ضیافت حق تعالی در عالم | استاد عاملی / جلسه 8 (کلیپ، صوت، متن)
ضیافت حق تعالی در عالم | استاد عاملی / جلسه 8 (کلیپ، صوت، متن)
در این بخش از ضیاءالصالحین، «ضیافت حق تعالی در عالم» را در بیان شیوای حجت الاسلام والمسلمین استاد سید حسن عاملی به مدت 52 دقیقه مشاهده می فرمایید.
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ»
«اللهُمَّ صَلَّ عَلَی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد وَ عَجِّل فَرَجَهُم». من بی تو دمی قرار نتوانم کرد احسان ترا شمار نتوانم کرد گر بر تن من زبان شود هر مویی یک شکر تو از هزار نتوانم کرد «الحَمدُللهِ رَبِّ العالَمین». سلام علیکم و رحمه الله. سلام می گویم خدمت تک تک عزیزانم. خانم ها و آقایان خیلی خیلی خوش آمدید به سمت خدای امروز. با احترام و با افتخار همراه شما هستیم و در محضر و در معیت حاج آقای عاملی. سلام علیکم، خیلی خوش آمدید.
حجت الاسلام عاملی: و علیکم السلام و رحمه الله. محضر عزیزان خودم جای جای میهن اسلامی، هموطنان عزیز و مکرم و معزز، عرض ادب، احترام، دعا دارم. آرزوی آرامش، آسایش، توفیقات بزرگ، حسنات بزرگ و توفیق توشه های بزرگ از خدای متعال برای عزیزانم از خدای متعال مسالت دارم. و این که بدون غم و غصه در خدمت عبودیت حضرت حق باشند. «اللّهُمَّ لاتَشغَلني بِالاِهتِمامِ عَن تَعَاهُدِ فُرُوضِک، وَ استِعمَالِ سُنَّتِک» خدایا مرا مشغول نکن، اهتمام یعنی هم، غم، غصه داشتن، یعنی خدایا توفیق بده که من با اشتغالات دنیوی هم و غم نداشته باشم تا بتوانم واجبات و مستحبات تو را رسیدگی بکنم که این ها نردبان صعود، ارتقا و رسیدن به بساط انس حضرت حق است.
شریعتی: ان شاءالله. داریم منزل به منزل، وادی به وادی حرکت می کنیم، به وادی ویل رسیدیم و منزل انقیاد و نکاتی که ان شاءالله این هفته در ادامه ی فرمایشات جلسه ی گذشته ی حاج آقای عاملی به اتفاق خواهیم شنید. ما سراپا گوش هستیم و با دل و جان خواهیم شنید.
حجت الاسلام عاملی: بحث ما در منزل ویل بود. گفتیم که هم اهل معرفت ویل دارند در این نشئه، و هم نعوذ بالله اهل کفر هم آنجا ویل دارند. «یا وَیلَتي، یا وَیلَتي» بارها خدا از آنها ذکر کرده است. در اینجا هم شما دعاها و مناجات معصومین را ببینید «یا وِیلي، یا وِیلي» که بعضی از این ها را در جلسات گذشته خوانده ایم. شخص عارف هر چقدر که معرفتش بیشتر می شود احساس می کند که کوتاه آمده است، اهل تقصیر است، در شأن خدا ظاهر نشده است، همواره می گوید وای بر من، وای بر من، وای بر من. این خودِ وای بر من، خیلی برای عارف لذت دارد و گاهی همین وای بر من ها ظهور پیدا می کند در بعضی از اعمال که در طول تاریخ گاهی ریاضت های غیرشرعی دیده شده است. این در اثر آن آتشی است که درست شده است وقتی که ذات لایتناهی را ملاحظه می کند و اعمال ناچیز خودش را نگاه می کند و کم بودن عمر را نگاه می کند که مجالی نیست که بتواند مثلاً ادای حق بکند که هیچ وقت ما نمی توانیم ادای حق تعالی را بکنیم و لذا آن آتشی که به جان عارف می افتد مستغرق است در جمال و جلال حق، می خواهد که به نحوی یک نگاهی، «وَانظُر إِلَینَا نَظرَةً رَحِیمَة» را داشته باشد برای همین تقلا می کند، کم می آورد. آنجا می گوید که با این اعمالی که من دارم وای بر من، وای بر من. و در قالب کلمات ریخته می شود. «الهي قَد جُرتُ عَلَی نَفسِی فِي النَظَرِ لَهَا فَلَهَا الوَیلُ إِنَّ لَم تَغفِر لَهَا» آن قدر این را باید انسان تکرار بکند، یعنی خدایا من بر خودم ظلم کردم از این که آن استعداد را ندارم. یعنی به نقطه ای نرسیدم که بتوانم بالاتر از این که کار کردم در برابر تو ظاهر بشوم. «فَلَهَا الوَیلُ إِنَّ لَم تَغفِر لَهَا» وای بر این نفس من آن روزی که تصمیمت این باشد که نفس من را نبخشی و من را مورد رحمت و عنایتت قرار ندهی.
شریعتی: این حس و حال یک آدم مصیبت زده و اهل خسران است؟
حجت الاسلام عاملی: این حال عارف مصیبت زده، منتها نه مصیبت های معمولی. عارفی که خودش را تمام در قصور می بیند، تقصیر می بیند، فلذا خودش را در مصیبت می بیند.
شریعتی: که من تماماً ضرر کردم، حالا دستم خالی است.
