فواید و معایب کامپوزیت دندان
فواید و معایب کامپوزیت دندان
در این نوشتار سعی داریم فواید و معایب کامپوزیت دندان را بررسی کنیم. با ضیاءالصالحین همراه باشید تا با فواید و معایب کامپوزیت دندان بیشتر آشنا شوید.
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان از جمله روش های لمینیت می باشد که معمولا برای داشتن لبخندی زیبا تر کاربرد داشته و در زندگی امروزی جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است. کامپوزیت دندان از ماده ای ساخته می شود که نامش رزین می باشد در حقیقت این ماده همان ماده ای است که هنگام پر کردن دندان ها از آن استفاده می کنند. کامپوزیت دندان بدون اینکه هیچ نیازی به ساخت در آزمایشگاه های مختلف داشته باشد بطور مستقیم روی دندان گذاشته شده و معمولا متخصص دندانپزشک زیبایی این کار را انجام می دهد. متخصص دندانپزشک کامپوزیت را به صورت لایه هایی مختلف و مجزا بر روی دندان فرد قرار داده به آن شکل و فرم زیبایی می دهد به گونه ای که این کار را به مجسمه سازی تشبیح می کنند. با کمک نور هر لایه از کامپوزیت بر روی دندان محکم می شود. از جمله مهم ترین چالش های کامپوزیت دندان می توان به خطوط کامپوزیت ، ضخامت و همچنین رنگ آن اشاره کرد. دندان های زیبا ، یکدست و درخشان تاثیر قابل توجهی در زیبایی لبخند و همچنین چهره ی انسان ها دارند ، کامپوزیت دندان سبب یکدست شدن فرم و همچنین رنگ دندان های فرد شده و دوام و ماندگاری بسیار خوبی نیز دارند.
انواع کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان ماکروفیل
کامپوزیت دندان انواع مختلفی دارد که یکی از آن ها کامپوزیت ماکروفیل یا همان درشت دانه است ، این نوع از کامپوزیت جزء اولین کامپوزیت ها محسوب می شود. ماکروفیل ها شامل ذراتی از 10 میکرومتر الی 50 میکرومتر می باشند. تمامی کامپوزیت ها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند برای مثال از جمله مزایای این نوع از کامپوزیت می توان به مقاومت بسیار بالای آن و از جمله معایبش نیز سخت و طاقت فرسا بودن پولیش سطح ترمیم اشاره کرد. این نوع کامپوزیتها فقط برای پرکردن دندان های آسیاب مناسب هستند.
کامپوزیت دندان میکروفیل
کامپوزیت میکروفیل همانطور که از نامش پیداست ریزدانه بوده و از اوایل سال 80 میلادی مورد استفاده در پروسه های دندان پزشکی و پزشکان دیگر قرار گرفت. کامپوزیت میکروفیل یا همان ریز دانه حاوی ذراتی است که کوچک تر از 100 نانومتر می باشند. از جمله معایب این نوع از کامپوزیت می توان به مقاومت نسبتا پایین آن اشاره کرد که همین دلیل نیز سبب شده تا از این مدل برای دندان های عقب استفاده نکنند. اگر بخواهیم یکی از مزایای این نوع از انواع کامپوزیت را نسبت به نوع ماکروفیل بیان کنیم باید به آسانی پولیش و سطح ترمیم صاف آن شاره کرد.
کامپوزیت دندان میکرو هیبرید و نانو هیبرید
این نوع از کامپوزیت ها از ذراتی به اندازه 10 الی 50 میکرومتر و ذراتی به اندازه 40 نانومتر برخوردار می باشند. از جمله مزایایی که این نوع از کامپوزیت ها دارا می باشند می توان برخورداری از استحکام بالا و همچنین بالا بردن سطح مقاومت کامپوزیت در مقابل ساییدگی ها اشاره کرد. این نوع از کامپوزیت معایبی نیز دارد برای مثال تخریب رزین بین ذرات به دلیل استهلاک یکی از این معایب می باشد.
نانو کامپوزیت ها
نانو کامپوزیت ها جدیدترین و آخرین نسل از کامپوزیت ها بوده و دارای ذراتی هستند که اندازه ی این ذرات حدود 20 نانومتر می باشد. ویژگی خاصی که این نوع از کامپوزیت ها دارا می باشند این است که در آن ها ذرات نانو کامپوزیت به یکدیگر چسبیده و نانو خوشه (نانو کلاستر) را ایجاد می کنند. از آنجایی که در این کامپوزیت ها ذرات کوچک تجمع یافته و ذرات بزرگ تر را تشکیل می دهند همین موضوع سبب می شود تا استحکام آن بیشتر ، مقاومت آن در مقابل ساییدگی و قابلیت پولیش در آن ها افزایش یابد. بهترین نوع کامپوزیت دندان نانو کامپوزیت می باشد. این کمپوزیتها بهترین نوع برای کامپوزیت ونیر هستند.
معایب کامپوزیت دندان
✔ گاهی اوقات فرد مجبور می شود تا کامپوزیت خود را تغییر دهد که ممکن است دلایل مختلفی از جمله پایین بودن کیفیت کامپوزیت ، بی توجهی به توصیه های لازم و … داشته باشد.
✔ هنگامی که فرد دندان های خود را کامپوزیت می کند باید توجه زیاد به مسائل فردی و بهداشتی خود داشته باشد.
✔ برخی کامپوزیت ها از براقیت و درخشندگی لازم برخوردار نیستند.
✔ امکان آسیب رسیدن به مینای دندان وجود دارد.
✔ گاهی اوقات کامپوزیت ها دچار تغییر رنگ شده و یا لک هایی بر روی آن ها می افتد.
مزایای کامپوزیت دندان
کامپوزیت در کنار معایب نام برده شده مزایای زیادی نیز دارد که موارد زیر از جمله مزایای آن هستند :
✔ دارا بودن قابلیت ترمیم ، اگر کامپوزیت دچار آسیب ، شکستگی و … شد به راحتی می توان آن را ترمیم کرد.
✔ ترمیم آن راحت بوده و احتیاجی به صرف زمان زیاد برای این کار وجود ندارد.
✔ ظاهر آن یعنی شکل ، رنگ و فرم کامپوزیت بسیار مشابه به دندان های طبیعی است.
✔ کامپوزیت در مقایسه با لمینت دندان از مقاومت و استحکام بالا تری برخوردار می باشد.
✔ برای انجام کامپوزیت اجباری برای استفاده از دارو های بی حسی وجود ندارد.
افزودن دیدگاه جدید