انواع مواد نگهدارنده غذا و لزوم اجتناب از آنها
به دلیل اینکه اکثر مواد غذایی مورد مصرف ما به صورت تازه تهیه نمی شود، برای نگهداری آن به صورت بلند مدت از مواد نگهدارنده استفاده می شود. این مواد نگهدارنده مزایا و معایبی دارد که در این مطلب می توانید با آن آشنا شده و در صورت لزوم از آن اجتناب کنید.
شاید شما هم تلاش می کنید که تا حد امکان از مواد غذایی که در آن ها مواد نگهدارنده استفاده شده است، اجتناب نمایید. پس ضروری است که آن ها را شناسایی کرده و مصرف نکنید.
تولید کنندگان مواد غذایی دارای مجموعه ای از مواد نگهدارنده هستند و آنها را به دلایل مختلف به مواد غذایی اضافه می نمایند. بسیاری از این مواد باعث کاهش یا جلوگیری از خراب شدن، تغییر رنگ، تغییر طعم، رشد باکتری و میکروب درون مواد غذایی می شوند. با اینکه این مواد بدنام هستند، اما مزایایی هم دارند، به عنوان نمونه از رشد باکتری های مضر مانند بوتولیسم جلوگیری می کنند.
ما در این مطلب شما را راهنمایی می کنیم تا به عنوان یک مصرف کننده آگاه، مواد نگهدارنده داخل مواد غذایی را بشناسید و اگر تمایل دارید از مصرف آن ها اجتناب کنید.
نحوه شناسایی مواد نگهدارنده
۱- برچسب روی بسته بندی مواد غذایی را بررسی نمایید. برچسب ۱۰۰% ارگانیک برای مواد غذایی بسیار مطلوب است. با این حال ممکن است کمی مواد نگهدارنده نیز در این مواد غذایی وجود داشته باشد. علاوه بر این ۴۵ ماده افزودنی نگهدارنده وجود دارد که به عنوان مواد نگهدارنده ارگانیک طلقی می شود و برای بدن مضر نمی باشد.
بعضی عبارت ها مانند کاملا طبیعی یا طبیعی روی بسته بندی مواد غذایی و نوشیدنی ها وجود دارد که واقعی نیست. این مواد غذایی نیز با انواع شیرین کننده ها، طعم دهنده ها و مواد نگهدارنده ترکیب می شوند.
۲- لیست مواد تشکیل دهنده مواد غذایی را بررسی کنید و مطمئن شوید درون آن مواد نگهدارنده به کار رفته است یا خیر. تمام تولید کنندگان مواد غذایی باید فهرست مواد تشکیل دهنده را روی بسته بندی محصولات خود اضافه کنند.
توجه: ممکن است نام نگهدارنده ها با یک توضیح در مورد علت استفاده از آن ها در ماده غذایی ذکر شده باشند. به عنوان مثال، در لیست مواد تشکیل دهنده "اسید اسکوربیک را برای بهبود حفظ رنگ" یا "دی اکسید گوگرد برای جلوگیری از پوسیدگی" اعلام می شود.
۳- تصمیم بگیرید که در رژیم غذایی خود می خواهید از نوع خاصی از مواد نگهدارنده اجتناب کنید یا به صورت کامل این مواد را کنار بگذارید. به عنوان مثال، به بسیاری از غلات حاوی فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی افزودنی هایی اضافه شده است که برای سلامتی شما مفید می باشد. با این حال، کوکی های "کم قند" یا "بدون قند" ممکن است با بعضی از شیرینی های مصنوعی ترکیب شده باشد که باید از آن اجتناب کنید.
۴- مواد نگهدارنده رایج و آن دسته از موادی که می خواهید از آن اجتناب کنید را بشناسید. این مواد و دلیل عدم استفاده از آن ها را یادداشت کنید و موقع خرید روی بسته بندی را با لیست خود مطابقت داده و تصمیم نهایی را بگیرید. برخی از نگهدارنده های رایج و کاربرد آن ها عبارتند از:
- پروپیونات، اسید اسکوربیک و نیترات برای حفظ طراوت و تازگی در غذا ها مورد استفاده قرار می گیرند.
