رفتن به محتوای اصلی
روتیتر
آیت الله آقا مجتبی تهرانی (ره)

امام حسین(علیه السلام) انسان ضد غرور/بخش ششم

تاریخ انتشار:
امام حسین,سیدالشهدا,گنجینه تصاویر ضیاءالصالحین

أعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم؛  بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبّ  الْعَلَمِین  وَ صَلَّی اللهُ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّیِّبینَ الطّاهِرین وَ لَعنَةُ اللهِ عَلی اَعدائِهِم اَجمَعین.
«الَّذینَ اتَّخَذُوا دینَهُمْ لَهْواً وَ لَعِباً وَ غَرَّتْهُمُ الْحَیاةُ الدُّنْیا»
.[1]
مروری بر مباحث گذشته
بحث ما راجع به قیام و حرکت امام حسین (علیه  السلام) بود. گفته شد این حرکت صحیفه  ای است که درس هایی را در ابعاد گوناگون معرفتی، معنوی، فضیلتیِ انسانی، دنیوی، اخروی، فردی و اجتماعی، برای ابنای بشر در بر دارد. عرض کردم که امام حسین (علیه  السلام) مصلحی غیور و انسانی ضدّ غرور بود. یعنی در این قیام و حرکتش، نه خود مغرور بود و نه دیگران را مغرور می کرد. نه خود فریب خورده بود و نه دیگران را فریب داد. بالأخره عرض کردم که امام حسین(علیه  السلام) سرانجام ظاهری حرکتش را می دانست و می دانست که هدفی که مورد نظرش است، محقّق می شود.
بقای اسلام؛ هدف اصلی قیام امام حسین(علیه  السلام)
سال های گذشته من راجع به هدف از قیام امام حسین (علیه السلام) این را عرض کرده بودم که هدف حضرت «بقای اسلام» بود. چون ایشان می دید که اگر این حکومت ادامه پیدا کند، دیگر از اسلام هیچ چیز باقی نخواهد ماند. این حرف را ایشان همان روز اول فرمود. بعد از مرگ معاویه همان شب اوّل که ولید بن عتبه استاندار مدینه حضرت را خواست و آن حرف ها را زد و پیشنهاد بیعت کرد، فردای همان روز، یعنی شاید بیست و چهار ساعت هم نگذشته بود که حضرت به مروان بن حکم برخورد کرد؛ او آمد حضرت را نصیحت کرد و گفت بیا بیعت کن! حضرت این طور جوابش را داد: «إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ وَ عَلَى الْإِسْلَامِ السَّلَامُ إِذْ قَدْ بُلِیَتِ الْأُمَّةُ بِرَاعٍ مِثْلِ یَزِید».[2] معلوم شد  دیگر که هدف حضرت چیست؛ یعنی اگر من با این بیعت کنم، باید فاتحه اسلام را خواند.
پس هدف حضرت «بقای اسلام» بود. لذا اگر خاطرتان باشد، سال گذشته من ابتدای هر جلسه این جمله را می گفتم: «إنَّ الإسلامَ بَدؤُهُ مُحَمَّدیٌّ وَ بَقَاؤُهُ حُسَینیٌّ».[3] یعنی اصلاً بقای اسلام به همین حرکت امام حسین بود. البته حضرت به هدفش هم رسید.  امام حسین هدفش همین بود که اسلام باقی بماند؛ هدفش این نبود که برود جای یزید بنشیند. اینها همه را قبلاً توضیح داده ام. امّا بعضی ها اشتباه می کنند. از نظر ظاهری هم سرانجام این حرکت را می دانست و همه ماجرا را هم قبلاً به او اِخبار کرده بودند. خودش هم تمام خصوصیات ظاهری حرکت را به دیگران می گفت.
