نسیم های رحمت الهی را دریابیم
ماه رمضان را می توان ماهی خاص بشمار آورد، هم در ثوابهایی که در قبال اعمال به روزه داران عنایت می شود و هم بخاطر فرصتی که برای ترقی در سیر و سلوک و لقاء الی الله به روزه داران با غل و زنجیر کشیدن شیطان داده می شود و هم بخاطر فرصت شبهای قدر که در این ماه در اختیار بنده های خداوند قرار داده می شود.
امام صادق(علیه السلام) می فرمایند: «إِذَا سَلِمَ شَهْرُ رَمَضَانَ سَلِمَتِ السَّنَةُ وَ قَالَ رَأْسُ السَّنَةِ شَهْرُ رَمَضَان؛[1] هرگاه ماه رمضان سالم باشد، [همه] سالْ سالم است و فرمود : سَرِ سال ، ماه رمضان است.»
امام صادق(علیه السلام) در این فرمایششان ماه رمضان را ابتدای سال و درستی و سالم بودن در این ماه را سلامت در تمام ماهها بیان می دارند.
چگونه می شود که پیامبر اسلام(علیه السلام) با اینکه ماه محرم ابتدای ماه قمری است را ابتدای سال ندانسته و ماه رمضان را ابتدای سال بیان می دارند؟
همانطور که سید طاووس در کتاب اقبال می فرماید اینکه دانش آموز ابتدای شروع کار او در اولین روز تحصیلی اوست.
همانطور که کشاورز اول سال او زمان درو و برداشت محصول او بشمار می رود. ابتدا و آغاز سال برای سیر و سلوک یک فرد در ماه مبارک رمضان می باشد. لذا بهمین دلیل این ماه را ابتدای سال بیان داشته است.
اما در همین ماه مبارک رمضان ایامی خاص و مخصوصی برای اوج گرفتن و پرواز بسوی خداوند قرار داده شده است و یک شب برای با 80سال یا هزار ماه می باشد و آن هم شب قدر می باشد.
شب قدری که می توان آن را از نسیم های خاص الهی بشمار آورد.
«إِنَ لِرَبِّكُمْ فِي أَيَّامِ دَهْرِكُمْ نَفَحَاتٍ أَلَا فَتَعَرَّضُوا؛[2] در ایام عمر شما گاهی نسیم های رحمتی می وزد، پس آنها را دریابید.»
یکی از این زمانهایی که نسیم رحمت که طعم آمرزش و مغفرت و ارتقا درجه بوده و بسیار زمان خوبی برای سیر و سلوک به شمار می رود، شبهای قدر می باشد.
اما آنچه مهم است اینکه چرا ما با اینکه شبهای قدر و حتی ماه مبارک رمضان را درک می کنیم ولی ارتقایی نمی یابیم و بیشتر درجا می زنیم.
پاسخ این سوال را می توان اینگونه بیان داشت که اگرچه ماخوب ثواب جمع می کنیم و ذخیره ی خوبی را برای خودمان می اندوزیم اما آنچه مهم است اینکه این ذخیره را از دست ندهیم و کوله باری پر ثواب را برای خودمان ذخیره داشته باشیم.
همانطور که مولانا در مثنوی خود داستان مردی که 40سال گندم ذخیره کرد ولی بعد از 40سال که به انبار خود مراجعه می کند از گندم ذخیره شده خبری نیست و آن بخاطر وجود موشهایی است که در انبار یوده است.
گرنه موش دزد در انبار ماست
گندم انبار 40ساله کجاست
ابتدا تو دفع شر موش کن
وانگهی در جمع گندم کوش کن
درست است که ما در ماه رمضان بواسطه ی خصوصیات خاص آن ذخیره ی خوبی داریم اما آنچه مهم است و تاثیرگذار در رشد انسان اینکه براحتی با یک گناه این ذخیره خود را از دست ندهیم.
شيخ انصاري در كتاب رسائل در بحث برائت و اشتغال و هم چنين صدوق در كتاب ثواب الاعمال ص 32 نقل می كند كه روزي پيامبر گرام اسلام(صلی الله علیه و آله) در جمع اصحاب فرمودند؛ هر كس "سبحان الله"بگويد، خداوند به سبب آن برايش در بهشت درختی غرس مي كند. هر كس "الحمد الله"بگويد خداوند به سبب آن برايش در بهشت درختی غرس می كند..
سپس فرمود : هر كس لا اله الا الله بگويد، خداوند به سبب آن برايش درختی غرس می كند. سپس فرمود؛ هر كس الله اكبر بگويد، خداوند به سبب آن برايش در بهشت درختی غرس می كند. در اين هنگام مردی از قريش گفت؛ ای رسول خدا، براي ما در بهشت درختان زيادی و جود دارد، پيامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه وآله) فرمود؛ آری البته اگر آتشی نفرستيد و آن درخت ها را نسوزانيد.
از اين روايات شريفه به دست می آيد كه اعمال سيئه و صفات زشت حسنات اعمال را نابود می كند. در اين باره كه حسنات و سيئات هم ديگر را از بين می برند. قرآن شريف در آيه 114سوره هود؛ صراحت كامل را دارد و مي فرمايد؛ «انّ الحسنات يذهبن السيئات؛ حسنات سيئات را از بين مي برد.» و درآيه مباركه 264 سوره بقره می فرمايد: «صدقاتتان را با منت گذاری و اذيت باطل نكنيد.»
انسان اگر عمل خوبی انجام داد بايد سعی كند تا باگناه آن را نابود نكند.
پی نوشت:
[1]. شيخ حر عاملى، تفصيل وسائل الشيعة، مؤسسة آل البيت عليهم السلام، قم، چاپ اول، 1409 ق، ج10، ص311.
[2]. فيض كاشانى، محمد محسن بن شاه مرتضى، الوافي، كتابخانه امام أمير المؤمنين على عليه السلام، اصفهان، چاپ اول، 1406 ق، ج1، ص552.
افزودن دیدگاه جدید