طبع نارنج چگونه است و چه تاثیری بر بدن دارد؟
طبع نارنج مانند بسیاری دیگر از مرکبات بوده و مصرف آن به سردمزاجان و در فصول سرد سال بدون استفاده از مصلح توصیه نمی شود. گلنگبین و عسل از مصلحات این میوه به شمار می آیند.
نارنج میوه ای ترش مزه از گروه مرکبات است که برای تهیه سالاد، مربا، مارمالاد و چاشنی غذا ها از آن استفاده می شود. اما طبع نارنج سرد است یا گرم؟ مصرف آن در کدام فصول سال مناسب تر است؟ مصلح آن چیست؟ برای یافتن پاسخ این پرسش ها با ما همراه باشید.
آنچه در این مطلب می خوانید:
- طبع نارنج
- مصلح نارنج
- خواص نارنج
- نحوه مصرف نارنج
طبع نارنج چگونه است؟
این میوه سرشار از انواع ویتامین به ویژه ویتامین ث است. اکثر ترشیجات طبع سرد دارند، این میوه ترش مزه هم از این قاعده مستثنی نیست. از دیدگاه طب سنتی طبع نارنج سرد و خشک است، البته پوست و شکوفه های آن طبع گرم و خشکی دارند. مصرف این میوه خوشمزه گرمای بدن را کاهش می دهد و مصرف آب آن همراه با شکر، صفرای زیاد بدن را خارج می کند. البته در نظر داشته باشید، مصرف آن به سردمزاجان و در فصول سرد سال توصیه نمی شود.
مصلح نارنج چیست؟
زیاده روی در مصرف این مرکبات ترش مزه و یا مصرف آن در فصول سرد سال باعث بروز علائمی مانند بی حالی و خواب آلودگی، ورم، نفخ و درد مفاصل بدن می شود، از این رو توصیه می شود آن را همراه با مصلح مصرف کنید تا میزان سردی آن کاهش یابد و عوارض بالا را به دنبال نداشته باشد. در طب سنتی عسل و گلنگبین (ترکیب گل با عسل یا گل با شکر) به عنوان مصلح این میوه پرخاصیت معرفی می شوند. گلنگبین و عسل هر دو طبع گرمی دارند و سردی را کاهش می دهند.
خواص نارنج؛ از کاهش وزن تا درمان بی خوابی
برخی از خواص نارنج عبارتند از:
- کاهش وزن بدن با افزایش چربی سوزی
- درمان کم خونی با افزایش جذب آهن از مواد غذایی
- پیشگیری از سرماخوردگی به دلیل غنی بودن از ویتامین ث
- تقویت مو به دلیل غنی بودن از اسید فولیک
- کاهش قند خون در افراد دیابتی
- دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و موثر در پیشگیری از سرطان
- مملو از بتاکاروتن (نوعی آنتی اکسیدان) و موثر در پیشگیری از پیری زودرس پوست
- رفع و درمان بوی بد دهان با مصرف روزانه دمنوش آن به مدت یک ماه
- درمان بی خوابی از طریق رفع استرس، اضطراب و افسردگی
- دارای خاصیت آنتی بیوتیک و موثر در پیشگیری از عفونت پوستی و مسمومیت غذایی
- درمان تورم حلق و گلو با غرغره کردن آب نارنج
نحوه مصرف نارنج چگونه است؟
جالب است بدانید تمام قسمت های این میوه حتی پوست آن قابل استفاده است و خاصیت دارویی دارد، آن را خریداری کنید و از پوست و گوشت آن مطابق با یکی از روش های زیر استفاده کنید.
- چاشنی غذا ها به جای آبلیمو یا سرکه: آب این میوه را به عنوان یک چاشنی به جای آبلیمو یا سرکه به غذاها اضافه کنید تا علاوه بر اینکه طعم و مزه جدیدی را تجربه می کنید، از خواص بی نظیر آن هم بهره مند شوید.
- تهیه ترشی و مربا با خلال کردن پوست: پوست این میوه طبع گرم و خشک دارد و مصرف روزانه ۴ گرم از پوست آن به درمان حالت تهوع، استفراغ و خارج شدن انگل های دستگاه گوارش کمک می کند. همچنین شما می توانید پوست را خلال کنید و از آن برای تهیه ترشی و مربای پوست نارنج استفاده نمایید.
- آب نارنج و عسل برای درمان بیماری ها: مصرف آب این میوه به همراه عسل، میزان سردی آن را کاهش می دهد. همچنین اگر آب آن را با سرکه و غوره بطور مساوی مخلوط کنید و روی ورم ناشی از اوریون بمالید، به درمان بیماری کمک می کند. برای گرفتن آب مرکبات از آبمیوه گیری دستی استفاده کنید، آبمیوه گیری های برقی هسته ی آنها را له می کنند و باعث می شوند طعم تلخی پیدا کنند.
- رب نارنج برای طعم دهی به خورش و افزایش جذب آهن: از این رب می توانید برای طعم دادن به غذا هایی مانند خورش، کباب مرغ ترش، بادمجان شکم پر، سس مرغ و انواع سالاد استفاده کنید. ویتامین ث موجود در این میوه جذب آهن از مواد غذایی را افزایش می دهد و مصرف این رب به همراه غذا های گوشتی مفید است.
- مصرف موضعی برای درمان جوش، بیماری پای ورزشکار و نرمی موها: برای درمان جوش آب این میوه پرخاصیت را با عرق آویشن مخلوط کنید و صورتتان را با آن بشویید. همچنین عصاره آن به درمان بیماری پای ورزشکار کمک می کند؛ برای درمان این بیماری، این عصاره باید بصورت مستقیم روی محل عفونت استعمال شود. همچنین شما می توانید این میوه را بپزید، آن را له کنید و روی موهایتان بمالید. انجام این کار موهای شما را نرم و درخشان می کند.
سخن آخر
این میوه با کافئین واکنش داده و خطر فشارخون بالا، غش، سکته مغزی و حمله قلبی را افزایش می دهد، همچنین می تواند سردردهای میگرنی را در برخی افراد تشدید کرده و علاوه براین ممکن است با داروهای استاتین تداخل داشته باشد؛ بنابراین از زیاده روی در مصرف آن اجتناب کنید.