حجت الاسلام عاملی: خودش را در خسران می بیند که حضرت امام به مولوی می گوید که خوش به حالت که اندر خم کوچه رسیدی، هفت شهر عشق را عطار گشت ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم. حضرت امام فرموده است ما هنوز حرکت نکردیم. این مصیبت است دیگر. هر کس این را نمی بیند. آدم جاهل، کسی که در شعاع عظمت حضرت حق قرار نگرفته است چه معرفتی، چه نمازی، چه عبادتی. اصلاً نماز شما که رکوع بروید، سجده دارید، این رکوع در اثر تاثر از عظمت خدا است. وقتی کسی عظمت خدا را درک نکرده است چه نمازی؟! این ادای نماز درآوردن است نه نماز. به تعبیر حضرت امام اگر این نمازهای ما را معصوم بخواند غصه مرگ می شود. یعنی یک حالت بسیار روحانی و پرالتزاز و پر ابتهاج است که به درجه ای برسد که خودش را هیچ نبیند، بگوید:
نیستم نیست که هستی همه در نیستی است / هیچم و هیچ که در هیچ نظر فرمانی
آن وقت آتش می گیرد 24 ساعتش را غرق می کند. و این آتش هر چقدر بیشتر بشود خلوص بیشتر می شود. «حُبُّ اللهِ نارٌ ما تَمُّرُ عَلی شِيءٍ اِلَّا احتَرَقَ» حب خدا یک آتشی است که به هیچ جا گذرش نمی افتد مگر آنجا را می سوزاند و خالصش می کند. یعنی یک سرمایه ای است، یک هبه ای است، یک عنایتی است، از طرف خدا برای انسان عارف. این که ویل دارد برای خیلی ها شاید حل نشود که چرا این ها این قدر مناجات ما از ویل پر شده است. «الوِیلُ لي ثُمَّ الوِیلُ لي». با زبان ما حرف زده است که گفته است «الوِیلُ لي ثُمَّ الوِیلُ لي، إن کانَتِ الجَحیمُ مَأوایي». چرا از جحیم می ترسد؟ علتش این است که چون «الِهي صَبُرتُ عَلی حَرِّ نارِک فَکَیفَ أصبَرُ عَلی فِراقِک» چون آن نشان فراق است. ناله شروع می شود. امیرالمومنین در دعای کمیل می رود داخل جهنم، از داخل جهنم نجوا را با خدا شروع می کند. «لِأَیِّ الاُمُورِ إلَیکَ اَشکُوا»؛ شما با این نگاه دعای کمیل را نگاه کنید، ببینید که چه حالی امیرالمومنین در آنجا دارد. بعضی ها که یک مقدار سختی ببینند «إِنقَلَبَ عَلی وَجههِ». تمام شد. خدا را آن قدر قبول دارد که کارش رو به راه باشد. «وَ مِنَ النَّاسِ مَن یَعبُدُ اللهِ عَلَی حَرفٍ» آن کناری ها به خدا ایمان دارد. اگر هزینه باید پرداخت بکند. معصومین ما هزینه پرداخت کردند.
شریعتی: و امیرالمومنین اینجا در دل آتش می سوزد ولی نه از عذاب، از فراق می سوزد.
حجت الاسلام عاملی: از فراق، و با این که شما حساب کنید داخل آتش است این طور نیست که نمی بُرَد که مثلاً مرا خدا گرفتار کرده است، از خدا گله دارد و ناله دارد.
شریعتی: ولی باز آنجا هم عاشقی می کند.
حجت الاسلام عاملی: احسنتم. مستحب است در رکوع انسان سرش را یک مقدار جلوتر بیاورد و نیت بکند که خدایا، «آمَنتُ بِکَ وَلؤ ضَرَبتَ عُنُقي» خدایا من دمِ در تو هستم ولو گردن مرا بزنی. این را می گویند عشق. این امر خلق الصاعه نیست، این شاید سال ها ریاضت می خواهد، سال ها تمرین و ممارست می خواهد، سال ها ذکر می خواهد. ذکر یعنی مطالعه جمال حق، «اَقِمِ الصَلاةَ لِذِکري» نماز متعالی قاب تصویر خداست و لذا هر چه هست از همان جا است. «الصَلاةُ میزانٌ فَمَن وَفي استُوفي» نماز می شود ترازو، هر چقدر نماز داری بیاور و سهمت را ببر. آن کسی که نماز ندارد هیچ. آن وقت بعضی نمازها هم نماز نیست، جای دیگر سیر کرده است. نمازی که «تَنهي عَنِ الفَحشاءِ وَ المُنکَر» نیست ضبط صوت است، مثل ضبط صوت دارد می خواند. حالا با این کار ندارم. بحث اصلی ما ویلی است که خدا را پناه می بریم بر آن کسانی که در زندگی چانه شان را عقل نچرخانده است، به ابدیت منتقل شدند، آنجا ویل شروع می شود. این ویل نشان بالاترین نشان پشیمانی در ابدیت است. یکی از مباحث قرآن این است که در قالب های مختلف با تعبیرات مختلف، پشیمانی اهل کفر را در آخرت نشان داده است. در آنجا گاهی صحبت سر این است که خدای متعال بیان می کند که وقتی طرف این عالم را ترک می کند وارد عالم دیگر می شود گاهی تعبیرش این است که ای کاش با مرگ همه چیز تمام می شد. دنبال مرگ است اما پیدا نمی کند. گاهی با «لَیتَ» های بسیار جانسوز، قرآن «لَیتَ»هایش را جمع کنید، «یالَیتَني قَدَّمتُ لِحَیاتي»، «یا