نامه ای به زوجهای جوان که در ابتدای پرواز هستند
خانه؛ محل صعود به سوی قلّه های بلند اندیشه و اندیشیدن است، در روشنایی روح همسری که محرم تنهایی تو است و نه مزاحم صعودت
بسم الله الرّحمن الرّحیم
ای همسرانی که بنا دارید در کنار همدیگر راه هـای کشف ناشده زنـدگی را طی کنیـد- راه هایی که هرگز به تنهایی نمی توانستید وارد آن ها شوید- بدانید که:
در پیوند ازدواج، هر دو باید از بسیاری از چیزهایی که قبلاً با آن ها مأنوس بودید، دل بکَنید و معلوم است که این مطلب پیشنهاد سختی است. ولی کسی که از مأنوسات زندگیِ فردی دل نکَند، به زندگی جدید وارد نخواهد شد و هنوز در زندگی کودکانه خود به سر می برد.
وارد شدن به شرایط جدید سخت است، ولی متوجه باش که پذیرفتن آن، یک تولّد جدیدی است و کسی که حاضر نیست در هوای تازه تنفّس کند، هنوز متولّد نشده است و « تا جنینی، کار خون آشامی است».
باید در زندگی جدید هرکس قامت خود را اندازه بزند و ببیند در چنین شرایطی چه اندازه قد کشیده است، خوشه های گندم را در خرمن گاه باید کوفت تا برهنه شوند و اندازه خود را بیابند و کاه را قسمتی از خود نپندارند. و مسلّم رمز و راز برهنگیِ گندم از کاه، راز و رمز دل کندن از مزرعه است، چرا که تولّد جدید با مستوریِ دیروز در پوشش کاه های خیال و آرزوهای دروغین، امکان ندارد.
پیوند ازدواج؛ یک تولّد جدید و در پی آن، تجلّی جدیدی در عرصه خانواده است و هرگز نباید به جهت سختی های زندگی، از تمنّای این تولد دست برداشت، پس قدم در راه نهید.
گداختن، آب شدن، صاف شدن و سر به راه نهادن، مانند جویباری که نغمه خود را در تنهایی شب، ساز می کند، معنی پیوند جدید دونفری است که دیگر دونفر نیستند، یک نفر هم نیستند، اصلاً دیگر از نفر بودن در آمده اند. آیا می توان به نوری که در تولّد صبحگاهانِ خورشید متولّد می شود و در پهن دشت زمین متجلّی می گردد، صفت یک نفر و یا دونفر داد؟ راهی بلندتر از یکی ها و دوتاها، راهی ماوراء تعدّد و تکثّر، راهی از کثرت به سوی وحدت.
در تولّد جدیدِ پیوندِ ازدواج است که چون شامگاهان مرد به خانه می رود در رویارویی با همسرش، معنی قدردانی و سپاس، ظهور خواهد کرد.
زنجیر همدیگر نشوید پیوند همسری؛ یعنی همراهی دوبال که باید با هماهنگی کامل به سوی آرمان های الهیِ زندگی سیر کنند، اما این همراهی و مودّتِ خدادادی را به زنجیر بدل نکنید که پای هر دو بدان گرفتار شود و هرکدام مانع رفتن دیگری گردد. «از نان خود به هم ارزانی دارید، اما هر دو از یک قرص نان تناول نکنید. امان دهید هریک در حریم خلوت خویش آسوده باشد و تنها.»[1]
«دل سپردن، آری؛ حکایتی است دلپذیر، لیکن دل را نشاید به اسارت دادن در میانه همراهی، اندکی فاصله باید، که پایه های حایل معبد، به جدایی استوارند.»[2]
خدا دو زوج را گرد هم آورد تا در حصارِ محرمِ خود، راز جان های یگانه را از بیگانه پنهان نماید.
«هُوَالَّذِی خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ جَعَلَ مِنْها زَوْجَهَا لِیَسْكُنَ اِلَیْهَا ....»[3] یعنی؛ خدایی که همه شما را از گوهری واحد بیافرید و از همان گوهر واحد همسرش را نیز بیافرید تا در کنار او آرام گیرد و در آرامش به سر برد.
خانه؛ محیط خوشِ آرامشی است که توان شناسایی انسان را به خودش ارزانی می دارد، که تو تا کجا می توانی در درون خود بالا روی، و همسر تو بستر چنین آرامشی را برای تو فراهم کرده است.
خانه؛ محل صعود به سوی قلّه های بلند اندیشه و اندیشیدن است، در روشنایی روح همسری که محرم تنهایی تو است و نه مزاحم صعودت.
خانه اگر محلِ اندکی برای تن به راحت دادنِ انسان است در پرتو محبت همسرِخود، ولی نه آنچنان که در اسارت رفاه در آیی و همسر خود را گرفتار خودخواهی هایت گردانی.
از برای زیستن در کنار هم نباید ساکن مقبره هایی شویم که مردگان بنا کرده اند، مردگانی که سال ها کنار هم زندگی کردند ولی هرگز معنی زیستن را نمی دانستند. خانه هایی که با شکوه های دروغین هرگز محرم راز ساکنان نخواهند شد و با ظاهر فریبنده خود راه گذر به سوی آسمان را می بندند و دعوت به زمینی شدن دارند، مقبره هایی هستند که مردگان بنا کرده اند.
آن هایی که در پیوند ازدواج به یگانگی رسیدند و وطن خود را در جمعی که دیگر هیچ کدام فرد نیستند یافتند، دیگر بی وطن نیستند و در ناکجاآباد زندگی نمی کنند.
وقتی خانه سُکنی می شود، که نامحرمی در آن جا نباشد. نه افکار نامحرم، و نه همنوعی نامحرم، و در این حال که خانه سُکنی شده است، جایگاه بودنِ حقیقی خواهد بود.
