8 حدیث درباره عید سعید فطر
۱- فضل بن شاذان نیشابورى از حضرت رضا علیه السلام روایت کرده که فرمود: روز فطر از این جهت روز عید قرار گرفت که مسلمانان در آن اجتماع کنند و در مورد کارهاى خود تصمیم بگیرند. و در آن روز خداوند متعال را سپاسگزارى کنند و او را تمجید و تکریم نمایند و نعمتهاى خداوند را به یاد آورده و شکر گذار باشند. پس روز فطر هم روز عید و روز اجتماع، و روز پاکى و طهارت، و روز تضرع و ابتهال و روز دعا و
رغبت میباشد. روز عید فطر روز اول سال است، که در آن خوردن و آشامیدن حلال میگردد و مسلمانان پس از یک ماه در آن روز افطار میکنند، ماه رمضان در نزد اهل حق ماه اول سال است، از این رو خداوند دوست داشته که مسلمانان در آن روز گرد
۲- در بیان معنای منقلین : محمّد بن شریح گوید: از امام صادق علیه السلام پرسیدم که بیرون رفتن زنان در عید فطر و قربان چگونه است؟ فرمود: درست نیست، مگر پیر زنانى که کفش کهنه خود را بپا کرده باشند. کنایه از آنکه زینت دیگر ندارند یعنى فقط دو لنگه کفش دارند
۳- در نماز عیدین عید فطر و قربان بر هیچ کس أذان و اقامه لازم نیست بگویند بلکه اذان آنها دمیدن آفتاب است.
۴- (زراره) گوید: امام باقر علیه السّلام فرمود: امیر المؤمنین علیه السّلام را معمول چنین بود که روز عید قربان غذایى نمیخورد تا از گوشت قربانى خود غذائى تناول کند، و روز عید فطر از خانه بیرون نمیرفت تا وقتى که غذائى بخورد، و فطره مقرر را به اهلش رد کند. آنگاه امام علیه السّلام فرمود: و ما نیز همین طور رفتار میکنیم.
۵- حلبى از امام صادق علیه السّلام سؤال کرد در مورد عید فطر و عید قربان که اگر یکى از این روزها با روز جمعه برخورد کند چه باید کرد و چگونه میان نمازهاى آن دو جمع باید کرد؟
آن حضرت فرمود: در زمان امیر المؤمنین علیه السّلام چنین شد یعنى روز عید با جمعه یکى شد آن حضرت خطاب به مردم فرمود: هر کس بخواهد به نماز جمعه حاضر شود بیاید، و هر کس حاضر نشود نیز زیانى برایش ندارد، و باید نماز ظهر را بخواند بجاى نماز جمعه، و امیر المؤمنین علیه السّلام دو خطبه ایراد فرمود که در آن دو: خطبه عید و خطبه جمعه را با هم ایراد کرد.
۶- عبد اللَّه بن سنان از امام صادق علیه السّلام روایت کرده که فرمود: امام مسلمین باید در روز جمعه و روزهاى عید فطر و عید قربان زندانیانى را که براى بدهى بزندان افتاده اند با مأمورینى براى شرکت در نماز جمعه و عیدین به مصلّا فرستد و پس از انجام فریضه بزندان باز گرداند.
۷- فتوى امامیه این است که اگر کسى روزه دو روز عید (فطر، قربان) را نذر کند، نذر او منعقد نمیشود و قضاى آن نیز واجب نیست
۸- على علیه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم افراد را منع میکرد، که براى شرکت در نماز عید فطر و قربان سلاح همراه خود بردارند، مگر اینکه دشمن در کنار آنان حاضر باشد.
افزودن دیدگاه جدید