. برگه میوه ها و آب آلبالو منبع غنی از آهن هستند.
بیشتر بخوانید:
جلوگیری از ریزش مـو با درمان طبیعی
ارتباط مستقیم ریزش مـو با صبحانه!
نازک شدن یا ریزش مو در زنان می تواند در اثر یک مشکل گوارشی مثل کمبود اسید معده باشد یا می تواند در اثر کمبود پروتئین، روی و سایر مواد مغذی باشد. سیلیس یکی دیگر از مواد مغذی مهم در حفظ سلامتی مو است که ریزش مو را کاهش می دهد. منابع غذایی سیلیس شامل: پوست سیب زمینی، فلفل سبز، فلفل قرمز، خیار، جوانه حبوبات مثل جوانه لوبیا است. ریزش مو در مردان با مصرف رژیم غذایی کم چرب کاهش می یابد. دانشمندان معتقدند در طی دوران بلوغ با افزایش مقدار هورمون مردانه در مردان، احتمال طاسی سر افزایش می یابد. رژیم غذایی پرچرب و مصرف زیاد گوشت مقدار تستوسترون را افزایش می دهد که روی فولیکول های مو (پیاز مو) تأثیر می گذارد.
بعنوان مثال در زمان های گذشته در کشور ژاپن، به دلیل مصرف غذاهای کم چرب و سالم، طاسی سر در مردان کم بوده است، ولی در حال حاضر به دلیل مصرف غذاهای پرچرب و آماده، طاسی مردان افزایش یافته است.
شاید مصرف غذاهای کم چرب ریزش مو را متوقف نکند، ولی آن را کاهش می دهد. کم خونی یکی از علل اصلی ریزش مو است، غذاهای غنی از آهن مثل جگر، انواع گوشت، غلات سبوس دار، سبزیجات سبز برگی شکل مثل اسفناج، تخم مرغ، خرما و کشمش را زیاد مصرف کنید. البته در دوران بارداری نباید بیش از یک بار در هفته جگر مصرف کرد، زیرا جگر یکی از منابع غنی ویتامین A است که با مصرف بیش از حد آن در دوران بارداری، مادر دچار مسمومیت با ویتامین A می شود و این مسمومیت باعث ایجاد اختلالات صورت، استخوان و مغز درنوزاد می گردد.
بیشتر ساختمان مو از پروتئین تشکیل شده است. برای تسریع رشد مو، رژیمی غنی از پروتئین مصرف کنید. این رژیم شامل جگر گوساله، مخمر و جوانه گندم است. این موادغذایی غیر از پروتئین، حاوی مقادیر زیادی ویتامین های گروه B هستند که برای رشد مو لازم هستند. بررسی ها نشان می دهد پروتئین سویا مو را تقویت می کند و رشد آن را افزایش می دهد. سایر منابع غنی از پروتئین شامل تخم مرغ، پنیر کم چرب، شیر، ماست، ماهی، حبوبات و مخمر است.
سیلیس یکی دیگر از مواد مغذی مهم در حفظ سلامتی مو است که ریزش مو را کاهش می دهد. بعنوان مثال سیلیس اضافه شده به شامپو از طاسی سر جلوگیری می کند، رشد مو را افزایش می دهد و باعث درخشش و استحکام مو می شود. حتی بعضی گفته اند ریزش مو را متوقف می کند. استفاده از شامپوی حاوی سیلیس باعث رشد مجدد موهای ریخته شده می شود. منابع غذایی سیلیس شامل: پوست سیب زمینی، فلفل سبز، فلفل قرمز، خیار، جوانه حبوبات مثل جوانه لوبیا است.
ویتامین C، جذب آهن را در بدن افزایش می دهد. پس به مقدار کافی میوه و سبزی مصرف کنید.
ویتامین E نیز برای رشد مو لازم است. پس در برنامه غذایی روزانه خود از منابع غذایی آن استفاده کنید که شامل آجیل، دانه های خوراکی و روغن های گیاهی مثل روغن زیتون است.
اگر ریزش مو به دلیل کم کاری تیروئید است، منابع غذایی حاوی ویتامین A و ید را به مقدار بیشتری مصرف کنید که شامل هویج، اسفناج، روغن دانه ها مثل روغن تخم کتان، گردو و تخمه کدو و نمک یددار است. اگر دچار کمبود ید هستید، شلغم، کلم، خردل، سویا، بادام زمینی و ارزن را مصرف نکنید.
انواع مختلف ریزش مو
ریزش مو ممکن است موهای سر یا کل بدن شما را تحت تأثیر قرار دهد. علت ریزش مو می تواند وراثت، تغییرات هورمونی، بیماری ها یا عوارض جانبی برخی داروها باشد. هر کسی ممکن است ریزش مو را تجربه کند، با این حال، این مشکل در مردان شایع تر است.
معمولاً به ریزش بیش از حد موی سر طاسی می گویند. در سنین بالا، طاسی وراثتی شایع ترین علت ریزش موی شدید است. برخی افراد ترجیح می دهند ریزش مو روند خود را طی کند و آن را درمان یا پنهان نمی کنند؛ برخی دیگر ممکن است با تغییر مدل مو، آرایش و گریم، کلاه یا روسری آن را بپوشانند. عده ای هم هستند که یکی از درمانهای موجود را انتخاب می کنند تا از پیشروی ریزش مو جلوگیری کنند و موجب رویش مجدد مو از دست رفته شوند.
