مواضع قابل تقدیر قالیباف و حامیان او درباره مصاحبه ظریف
آیا بعد از «ظریف» با «گفتمان ظریف» هم مرزبندی خواهد شد؟
◈ موضوع فایل منتشرشده و مواضع بحث برانگیز جواد ظریف تیتر یک تمام روزنامههای امروز بوده اما در این میان مواضع انتقادی محمدباقر قالیباف و روزنامههای نزدیک به وی اهمیت ویژه ای دارد.
◈ با توجه به اظهارات شخص ظریف در این گفتگو، او در سال ۹۲ گزینه سکان داری سیاست خارجی ستاد انتخاباتی و دولت احتمالی قالیباف بوده است. ظریف روایت کرده که در آن سال دو نفر به نمایندگی از قالیباف از او برای همکاری و قبول مسئولیت در حوزه سیاست خارجی دعوت کرده بودند که البته او پاسخ منفی به این درخواست داده است.
◈ این نزدیکی فکری پس از نشستن ظریف بر کرسی وزارت خارجه دولت روحانی نیز ادامه یافت و برخی مشاوران فعلی رییس مجلس، در صفحات شخصی و رسانههای خود تعاریف و تمجیدهای متعددی از تیم مذاکرهکننده و توافق برجام داشتند.
◈ با این حال اتخاذ مواضع انتقادی پس از افشای مصاحبه اخیر، نشان از فاصلهگذاری این جریان با ظریف و احتمالا بخش دیگری از همفکران او از سوی قالیباف و حامیان وی دارد.
◈ برخی علت این فاصلهگذاری را نیاز قالیباف به مرزبندی با ظریف به عنوان دو کاندیدای بالقوه انتخابات آتی میدانند اما صرف نظر از انگیزههای احتمالی، نفس اتخاذ مواضع انتقادی قالیباف و حامیان او در برابر ظریف به بخش مهمی از جریان انقلابی کمک خواهد کرد تا قضاوت بهتری نسبت به عملکرد گذشته این افراد داشته باشند.
◈ البته آن چه در این میان اهمیت مضاعفی دارد، لزوم مرزبندی روشن این طیف نه با شخص ظریف، که با گفتمانی است که او نمایندگی میکند. به نظر میرسد جریانی که تلاش زیادی برای القای برجام به عنوان «تصمیم نظام» داشتند، هنوز نیازمند اصلاحات بیشتر میان نسبت فکری خود با «گفتمان ظریف» هستند که شاید این نقطه آغاز مناسبی برای آن تغییرات باشد.