یک سنّت الهی: هر حرکتی اثر وضعی دارد
حالا می خواهم مطلب دیگری را در این جلسه مطرح کنم. ابتدا مقدمه ای را عرض کنم و بعد وارد آن مطلب می شوم. ببینید امام حسین تا کجای ماجرا را خوانده بود. آن مقدمه که خودش بحث مستقلی هم هست، این است که آن کسانی که در این عالم مدّعی هستند که مُتدیّن اند و مبدأ و معاد را قبول دارند، اینها باید بدانند هر عمل و حرکتی که انجام می دهند و هر کاری که می کنند، اثر وضعی دارد؛ چه حرکت فردی باشد و چه حرکت اجتماعی باشد. یعنی حرکت آنها بازدهی دارد. خداوند یکی از سنّت هایش همین است. یکی از سنّت های خدا این است که حرکت اگر حرکت الهی باشد، اثری دارد و اگر حرکت دنیاییِ مادّیِ شیطانی هم باشد، آن هم اثر وضعی خاصّ خودش را دارد.
یک هشدار جدّی به مدّعیان دین داری
من فقط برای اینکه مطلبم را مُستَند کرده باشم، این روایت را می خوانم. در روایتی از علی(علیه  السلام) است که حضرت فرمود: «لَا یَتْرُکُ النَّاسُ شَیْئاً مِنْ أَمْرِ دِینِهِمْ لِاسْتِصْلَاحِ دُنْیَاهُمْ إِلَّا فَتَحَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ مَا هُوَ أَضَرُّ مِنْهُ».[4] مردم ترک نمی کنند امری از امور دینی شان را  برای آباد کردن دنیایشان، مگر اینکه خدا دری را به روی آنها باز می کند که ضررش بیشتر از آن نفعی است که گمان می کردند به آن می رسند. اینجا حضرت «ترک وظیفه دینی» و کَفِّ نفس از انجام واجبات دینی را مطرح فرموده  اند. طرف به وظیفه دینی اش عمل نمی کند، برای اینکه می خواهد دنیایش را آباد کند! این روایت ضربِ یک قانون الهی کلّی است. استثناء از نفی هم کرده که خودش به معنای تأکید مطلب است. می فرماید مردم امری از امور دینی شان را برای اینکه دنیا شان را آباد کنند، ترک نمی کنند مگر اینکه خدا به روی اینها دری را باز می کند که ضررش بیشتر از آن نفعی است که می خواستند از راه بی دینی به آن برسند.
ضرر ترک دنیا کمتر از ضرر ترک دین است!
مثلاً برای به دست آوردن ده تومان، واجبی را ترک کردی؛ اینجا خدا یک چاله بر سر راه تو می کَنَد که بیست تومان به تو ضرر بخورد تا مجبور شوی ده تومان دیگر هم روی آن بگذاری. لذا تعبیر می فرماید به «أضرّ» یعنی ضررش بیشتر است. اگر از آن ده تومان گذشت می کردی، اگر دین داری می کردی، آنجا شاید به نظر خودت زیان مادی می دیدی، امّا دینت را خراب نمی کردی و مرتکب گناه نمی شدی؛ امّا حالا که آن واجب را برای آباد کردن دنیایت ترک کردی، خداوند این کار را می کند که در همین دنیا یک ضربه شدیدتر به تو می زند.
خدا با دین داران کار دارد.
ما راجع به متدیّنین داریم صحبت می کنیم؛ آنهایی که مدّعی دین داری هستند و می گویند: ما متدینیم و مسلمانیم! برای اینها یک قانون کلّی وجود دارد. اگر دست از دینتان بردارید، چه به صورت فردی و چه اجتماعی، این را بدانید که در همین دنیا ضرر خواهید کرد. این یک سنّت الهی است. گویا علی(علیه  السلام) می فرماید این قانون کلّی را بدان که اگر برای آبادی دنیایت، دست از بخشی از دینت برداری، مثلاً یک حکم الهی را ترک کنی و به آن عمل نکنی تا ضرر دنیایی به تو نخورد، خدا ضرر دنیایی بدتر از آن را به تو خواهد زد. این یک قانون الهی برای دین دارها است؛ وگرنه خدا به بی دین هایی که اصلاً اعتقادی به دستورات الهی ندارند، کاری ندارد. بحث آنها جدا است. اینجا بحث درباره کسانی است که به دین مقیّد هستند. طرفِ این کلام تو هستی که می گویی من دین را قبول دارم. خدا می گوید من با تو این کار را می کنم.
