زخم لثه - علل و 18 روش خانگی درمان آن

زخم لثه
مهمترین علت ایجاد زخم لثه که با التهاب و خونریزی نیز همراه است جرم رسوب گرفته بر روی دندانها می باشد. تکه های غذای جمع شده طی مدتها روی هم انباشته شده و تشکیل جرم می دهند. این جرم محل اتصال دندان به لثه را شل می کند.

زخم لثه ، علل و روش های خانگی درمان آن

مهمترین علت ایجاد زخم لثه که با التهاب و خونریزی نیز همراه است جرم رسوب گرفته بر روی دندانها می باشد. تکه های غذای جمع شده طی مدتها روی هم انباشته شده و تشکیل جرم می دهند. این جرم محل اتصال دندان به لثه را شل می کند. در این ناحیه شل شده، باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها شروع به فعالیت نموده و در نتیجه باعث ایجاد التهاب لثه می گردند که موجب درد شده و در زمان مسواک زدن منجر به خونریزی می گردد. سایر علل ایجاد زخمهای لثه عبارتند از:

استفاده ناصحیح از مسواک و نخ دندان

سیگار کشیدن و مصرف دخانیات

کمبود ویتامین ها و سوء تغذیه

اختلالات حساسیتی

واکنشهای دارویی

کم خونی

زخم لثه

1. کیسه چای سیاه

کیسه "چای سیاه" که حاوی مقدار تانن زیاد است، دارای خاصیت قابض و جمع کننده است و اثر تسکین دهنده درد دارد.

2. غرغره جوشانده برگ اکالیپتوس

دهانشویه تهیه شده از برگ اکایپتوس یک معجون آرام بخش برای لثه های زخم میباشد. به این منظور 10 تا 15 عدد برگ اکالیپتوس را در یک لیتر آب بجوشانید و اجازه دهید 5 دقیقه بجوشد. سپس آن را صاف نموده 2 تا 3 قطره روغن گل میخک به آن اضافه نمایید. این مخلوط را صاف نموده و از آن به عنوان دهانشویه استفاده نمایید.

3. خوراکی های حاوی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس

باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس باکتری مفیدی است که در ماست یافت می شود. بنابراین مصرف ماست می تواند این باکتری سالم را برای بدن تان به اندازه کافی تامین کند. ماست یک منبع خوب در کمک به پیشگیری از شیوع زخم دهان است.

4. مسواک زدن با شاخه اقاقیا

استفاده از شاخه های کوچک اقایقا برای مسواک زدن، یک ماده ضد عفونی بوده و برای ماساژ لثه ها و عمل جویدن عالی است. این کار حدود 5 دقیقه بایستی به طول انجامد. همچنین پوست درخت اقاقیا دارای خاصیت انعقاد خون بوده و جوشانده بسیار مناسبی برای درمان خانگی زخم لثه و خونریژی های لثه محسوب میگردد، این جوشانده نشاط آور بوده و طعم شیرینی را در دهان به جای میگزارد.

5. مدیریت استرس

استرس می تواند سیستم ایمنی را ضعیف کند. زخم لثه زمانیایجاد می شود که سیستم ایمنی بدن ضعیف باشد. یاد بگیرید استرس تان را مدیریت کنید. به سلامتی تان توجه داشته باشید. غذای سالم بخورید و خواب کافی داشته باشید. تکنیک های مراقبه و آرامش ذهن را یاد بگیرید. مدیریت زمان داشته باشید.

6. مالیدن سماق به لثه ها

سماق در تقویت لثه ها تاثیرگذار و در محکم کردن آن بسیار مفید است.

7. پیاز

پیاز را قطعه قطعه کنید و روی زخم بمالید. پیاز مانند سیر نیز حاوی آلیسین با خواص آنتی بیوتیکی است. از پیاز، به خاطر داشتن خواص ضد باکتریایی و ضد عفونی اغلب برای درمان دندان درد و همچنین عفونت دندان و لثه استفاده می شود. استفاده از پیاز به شما کمک می کند جرم باکتری هایی که باعث عفونت دندان شده اند را از بین ببرید.

8. مسواک با عسل + نمک

از راهکارهای توصیه شده در طب سنتی برای درمان خانگی زخم لثه و سایر ناراحتی های لثه به ویژه درمان عفونت لثه مسواک زدن با ترکیب عسل و نمک به جای خمیر دندان است.

9. آب نمک

یک قاشق غذا خوری نمک حل شده در آب گرم نیز می تواند به عنوان دهانشویه استفاده شود که می توانید چندین بار در طول روز استفاده کنید. این محلول می تواند به خشک کردن یا درمان زخم های لثه کمک کند.

