صبحانه مناسب مزاجتان را بشناسید
صبحانه مناسب مزاجتان را بشناسید
در این نوشتار قصد داریم صبحانه مناسب مزاجتان را به شما معرفی کنیم، با ضیاءالصالحین همراه باشید تا در این مورد بیشتر بخوانید.
صبحانه از وعده های مهم در حفظ سلامت است که با وجود توصیه متخصصان تغذیه به صرف آن، همچنان مورد کم لطفی قرار می گیرد. خیلی از افراد به دلیل دیر برخاستن از خواب اصلا صبحانه نمی خورند، برخی هم در وعده صبحانه صرفا کیک و چای یا کیک و شیر خورده و به این وعده بی توجهی می کنند، اما جالب است بدانید طب سنتی ایرانی علاوه بر اهمیتی که برای صرف صبحانه قائل است برای هر مزاجی صبحانه مناسبی را نیز پیشنهاد می کند.
برای آشنایی بیشتر با این موضوع با دکتر الهام پارسا، پزشک متخصص طب سنتی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی گفتگو کرده ایم. طب سنتی ایرانی با وجود گستردگی برای افراد مختلف، رژیم غذایی مناسب شرایط و مزاج شان را توصیه می کند که این امتیاز منحصر به فرد این شیوه درمانی نسبت به طب مدرن است. با توجه به این که طب سنتی، افراد را در دسته های مزاجی مختلفی طبقه بندی کرده صبحانه های مناسبی را نیز برای هر مزاج در نظر گرفته است. در ابتدا افراد باید نوع مزاج خود را بشناسند تا بتوانند صبحانه مناسب شان را انتخاب کنند.
چه مزاجی، چه صبحانه ای؟
افرادی که مزاج گرم یا گرم و خشک یا به اصطلاح صفراوی دارند: بهتر است صبحانه هایی بخورند که حرارت آن ها را بیشتر نکند. پس خوردن عسل و سیاهدانه و مربا های گرم مثل مربای زنجبیل برای این افراد مناسب نیست، این ها می توانند با نان سنگک و مربای آلبالو و کمی کره، صبحانه مناسب مزاج شان را بخورند و مصرف گهگاهی حریره بادام و فرنی هم برای این افراد خوب است.
کسانی که مزاج سرد یا سرد و تر یا به اصطلاح بلغمی دارند: نان سنگک و مربا هایی با مزاج گرم همچون مربای زنجبیل بخورند. مصرف عسل و گاهی سیاهدانه نیز به این افراد توصیه می شود.
کسانی که مزاج سرد و خشک یا به اصطلاح سوداوی دارند: بهتر است در وعده صبحانه فرنی، حریره بادام، شله زرد و شیربرنج بخورند. نان سنگک و مربای به و کمی کره محلی که از سلامت آن مطمئن باشند یا خامه هم برای این افراد خوب است. مصرف تخم مرغ عسلی هم در این افراد گزینه خوبی است، اما خوردن عدسی به این افراد توصیه نمی شود.
کسانی که مزاج گرم و تر یا به اصطلاح دموی دارند: برای صبحانه نان سنگک و مربای به یا مربای سیب باکمی کره محلی بخورند، این افراد در صورتی که احساس حرارت زیاد می کنند، می توانند مربای آلبالو نیز بخورند.
مصرف حلواارده یا ارده شیره و ارده عسل برای افرادی که مزاج گرم دارند: مناسب نیست و با توجه به این که میزان حرارت شان چقدر است این توصیه از حذف کامل تا قرار دادن یک یا دو بار ارده عسل و ارده شیره در هفته در برنامه غذایی شان می تواند متغیر باشد.
خصوصیات نان از دیدگاه طب سنتی
نان، جزو اجزای اصلی و ثابت صبحانه بوده و از مواردی است که بهتر است در وعده صبحانه همه مزاج ها گنجانده شود، ولی متأسفانه امروزه به روش های بد طبخ می شود و گاهی دیرهضم بوده یا سبب سوزش سر دل می شود. نان تازه، گوارش خوبی دارد و مقوی است درحالی که نان خشک و مانده، دیرهضم است. بهتر است از مصرف روزانه انواع نان های سفید مثل نان تست و نان باگت پرهیز شود. وجود جوش شیرین در نان سبب بیماری های بلغمی مثل مشکلات گوارشی و... می شود. بهترین نان، نان سنگک خوب برشته شده و غیرسوخته است.
نان فطیر نوعی نان نامناسب است که عمل تخمیر در آن به خوبی انجام نشده و ترد و پوک نبوده و به نوعی مانده است. اغلب نان های محلی به خصوص اگر با شیر و روغن و شیرینی تهیه شده باشد مثل نان شیرمال و همچنین نان های بدون سبوس، دیرهضم و نفاخ هستند. در حال حاضر نان های محلی سبوس دار و نان سنگک تقریبا خصوصیات نان مناسب را دارند، سبوس موجود در نان دربهبود وضعیت گوارش و تأمین ویتامین ها به ویژه ویتامین گروه B نقش به سزایی دارد. از نان های تست سبوس دار درصورتی که برشته و به صورت سوخاری باشد نیز می توان استفاده کرد.
باید و نبایدهای صبحانه ای
مصرف مایعات مثل چای همراه صبحانه توصیه نمی شود بلکه بهتر است با فاصله ای یکی دو ساعته چای کمرنگ ایرانی خوش عطر و بو نوشیده شود. پنیر با مزاج سردی که دارد در افراد دارای مزاج سرد توصیه نمی شود و بهتر است همراه کمی سیاهدانه خورده شود. از دیدگاه طب سنتی، نان و پنیر و گردو بعنوان یک عصرانه خوب و نه صبحانه مناسب، شناخته شده است. مصرف گردو در وعده صبحانه در صورت نداشتن مشکل گوارشی مناسب است، ولی اگر مشکل هضمی یا گوارشی دارید، بهتر است مصرف آن را تا برطرف شدن این مشکلات به تعویق بیندازیم. مصرف خیار، گوجه فرنگی، هندوانه، انگور و... همراه با صبحانه از عادات بدی است که بعضی افراد دارند. نیمرو، سوسیس و تخم مرغ هم مواد غذایی خوبی برای صبحانه نیستند. کله پاچه هم غذای خوبی از دیدگاه طب سنتی و همچنین تغذیه امروزی نیست. با توجه به این که امعاواحشای گوسفند و گاو دارای چربی های اشباع فراوان و کلسترول است، بهتر است مصرف این مواد در برنامه غذایی محدود شود.
توصیه به افرادی با مشکلات خاص
افرادی که دچار ریفلاکس هستند، بهتر است از مربا های مقوی معده مثل مربای سیب، به و مربای بالنگ و پوست پسته بیشتر استفاده کنند. کسانی که دچار ضعف بدنی هستند، تخم مرغ عسلی در صورت اعتماد به سلامت آن و کمی کره و مربای هویج یا عسل گزینه خوبی برای آنهاست. در افرادی که مشکل افسردگی دارند مصرف مربای گل گاوزبان باکمی کره محلی پیشنهاد می شود. فرنی، شله زرد، حریره بادام و شیربرنج هم پیشنهاد خوبی برای این افراد است. در کسانی که کم خون هستند در کنار مصرف دارو های مربوط، مصرف شیره انگور گزینه خوبی به شمار می رود. مصرف مربای گل و کره محلی یا خامه هم برای افرادی که اجابت مزاج خوبی ندارند، می تواند مؤثر باشد.
منبع: روزنامه جام جم
افزودن دیدگاه جدید