علم امام به سرنوشت خود و مخالفینش
این یک مقدمه بود؛ امّا حالا می خواهم اصل بحث را بگویم. امام حسین (علیه السلام) نه تنها سرانجام حرکتش و پایان کار خودش را می دانست، بلکه سرانجام ظاهری مقابلین خودش را هم می دانست که چه بر سر آنها خواهد آمد. این خودش یک بحث بسیار مهم است که امام بالاتر از سرنوشت خویش یعنی پایان و عاقبت کار آن هایی را می دانست که برای استصلاح دنیاشان، با او مقابله کردند.
حرف های من را خوب گوش کنید! من هم روایت خواندم، هم مطلب را گفتم؛ خودتان اینها را کنار هم بگذارید و منظور مرا بفهمید! امام بر اساس همین قانون کلی الهی، می دانست عاقبت آن هایی که با او در افتاده اند و برای اصلاح دنیایشان از مسائل دینی چشم پوشی کرده اند، چه خواهد شد. حالا به هر دلیلی که باشد فرق ندارد؛ تطمیع شده بودند، تهدید شده بودند یا تحمیق شده بودند. این مسأله بود که اینها برای امور دنیوی خودشان، دست از مسائل اخروی و دینی برداشتند. آن وقت امام حسین آمد و سرانجام همه آن ها را گفت که چه بر سرشان خواهد آمد.
پیش بینی عاقبت مخالفین
یک وقت می گویی امام به صورت کلی مطالبی را بیان کردند؛ امّا نه! می بینیم حضرت سرانجام کار اینها را به طور شفاف و روشن بیان می کنند. من دو تعبیر از امام حسین (علیه السلام) را نقل می کنم که یکی با اشاره به این مسأله اشاره دارد که جنبه مقایسه ای داشت و این امت را با امت دیگر مقایسه کردند، یکی هم خیلی شفاف، درباره اهل کوفه و عاقبت اینها است.
1.    عاقبتی همچون بنی اسرائیل
امّا نقل اوّل؛ وقتی اما حسین (علیه السلام) با عبدالله ابن عمر روبه رو شد و او امام را نصیحت کرد، حضرت در پاسخ او فرمود:  «یَا أَبَا عَبْدِ الرَّحْمَنِ! أَ مَا عَلِمْتَ أَنَّ مِنْ هَوَانِ الدُّنْیَا عَلَى اللَّهِ تَعَالَى أَنَّ رَأْسَ یَحْیَى بْنِ زَکَرِیَّا أُهْدِیَ إِلَى بَغِیٍّ مِنْ بَغَایَا بَنِی إِسْرَائِیلَ» ای اباعبدالرحمان! آیا از پستی دنیا نزد خداوند خبر نداری که سر یحیی فرزند زکریا را به یکی از نابه کاران بنی اسرائیل هدیه دادند؟! حضرت تا اینجا اشاره کرد به اینکه سر ما را هم در این راه می برند. «أَ مَا تَعْلَمُ» آیا نمی دانی ، «أَنَّ بَنِی إِسْرَائِیلَ کَانُوا یَقْتُلُونَ مَا بَیْنَ طُلُوعِ الْفَجْرِ إِلَى طُلُوعِ الشَّمْسِ سَبْعِینَ نَبِیّاً» که بنی اسرائیل در فاصله میان طلوع فجر و طلوع خورشید، هفتاد پیغمبر را کشتند، « ثُمَّ » و پشیمان هم نشدند، «یَجْلِسُونَ فِی أَسْوَاقِهِمْ» و به دنبال کسب درآمد به بازار رفتند، «یَبِیعُونَ وَ یَشْتَرُونَ»، کاسبی می کردند،«کَأَنْ لَمْ یَصْنَعُوا شَیْئاً»، گویی که هیچ اتفاقی نیافتاده است! کأنّ هیچ کاری نکرده اند، چیزی نشده و آب از آب تکان نخورده است،«فَلَمْ یُعَجِّلِ اللَّهُ عَلَیْهِمْ» و خدا نیز آنها را فوراً به عذاب گرفتار نکرد؟! اینطور نشد که خدا، به خاطر این اعمال خلاف و این بی دینی عجله کند و آنها را سریع به سزایشان برساند، «بَلْ أمهَلَهُم» بلکه به آنها مهلت داد، «وَ أَخَذَهُمْ بَعْدَ ذَلِکَ أَخْذَ عَزِیزٍ ذِی انْتِقَامٍ»[5] و بعد از  چند سالی، تمامشان را مقتدرانه عذاب کرد.