10. مصرف لیمو ترش تازه

لیمو ترش تازه سرشار از ویتامین C است و برای درمان این بیماری بسیار مفید میباشد. ویتامین C موجود در لیمو ترش تازه، علاوه بر افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری ها، سلامت دندانها و استخوانها را حفظ کرده و از پوکی و سستی دندان ها، درد دندان و خونریزی لثه ها جلوگیری می کند.

11. بکینگ سودا (جوش شیرین)

زخم های لثه به طور سنتی با بکینگ سودا(جوش شیرین) درمان می شوند. یک قاشق چایخوری از جوش شیرین حل شده در یک لیوان آب گرم می تواند به عنوان یک دهانشویه خوب عمل کند که می توانید چندین بار در روز از آن استفاده کنید. درد باید در عرض 24 ساعت کاهش یابد. می توانید جوش شیرین و کمی آب را نیز با هم مخلوط کنید و خمیری درست کنید و روی زخم بمالید.

12. مالیدن روغن کرچک + کافور

از دیگر راهکارهای درمان خانگی زخم لثه، ماساز لثه ها با روغن کرچک است که با مقدار کمی پودر کافور ترکیب شده است.

13. یخ یا کمپرس سرد

یخ را به زخم های لثه بمالید. شما می توانید از کمپرس سرد استفاده کنید یا قطعات یخ را در دهان تان در نزدیکی زخم ها قرار دهید

14. غرغره کردن دم کرده حنا

همانند درمان خانگی زخم دهان، یکی از شیوه های درمان زخم لثه نیز غرغره دم کرده گیاهی از برگهای حنا است که میتوان از آن همانند دهانشویه استفاده نمود.

15. از خوردن غذاهای تحریک کننده اجتناب کنید

خوراکی های تحریک کننده می تواند شامل میوه ها. مرکبات، سبزیجات اسیدی، غذاهای تند و جویدن آدامس است.

16. مالیدن روغن خردل + نمک به لثه ها

به این منظور یک قاشق غذاخوری روغن خردل را با یک قاشق چایخوری نمک ترکیب نموده و با انگشت به لثه های خود بمالید. ماساژ لثه ها بایستی در خط بالا و پایین و به صورت دایره ای انجام گردد. این کار را به مدت 30 ثانیه انجام دهید و سپس با اب گرم دهان خود را شستشو دهید. برای دستیابی به نتیجه بهتر این کار را هر روز 2 تا 3 مرتبه انجام دهید.

17. ماساژ

بعد از مسواک زدن، لثه های خود را با ویتامین E مایع و یا با اندکی نارون کوهی ماساژ دهید. لثه ها را در یک حرکت دایره ای با استفاده از انگشت اشاره ماساژ دهید. این باعث افزایش گردش خون و باعث بهبودی می شود. جویدن برگ نارون تازه نیز باعث سفتی لثه ها می شود.

18. بهداشت

بیماری لثه از جمله عفونت لثه بر اثر علل مختلفی بروز می کند، اما عدم رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان رایج ترین علت ابتلا به بیماری های لثه است. باکتری های موجود در جرم و پلاک دندان نه تنها بر لثه ها و دندان ها تاثیر می گذارند، بلکه می توانند روی بافت لثه ها تاثیر مخربی داشته باشند و باعث تحریک بافت لثه و ایجاد قرمزی و تورم لثه شوند. با مسواک زدن منظم در طول خط لثه با برس نرم درد ناشی از زخم را می توانید تسکین دهید.

زخم لثه

سوالات شما کاربران عزیز

سوال: من در دهانم زخم هایی دارم که بسیار دردناک است. داروهای درمانی برایم خیلی گران است آیا روش های خانگی معرفی می کنید که درد را تسکین دهد و زخم لثه را درمان کند؟

جواب: زخم و درد لثه می تواند نشانگر شروع بیماری گینویویت لثه ( التهاب و خونریزی) و مرحله اولیه بیماری عفونی پریودنتال لثه باشد. زنان بیشتر از مردان در معرض زخم لثه هستند که می تواند مربوط به تغییرات هورمونی، استرس یا کمبود ویتامین ها و مواد معدنی خاص مانند فولات و ویتامین B12 باشد. همچنین ممکن است به دلیل بهداشت ضعیف به وجود آید. ممکن است بخواهید با استفاده از برخی راه حل های طبیعی و خانگی زخم لثه را در خانه درمان کنید، اما اگر زخم ها ادامه پیدا کرد، باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
شما باید از این واقعیت آگاه باشید که زخم لثه می تواند نشانه سیستم ایمنی ضعیف و برخی بیماری های زمینه ای باشد. بنابراین زخم مداوم در لثه نیاز به درمان و مراجعه به پزشک متخصص دارد. برای تسکین و از بین بردن درد.

 

بخوانید: بیماری لثه

منابع:
مجله اینترنتی دلگرم
اقتصاد نیوز

Share