با کودک معتاد به تلویزیون چه کنیم؟ - بخش دوم
با کودک معتاد به تلویزیون چه کنیم؟ - بخش دوم
در این نوشتار با بیان توضیحاتی در مورد راهکارهایی برای محدود کردن تماشای تلویزیون برای کودکان خواهیم پرداخت با ما همراه باشید...
تماشای بیش از حد و افراطی تلویزیون توسط کودکان، می تواند مشکلات جدی برای رشد ذهنی و جسمی آنها به همراه داشته باشد. متخصصان تماشای بیش از 2 ساعت تلویزیون در شبانه روز را برای کودکان توصیه نمی کنند. در این نوشتار با ضیاءالصالحین همراه باشید تا بتوانید در مورد اعتیاد به تلویزیون را در فرزندان خود درمان کنید.
به جای نشستن پای تلویزیون با کودک خود برای قدم زدن بیرون بروید:
هر روز حداقل به مدت نیم ساعت برای پیاده روی و قدم زدن به بیرون از خانه رفته و کودکتان را نیز همراه خود ببرید. [ Charles I. Schwartz, What can my kids do instead of watching TV?, (July, 2013), site: sharecare ]
وقتی از خانه خارج شدید، مقصدی را در نظر بگیرید، مثل یک فروشگاه، و سپس سعی کنید تا آنجا پیاده روی کنید. مثلاٌ به کودک بگویید تا مغازه ی بستنی فروشی باید پیاده برویم. این کار انگیزه ی فعالیت و راه رفتن را در کودک افزایش می دهد و خوردن بستنی بعنوان یک پاداش، موجب می شود پیاده روی را به تماشای تلویزیـون ترجیح دهد.
بازی هایی مانند منچ، مار و پله، شطرنج، دوز را جایگزین تماشای تلویزیون نمایید:
متناسب با سن کودکان خود یک بازی این چنینی را انتخاب نموده و در برخی ساعات شبانه روز همه ی خانواده دور هم جمع شده، تلویزیـون را خاموش کرده و همگی در کنار یکدیگر به بازی کردن بپردازید. بازی های فکری زیادی در بازارِ اسباب بازی وجود دارد که می توانید از میان آنها هر از چندی یک بازی برای کودکان خود بخرید تا ساعت ها با آن سر گرم شوند. اگر یک کودک دارید پس لازم است برایش وقت گذاشته و با هم بازی کنید، اما اگر چند فرزند دارید، می توانید چند بار با آنها بازی کرده تا بازی را یاد بگیرند، پس از آن خودشان می توانند اوقات فراغتشان را به انجام این بازی ها اختصاص دهند. بازی کردن با کودک علاوه بر اینکه موجب می شود کمتر به تماشای تلویزیـون بنشینند، برای شما نیز لذت بخش خواهد بود.
کودک خود را در یک باشگاه ورزشی ثبت نام کنید:
اگر برای کودکان برنامه ی داشته باشید، آنها نیز به مرور زمان تماشای تلویزیـون را بعنوان یک اولویت اصلی، فراموش خواهند کرد. می توانید به باشگاه های محل خود رفته و در مورد کلاس های ورزشی کودکان پرس و جو نمایید. [ Karen Horsch, Breaking the TV Habit, (December, 2015), site: parents ] معمولاً پسرها ورزشهایی مانند فوتبال و دختران ژیمناستیک را می پسندند. با این حال در مورد ورزش مورد علاقه ی فرزندتان با او گفتگو کرده و سپس یک رشته ی ورزشی را انتخاب کنید. دقت کنید کودک خود را به ورزشی بفرستید که برایش جذابیت داشته باشد.
زمان تماشای تلویزیون را محدود کنید:
الف. برای تماشای تلویزیـون برنامه ی زمانی مشخصی تعیین نمایید و در اجرای آن، جدیت به خرج دهید:
برای هر روز، ساعات مشخصی را به تماشای تلویزیـون اختصاص دهید. قبل از برنامه ریزی فکر کنید که آیا بهترین زمان برای تماشای تلویزیـون چه زمانی است. [ Peg Rosen, Eight ways to break a screen habit, (July 2017), site: babycenter ] پس از بازگشت از مدرسه؟ پس از انجام تکالیف؟ و یا بعد از غذا خوردن؟
به این نکته دقت کنید که نباید کودک در یک شبانه روز بیش از 2 ساعت به تماشای تلویزیـون بپردازد.
