نگاهی به ابعاد شخصیتی چهارمین شهید محراب؛ آیت اللّه محمد صدوقی (ره)
نگاهی به ابعاد شخصیتی چهارمین شهید محراب
در این نوشتار قصد داریم با نگاهی به ابعاد شخصیتی چهارمین شهید محراب ؛ آیت اللّه محمد صدوقی (ره)، به بیان زندگینامه و شرح مختصری از فعالیتهای سیاسی و اجتماعی آن شهید بزرگوار بپردازیم. با ما همراه باشید.
آيت اللّه محمد صدوقی در سال ۱۲۸۷ شمسی برابر با ۱۳۲۷ قمری در يزد ديده به جهان گشود. خانواده شهيد صدوقی از نواده های مرحوم شيخ صدوق هستند و پدر او يكی از روحانيون معروف يزد بود. آيت اللّه صدوقی بخشی از تحصيلات خود را در يزد و اصفهان گذراند و سپس برای ادامه تحصيل به قم مهاجرت کرد. وی به مدت ۲۱ سال در قم به فراگيری علوم اسلامی پرداخت و از محضر عالمان نامداری همچون شيخ عبدالكريم حائری يزدی، سيدصدرالدين صدر، سيدمحمدتقی خوانساری، سيدمحمد حجت كوه كَمره ای و حضرت امام خمينی(ره) بهره برد. پس از درگذشت آيت اللّه شيخ عبدالكريم حائری، مؤسس و مدير حوزه علميه قم، اداره قسمتی از حوزه علميه به شهيد صدوقی واگذار شد. در سال ۱۳۳۰ شمسی و فوت عالم بزرگ دينی يزد، با درخواست مردم و توصيه حضرت امام و بزرگان به آيت اللّه صدوقی، ايشان به يزد بازگشت و به انجام وظايف دينی و انقلابی پرداخت.
مرحوم آيت اللّه محمد صدوقی (ره) از آغاز مبارزات حضرت امام خمينی (ره) چه پيش از قيام ۱۵ خرداد و چه پس از آن، همواره از ياران و مروجان افكار متعالی حضرت امام محسوب می شد. ایشان پس از پيروزی انقلاب اسلامی، از طرف مردم يزد، برای تدوين قانون اساسی راهی مجلس خبرگان شد و در راه تثبيت اصل ولايت فقيه، تلاش فراوانی از خود نشان داد. سرانجام آيت اللّه محمد صدوقی در ۱۱ تير ماه سال ۱۳۶۱ مطابق با دهم ماه مبارک رمضان سال ۱۴۰۲ ق، پس از ادای نماز جمعه در حالی كه جايگاه را ترک می كرد، منافقی با منفجر كردن نارنجكی كه در دست داشت ایشان را به شهادت رساند.
به مناسبت سالگرد شهادت آیت الله صدوقی، چهارمین شهید محراب، ایکنا یزد، گفت وگویی با حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدکاظم مدرسی، امام جمعه بخش مرکزی یزد و محمدجواد حرزاده، مسئول ستاد اقامه نماز جمعه یزد، داشته است که در ادامه می خوانید:
حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدکاظم مدرسی، امام جمعه بخش مرکزی یزد، در تبیین شخصیت شهید صدوقی در گفت وگو با ایکنا از یزد اظهار کرد: شخصیت شهید صدوقی از ابعاد گوناگون قابل بررسی است. بُعد علمی شخصیت این شهید والامقام به گونه ای بود که تربیت کننده و استاد برتر حوزه علمیه قم و یزد بودند و بیانی صریح، حافظه ای قوی و سلیقه ای زیبا برای تدریس علوم حوزوی داشتند.
حجت الاسلام مدرسی با ذکر اینکه آیت الله صدوقی به لحاظ بُعد سیاسی شجاع، بصیر و لحظه شناس بودند افزود: بُعد دیگر شخصیتی این شهید والامقام بحث مدیریتی است که به لحاظ بهم ریختگی نظام در آن زمان، به خوبی به نقش مدیریتی در استان یزد و مناطق دیگر بلکه مناطق جنوبی کشور پرداختند و تدبیر امور و مردم داری را به خوبی نشان دادند.
وی ولایت مداری را دیگر شاخصه شهید صدوقی دانست و بیان کرد: ولایت مداری شاخصه اصلی این شهید بود و حمایت از ولایت فقیه و دیگر ابعاد گوناگون شخصیت ایشان منجر شد، مورد هدف دشمن قرار گیرند و به فیض شهادت نایل آمد.