«سنّت خدا» سوخت و سوز ندارد!
اینکه حضرت اشاره دارد به این که اینها این کارها را کردند و بعد هم دنبال کار خودشان رفتند ـ کَأن لَم یَکُن شَیئاً مَذکُوراًـ گویا اصلاً اتفاقی نیافتاده است، ولی خدا بعد از مدتی آنها را گرفت، «فَلَمْ یُعَجِّلِ» و عجله نکرد، معنایش این است که سنت الهی دیر و زود  دارد، ولی سوخت و سوز ندارد. حضرت این سنت الهی را به او گفت و به نوعی به او تنبه داد که بدان اینها من را می کشند، سرم را هم برای یک فاسق می فرستند، اما خیال نکنی که خدا اینها را رهایشان می کند. بعد از مدتی آنها را سخت عذاب خواهد کرد.
2.    کشته شدن، خواری و ذلّت
در یک مورد هم حضرت به طور شفاف و صریح عاقبت کار اینها را بیان کردند. همه تاریخ های معتبر سنی و شیعه، با کمی اختلاف این قضیه را بیان کرده اند که مردی از اهالی کوفه از مکه برمی گشت که به سرعت خودش را به وطنش برساند. در بین راه چند خیمه دید. پرسید این خیمه  ها برای کیست؟ به او گفتند: اینها متعلّق به حسین بن  علی(علیهما السلام) است. تا این حرف را شنید، به سمت خیام حسین حرکت کرد. گویا او از کسانی بوده که حضرت را می شناخته است، لذا با آن اشتیاق به زیارت پسر پیغمبر رفت. او نقل می کند که من به سراغ خیمه اختصاصی حسین(علیه  السلام) رفتم. چون خیمه  ها متعدّد بود. سراغ آقا را گرفتم. بر حضرت وارد شدم. چهره  اش را نگاه کردم. دیدم او یک مردی است که نشانه های دوران پیری در چهره اش آشکار شده  و مشغول قرآن خواندن است. قرآن می خواند و همین طور اشک می ریزد. اشک هایش از روی گونه  و محاسنش می ریزد.
عرض کردم: پدر و مادرم فدایت یا ابن رسول الله! «جُعِلتُ فِدَاکَ بِأَبِی أَنْتَ وَ أُمِّی! »، ای فرزند دختر پیامبر! چه انگیزه ای شما را به این بیابان بی آب و علف کشاند؟ چه شد که به اینجا آمدی؟ حضرت به من جواب دادند: «إِنَّ هَؤُلَاءِ أَخَافُونِی» این سردمداران حکومت شیطانی، من را تهدید کردند. «وَ هَذِهِ» از این طرف هم «کُتُبُ أَهْلِ الْکُوفَةِ»، اینها نامه های اهالی کوفه است که مرا به سوی خویش خوانده اند. حضرت هم آن طرف قضیه را گفت و هم این را، هر دو طرف را کنار هم گذاشت. اوّلی اشاره به جریانی داشت که در مدینه اتفاق افتاد که ولید ابن عتبه استاندار مدینه خواست که حضرت با یزید بیعت کند و یزید هم به او امر کرده بود که اگر بیعت نکرد گردنش را بزن! در همین جلسه حضرت را تهدید به مرگ کردند. «وَ هَذِهِ کُتُبُ أَهْلِ الْکُوفَةِ» این هم دعوت نامه  های اهل کوفه است. امّا بدان، «وَ هُمْ قَاتِلِی إِلَّا انْتَهَکُوهُ»؛ همین اهل کوفه من را می کشند. «فَإِذَا فَعَلُوا ذَلِکَ وَ لَمْ یَدَعُوا لِلَّهِ مُحَرَّماً» وقتی اینها مرا کشتند و به حرام الهی احترام نگذاشتند، خدا بر اینها کسی را برانگیزاند «بَعَثَ اللَّهُ إِلَیْهِمْ مَنْ یَقْتُلُهُمْ حَتَّى یَکُونُوا أَذَلَّ مِنْ فِرامِ المَرأهِ».[6] و چنان خدا اینها را ذلیل و خوار بکند که آنها  از کهنه  پاره ای که زن ها در ایام عادت به خود برمی دارند هم پست تر شوند.