گاهی ریزش شدید مو تدریجی است و گاهی ناگهانی. برخی اوقات فقط موهای سر شما می ریزند و برخی اوقات موهای تمام بدن شما. همچنین، برخی از انواع ریزش مو موقت و برخی دیگر دائمی هستند. در ادامه برخی از انواع ریزش مو را مرور می کنیم:
ریزش موی جلوی سر
این نوع ریزش موی سر، از انواع دیگر رایج تر است. هم مردان و هم زنان با افزایش سن، کم پشت شدن تدریجی موی جلوی سر را تجربه خواهند کرد. با این تفاوت که موهای پیشانی مردان معمولاً به شکل حرف M کم پشت می شود و می ریزد، اما موی پیشانی زنان معمولاً تغییر نمی کند و فقط فرق سر آنان عریض تر می شود.
ریزش مو سکه ای
ریزش موی سکه ای یک بیماری پوستی است. در این بیماری، معمولاً موهای فرد (بیشتر موهای سر) به صورت لکه ای می ریزد. این نوع ریزش معمولاً فقط در موهای سر اتفاق می افتد، اما گاهی ممکن است موی ریش یا ابرو هم به ریزش موی سکه ای دچار شوند. در بعضی موارد ممکن است قبل از ریزش مو پوست آن ناحیه دچار خارش یا درد شود.
ریزش مو ناگهانی
علت ریزش مو ناگهانی، شوک فیزیکی یا عصبی است. همچنین، احتمال دارد، هنگام شانه کردن، شستن یا حتی بعد از کشیده شدن جزئی، موهای سرتان دسته دسته کنده شود. معمولاً در این نوع ریزش، موهایتان کم پشت می شوند و طاس نمی شوید.
ریزش موهای کل بدن
برخی بیماری ها و درمان ها (مانند شیمی درمانی) به ریزش موهای کل بدن منجر می شوند. در این گونه موارد، معمولاً موها دوباره رشد می کنند.
تکه های پوسته پوسته که در کل سطح سر پخش می شوند.
این نشانه ای از کچلی قارچی است. در این مورد ممکن است علائم دیگری مانند موهای شکننده، قرمزی، تورم و حتی ترشحات از کف سر را تجربه کنید.
علت ریزش موی سر چیست؟
ریزش ۱۰۰ تار مو در طول روز عادی است. این میزان معمولاً باعث کم پشتی قابل توجهی نمی شود، زیرا موهای جدید به طور دائم جایگزین موهای از دست رفته می شوند.
ریزش مو در دو حالت رخ می دهد: حالت اول، هنگامی است که چرخه رشد و ریزش مو مختل می شود، حالت دوم زمانی است که فولیکول مو از بین می رود و بافت زخم جای آن را می گیرد.
دلایل ریزش مو به طور معمول شامل موارد زیر است:
- سابقه خانوادگی (وراثت)
- تغییرات هورمونی و بیماری ها
- مصرف داروها و مکمل ها
- پرتو درمانی (رادیوتراپی) سر
- فشار عصبی شدید
- برخی مدل های مو
- استفاده از مواد شیمیایی خاص
- عوامل خطر
و عوامل زیر احتمال ریزش مو را افزایش می دهند:
- داشتن سابقه طاسی در خانواده پدری یا مادری
- افزایش سن
- کاهش قابل توجه وزن
- بیماری های خاص مانند دیابت و لوپوس
- استرس
برای جلوگیری از ریزش مو چه باید کرد؟
اغلب ریزش مو (مردانه یا زنانه) به دلیل مسائل ژنتیکی رخ می دهد. متأسفانه، نمی توانیم از این نوع ریزش مو پیشگیری کنیم. در ادامه توصیه هایی از سایت مایو کلینیک برای جلوگیری از ریزش مو با علتهایی جز ژنتیک بیان کرده ایم:
- موهای خود را محکم نبافید و از مدل های گوجه ای یا دم اسبی کمتر استفاده کنید.
- از پیچاندن، دستکاری کردن یا کشیدن موی خود بپرهیزید.
- موهایتان را با ملایمت بشویید و شانه کنید. (شانه دندانه درشت، موهای شما را نمی کشد و کمتر به آن آسیب می زند.)
- تا جایی که ممکن است از بیگودی، اتوی مو، درمان با روغن های داغ و فر دائمی اجتناب کنید.
- با مشورت پزشک خود، مصرف داروها و مکمل هایی را که ممکن است منجر به ریز مو شوند، قطع کنید.
- موهای خود را در برابر اشعه خورشید و هرگونه منبع اشعه فرابنفش محافظت کنید.
- از انواع شامپو ضد ریزش مو استفاده کنید.
- سیگار نکشید، زیرا نتایج برخی مطالعات نشان می دهد، بین سیگار کشیدن و ریزش مو در مردان ارتباط مستقیمی وجود دارد.
- اگر در حال شیمی درمانی هستید، از پزشک خود درباره کلاه های خنک کننده بپرسید. این کلاه ها برای کاهش ریزش مو در دوران شیمی درمانی به کار گرفته می شوند.
لطفاً شما هم در بخش «نظرات» تجارب خود را با کاربران سایت ضیاءالصالحین به اشتراک بگذارید و بنویسید که آیا شما هم درگیر ریزش موی سر هستید و برای جلوگیری از آن چه کارهایی را انجام می دهید، آیا قدر موهای خود را می دانید و بخوبی از آنها مراقبت می کنید یا اینکه برای رسیدگی به موهای خود وقت ندارید؟ همچنین، اگر تاکنون به ریزش موی شدید دچار شده اید، بگویید برای رهایی از آن چه کردید.
افزودن دیدگاه جدید