حجت الاسلام مدرسی با اشاره به تبیین و معرفی شخصیت ایشان برای نسل امروز، گفت: برای تبیین شخصیت شهید صدوقی و آشنایی جوانان باید از زبان هنر استفاده شود و در قالب قصه گویی، تئاتر، مستندهای ارزشمند و اشعار و آنچه هدف هنر قدسی است، بهره مند شویم.
شخصیتی تأثیرگذار در پیروزی انقلاب
محمدجواد حرزاده، مسئول ستاد اقامه نماز جمعه یزد، نیز گفت: شهید صدوقی حق بزرگی بر گردن انقلاب و استان یزد دارند و همه مدیون ایشان هستند. امام راحل پس از شهادت آیت الله صدوقی گفتند من سه سال با ایشان آشنا بودم و روحیات عظیمش را درک کردم، اسلام خدمت گزاری متعهد، ایران فقیهی فداکار و استان یزد سرپرستی دانشمند را از دست داد. فردی با چنین خصوصیات نقش زیادی در پیروزی انقلاب داشته و اکثراً ایشان را شخصیت شماره دو پس از حضرت امام (ره) می دانستند.
حرزاده اظهار کرد: شهید بهشتی وقتی به یزد سفر کردند خطاب به مردم در خصوص شخصیت آیت الله صدوقی بیان کردند: «ایشان شخصیتی است که در دوران انقلاب و هنگامی که امام راحل در پاریس بودند و دوستان امام تصمیم گیری هایی داشتند آن را قبل از اجرا با آیت الله صدوقی ارجاع می دادند و مشورت می گرفتند».
وی با اشاره به اقدامات مؤثر شهید صدوقی در راستای پیروزی انقلاب اسلامی، ایجاد تشکل های مردمی در مساجد محلات را در این راستا برشمرد و گفت: این تشکل ها با برگزاری جلسات پرسش و پاسخ و محافل قرآنی با حضور جوانان در این زمینه مثمرثمر بودند و همچنین در هر محله افراد مورد وثوق و اهل مطالعه، مردم و جوانان را جمع می کردند و به شبهات آن ها پاسخ می دادند؛ لذا این جلسات زمینه را برای پیروزی انقلاب فراهم کرد. جوانانی که در جلسات بودند پس از انقلاب آمادگی کافی را به دست آورده بودند و از این جلسات شهید حمیدیا، دکتر پاکنژاد و شهید رهنمون برخاستند.
شهید صدوقی و مدیریت بحران
حرزاده بیان کرد: شهید صدوقی با تشکیل گروه ها در شهرهای اطراف استان خدمات پزشکی و پرسش و پاسخ در محلات ارائه می دادند و با این اقدامات یزد محوریت جنوب شرق کشور را در دست داشت و مدیریت می کرد. آیت الله صدوقی در اقدامات سازندگی نیز بسیار مؤثر بودند به نحوی که در زلزله طبس، پیش از اینکه دستگاه های دولتی وارد عمل شوند، از یزد برای کمک شتافتند و نسبت به بازسازی خانه های مردم اقدام کردند که این امر سبب شد امام (ره) شهید صدوقی را برای رسیدگی به امور زلزله زدگان مأمور کنند.
وی در تبیین شخصیت ایشان برای نسل امروز اظهار کرد: دانشگاه و مراکز آموزش عالی باید عالمانی همچون شهید صدوقی، آیت الله مدنی و شهید دستغیب که شیوه مدیریت بحرانی را انجام می دانند و انقلاب را قبل و بعد از پیروزی مدیریت می کردند به قشر جوان بشناسانند.
حرزاده در پایان با اشاره به اینکه جوانان باید شیوه های مدیریتی را از بین قصه ها، حکایت ها و داستان های شهید محراب آیت الله صدوقی استخراج کنند، گفت: شهید صدوقی بر بهره مندی از توانایی های مردم تأکید می کردند و به حضور و پشتیبانی آن ها توجه داشتند، به همین دلیل این افکار و اقدامات باید تبیین و مورد بررسی قرار گیرد و آموزش داده شود.
نظرات ارزشمند خود را در خصوص نوشتار " نگاهی به ابعاد شخصیتی چهارمین شهید محراب " در بخش ارسال نظرات در پایین همین مطلب با ما به اشتراک بگذارید.
افزودن دیدگاه جدید