لَیتَنِي اتَخَذتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبیلاً»، «یاوَیلَتی لَیتَنِي لَم اَتَّخِذ فَلَانًا خَلِیلاً». چقدر جالب است. «یالَیتَني قَدَّمتُ لِحَیاتي» یعنی حیات اینجا بود نه آنجا. اسم آنجا را حیات گذاشته است. گاهی با «لَیتَ»ها پشیمانی اش را می رساند. گاهی تمنا می کند که من حاضرم کل دنیا را وَ «ما فِیها» را و چندین برابرش را فدیه بدهم، خانواده ی خودم را فدیه بدهم، اما من از اینجا خلاص بشوم. آن قدر پشیمان است. که این هم قرآن بخشی از آیاتش همین است. گاهی تمنا می کند که ای کاش با خاک یکسان می شدم. «لَؤ تُسَوَّی بِهِمُ الاَرض وَ لَا یَکتُمُونَ الله حَدیثاً»، یعنی زمین دهان باز بکند این را ببلعد. دیگر بالاتر از این شما شاید پیدا نکنید لفظی برای این که شدت پشیمانی را نشان بدهد. گاهی می گوید که ای کاش من خاک بودم، «یا لَیتَني کُنتُ تُراباً». سوره ی «عَمَّ یَتَسائَلُون» را بخوانید، توسل کنید به سوره ی «عَمَّ». کارم همین است. توسل آیات قرآن را توسل یکی از بهترین توسل ها «خُذ مِنَ القُرآنِ ما شِئتَ لِما شِئتَ». حضرت فرمود از قرآن بگیر هر آیه ای را که خواستی برای هر مقصدی که خواستی. چه اثری یعنی خدا گذاشته است. نمودی از دارایی خداست، ظهوری از لاحدی خداست قرآن. و گاهی ندامتشان را نشان می دهند «یا وَیلَتی»، مخصوصاً آن زمانی که نفخ صور می شود که از قبرها بلند می شوند ضجه ای محشر را می گیرد که قرآن می گوید: «وَ نُفِخَ فِي الصُورِ فَإِذا هُم مِنَ الأَجدَاثِ إلَی رَبِّهِم یَنسِلُونَ/ قالُوا یَا ویلَنا» همه می گویند «یاوَیلَنا». ضجه ی «یا وَیلَنا»یشان را شما حساب کنید، محشر را ببینید چقدر صحنه، صحنه ی وحشتناکی است. «هَذَا مَا وَعَدَ الرَّحمَنُ وَ صَدَقَ المُرسَلُون».
شریعتی: این ویل برای همه است؟
حجت الاسلام عاملی: نه. برای آنهایی که خراب کردند. البته این را به شما بگویم، کسی اگر عمل 124 هزار پیغمبر را هم بیاورد باز می گوید کم است. «تَغابُن» چرا گفت، «غَّبن» نگفت. خدا گفت: «یَومُ التَغابُن». همه می گویند کم آوردیم. اصلاً دار، دار احتیاج است.
چون محمد بود محتاجٌ الیه / بهر او فرمود حق صَلُوا علیه
از یک پیرزن التماس دعا می کرد پیغمبر ما. و از همه ی ما التماس دعا کرده است که «صَلَوا لي اللهُ اَلوَسیلَه» از خدا بخواهید که من را به مقام وسیله برساند. امام صادق می گوید من هر روز برای پدرم دو رکعت نماز می خوانم. حضرت امام که به اینجا می رسد می گوید حدیث را با خصوصیتش معنا کنید. یک امام برای یک امام می گوید که من هر روز دو رکعت نماز می خوانم. یعنی مقاماتی که آنجا است انسان وقتی می بیند واقعاً احساس می کند که چقدر من کم کار کردم. ابدیت است، یک صحن و سرای خاص نیست.
شریعتی: این نسبت را رعایت نکردند، نسبت این جا به ابدیت را.
حجت الاسلام عاملی: نسبت اینجا را با ابدیت مقایسه می کنند، می گویند: «لَبِثنا بَعضً اؤ بَعضَ یَؤم». خیلی جالب است. وقتی در برابر ابدیت می ایستند، می بیند که خدایا هست که هست، تمام شدنی نیست. بگو تا خدا خدایی می کند. آن هم درست نیست به تعبیر حضرت آیت الله حسن زاده آملی. آن وقت چه می شود؟ آنجا می گوید دنیا را نگاه می کند، «لَبِثنا بَعضً اؤ بَعضَ یَؤم». اصلاً بعضی از بزرگان که تنازل نمی کنند که بیایند مثلاً در خواب شما، یعنی آن قدر آن عالم رتبه اش بالاست. حضرت آیت الله سید صادق روحانی و آقای میانجی خیلی با هم مانوس بودند، حدود 50 سال با هم بودند. وقتی که شیمی درمانی شدند حضرت آیت الله روحانی، بالاخره آثاری که شیمی درمانی در بدن می گذارد آقای میانجی خیلی غصه خوردند. آن قدر آقای روحانی را دوست داشتند. مشهور است که می گویند از شدت غصه بالاخره مریض شدند و از دنیا رفتند. آقای روحانی آمدند نمازش را بخوانند گریه کردند، گفتند آقا من انتظار داشتم شما نماز من را بخوانید ولی مقدری شد که من برای شما نماز بخوانم. چنین مضمونی که آمدم سر بزنم به خانواده، چنین مطلبی را گفتند. عرضم به خدمت شما، یک آقایی می گوید که من دیدم آقای روحانی را، گفتم آقای میانجی آنجا در چه حالی است. گفت دست ما به ایشان نمی رسد.
شریعتی: این قدر بلند.
