رفتن به محتوای اصلی
روتیتر
صله رحم بخش نهم

اسلام و ترغیب به مهمانی دادن

تاریخ انتشار:
آداب مهمانی

یکی از آداب بسیار مهم و مورد تاکید در شرع مقدس اسلام مهمانی رفتن و مهمانی دادن است. همه‌ی ما مهمانی رفتن را دوست داریم، کمتر کسی است که مهمانی و دورهمی را دوست نداشته باشد، چون مهمانی و دورهمی، موجبات انس و الفت، میان مهمان و میزبان و تنگ‌تر شدن حلقه‌ی خویشاوندی می‌شود. از این رو در دین اسلام به مهمانی دادن و دعوت کردن از مهمان بسیار سفارش شده است.
بر همین اساس دو طرف این رفتار اجتماعی، وظایفی را در قبال یکدیگر دارند و می‌توان برای این دو طرف این رفتار اجتماعی، آدابی را در نظر گرفت.

ترغیب به مهمانی دادن
یکی از مهم‌ترین و برجسته ترین نکات مهم درمورد صله رحم که در دین اسلام بدان سفارش شده است، اهميت و ارزش مهماني دادن و پذيرايي از ديگر مؤمنان است و اینکه مومنین هر چند وقت یکبار در منزل خود مقدمات یک مهمانی را مهیا کرده و از افرادی دعوت کنند.

دلیل ترغیب به مهمانی دادن
شاید بتوان اهمیت این مهمانی دادن را در صله رحم که موجبات اخوت و برادری در میان اقوام و همسایگان می‌شود را در این دانست که توصيه به مهماني دادن، سطح بالاتري از دو سطح فاميلي و همسايگي را در بر مي‌گيرد؛ زيرا مهمان كردن ديگران هم شامل خويشاوندان و هم همسايگان مي‌شود و همچنین در این گستره افراد غريبه و ناآشنا را نیز شامل می شود.

ترغیب به مهمانی دادن در روایات
به‌همین دلیل يكي از علاقه‌هاي اميرمؤمنان(علیه السلام) در دنيا پذيرايي از مهمان بوده است، ایشان در روایتی می فرمایند: «حُبِّبَ إِلَيَّ مِنْ دُنْيَاكُمْ ثَلَاثٌ إِطْعَامُ الضَّيْفِ وَ الصَّوْمُ بِالصَّيْفِ وَ الضَّرْبُ بِالسَّيْفِ [1] از دنياي شما سه چيز محبوب من است: اطعام مهمان، روزه در تابستان، شمشير زدن [در راه خدا].»
همچنین در روایات وارد شده است که روزی امام علی(علیه اسلام) غمگین و ناراحت بودند از ایشان علت را جویا شدند، حضرت در پاسخ فرمودند که امروز، هفت روز است که در منزل ما مهمان وارد نشده است. [2]
با این روایاتی که از امیرالمومنین(علیه السلام) بیان شده است، جایگاه و اهمیت مهمانی دادن برای انسان روشن می شود که چه مقدار این امر مهم است که حضرت برای مهمان نیامدن در منزلشان ناراحت و غمگین می‌شوند.

پس باید یکی از کارهایی که برای ما در امر سبک زندگی اسلامی مهم جلوه کند، بحث مهمانی دادن و دعوت کردن مهمان باشد که البته این نقش را افرادی که از تمکن مالی بیشتری برخوردار هستند می توانند بهتر انجام داده تا به ثواب و اجر مهمانی که هدیه‌ای الهی از طرف خداوند است برخوردار شوند.

منبع بیشتر برای مطالعه:
مفاتیح الحیات، آیت الله جوادی آملی.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پی نوشت:
[1]. نورى، حسين بن محمد تقى، مستدرك الوسائل، مؤسسة آل البيت، قم، چاپ: اول، 1408ق، ج16، ص259.
[2]. ديلمي، حسن‌بن ابي‌الحسن إرشاد القلوب، بي‌جا، شريف رضي، 1412ق، ج1، ص136.
 

موضوع مقالات

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
بازگشت بالا