رفتن به محتوای اصلی

14 علامت بیش فعالی در کودکان + روش درمان

تاریخ انتشار:
تنها روش درمان موثر بیش فعالی استفاده از روش درمان لورتا نوروفیدبک میباشد.
14 علامت بیش فعالی در کودکان + روش درمان

14 علامت بیش فعالی در کودکان + روش درمان

 تنها روش درمان موثر بیش فعالی، استفاده از روش درمان لورتا نوروفیدبک میباشد که در کمتر از 3 ماه می توانید کودکتان را بدون بستری نمودن و استفاده از قرص و داروهای مختلف و بدون هرگونه عوارض جانبی، برای همیشه از شرّ این بیماری برهانید. در ادامه با علائم و درمان بیش فعالی ما را همراهی کنید.

14 علامت بیش فعالی در کودکان + روش درمان

آیا کودک من دچار اختلال بیش فعالی است؟

یکی از بیشترین سوالاتی که پدر و مادرها و اطرافیان کودک میپرسند این است که آیا کودک ما دچار اختلال بیش فعالی است و در حقیقت علائم و نشانه های بیش فعالی در کودکان چیست؟ باید بدانید که برخی بیماریها مانند اضطراب و افسردگی می توانند نشانه های مشابهی با علائم  بیش فعالی در کودکان را داشته باشند. تصمیم گیری در مورد کودک مبتلا به بیش فعالی روندی گام به گام  و چند مرحله ای است و هیچ روش یکسانی مانند آزمایش خون و … در تعیین بیش فعالی کودکان وجود ندارد و پزشک متخصص با مطالعه شواهد و رفتارهای کودک  در تعامل با خود و دیگران به دنبال علائم این بیماری در کودک میگردد. علائم بیش فعالی در کودکان را باید به خوبی بشناسیم، زیرا تاثیرات بسیار زیاد این اختلال و بیماری در موفقیت و آینده کودک بسیار اثرگذار است. از آنجا که نشانه های بیش فعالی کودکان به خودی خود با رشد سنی کودک درمان نمیشود، در تمامی مراحل زندگی و بزرگسالی فرد بیمار ممکن است آسیب های بسیار زیادی مانند طرد شدن، اختلال خواب، اختلالات یاد گیری، اخراج از کلاس درس و اعتیاد به مواد مخدر را متحمل شود. نشانه ی بیش فعالی در کودکان می تواند در هر کودک به شکلی متفاوت ظاهر شوند اما بطور کلی 14 مورد اصلی وجود دارد که با دیدن این موارد در فرزند خود باید کمی نگران شده و به یک متخصص مراجعه کرد تشخیص وجود علائم بیش فعالی در کودکان بر عهده ی پزشک متخصص و متبحر این حوزه میباشد.

حال به توضیح 14 مورد اصلی از نشانه های اصلی این اختلال میپردازیم:

14 علامت بیش فعالی در کودکان

14 نوع از علائم بیش فعالی در کودکان

کودک دچار این اختلال حداقل می بایست 6 مورد از این نشانه بیش فعالی را برای مدت حداقل 6 ماه و در تمامی مکان ها اعم از مهد کودک، خانه، مدرسه و … از خود بروز دهد تا از این علائم به عنوان علائم بیش فعالی در کودکان یاد نمود. حال به بررسی هریک از این نشانه ها خواهیم پرداخت:

1. رفتار متمرکز بر خود

یکی از اصلی ترین و مهمترین موارد علائم بیش فعالی در کودکان رفتار متمرکز کودک بر خود است. در این نوع رفتار به نظر میرسد کودک بیمار در شناخت نیازها و خواسته های اطرافیان خود ناتوان بوده و اغلب تمامی نیازهای خود را در نظر میگیرد. از این رو، این کودک در انتظار نوبت خود رسیدن در هنگام بازی با هم سن و سالان خود مشکل داشته و فعالیتهای کودکان دیگر را قطع مینماید تا خود او به انجام آنها بپردازد. بنابراین از رفتار متمرکز بر خود کودک می توانید 2 نشانه زیر را مشاهده کنید:

  1. قطع کردن فعالیت، بازی، گفتگو و کار دیگران
  2. مشکل در انتظار نوبت خود

14 علامت بیش فعالی در کودکان

2. قطع کردن فعالیتهای دیگران

همان طور که در بالا اشاره شد رفتار متمرکز بر خود کودک باعث میشود کودک در فعالیت یا گفتمان و یا بازیهایی که در آن عضو نیست به یکباره وارد شده و فعالیت دیگران را دچار اختلال نماید. از این رو، این رفتار باعث بروز اعتراض دیگران و برخورد با وی شده و نهایتاً منجر به احتمال طرد شدن کودک از اجتماعات دیگر میگردد. از این رو از این نشانه نیز می توان به عنوان یکی از علائم بیش فعالی در کودکان نام برد.