حجت الاسلام عاملی: بله. به تعداد آیه های قرآن مراتب متفاوت است. مرتبه مرتبه، بعضی ها خودشان درجه هستند، «هُم دَرَجات». خدا فرمود: «هُم دَرَجات». «یَرفَعُ اللهَ الَّذینَ آمَنُوا مِنکُم وَ الَّذینَ أُوتُوا العِلمَ دَرَجَاتٍ». حالا خدای متعال برای بیان پشیمانی کافر آنجا گاهی از فدیه صحبت می کند، گاهی از آرزوی بازگشت؛ «رَبِّ ارجِعُوني». آن قدر تعبیر است از «رَبِّ ارجِعُوني». گاهی از این که «یَومَ یَعَضُّ الظالِمُ عَلَی یَدَیهِ». انسان در این دنیا پشیمان بشود انگشتش را دندان می گیرد نه این که دستش را دندان بگیرد. دیگر تعبیر بالاتر از این؟! «وَ یَومَ یَعُضُّ الظالِمُ عَلی یَدَیهِ یَقُولُ یَا لَیتَنِي اتَّخَذتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِیلًا» ای کاش من یک ارتباطی با پیغمبر داشتم، یک شباهتی با پیغمبر داشتم.
شریعتی: یک سنخیتی داشتم.
حجت الاسلام عاملی: بله. یک تمسکی به سنت او داشتم. گاهی آرزو بُعد در مشرقین را دارد، یعنی آن قدر پشیمان است اعمال خودش را که می بیند می گوید بین من و اعمالم بعد در مشرقین باشد، یعنی از من دور بشود.
پس پیمبر گفت بهر این طریق / با وفاتر از عمل نبود رفیق
عملم جدا نمی شود، همه چیز می رود عمل نمی رود. و لذا می گوید با وفاتر از عمل نبود رفیق. آرزوهایی که اهل برزخ دارند بیشتر از آرزوهای اهل این دنیاست. آن قدر آرزو دارد. ماه رجب می رسد، ای کاش یک روز رجب را درک بکنم، رجبی که خدا می گوید اگر تو را نبخشم «لَستُ بِرَبِّکُم».فقط در رجب خدا این را گفته است، جای دیگر نگفته است. کسی که احترام رجب را نگاه داشته است خدا می گوید اگر شما را نبخشم «لَستُ بِرَبِّکُم».
شریعتی: خدایتان نیستم.
حجت الاسلام عاملی: یعنی با ادبیات زمینی ها دیگر آمده صحبت کرده است. آرزوهایی که آخرت بیشتر از دنیاست، در آخرت چند چیز بیشتر از دنیاست، یکی آرزوست، یکی حیوانات.
شریعتی: بیشتر هستند؟
حجت الاسلام عاملی: بله، نوع حیوانات بیشتر است. حیوان آنجا چه کار می کند؟ حیوان آنجا ظهور عمل ماست.
شریعتی: خوب یا بد.
حجت الاسلام عاملی: خوب که به شکل ایمان درنمی آید. مرحوم صدرای شیرازی در تفسیرش در ذیل «وَ إِذَا الوُحُوشُ حُشِرَت»، آنجا این تعبیر را خوب وارد شده است. یعنی حیوانات دنیا نمی تواند تمام شناعت عمل انسان را نمایش بدهد. خدا یک حیوانات دیگر را درست می کند. نه شتر است، نه گاو است، نه پلنگ؛ شترگاو پلنگ است. در روایت است که بعضی ها می آیند به شکلی که «تَحصُنُ عِندَ افقِرَدَةَ وَ الخَنازیر». «افقِرَدَةَ وَ الخَنازیر» خیلی خوشگل است. دست پنهانی به بیت المال زده است، مدیون یک ملت شده است. یتیم دارد، بیچاره دارد، گرفتار دارد، افتاده دارد. چه کسی این جنون را مرتکب می شود که این آقا مرتکب شده است. یعنی هر کس دستش را ببرد به بیت المال باید به نفس خودش بگوید آتش، آتش، آتش. مرحوم شیخ جعفر شوشتری می گوید نفس خودم را کنارم می گذارم، شروع می کنم به تلقین. همواره تلقین می دهم به نفس خودم که این بیت المال است، این این است. در روایت است که: «اِجعَل قَلبَکَ قَرینَاً مُزاوِلَة» عیب خودت را کنارت بگذار، مزاوله بکن. مزاوله یعنی سر و کله زدن و وَر رفتن. مثلاً میخ داخل دیوار است می خواهی بیرون بیاوری، نمی توانی، وَر می روی که آن را دربیاوری. آن را در عربی می گویند مزاوله. که ببینی این احساس و این خواسته و این تمناها از کجا پیدا شده است.
بیشه ای آمد وجود آدمی / بر حذر شو زین وجود ار ز آن دمی
بیشه وقتی باشد از هر حیوان است.
بیشه ای آمد وجود آدمی / بر حذر شو زین وجود ار ز آن دمی
حکم آن خور است کان غالب تر است / چون که زر بیش از مس آید آن زر است
این را مولوی گفته است، امام که به آن می رسد رد می کند. حضرت امام می گوید اشتباه کرده است. خدای متعال صورت غالب درست نمی کند، معجون درست می کند.
