برپاكننده عدالت و احیاكننده دین
برپاكننده عدالت و احیاكننده دین
از مهم ترین ویژگی هایی كه برای حضرت صاحب در نظر گرفته می شود برپایی عدالت و داد توسط او در جهان است، و به یقین می توان گفت كه تأكید بر این جنبه او از تمام دیگر ویژگیهایش بیشتر می باشد. این نشان دهنده آن است كه بشر امروز بیش از هر چیز، از ظلم و بی عدالتی رنج می برد و بی صبرانه منتظر ظهور منجی خود برای ریشه كنی و گسترش عدالت است. از سوی دیگر این امر نشان دهنده بروز انحراف در باورهای دینی بشر و در واقع ایجاد خلا معنویت می باشد یعنی گسترش ظلم در جهان امروز نتیجه معنویت زدایی و دین زدایی از زندگی انسان بوده است كه آدمی را دچار ظلم خانه برانداز كرده است. از این رو ریشه كنی و عدالت گستری و نیز اجرای احكام دین واقعی از ویژگیهای مهم مهدی موعود است. امام خمینی كه در پرتو اندیشه شیعی می اندیشد بر این ویژگی حضرت صاحب تأكید زیادی دارد او برپاداشتن عدالت را اهم رسالت انبیاء می داند كه تداوم آن تا تحقق كامل بر عهده امام زمان است و هم بواسطه گسترش بیش از حد ظلم در جامعه انسانی كه آدمی از آن به فریاد آمده است. از این در خصوص تداوم راه انبیاء برای تحقق عدالت توسط حضرت مهدی می گوید:
«هر یك از انبیاء كه آمدند، برای اجرای عدالت آمدند و مقصدشان هم این بود كه اجرای عدالت را در همه عالم بكنند، لكن موفق نشدند، حتی رسول ختمی ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ كه برای اصلاح بشر آمده بود و برای اجرای عدالت آمده بود و برای تربیت بشر آمده بود، باز در زمان خودشان موفق نشدند به این معنا، و آن كس كه به این معنا موفق خواهد شد و عدالت را در تمام دنیا اجرا خواهد كرد، نه آن هم این عدالتی كه مردم عادی می فهمند، ...بلكه عدالت در تمام مراتب انسانیت. انسان اگر هر انحرافی پیدا كند، انحراف عملی، انحراف روحی، انحراف عقلی، برگرداندن این انحرافات را به معنای خودش، این ایجاد عدالت است در انسان، ... و فقط برای حضرت مهدی موعود بوده است كه تمام عالم را، عدالت را در تمام عالم گسترش بدهد.(1)
بنابراین در دید امام خمینی رسالت انبیاء برای تحقق عدالت واقعی در جهان تنها با قیام حضرت مهدی كامل می شود كه به همین دلیل او تداوم بخش و وارث رسالت انبیاء است كه ولایت مطلقه الهی در او خاتمه می یابد و بشر به واسطه او به كمال خود می رسد.
امام خمینی بر این اساس بر آن است كه لازمه اجرای عدالت توسط حضرت صاحب طولانی شدن عمر او تا زمانی است كه اراده الهی بر آن تعلق بگیرد زیرا او وظیفه دارد زمین را از فساد و ظلم پاك نماید و از این رو مصداق «یملأ الارض عدلاً بعد ما ملئت جورا»(2) است. یعنی او بعد از اینكه زمین و ساكنان آن آكنده از ظلم و ستم شدند، آنها را از ظلم و ستم پاك كرده و عدالت را در آن برقرار می سازد. نكته ای كه در این خصوص لازم است توجه شود این است كه تداوم رسالت انبیاء برای تحقق عدالت در سرتاسر جهان، باید با دیگر شئون انبیاء تناسب داشته باشد، یعنی حضرت صاحب وظیفه دارد كه وجدان های خفته و منحرف را بیدار سازد و پوستین وارونه كه بر ارزش ها و باورهای دینی پوشانده شده را درآورد، تا اینكه انسان تهی شدن از معنویت و منحرف از باورهای دین حقیقی، دوباره به دین راستین و معنوی بازگشت نماید و این یعنی بازخوانی دوباره اسلام راستین برای پیروی و ندا دادن توحید حقیقی. از این رو امام خمینی، حضرت مهدی را از پیروان راستین پیامبر اكرم می داند كه اصول فراموش شده پیامبر و دیگر انبیاء را اجرا خواهد كرد. به تعبیر دیگر حضرت مهدی مجری و مجدد شریعت در آخرالزمان خواهد بود.
دو وظیفه مهم قبلی یعنی برقراری عدالت و اجرای شریعت اسلام، تنها با تشكیل نظام حكومتی امكان پذیر است این امری است كه در زمان انبیاء و امامان قبلی برای هر یك كه میسر بود واقع شد، یعنی در این دنیا برای تحقق اهداف عالیه دینی باید نظام و ساز و كار مربوطه را هم ایجاد كرد. كه این همان وراثت مستضعفین بر روی زمین خواهد بود. از این رو امام خمینی ظهور انقلاب اسلامی و تشكیل حكومت اسلامی در ایران و امكان آن در سایر نقاط جهان را مقدمه ای برای انقلاب جهانی حضرت مهدی و تشكیل دولت فراگیر او می داند و می گوید: «امید است كه این انقلاب جرقه و بارقه ای الهی باشد كه انفجاری عظیم در توده های زیر ستم ایجاد نماید و به طلوع فجر انقلاب مبارك حضرت بقیة الله ـ ارواحنا لمقدمه الفداء ـ منتهی شود.»(3) و آرزوی آن را دارند تا حكومت اسلامی توسعه یابد تا آنجا كه زمینه تحقق عدالت گسترده اسلامی و حكومت عدل الهی توسط حضرت صاحب مهیا گردد.
---------------------------------------------
پی نوشت:
1. صحیفه امام، همان، ج 12، ص 1ـ480.
2. اصول كافی، ج 1، ص 525.
3. صحیفه امام، همان، ج 15، ص 62.
افزودن دیدگاه جدید