همان طور که پل، سبب می شود که هر کدام از کناره های رودخانه، در سوی دیگر قرار گیرد و پُل، هر کناره ای را به همسایگی با دیگری وارد می کند و دو طرف پهنه های رودخانه را در کنار هم می آورد، ازدواج؛ دو انسان را که هر کدام در یک سویِ از زندگی قرار دارند، به سوی دیگر متصل می کند، و همچنان که از طریق پل، کناره رودخانه دیگر، کناره نیست، و دو طرفی بودنِ دشت ها نیز از بین می رود و به همدیگر می پیوندند، در ازدواج نیز تفرقه همه کرانه های انسان، به اتصال و زنده دلی تبدیل می شود و این معجزه «پیوند» است
زیستن با دیگرانی که پاره تن خود آدم هستند، زیستن به خاطر چیزی نیست، صِرف خودْ بودن و با خود بودن است و در چنین شرایطی است که امکان سُکنی گزیدن برای انسان ممکن می گردد و انوار «مودّت و رحمتِ» الهی بر سکنی گزیدن انسان سرازیر می گردد که خداوند فرمود:« وَ مِنْ آیاتِهِ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْواجاً لِتَسْكُنُوا اِلَیْها وَ جَعَلَ بَیْنَكُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً.....»[4] یعنی؛ از نشانه های حضور خدا در بین شما، این که از جان خودِ شما همسرانتان را خلق کرد تا در آرامش و سکنی قرار گیرید و بین شما مودّت و دوستی و رحمت و گشایش قرار داد.
واقع شدن در سکنی و مسکنی اصیل، اندیشه ما را به سوی ابعاد همواره فرو بسته، باز می گشاید و پیوند ازدواج مقدمه شروع سکنی یافتن و سکنی گزیدن انسان است، تا هرکس آرامش خود را در دیگری بیابد و هرکس می طلبد تا منشأ آرامش دیگری باشد.
اگر انسان هدف از زیستن را که عبارت است از «در قرب حق قرارگرفتن» بشناسد، جایگاه خانواده را در راستای چنین هدفی قدر می نهد.
بدانید که انسان ها هیچ گاه نمی توانند منقطع از «زمینه وجودیِ آرامش بخش»، یعنی منقطع از سکنی، ادامه بودنِ منطقی بدهند و قابل دسترس ترین عالَم برای یافتنِ «زمینه وجودیِ آرامش بخش»، پیوند ازدواج و سکنی گزیدنی است آنچنان.
آن کس که نتوانسته است در خانه خود به سکینه و آرامش برسد، عملاً تفکر را شروع نکرده و با بی فکری تا انتهای زندگی می رود.
انسان ابتدا در خانواده جای می گیرد و احساس قرارگرفتن در سُکنی را پیدا می کند و سپس انسانیت خود را می سازد.
در انگیزه تشکیل خانواده حالتی به نام سکنی گزیدن و پناه یافتن پنهان است که باید سخت از آن مراقبت کرد. مثل این که از گیاه زنده مراقبت می کنیم تا حیات پنهانِ واقع در آن از دست نرود، وگرنه منزلت والای سکنی گزیدن در خانواده رخ نمی نمایاند و منکشف نمی شود و اعضای خانه نخواهند توانست با آن ارتباط پیدا کنند و در نتیجه از سرشت اصلی تشکیل خانواده فاصله می گیرند و از حوزه آزادی در یک آرامش درونی، محروم می شوند و دیگر محافظت از سرشت انسانی خود که همان فطرت الهی است و هم جواری با خدای عالَم، از دست ما خارج می گردد و دیگر از تعلّق و توجّه جان ما به قدسیان که خود عین سکینه و سکنی گزیدن در خود هستند، خبری نیست.
یگانه شدن دو انسانی که در دو سوی زندگی اند
همان طور که پل، سبب می شود که هر کدام از کناره های رودخانه، در سوی دیگر قرار گیرد و پُل، هر کناره ای را به همسایگی با دیگری وارد می کند و دو طرف پهنه های رودخانه را در کنار هم می آورد، ازدواج؛ دو انسان را که هر کدام در یک سویِ از زندگی قرار دارند، به سوی دیگر متصل می کند، و همچنان که از طریق پل، کناره رودخانه دیگر، کناره نیست، و دو طرفی بودنِ دشت ها نیز از بین می رود و به همدیگر می پیوندند، در ازدواج نیز تفرقه همه کرانه های انسان، به اتصال و زنده دلی تبدیل می شود و این معجزه «پیوند» است.
دیری است که اندیشه ما به کم بها دادن به خانواده عادت کرده است و به چیز غیر قابل درکی تبدیل شده و آنچه در سرشت خانواده نهفته است، دیده نمی شود. اگر خانواده «پیوند» آری «نفسِ پیوند» نباشد، خانواده نیست، افراد خانواده به یُمن وجود «پیوند»، قدم به عرصه جدیدی گذاشتند. پس اگر در سراسر وجود خانواده آن پیوند مقدس حاکم نباشد، در واقع خانواده، فلسفه وجودش را از دست داده است و دیگر اعضای آن از فضای حقیقی خانواده که همان سکنی گزیدن است، محروم گشته اند.
امیدوارم شما با تمام دقت و تأمّل به مقام سکنی گزیدن در کنار هم نایل آیید و زندگی را برای خود و دیگران معنی ببخشید.
إن شاءالله
منبع: لب المیزان
........................................
پی نوشت ها:
1- اقتباس ازکتاب «پیامبر» قسمت زناشویی، از جبران خلیل جبران
2- همان
3- سوره اعراف آیه 1894- سوره روم آیه 21.
افزودن دیدگاه جدید