شریعتی: همه چیز با هم؟
حجت الاسلام عاملی: یعنی از هر ایمانی یک خصلتی دارد، قیافه ای درست می شود معجون از این تمناهای حیوانی. حالا صحبت من آن آرزوهایی است که آنجا دامن آدم را می گیرد. آرزوهای آنجا دو خصوصیت دارد: یکی این که بیشتر از آرزوهای دنیاست، دوم این که ناظر به مصالح کلان است، آرزوهای کودکانه نیست. اینجا آرزوهای کودکانه ما را می گیرد. اگر اشتباه نکنم ائمه ما آمد کاخ آئوس را دید که ویرانه شده است، گفت «وَدَّع اُس». الان آرزو می کند در آخرت «وَدَّع اُس أَن یَکُونَ لَهُ رَقیفٌ» به جای این قصر یک لواش داشت که آن لواش احسانی بود که به او می رسید. این آرزو است. حضرت عیسی آمد دید مادر فوت کرده است، گفت مادر حاضر هستی دوباره بیایی به این دنیا، گفت حاضرم بیایم. گفت برای دو چیز من حاضر هستم بیایم. ما می گوییم اگر کسی آنجا رفت یک خبری برای ما بیاورد چقدر خوب می شود، ببینید. گفت حاضرم بیایم برای دو چیز. در آن شب های سرد زمستان من شب ها با خدا نجوا بکنم، خلوت بکنم، صحبت بکنم، وارد صحبت با خدا بشوم، نماز شب بخوانم، در شب های سرد زمستان که شب های طولانی است. وای به حال کسانی که در این شب های طولانی یک ربع مانده به اذان صبح در عرض یک ربع بدون مستحبات می توانی نماز شبی که خدا فقط در حق نماز شب گفته است که: «لا تَعلَمُ نَفسٌ ما اُخفِيَ لَهُم مِن قُرَّةِ أَعیُنِ» هیچ کس نمی داند چه آماده کرده ام برای اهل شب. دیگر این مدال، مدالی است که چه بگویم. کسی بی اعتنایی به این مدال بکند. و دوم این که آرزو دارم که بیایم تابستان ها، آن روزها که طولانی است و داغ روزه بگیرم. همان مطلبی که اول بحث گفتیم. شخص عارف هر کاری می کند می گوید نشد. این ریشه قرآنی دارد؛ «یؤتونَ ما آتَؤا وَ قُلُوبُهُم وَجِلَةٌ». آن کاری را که باید انجام بدهند انجام می دهند ولی باز هم می ترسند، «وَ قُلُوبُهُم وَجِلَةٌ». چرا می ترسند؟ «أَنَّهُم إِلَی رَّبِّهِم رَاجِعُونُ» چون قرار است با خدا ملاقات بکنند. در چه حالی، در چه قیافه ای، با چه آمادگی ای سراغ خدا بروید. با این اوضاعی که دنبال لذت های مقطعی افتادی، آلوده کردی، جامعه را آلوده کردی، مردم را بالاخره خسارت زدی، با لذات مقطعی و عضوی. جهنم آنجا است، اصل جهنم آنجا است. آقا رسول الله یک جمله ای گفته است، شما فرمودید که آیا همه می گویند یا ویلی. این خیلی جمله ی عجیبی است. حضرت فرمود: «مَثَلُ المِیِتِ فِي القَّبر مَثَلُ الغَریق» میت را که در قبر می گذارند تا این عالم تمام شد مثل آدم غریق می ماند. غریق به هر چیزی دستش را می اندازد که یک دستگیره ای پیدا بکند.
شریعتی: به هر چیزی متوسل می شود.
حجت الاسلام عاملی: بله. غریق دنبال دستگیره است. خدا از دستگیره صحبت کرده است؛ «فَمَن یَکفُر بِالطاغُوتي فَیؤمِن بِالله فَقَد اِستَمسَکَ بِالعروةِ الوُثقي لَاانفِصامَ لَها». دستگیره ای که این هیچ وقت پارگی ندارد. «یَتَعَلَقُ بِکُلِّ شَيءٍ» به هر چیزی دستش را می اندازد. شما ببینید آدمی که غریق می شود یک بوته ببیند آن هم دستش را آنجا می اندازد. «یَنتَظِرُ دَعوَتً» منتظر یک دعایی است، «مِن وَلَدِه» فرزندش، «اؤ والِده» یا پدرش، «اؤ اَخوة» یا برادرش، «اؤ قَریبٍ» یا یک فامیلی. این تکه خیلی جالب است. «وَ اِنَّهُ لَیَدخُلُ عَلی قُبورِ الاَموات مِن دُعاءِ الاَحیا مِن الاَمواتِ مِثلُ الجِبال» گاهی یک نوری مثل کوه سبلان وارد قبر می شود برای میت. چرا؟ یک تربیت درستی کرده است، فرزندش یک احسانی کرده است، یک خیراتی انجام داده است، یا خودش سنت حسنه ای را در دنیا تاسیس کرده است، یک حسنه ی جاری، یک بیمارستانی، مدرسه ای، برای ایتام یک دارالایتامی درست کرده است، گاهی مثل کوهی از نور وارد زندگی اش می شود.
شریعتی: این فضایی را که شما ترسیم کردید حاج آقای عاملی، از نگاه من یک برهوت بسیار غریب و تاریک و ما هم دستمان خالی است. و یاد این آیه افتادم: «یا ایُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا الله وَلتَنظُر نَفسٌ مَا قَدَّمَت لِغَدٍ» که در پیچ چه فرستادی و الان باید به نظرم اینجا را روشن کرد.
حجت الاسلام عاملی: مرکب اینجا درست کنیم. مرکب مکارم اخلاقی است. در خانه خوب تعامل کن با خانواده، هضم کن، قلب بزرگی داشته باش.
دریای فراوان نشود تیره به سنگ / عارف چو برنجد تنک آب است هنوز
حضرت آیت الله مروج، امام جمعه ما، خدا رحمتشان بکند. ایشان می گفت من با هم حجره ام دعوا کردم، قهر کردیم. یک ساعتی گذشت دیدم من تحمل قهر ندارم، برگشتم به او گفتم «مَنیم حِرصیم یاتوبا، سَنین حِرصی یاتمُویوب؟» یعنی عصبانیت من فروکش کرده است، عصبانیت تو تمام نشده است. خودم رفتم، خودم شکستم.
