صله رحم با طعم لذت

صله رحم بخش یازدهم
صله رحم

یک بنّا برای اینکه خانه‌ای را بسازد، باید آجرها را روی هم بچیند تا کل بنای ساختمان، ساخته شود. معمار یا بنّای این خانه، برای اینکه این آجرها، روی همدیگر قرار گرفته و چیدمان آنها از بین نرود در بین آجرها از ملاط، استفاده می‌کند. این ملاط باعث چسبندگی و انسجام بیشتر بین آجرها شده و از فاصله افتادن و بهم ریختن آنها، جلوگیری می کند.
اسلام به مسأله‌ی عواطف، اهمیت زیادی می‌دهد، چراکه عواطف و سرنوشت انسانها دارای نقش مهمی است. در حقیقت انسانها مانند آجرهای یک ساختمان و عواطف همچون ملاط آن ساختمان است، به تعبیر دیگر، نقش عاطفه در زندگی اجتماعی، همچون سلسله‌ی اعصاب در بدن انسان است که بدون آن انسان نمی‌تواند موجودیت یابد.

محبت و عاطفه
به همین دلیل خداوند در قرآن نیز به این امر مهم را اشاره می کند.
«وَ مِنْ آياتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَيْها وَ جَعَلَ بَيْنَکُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ في‏ ذلِکَ لَآياتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَکَّرُونَ [روم/21] و از نشانه های او اینکه همسرانی از جنس خودتان برای شما آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید ، و در میانتان مودّت و رحمت قرار داد، در این نشانه هایی است برای گروهی که تفکّر می کنند!»
لذا خداوند نیز محبت و مودت را یکی از ابزارهای مهم برای اتحاد و اخوت و یکی شدن قرار داده شده است.

لذت بخشی در محبت
یکی از مهمترین ارکان تاثیر گذار در تقویت محبت، لذت بخش بودن است، یعنی اینکه انسان باید برای محبت ورزیدن، آنچه که مورد نظراوست، باید برای او لذت بخش باشد که بدون لذت بخش بودن این محبت نیز کم‌رنگ می شود.
مي‌توانيم بگوييم که وقتي انسان به چيزي محبت دارد، احساسي در او پديد مي‌آيد که به طرف محبوب کشيده مي‌شود. بر اين اساس مي‌توان محبت را يک انجذاب رواني دانست. همان‌گونه که آهن‌ربا، آهن‌آلات را به طرف خود مي‌کشد، محبت نيز يک حالت انجذاب است که با دل انسان سروکار دارد و روح و دل انسان را به طرف محبوب مي‌کشاند.
دو نفر را فرض کنيد که يکي يک تابلوي نقاشي را دوست دارد؛ ولي ديگري اصلاً ذوق هنري ندارد و نمي‌داند زيبايي تابلو به چيست. دليل اين‌که فرد اول به طرف اين تابلو کشيده مي‌شود، اين است که از آن لذت مي‌برد و علت اين‌که ديگري به طرف آن کشيده نمي‌شود اين است که لذت نمي‌برد.
پس یکی از ویژگی های مهمانی برای ایجاد محبت، لذت بخش بودن آن است و فضای آن نیز باید برای افراد شرکت کننده مجذوب و لذت بخش باشد که بدون اینها محبت نیز ایجاد نمی شود و مجلس سرد و بی روح است.

منبع بیشتر برای مطالعه:
مفاتیح الحیات، آیت الله جوادی.

Share