- گلیسیرین یک روان کننده است که مواد غذایی را مرطوب نگه می دارد و مانع از خشک شدن آن ها می شود.
- صمغ زانتان قوام دهنده محبوب در انواع مواد غذایی است.
- پکتین و آگار برای قوام دادن و تثبیت غذا های مختلف استفاده می شود.
-
نشاسته ذرت در بیشتر مواد غذایی باعث حفظ ارزش غذایی می گردد.
خرید مواد غذایی با مواد نگهدارنده کمتر
۱- از فروشگاه های محلی خرید کنید. این فروشگاه های محلی که به بازار روز هم معروف هستند، مواد غذایی نظیر میوه، گوشت، مرغ، سبزیجات، ماهی و غذا های دریایی و لبنیات ارائه می کنند که از نظر بسیاری از کارشناسان تغذیه کمترین نگهدارنده را دارا هستند.
۲- به جای خرید میوه و سبزیجات بسته بندی، از میوه های تازه استفاده کنید و کار بسته بندی و فریز کردن آن ها را در خانه انجام دهید تا از نبود مواد نگهدارنده در آن ها مطمئن باشید.
۳- گوشت و غذا های دریایی یخ زده نخرید. سعی کنید این مواد غذایی را تازه و خام تهیه کنید و خودتان کار آماده سازی و شستشوی آن را انجام دهید. به عنوان مثال، به جای سینه های مرغ پخته شده، یک سینه مرغ کامل یا مرغ خام بخرید و خودتان آن را آماده کنید.
توجه: همیشه هم گوشت های یخ زده را رد نکنید. بعضی مواقع گوشت و غذا های دریایی حاوی مواد افزودنی نیستند؛ انجماد آن ها را تازه نگه می دارد و مانع از خراب شدن آن می شود.
۴- در خرید مواد لبنی و تخم مرغ احتیاط کنید.
- در تخم مرغ به طور معمول از نگهدارنده و افزودنی استفاده نخواهد شد. زیرا راه نفوذی به پوسته آن نیست.
- ماست ساده را بجای ماست میوه ای بخرید.
-
سعی کنید پنیر قالبی بخرید و آن را خودتان برش دهید.
۵- مواد غذایی فریز شده کمترین مواد نگهدارنده را دارند، زیرا منجمد کردن مواد غذایی جلوی رشد بسیاری از باکتر های مضر را می گیرد.
- میوه ها و سبزیجات یخ زده کمترین مواد افزودنی را دارند.
-
میوه و سبزیجات یخ زده ای که با سس همراه هستند را نخرید، زیرا حاوی مواد نگهدارنده زیادی می باشند.
۶- هنگام عبور از راهرو های فروشگاه به مواد غذایی که می خرید توجه کنید. چیپس، شکلات، بیسکوییت و آب نبات، کراکر و سایر تنقلات دارای مقدار بسیار زیادی مواد افزودنی و نگهدارنده هستند. پس از خرید آن ها اجتناب کنید.
خوردن و آماده کردن مواد غذایی بدون مواد نگهدارنده
۱- از خوردن گوشت ها و غذا های فراورده شده مانند سوسیس و کالباس شدیدا پرهیز کنید و سعی کنید این نوع غذا ها را خودتان در منزل درست کنید. اگر مجبور به استفاده از مواد غذایی فرآوری شده و دارای با مواد نگهدارنده شدید، مواردی را انتخاب کنید که مواد نگهدارنده آن شامل نمک، سرکه، شکر، اسید سیتریک و اسید اسکوربیک باشد.
۲- افزودنی های مواد غذایی را خودتان در خانه درست کنید و به صورت تازه در غذا بریزید. برخی از این مواد غذایی که خودتان می توانید درست کنید عبارتند از: سس سالاد، سس مایونز، نان، سبزیجات یخ زده، میوه های خرد و یا غذا های آماده.