نمایندگان مکتب مشاء(ابن سینا)
نمایندگان مکتب مشاء(ابن سینا)
اهداف
- آشنایی با زندگی نامه ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا، مشهور به ابوعلی سینا
چکیده
ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا، مشهور به ابوعلی سینا و ابن سینا و پور سینا حدود 370ق/980 م در بخارا از پدر بلخیی به نام عبدالله و مادر بخارایی بنام ستاره در قریه خورمیثن(قریهیی میان بلخ و بخارا) در زمان سلطنت نوحبن منصور چشم به جهان گشود.
ابو علی سینا پزشک و شاعر، حکیم، کارشناس علم موسیقی، طبیب و از مشهورترین و تاثیرگذارترینِ فیلسوفان و دانشمندان ایرانزمین است که به ویژه به دلیل آثارش در زمینه فلسفه ارسطویی و پزشکی اهمیت دارد، که غربی ها اورا به نام (Avicennaa) و با لقب"امیر پزشکان" شناخته شده است.
ابو علی سینا پنج ساله بود که پدر و مادرش به بخارا، پایتخت سامانیان بازگشتند. پدر ابن سینا او را به مکتب فرستاد و خودش نیز برای تربیت و پرورش کودک خود بسیار تلاش کرد.
ابن سینا در کودکی بسیار باهوش و خوش استعداد و خوش حافظه بود او با پشتکار فراورانی که داشت توانست در سن 17 سالگی عربی و قرآن، تفسیر، فقه، اصول، احادیث، اخبار، حکمت، منطق، هندسه، جبر، مقابله، نجوم و علم طب را از اساتید خود بیاموزد و به خاطر تسلطی که به زبان عربی داشت کتاب هایی که در مورد علوم طبیعی و فلسفه از زبان یونانی به عربی ترجمه شده بودند را مطالعه کند.
او در سن 18 سالگی بیماری نوح بن منصور پادشاه سامانی را درمان نمود و به کتابخانه سلطنتی در شهر بخارا راه یافت. ابو علی سینا کتاب مابعد الطبیعه ارسطو را مطالعه نمود ولی چیزی از آن متوجه نشد و وی با مطالعه کتاب اغراض مابعد الطبیعه نوشته ابونصر فارابی که این کتاب را در یک روز از بازار کتابفروشان که در دست کتاب فروش دوره گردی بود و به دنبال خریدار می گشت، خریداری نمود و گفت وقتی به خانه رسیدم بی درنگ آن را خواندم و به حقیقت مابعد الطبیعه که همه آن را از بر داشتم پی بردم و فردای آن روز برای سپاس خداوند که در حل این مشکل مرا یاری فرمود صدقه فراوان به درماندگان دادم.
اساتید ابن سینا
1- ابوعبدالله حسین ابن ابراهیم ناتلی
2- محمود مسامح
3- ابومحمد اسماعیل ابن حسین ابن علی
ابو علی سینا فیلسوف
این سینا در فلسفه تابع ارسطو بود و به استادش ابو نصر فارابی شباهت داشت ولی در اواخر عمرش از ارسطو فاصله گرفت و به افلاطون و فلوطین و عرفان نزدیک شد. ابن اسینا القاب فراوانی داشت از جمله بوعلی سینا، ابوعلی سینا، شیخ الرئیس، شرف الملک، امام الحکما و رئیس المشائین و ...
آثار ابن سینا
آثار فراوانی از ابن سینا به جا مانده است که در فهرست نسخه های مصنفات ابن سینا آورده شده که ما به برخی از آثار مهم آن در ذیل اشاره می کنیم:
- کتب فلسفی: شفاء، الاشارات و التنبیهات، نجات
- کتب پزشکی: قانون، دفع المضار الکلیه عن الابدان الانسیه
- کتب ریاضی: اقلدیس، علم هیأت، جامع البدایع
شاگردان ابن سینا
ابن سینا در طول مدت حیات خود شاگردان فراوانی داشت که یکی از مشهورترین شاگردان وی ابوالحسن بهمنیار بن مرزبان است که کتاب المباحث ابن سینا جواب سوالات اوست.
وفات ابن سینا
ابو علی سینا در سال 428 هجری قمری زمانی که تنها 58 سال داشت درگذشت و وی را در همدان به خاک سپردند که امروزه افراد زیادی جهت زیارت مزار ایشان به آن مکان مراجعت می نمایند.
افزودن دیدگاه جدید