آشنایی با آراء و اندیشه های امام خامنه ای
✅بسیاری از علاقه مندان به انقلاب اسلامی دغدغه آگاهی از آرا و اندیشه های آقای خامنه ای رهبر جهان اسلام را دارند. دغدغه بسیار مهم و حائز اهمیتی نیز هست. چرا که برای تحلیل شرایط و تصمیم درست در بزنگاه ها و فتنه ها که درحال افزایش درجهان است، راهی جز استفاده از اندیشه ی ناب اسلام وجود ندارد. این اندیشه ناب محمدی صلی الله علیه وآله وسلم را رهبری انقلاب بسیار هوشمندانه در تمام سیاست های جمهوری اسلامی استفاده میکنند. در سیاست خارجی و داخلی، مسائل اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی و همه موضوعات مورد بحث گریزی جز مطالعه در این حوزه وجود ندارد. در این نوشتار خلاصه از جلسات آموزش دوره آشنایی با آراء و اندیشه های امام خامنه ای (مدظله العالی) را در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم. با ما همراه باشید.
منظومه فکری مقام معظم رهبری را در 3 بخش می توان مطرح نمود:
- نظام بینشی (باور ها و اعتقادها)
- نظام ارزشی (باید ها و نبایدها)
- نظام کنشی یا رفتاری (ترکیبی از هست و نیست و باید ها و نبایدها)
نظام بینشی
راس و گوهر کل منظومه فکری مقام معظم رهبری خدا شناسی است یعنی همان اصل توحید می باشد. از خداشناسی به دو محور می رسیم حوزه اسلام شناسی و حوزه ولایت شناسی. این دو حوزه ما را به دو معرفت می رساند انسان شناسی و جهان شناسی که از مجموعه آن ها به شناخت جامعه مطلوب خواهیم رسید.
نظام ارزشی
در این مورد 2 نظام مطرح می شود:
اخلاقی (باید ها و نباید ها- ضمانت اجرایی ندارند)
حقوقی ( باید ها و نباید ها که ضمانت اجرایی دارند)
نظام کنشی
از هردو نظام قبلی بهره می برد. در این بحث می توان به نظام های اجتماعی، اهداف نظام های اجتماعی و رویکرد های نظام های اجتماعی پرداخت. نظام های اجتماعی شامل نظام علمی، عبادی، تربیتی، مدیریتی، سیاسی، اقتصادی، قضایی، دفاعی امنیتی است که با رویکرد و فرهنگ اسلامی و معنویت اسلامی دنبال شوند. اهداف اولیه نظام اجتماعی شامل آزادی استقلال عدالت پیشرفت و تمدن اسلامی است. هدف نهایی معنویت اسلامی و رسیدن به کمال در مسیر الهی است. منظومه فکری مقام معظم رهبری راهبردی است برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی و مرکز این منظومه توحید است توحیدی که بر جامعه تأثیر بگذارد.
فهم دین
مقام معظم رهبری می فرمایند روش تدبر در دین روش اجتهادی است. و روش اجتهادی باید بصورت تلاش مستمر باشد تا فهمی کارساز از آن حاصل شود. از دید حضرت آقا دین یک نقشه و مهندسی الهی در درون جامعه است هندسه اجتماعی می دهد و نیاز به اطاعت اجتماعی دارد.
منابع معرفتی اسلام
✓ فقه
✓ فلسفه
✓ تاریخ
نخستین منبع معرفتی اسلام قرآن است و اینکه چگونه در جامعه عینیت پیدا کند مهم است. دوم سنت است (نهج البلاغه – صحیفه سجادیه- ادعیه)- (جامعه باید قرآنی و عقلانی باشد)
فقه
فقه شیعه برگرفته از مذهب اهل بیت است از حقوق گسترده تر است انعطاف پذیری دارد و پاسخگوی همه مسائل اجتماعی می باشد
فلسفه اسلامی
فلسفه ملاصدرا فقه اکبر است. ما نیاز به تقویت فلسفه داریم.
تاریخ
تاریخ عبرت است و درس ها به ما می آموزد. در جهت انسان سازی وکمال جامعه اثر دارد. اگر از گذشته خود قطع ارتباط کنیم آینده را نمی توانیم درست بسازیم.
اسلام شناسی
اسلامی که مقام معظم رهبری معرفی می فرمایند اسلام جامع است. ایشان می فرمایند جهان بینی اسلامی نقش بنیادی و اصلی در اسلام شناسی دارد. جهان بینی مجموعه معارفی است که راهنمای نظری برای ترسیم خط مشی و تبیین عملکرد جامعه اسلامی است. وظایف مسلمانان هم از طریق همین جهان بینی مشخص می شود.
اصول جهان بینی اسلامی
- توحید ( بنیادی ترین اصل اسلام است بر اندیشه و عمل حاکم است)
- انسان مداری اسلامی ( تفاوت اساسی با امانیسم غربی دارد در انسان مداری اسلامی انسان کرامتش به موحد بودن است و تقرب به خدا پیدا می کند)
- حیات پس از مرگ
- استعداد بی پایان انسان
- مهدویت (پیش روندگی عالم به سمت پیروزی حق است)
اهداف و مقاصد اسلامی
یکی از ارکان اسلام شناسی اهداف و مقاصد اسلامی است که شامل موارد زیر است:
(راهبرد هایی که در این زمینه مقام معظم رهبری ارائه فرمودند شامل: بیداری اسلامی، اتحاد امت اسلامی، پیشرفت اسلامی و تمدن اسلامی است.)
- توحید( در حیات فردی و اجتماعی)
- عدالت
- حیات طیبه
- مهدویت گرایی( هدف این است که جامعه سرنوشت تاریخی مهدوی پیدا کند)
- تربیت معنوی انسان ها
ویژگی های اسلام
- جامعیت اسلام که زندگی دنیایی و حیات معنوی را در برمی گیرد. رشد مادی ومعنوی فردی و اجتماعی
- جاودانگی و جهانی بودن اسلام
- خاتمیت اسلام
- منطقی و استدلالی بودن اسلام و عدالت محوری. ( احکام اولیه و ثانویه)
فرایند و مراحل تحقق اهداف اسلامی
- انقلاب اسلامی، گذر از جامعه جاهلی و طاغوتی به جامعه توحیدی است
- تشکیل نظام اسلامی، هندسه و مهندسی نظام اسلامی که بر اساس آن جامعه اداره شود. (سیستم اسلامی شود)
- تشکیل دولت اسلامی، مسئولانی داشته باشیم که رفتار و کنششان اسلامی باشد که سخت ترین مرحله است. ( افراد اسلامی شوند)
- تشکیل جامعه اسلامی، وقتی دولت اسلامی شد بطور طبیعی جامعه هم اسلامی می شود.
- تشکیل امت اسلامی، می تواند به جوامع دیگر توزیع و ارائه شود و الگو دهنده باشیم اگر این فرایند طی شود به تمدن اسلامی می رسیم
وظایف مسلمانان
- رشد و تعالی
- تعامل همه جانبه
- ترجیح اخروی در سود اسلامی
- مجاهدت و تلاش دائمی
- جهاد فی سبیل الله
- امید به پیروزی
حوزه اسلام شناسی
اسلام ناب محمدی که در ساحت نظری عقلانی و عالمانه است متکی به کتاب و سنت است و در ساحت عملی جهاد شهادت قیام و نجات بخشی محرومان را در بر می گیرد. اسلام آمریکایی یا عربستان که در ساحت نظری تحریف و خرافه است بدعت است و در ساحت عملی بازیچه دست قدرتهاست افسرده و فاقد تحرک و رشد می باشد.