در برنامه ریزی برای تماشای تلویزیـون می توانید نظر کودک خود را نیز جویا شوید، زیرا ممکن است کودک به برنامه های خاصی علاقه داشته باشد که در ساعات معینی پخش می شوند.
ب. با انجام فعالیت های دیگر، زمان تماشای تلویزیـون را محدود کنید:
اگر شما نیز مانند برخی خانواده ها عادت دارید از کله ی سحر تا پاسی از شب تلویزیون خود را روشن نگه دارید، باید منتظر اعتیاد فرزند خود به تماشای تلویزیـون باشید. پس سعی کنید وقتی مشغول انجام فعالیت هایی همچون آشپزی، تمیز کردن خانه و یا خوردن غذا هستید، تلویزیون را خاموش کنید.
ج. پس از پایان وقت مقرر برای تماشای تلویزیـون، کنترل آن را قایم کنید:
وقتی برای تماشای تلویزیـون برنامه ریزی می کنید، لازم است با قدرت و جدیت هر چه تمام تر، بر اجرای دقیق آن نظارت کنید. اگر پس از پایان وقت، کودکان اصرار به تماشای تلویزیـون کردند، اصلاً کوتاه نیامده و با برداشتن کنترل و یا قطع برق تلویزیـون، مانع تماشای تلویزیـون توسط کودکان خود شوید.
د. همگی تماشای تلویزیـون را متوقف کنید:
اگر با انجام پیشنهاداتی که در بالا ذکر شد، از اعتیاد کودک به تلویزیون کاسته نشد، لازم است تلویزیون را بطور کلی بردارید. بدین منظور می توانید تلویزیون را از برق جدا کرده و پس از بسته بندی مناسب، آن را در جایی مطمئن مانند انبار، قرار دهید. هر چه تلویزیون کمتر در دسترس بچه ها باشد، به مرور زمان مجبورند فعالیت های دیگری را جایگزین آن نمایند و کم کم علاقه ی آنها به تماشای برنامه های تلویزیونی کاهش خواهد یافت.
تغییر عادات تماشای تلویزیون:
الف. همه با هم به تماشای تلویزیون بنشینید:
در کنار کودکان خود به تماشای برنامه های مورد علاقه ی او بنشینید. تمرکز بر برنامه هایی که کودکان می بینند، 2 فایده ی اساسی دارد:
1: فایده ی اول اینکه از محتوای برنامه هایی که بچه ها می بینند، آگاه می شوید
2: فایده ی دوم نیز این است که صمیمیت بین اعضای خانواده، افزایش خواهد یافت
ب. در تماشای تلویزیون برای فرزندان خود الگو باشید:
اگر می خواهید کودک شما از تماشای افراطی تلویزیون دست بکشد، خودتان نیز نباید در تماشای تلویزیون زیاده روی کنید. وقتی نمی خواهید تلویزیون تماشا کنید، آن را خاموش کنید. مانند بچه ها برای خودتان قانون بگذارید. [ Dave Klassen, 10 Ideas: Creating Quality Time With Your Kids, (September, 2011), site: familylife ] البته نباید کودکان از قوانین شما آگاه شوند، زیرا اگر به هر دلیلی بخواهید در ساعاتی مغایر با برنامه، به تماشای تلویزیون بنشینید، آنها نیز برای شکستن قانون، بهانه ی پیدا می کنند. در هر حال والدین اولین و نزدیک ترین الگو برای فرزندان خود محسوب می شوند. پس با رعایت یک الگوی استاندارد در تماشای تلویزیون، نحوه ی صحیح استفاده از آن را به کودکان بیاموزید.
ج. تلویزیون را در اتاق خواب کودکان قرار ندهید:
اگر تلویزیون در اتاق خواب باشد، احتمال وابستگی کودک به آن افزایش خواهد یافت. زیرا همیشه و در هر ساعت از شبانه روز تلویزیون در دسترس او خواهد بود. پس تلویزیون را همیشه در اتاق پذیرایی قرار دهید.
به این نکته نیز توجه نمایید که در ساعات منتهی به خواب کودک، هرگز اجازه ی تماشای تلویزیون را به او ندهید، چرا که مشاهده ی تلویزیون در این ساعات، برنامه ی خواب کودکان را مختل کرده و موجب دیر خوابیدن و کاهش کیفیت خواب آنها خواهد شد.
مطالب مرتبط:
افزودن دیدگاه جدید