14 علامت بیش فعالی در کودکان

3. مشکل در انتظار نوبت آنها

یکی دیگر از نشانه های بیش فعالی کودکان این است که کودک مبتلا به این اختلال از آنجا که در درک خواسته های اطرافیان ناتوان میباشد، بنابراین دلیلی بر خود نمیبیند که به رعایت صف و نوبت در کارهای مختلف بپردازد و این کودک در هنگام بازی با کودکان دیگر غالباً نوبت را رعایت نمیکند.

14 علامت بیش فعالی در کودکان

4. آشفتگی عاطفی یکی دیگر از علائم بیش فعالی کودکان

کودکان دچار اختلال بیش فعالی ممکن است در کنترل هیجانات  و احساسات خود دچار مشکل بوده و برخی مواقع بی دلیل به شدت خوشحال و یا عصبانی شوند. این نوع رفتارها و عدم کنترل احساسات و هیجانات در کودکان بیش فعال بسیار بیشتر از کودکان معمولی میباشد و بروز این رفتارها مختص جا و مکان مشخصی نیست و اغلب در تمامی مکانهای زندگی کودک از جمله مدرسه و منزل این رفتارهای نامناسب را در کنترل احساسات میتوان از وی مشاهده نمود.

14 علامت بیش فعالی در کودکان

5. فیجینگ یا ناآرامی

یکی دیگر از علایم بیش فعالی در کودکان فیجینگ است. کودکان دارای این علائم اغلب نمیتوانند برای مدت زیادی به آرامی بنشینند و وقتی مجبور به نشستن در صندلی هستند، امکان دارد صندلی خود را بشکنند. این کودکان سعی در بلند شدن و دویدن و تکان خوردن بیش از اندازه و بیشتر از کودکان دیگر دارند.

14 علامت بیش فعالی در کودکان + روش درمان

6. انجام بازی به صورت پر سر و صدا یکی دیگر از علائم بیش فعالی کودکان

به علت وجود پریشانی در کودکان دچار این اختلال، بسیار دشوار است که در انجام بازیهای  خود فعالیتهای آرام و بی سر و صدا را انجام دهند. از این رو این کودکان تمایل بسیار زیادی بر انجام فعالیتها و بازیها با صدای بلند و ناهنجار دارند.علائم بیش فعالی در کودکان در دختران بطور متفاوتی خود را نشان میدهند. 

14 علامت بیش فعالی در کودکان

7. کارها را ناتمام رها میکنند

کودکان مبتلا به بیش فعالی ممکن است به انجام کارها و امور زیادی علاقه نشان دهند. از این رو قبل از پایان یک کار، کاری دیگر که برای آنها جذاب میباشد را شروع  میکنند و در حقیقت در به اتمام رساندن وظایف و امور خود ناتوان و کم علاقه هستند.  به عنوان مثال ، آنها ممکن است پروژه ها، کارهای خانه یا مشق شب را شروع کنند، اما قبل از اتمام به سراغ مورد بعدی میروند که مورد توجه آنها قرار گیرد.

14 علامت بیش فعالی در کودکان

8 . عدم تمرکز یکی دیگر از علائم بیش فعالی در کودکان

عدم تمرکز نیز یکی دیگر از علایم و نشانه های بیش فعالی در کودکان است . کودکان دچار اختلال عدم تمرکز حتی ممکن است در مکالمه مستقیم با شما و در حالیکه اذعان  میدارند کلام شما را به درستی شنیده اند، نتوانند تمرکز کافی را داشته و نتوانند جملات شما را تکرار نمایند. این کودکان اغلب در برقراری ارتباط دائم چشمی نیز دچار مشکل بوده و به راحتی نمیتوانند ارتباط چشمی طولانی مدت با مخاطب خود برقرار سازند و دائم به مخاطب خود حس عدم تمرکز خود را با اعمالشان نشان میدهند. عدم توانایی کودکان دچار این اختلال باعث عدم موفقیت ایشان در انجام تکالیف و وظایف ایشان میگردد.

14 علامت بیش فعالی در کودکان

9. پرهیز از انجام کارهایی که به تلاش ذهنی طولانی نیاز دارند

یکی دیگر از علائم و نشانه های بیش فعالی کودکان تمایل و پرهیز آنها از انجام امور و فعالیتهای ذهنی طولانی مدت است. از این رو، این کودکان به دلیل عدم تمرکز در انجام فعالیتهایی که به تلاش ذهنی پایدار و همیشگی نیازمند است ناتوان بوده و از انجام آن امور اجتناب مینمایند و بر اساس همین موضوع است که اغلب این کودکان در انجام تکالیف درسی و توجه به معلم و کلاس دارای مشکلات فراوانی میباشند. بنابراین عدم درمان کودک بیش فعال میتواند باعث افت تحصیلی و ایجاد احساس ضعف در یادگیری و اعتماد به نفس شخص گردد.

14 علامت بیش فعالی در کودکان

10. اشتباهات و عدم پیروی از دستورالعملها

کودک بیمار به دلیل عدم تمرکز در انجام امور ممکن است در اجرای دقیق یک برنامه با مشکل جدی روبرو شود. این عدم توانایی باعث بروز اشتباهاتی در انجام امور محوله به کودک میشود و در نگاه اول پدر و مادرها و اطرافیان کودک این اشتباهات را ناشی از تنبلی و یا کمبود هوش در او میدانند. در صورتیکه این مطلب درست نیست و وجود اختلال بیش فعالی در کودک باعث بروز اینگونه مسائل میگردد.

