پندهای بزرگان دین و اخلاق همیشه چراغ راهی در وانفسای دنیای مادی و راه نجاتی از دام های گسترده شیاطین است. با اندکی تأمل در بیانات گهربار میرزا جواد آقای تبریزی، ره توشه ای برگیریم.
۱. دنیا، دار بلا و امتحان است
همه افراد به نحوى گرفتارى و مشکل دارند، گرفتارى دنیا خلاصى ندارد و لیکن به برکت و عنایت اهل بیت علیهم السلام زودگذر است، کارى کنید که در آخرت گرفتار نباشید. عمل در دنیا، میزان در آخرت است؛ پس عمل خود را خالصانه و براى رضایت خدا انجام دهید تا درب هاى رحمت بر شما باز شود.
۲. استفاده از عمر
بدانید که جوانى سرمایه اى بزرگ، اما زودگذر است که قابل برگشت نمى باشد؛ بنابراین از افرادى که معاشرت با آنان عمر انسان را هدر مى دهد بپرهیزید و در انجام وظایف شرعى و تحصیل کمالات کوشا باشید و بدانید دقت در مسائل شرعى در رأس همه امور است.
۳. برنامه هاى نجات بخش
انسان در هر حال باید برنامه ریزى داشته باشد تا در آخر عمر پشیمان نگردد. ساعاتى را براى عبادت و انجام واجبات در نظر بگیرد و زمانى را به فراگیرى معارف الهى، اخلاق حسنه، تهذیب نفس و مسائل شرعى اختصاص دهد، همان گونه که زمانى را هم براى رفع نیاز دنیوى خود قرار داده و آنچه که حلال و ستوده است انجام دهد.
۴. عبرت از مظاهر دنیا
معتقدات خود را تقویت کنید و هر چه مشاهده مى کنید از آن عبرت بگیرید و ببینید که چگونه بعضى افراد لذات دنیا را به آخرت ترجیح مى دهند و شب و روز خود را فداى اغراض حیوانى مى کنند؛ با دیدن این صورت هاى تاریک، درس بگیرید و خود را از گناه دور کنید.
۵. در پناه خدا بودن
وظیفه شما در جامعه این است که نصیحت کنید و آنانى را که غافلند با روشى که پذیرا باشند آگاه سازید و بدانید که شیطان در کمین است، لذا همواره از خدا کمک بخواهید و دائما بگویید: «الهى لا تکلنى الى نفسى طرفة عین ابدا»
۶. بهترین توشه براى آخرت
حرکت ظاهرى تان به گونه اى باشد که اگر کسى شما را دید، از خلق و التزام شما لذت ببرد و مصداق «کونوا لنا زینا» باشید. براى آخرت خود عمل صالح ذخیره کنید. «زیارت عاشورا»، «حدیث کساء» و «زیارت جامعه» را فراموش نکنید.
۷. امیدوار به رحمت الهى
مأیوس نباشید که رحمت خدا واسع است. شما در حال امتحان هستید، خداى ناکرده کفران نعمت نکنید که خداوند ناظر بر اعمال است و بندگان خود را به طرق مختلف امتحان مى کند.
۸. عمل به تکلیف الهى
فرزندان عزیزم! نصیحت این بنده ناچیز به شما این است که یادگیرى و عمل به تکالیف الهى را سرمنشأ کارهاى خود قرار دهید. و وظایف شرعى خود را از فضلاى متدین یاد بگیرید و در راه کسب علم با جدیت تلاش کنید.
۹. اهتمام به امور معنوى
از مجالست با افرادى که همراهى با آن ها شما را به گناه مى کشاند، بپرهیزید و به معنویت روى آورید؛ زیرا سعادت شما، به آن پیوسته است. دوران جوانى فرصت بسیار خوبى است، سعى کنید به بطالت نگذرد که پشیمانى به بار مى آورد.
۱۰. جهاد با نفس برنامه همیشگى
از تهذیب نفس غافل نباشید. چه افراد بسیارى که خوب درس خواندند ولیکن از ارتباط معنوى غافل بودند و نتوانستند به دین خدمت کنند؛ اگر مى خواهید خدمتى داشته باشید، باید علاوه بر تحصیل، جهاد با نفس، ارتباط معنوى با خدا و توکل به او در تمام لحظات در ذهنتان باشد.
۱۱. جوانان و فراگیرى مسائل شرعى
بر هر مکلفى واجب است مسائل شرعى خود را که به آن مبتلاست یاد بگیرد و هر مسئله اى را که نمى داند سؤال کرده و یا به رساله عملیه رجوع، و سعى کند هر روز مسئله اى جدید یاد بگیرد. از همان سن جوانى باید به فراگیرى مسائل شرعى اهتمام ورزد تا خداى ناکرده بعدا متوجه نشود که اعمالى که انجام داده اشکال داشته و سرانجام به مشقت بیفتد.
۱۲. اعتدال و میانه روى در زندگى
از حساب متعارف زندگى خارج نشوید و کارى نکنید که مردم احساس کنند غیر از آن ها هستید.
۱۳. خودسازى و یاد مرگ
انسان باید همیشه به یاد مرگ باشد، و خداى ناکرده غفلت نکند؛ تا فرصت هست جبران کرده و براى خود توشه اى ذخیره نماید و طورى خود را بسازد که هواى نفس نتواند او را گمراه کند و اگر شخص جوان در این خصوص تلاش کند، خدا او را موفق خواهد کرد.
۱۴. نقش تربیتى زیارت قبور
به زیارت اموات بروید که درس و عبرتى است و انسان را از گناه دور مى کند و ما نیاز داریم تا با رفتن به زیارت اهل قبور، درس و عبرتى بگیریم و بتوانیم حب دنیا را از خود خارج کنیم و متوجه شویم که عاقبت امر ما همین یک متر و نیم جاست که باید پاسخگوى همه اعمال خود باشیم.
-----------------
منبع:هفته نامه "افق حوزه"