سهل شیری دان که صف ها بشکند / شیر آن دان که خود را بشکند
مرحوم سید محمدتقی خونساری را گفتند چرا نماز استسقاء خواندی. در یک مجلس خصوصی گفته است، یکی از اساتید من این را به من گفت. در یک مجلس گفته بود یک چیزی در نفسم احساس کردم، خواستم صولت نفس خودم را بشکنم. ببینید چقدر بزرگ، چقدر ساخته و پرداخته، چقدر نورانیت. یعنی خدا افتخار می کند در بشریت که چنین انسان هایی است. کسی که 80 سال، 90 سال، 100 سال، چیزی برای دفاع ندارد، خدا بگوید چه کار کردی بگوید 80 سال خوردم. این که هنر نیست. اگر صد سال در وی می شتابی...
اگر صد سال در وی می شتابی / نه کس را و نه خود را بازیابی
دور خودت طواف کردی. ندامت آنجا یک بشارتی هم خدمت شما عرض کنم حضرت آقای شریعتی. ان شاءالله از اول رجب ما بحث رحمت را شروع می کنیم.
شریعتی: ان شاءالله. ماه، ماهِ رحمت است.
حجت الاسلام عاملی: بله. در اول خطبه ها هم مستحب است که از تقوا گفته می شود، ما هم در اول خطبه های نماز جمعه این آیاتی که مربوط است به محشر و قیامت و حساب و بالاخره آن حالات وحشتناکی خدا تصویر کرده است از محشر، نوعاً آنها را می خوانیم. یک خانمی آمده بود می گفت که من شوهرم این ها را که گوش می دهد یک هفته دیگر اوضاعش به هم می ریزد، می گوید این ها همه مالِ من است. ما یک هفته کار می کنیم که حالش درست بشود، وقتی رو به راه می شود جمعه ی آینده باز به نماز جمعه می آید باز این حرف ها را می شنود می گوید این ها مالِ من است. چه صفایی! این بازدارندگی واهمه ی قدسی در زندگی ما ضروری است. خدا در قرآن 120 بار «اِنظُر» دارد، 80 بار «تَبشیر» دارد. در سخت ترین شرایط که شرایط مکه بود «اَنقَضَ ظَهرَک» کمر او را شکست مکه، از این آیات بسیار وحشتناک قیامت آنجا خدا صحبت می کند. معلوم می شود که در آن شرایط بسیار سخت کارساز است. آدمی که ملحد است، آدمی که آتئیست است، می تواند بگوید که آخرت را این کار را بکند ولی احتمالش را نمی تواند. همین احتمال کارش را می کند. احتمال ضعیف باشد، محتمل وحشتناک باشد، کاری نمی کند. فلذا خدا می گوید: «عَلی یَظُنُّ اؤلئکَ اَنَّهُم مَبعُوثُونَ/ لِیَؤمٍ عَظیم/ یَومَ یَقُومُ النَّاسُ لِرَبِّ العَالَمِینَ» یعنی همه ظن و گمان هم باشد کارش را انجام می دهد. یک جمله ای را عرض بکنم. آنجا ندامت، پشیمانی، خیلی وحشتناک است. چرا؟ هم از جهت این که عظمت خدا تجلی کرده است، تازه آنجا متوجه شده است که جمال حضرت حق، جلال حضرت حق، در چه حدی بوده است. هم از آن جهت، و این در برابر چه ذاتی جسارت کرده است، بی ادبی کرده است. ادب این عالم تاثر شما در برابر عظمت این کائنات و خالق این کائنات است. آن را می گویند خشیت. وقتی خشیت آمد خودش را در عمل ظهور پیدا می کند، می شود نماز. ادب این عالم دو چیز است، دو رکن دارد: خشیت و نماز. «اِنَّما تُنذِرُ الَّذینَ یَخشَونَ رَبَّهُم بِالغَیبِ وَ أَقامُوا الصَّلَاةَ». ببینید.
شریعتی: خشیت و نماز.
حجت الاسلام عاملی: احسنت. خدا می گوید سراغ بی ادب نرو، حرف تو به درد بی ادب نمی خورد. «لا تُعَلِّقُوا الجَواهِرَ فِي اَعناقِ الخَنازیر» جواهر را نمی توان در، یعنی حرمت حکمت باید نگه داشته بشود. حکومت، حکمت به هر کس نمی شود گفت. «إنَّ ما تُنظِر» کسی که در برابر این عظمت ادب دارد، ادبش خشیت است. «یَخشَونَ رَبَّهُم بِالغَیبِ وَ أَقامُوا الصَّلَاةَ»، خشیت هم خودش را در نماز نشان می دهد که نماز خضوع است، رکوع خضوع است، سجده خضوع است. شما در برابر عظمت خدا انگار بی اختیار به رکوع می روید. این امر عقلانی است. می افتید به سجده. سجده که بیفتید شما در برابر عظمت کسی اهل دنیا باشد چه می گویی؟ همواره می گویی فدایت بشوم، فدایت بشوم. ولی خدا فدیه نمی خواهد. معنا ندارد برای خدا فدیه بیاوری. خدای متعال تسلیم می خواهد، همچنان که تمام ذرات این عالم «تَسلیماً کُلُّ فَلَکِ یَسبَحُون»، از شما هم تسلیم می خواهد. هم در احکام تشریعی، هم در احکام تکوینی. یک علتش عبارت است از همین که حضرت حق تجلی کرده است، انگار از یک خواب عمیق بلند شده است، من در دنیا چه کار کردم. هم خلقت انسان، خلقت کائنات را فهمیده است که حق بوده است، بازیچه نبوده است. آنجا خدا می گوید: «ألَیسَ هذا بِالحَقّ» حالا نگاه کن ببین این عالم حق بوده است یا نه. گاهی استهزاهایی می کنند احکام دین را، حجاب را استهزاء می کنند. من ان شاءالله یک بحثی بعداً عرض می کنم خدمت شما، این با آب طلا نوشته بشود کم است. خدا یک جا گفته است «یا حَسرتاً». اتفاقاً در یکی از تفسیر آیات در آینده وارد می شویم. خدا یک جدا گفته است: «یا حَسرَتاً عَلی العباد»، آن هم زمانی است که مفاهیم دینی را مسخره می کنند. طرف نماز را مسخره می کند، حجاب را مسخره می کند، کسی که تذکر به حجاب می دهد مسخره اش می کند. آنجا خدا فقط گفته است «یا حَسرَتاً». آن قدر این وحشتناک است، خدا بگوید «یا حَسرَتاً». حسرت برای خدا معنا ندارد. یعنی آن قدر تاثیر دارد در عصبانیت خدا، «فَلَمّا آسَفُوناً انتَقَمنَا» وقتی ما را عصبانی کردند ما انتقام گرفتیم. «یا حَسرَةً عَلِی العِباد ما یَأتِیهِم مِن رَسُولٍ إِلَّا کَانُوا بِهِ یَستَهزِئُونَ»، در استهزاء این حرف را زده است حالا آنجا می گوید: «أَلَیسَ هذا بِالحَقّ». آن وقت از او سوال می کنند «أَم ماذا تَعلَمُون» کجا بودی تو. آیات قرآن است که می خوانم. چقدر این آیات شیرین است. کسی که این شیرینی ها را درک بکند اصلاً منتظر فرصت است که امروز سهم قرآن خودم را مثلاً قرار است شب بخوانم، شب برسد امشب ببینم که چه ریزه کاری ها، چه پیام ها، چه لطایفی خدا برای من دارد در این کلمه به کلمه که خدا استخدام کرده است. مسئله دیگر یقین به محاسبه پیدا می کند آنجا وحشت می گیرد. الان فهمید حق است. دنبالش چیست؟ دنبالش محاسبه، دنبال محاسبه معاقبه، آن وقت می گوید «یا وَیلَتي، یا وَیلَتي». پناه می بریم بر خدا. ان شاءالله در روزهای دیگر علت «یا وَیلَتي»ها را خدمت عزیزان عرض می کنیم.
شریعتی: ان شاءالله. خیلی از شما ممنون و متشکرم. به نسبت ابدیت، عمرمان خیلی کوتاه است حاج آقای عاملی و آنهایی که سخت مشغول بودند به نظرم حواسشان بود که چه دارند از دست می دهند و چه دارند می اندوزند و چه پیش می فرستند. و ان شاءالله قدر ثانیه به ثانیه و لحظه به لحظه عمرمان را بدانیم که ان شاءالله برای آن روز حسرت نخوریم.
حجت الاسلام عاملی:
صبح است ساقیا، قدحی پر شراب کن / دور فلک درنگ ندارد شتاب کن
شریعتی: خیلی از شما ممنون و متشکرم. می رویم سراغ کلام خداوند متعال. در آیات پایانی سوره مبارکه لقمان که تمامش حکمت بود، آیه های ناب. و ان شاءالله این آیه ها را هم امروز عزیزان ما از صفحه 414 قرآن کریم تلاوت خواهند کرد و ان شاءالله برمی گردیم حاج آقای عاملی نکاتش را برای ما خواهند فرمود. بفرمایید خواهش می کنم. صفحه414قرآن کریم
شریعتی: «اللهُمَّ صَلَّ عَلَی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد وَ عَجِّل فَرَجَهُم». با احترام و با افتخار همراه شما هستیم. خیلی ممنون و متشکرم از لطف و محبت شما، ان شاءالله آخر هفته ای خوبی داشته باشید. یک ختم دسته جمعی قرآن کریم هم پایان هر هفته داریم، یعنی یک ختم قرآن هفتگی که مخاطبان عزیزمان با ما همراه می شوند و اتفاق مبارکی است. عزیزانی که می خواهند مشارکت بکنند می توانند به کانال ما در سروش و ایتا مراجعه بکنند و ان شاءالله همراه بشوند، ما را هم دعا بکنند. اشاره قرآنی را حاج آقای عاملی بفرمایند و ان شاءالله با دل و جان بشنویم.