14 علامت بیش فعالی در کودکان

11. خیال پردازی یکی دیگر از علائم بیش فعالی در کودکان

بر خلاف تصور عموم ، کودکان دچار این اختلال همیشه پر سر و صدا نبوده و گاهی نیز بیش از سایر کودکان کم حرف بوده و بیشتر وقتها خود را در خیال پردازی گذر میکنند. این کودکان گویی در جایی به غیر از زمان حال در حال زندگی هستند. جایی فراتر از زندگی واقعی و در شهر رویاهای خود. از این رو اغلب این گروه  کم حرف بوده و درگیری کمتری نسبت با سایر کودکان دارند. کودکان این گروه از آنجا که به خیال پردازی بیش از حد می پردازند نسبت به فضا و محیط پیرامون خود بی تفاوت بوده و آنچه دراطراف او می گذرد را نادیده می انگارند و غالباً به یک نقطه خیره می شوند.

14 علامت بیش فعالی در کودکان

12. مشکل در سازماندهی

از دیگر نشانه های بیش فعالی کودکان میتوان از مشکل آنها در سازماندهی امور نام برد. کودک مبتلا به بیش فعالی ممکن است در پیگیری وظایف و فعالیتها مشکل داشته باشد. این مسئله میتواند در مدرسه مشکلاتی را ایجاد کند. زیرا اولویت بندی مشق شب، پروژه های مدرسه و سایر وظایف را برایشان دشوار میکند.

14 علامت بیش فعالی در کودکان

13. فراموشی یکی دیگر از نشانه های بیش فعالی در کودکان

یکی دیگر از علایم بیش فعالی در کودکان فراموشکار بودن آنها میباشد. این کودکان ممکن است در انجام کارهای روزمره با مشکل فراموشکاری روبرو شوند. گاهی انجام تکالیف و مشق شب خود را فراموش میکنند و گاهی نیز توصیه های جدی پدر و مادرهای خود را در انجام امور منزل به یاد نمی آورند. ممکن است اغلب اسباب بازیها و لوازم تحریرهای خود را در مکان دیگر جا بگذارند و از دست بدهند. این علایم در صورتی که به صورت معنی دار بیش از سایر کودکان در کودکی مشاهده شوند، میتواند یکی دیگر از نشانه های بیش فعالی در کودکان باشد .

14 علامت بیش فعالی در کودکان

14. علائم بیش فعالی در کودکان در محیطهای مختلف ظهور پیدا میکند.

کودک مبتلا به این اختلال، علائم این بیماری را در بیش از یک محیط از خود نشان میدهد. به عنوان مثال این کودک هم در انجام کارهای منزل و هم در انجام تکالیف مدرسه دچار عدم توجه است. اگر کودکی در یک محیط خاص فقط از خود علائم بیش فعالی را بروز دهد، میتواند دلایل مختلفی همچون استرس و اضطراب ناشی از محیط باشد.

14 علامت بیش فعالی در کودکان

آیا علائم بیش فعالی در کودکان با افزایش سن کمتر میشوند؟

بیش فعالی با بزرگتر شدن فرد به خودی خود درمان نمیشود و این بیماری همراه کودک در تمامی رده های سنی تا درمان قطعی باقی میماند. به دلیل مشکلاتی که در بالا به آن اشاره گردید، غالباً کودکان دچار اختلال بیش فعالی نسبت به هم سن و سالهای خود در انجام امور ضعیف تر بوده و بیشتر مورد اعتراض اطرافیان و پدر و مادرها و همکلاسیان خود قرار میگیرند، از این رو اعتماد به نفس کمتری نسبت به سایرین دارند. با بزرگتر شدن کودک و در سن نوجوانی گاهی پدر و مادرها کودک بیمار خود را  در مقایسه ایشان  باهمسالان کودک خود، ایشان را نابالغ تر میدانند. در حالی که اینگونه نیست.کودک بیش فعال در نوجوانی برخلاف دیگر همسالان خود در انجام برخی کارهای روزانه با مشکل مواجه هستند در حالی که انجام این امور برای همسالان ایشان کاری بسیار آسان میباشد. از مشکل بودن انجام امور زیر نیز میتوان به عنوان علائم بیش فعالی در کودکان بزرگ تر و نوجوانان یاد کرد.

برخی از کارهای روزانه که نوجوانان مبتلا به بیش فعالی ممکن است در انجام آن با مشکل روبرو شوند، شامل موارد زیر است:

  • تمرکز بر کارهای مدرسه و تکالیف
  • خواندن نشانه های اجتماعی
  • سازش با همسالان
  • حفظ بهداشت شخصی
  • کمک به کارهای خانه
  • مدیریت زمان
  • رانندگی با خیال راحت
  • مشتاقانه منتظر است

14 علامت بیش فعالی در کودکان

موضوع مقالات

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
بازگشت بالا