حجت الاسلام عاملی: «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ». سوره لقمان، آیه 33: «يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمْ وَاخْشَوْا يَوْمًا لَا يَجْزِي وَالِدٌ عَنْ وَلَدِهِ وَلَا مَوْلُودٌ هُوَ جَازٍ عَنْ وَالِدِهِ شَيْئًا إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَلَا يَغُرَّنَّكُمْ بِاللَّهِ الْغَرُورُ». اینجا که خدا «يَا أَيُّهَا النَّاسُ» را آورده است یعنی هشدار جهانی است، مخاطب خدا تمام بشریت است. خدای متعال هشدار داده است در دو مطلب که این ها غالباً باعث می شود که انسان ها مشمول غضب خدا بشوند. اولش فرموده است: «اتَّقُوا رَبَّكُمْ» یعنی یک خود حفاظی برای خودتان درست کنید. تقوا به معنی پرهیزگاری و این جور چیزها نیست، یعنی از باب افتعال. متابعه به معنای پذیرفتن وقایع، یعنی یک قدرت روحی پیدا بکنید بدون پلیس، بدون نیروهای امنیتی، خودتان یک خود حفاظی داشته باشید در برابر اراده ی من، احکام من، که مبادا از سر هوی و هوس اراده ی منِ خدا را پایمال بکنید. فرموده است: «إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ» این وعده هایی که من در قرآن دارم حق است. پیغمبر ما فرمود: «اِنَّهُ وَاللهِ الجِّد لَا اللِّعِبُ» این هایی که خدا می گوید همه جدی است. «إنَّهُ وَاللهِ لَا الکَذِب» حق است، دروغ نیست. چه تعبیر مهمی! بعد دو تا مطلب را سفارش می کند. «فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا وَلَا يَغُرَّنَّكُمْ بِاللَّهِ الْغَرُورُ» معنایش این است که مبادا لذت های مقطعی، لذت های عضوی، باعث بشود که شما مست بشوید، سکر طبیعت شما را مست بکند، در نتیجه دست بزنید به معاملاتی که مظهر جنون است. چه کسی می آید ابدیت خودش را خراب می کند روی لذاتی که چند صباحی با این هست و از همه باید خداحافظی بکند. اولش «فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا» و دوم «وَلَا يَغُرَّنَّكُمْ بِاللَّهِ الْغَرُورُ». غَرور اسم شیطان است. مبادا شیطان وارد بشود، با خدا وارد بشود. خدا «اَرحَمُ الراحِمین» است، خدا مگر بیکار است بیاید انسان ها را عذاب بکند، چه کار بکند. خدا فرموده است من هر چه که وضع کردم به نفع شماست. «مَن یَهتَدی فَإِنَّما یَهتَدي لِنَفسِه وَ مَن ضَلَّ فَإِنَّما یَضِلُ عَلَیها» این ها همه برای مصالح انسان است. خدای متعال «ارحَمُ الراحِمین» است در موضع رحمت، خدای متعال «اَشَّدُ المُعاقِبین» است در موضع نکال و نقمت. یعنی جامعیت هم در قرآن، هم در خدا، هم در سیستم تربیتی خدا، هم در نظام سیاسی خدا. «مُحَمَّدٌ رَسُولُ الله وَ الَّذینَ مَعَهُ اَشِّداهُ عَلَی الکُفّار رُحَماءُ بَینَهُم». اینجامعیت است. خدای متعال هم همین طور. می گوید مبادا شیطان بیاید بگوید که خدا «اَرحَمُ الراحِمین» است شما کار را شل بگیرید، احتیاط را از دست بدهید، یک وقت متوجه بشوید که کار از کار گذشته است، دیگر بازگشتی هم ممکن نیست. این را خدا دو بار این آیه را در قرآن تکرار کرده است که «إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ» خدا فرموده است که چه کسی صادق تر است به وعده ی خودش از من. یعنی وعده هایی که من دادم همه محقق شده است، حتی وعده ها و پیشگویی هایی که در قرآن کرده است که «أدني الأرضِ وَ هُم مِن بَعدِ سَیَغلِبُون» همه هر چه گفته است محقق شده است که وارد بشوید «لَتَدخُلونَ مَسجِدَ الحَرامَ اِن شاءالله آمِنین مُقَصِّرینَ رُؤسِکُم لا تَخافُون» پیشگویی کرد، همین طور هم شد. حتی به عنوان یک پدیده ی تاریخی قرآن را نگاه کنید هر پیشگویی کرده است شده است. حالا اینجا خدا می گوید: «إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ» قرآن سرتاپا وعد است، وعید است. هر چه گفتم همه حق است. گفته است مبادا روی وعده معامله بکنید، مصامحه بکنید و یک وقتی متوجه بشوید که دیگر راه بازگشتی هم نیست.
شریعتی: خیلی ممنون و متشکرم. ان شاءالله با گوشت و پوست و استخوان و روح و جانمان این کلمات را باور بکنیم و ان شاءالله در زندگی مان هم اثرش را ببینیم و ان شاءالله تک تک مان به حق این آیه های نور عاقبت بخیر بشویم. امروز هم تمام شد. باید خداحافظی بکنیم. ممنونم از همراهی شما. حاج آقای عاملی دعا بکنند و ان شاءالله خداحافظی بکنیم.
حجت الاسلام عاملی: خدای متعال به حضرت موسی یک حاجتی داشت حضرت موسی، از خدا خواست. منتظر بود که چه ندایی، چه جوابی می آید. یک نسیم رحمتی شروع شد. خدای متعال فرمود: «قَد اُوتیتَ سُؤلَکَ یَا مُوسَی». این را تکرار کنید به طمع این که خدایا من هم طمع دارم، مخصوصاً بیان احوالات انبیای گذشته در دعاها ذکر می شود معلوم می شود در استجابت دعا تاثیر دارد. آنهایی که مریض دارند، مریض ناعلاج دارند، صعب العلاج دارند، مثل حضرت عیوب بگویند: «رَبِّي إنِّي مَسَّني الضُر وَ اَنتَ رَبُّ العالِمین».خدایا بیماری مرا درک کرده است و تو ارحم الراحمین هستی. نگو که تو به من این بیماری را رسانده ای، مودبانه حرف زد. این را می خوانیم برای خدا هر وقت بیماری داشتیم، و با این تعبیر می رویم سراغ خدای متعال و آن جمله را کنارش بگذاری، «قَد اُوتیتَ سُؤلَکَ یَا مُوسَی» به یکی از نسیم های رحمت بسیار ویژه است که خدای متعال برگردد بگوید که دعایت را مستجاب کردم، حاجتت را برآورده ساختم.
شریعتی: ان شاءالله. خیلی از شما ممنون و متشکرم. خیلی ممنون و متشکرم از توجه و همراهی شما. چشم به راه آمدن آن کسی هستیم که قرار است بهار واقعی دوران باشد. و خوش به حال آنهایی که مکرر، صبح و شام، برای سلامتی اش دعا می کنند. و ما عرض می کنیم آقا: حسین نصر من الله را نوشت به خونش، به شرط آن که و فتح الغریب را تو بخوانی. «اللَّهُمَّ کُن لِوَلیَّکَ الحُجَّةِ بنِ الحَسَن».
جهت دسترسی به مجموعه سخنرانی های آیت الله سید حسن عاملی کلیک کنید.
افزودن دیدگاه جدید