پایان بی احترامی به احکام الهی
اینجا دیگر بحث اشاره و کنایه نیست. حضرت در بین راه، صریح به اهالی کوفه اشاره می کند و این چیزها را می گوید. سرانجام کسانی که با او مقابله می کنند، این خواهد شد. مردم کوفه من را خواستند و آن ها هم که من را تهدید کردند و چون اینها دست به این جنایت بزنند و احترام خدا را هم درهم بشکنند، خدا هم کسی را بر آنها مسلّط خواهد نمود که آن ها را به قتل برساند و آن چنان خوار و ذلیلشان کند که ذلیل تر از کهنه  پاره نجس شوند.
سرنوشت «سران»؛ قیام مختار
حالا امام حسین (علیه السلام) در اینجا، چون این حرف را نسبت به همه آنها می گوید، لذا به دو چیز اشاره دارد می کند؛ یک: سرنوشت سران اینها مثل عمر سعد، عبید الله ابن زیاد و ... و دو: سرنوشت خود مردم کوفه. سرنوشت سرانشان که شما خوب می دانید که چه شد. اگر بخواهیم از نظر تاریخی نگاه کنیم، این قضیه برخورد این شخص با امام اواخر ذیحجه سنه شصت است، یا نهایتاً اول محرّم سال شصت و یک است. قضیه مختار مربوط به سران اینها است که در سنه شصت و شش است. کار خدا دیر و زود دارد ولی سوخت و سوز ندارد. البته این زود بود و هنوز دیر نشده بود.
سرنوشت «مردم»؛ حکومت حجاج بن یوسف
امّا خود مردم کوفه، بین سنه هفتاد و پنج تا نود و پنج حجاج ابن یوسف ثقفی حاکم بر اینها شد. از طرف خلیفه اموی حاکم عراق شد و از بصره راه افتاد، به کوفه آمد و وارد مسجد کوفه شد. در اوّلین اجتماع مردم، در روز جمعه، خطبه خواند. «بسم الله» را نگفته خطبه اش را شروع کرد. جملاتی را که به اهل کوفه، خطاب کرد شنیدنی است. به آن ها گفت: «ای مردم عراق! ای اهل شقاق و نفاق!» حالا ببینید آن جلّاد تاریخ به اینها چه می گوید! «ای اهل شقاق و نفاق! و صاحبان بدترین صفات! به خدا سوگند من در میان شما گردن ها و سرهایی را می بینم که برافراشته شده و هنگام درو کردنش فرا رسیده است.» حساب همه شما را خواهم رسید! «و این کاری است که از من ساخته است. ای مردم کوفه! بدانید به خدا سوگند من نه از لغزش شما درمی گذرم و نه عذر شما را می پذیرم.» بعد هم دستور داد که بیرون شهر جمع شوند و قضایایی اتفاق افتاد که من نمی خواهم وارد مسائل تاریخی شوم.
کشتار و زندانی کردن
من فقط همین را می خواستم بگویم. می دانید با آن ها، غیر جنگ هایی که در عراق  به راه انداخت، چه کار کرد؟ در تاریخ نوشته اند تعداد کسانی را که حجاج، خارج از جنگ کشته است، از همین اهل عراق، صد و بیست هزار نفر بود. صد و بیست هزار نفر را کشت. وقتی که مُرد، پنجاه هزار مرد در زندان های او بودند، سی هزار زن در زندان بودند. ده هزار نفر از این زن ها عریان بودند و لباس نداشتند. زندان ها هم اینطوری بود که سقف نداشت؛ لذا نه روز از گرمای آفتاب در امان بودند و نه شب از سرما. خوراکشان هم جو بود. جو را آرد می کردند، خاکستر و نمک در آن می زدند و به زندانی ها می دادند.
هشدار؛ خواری در دنیا
وای بر حال کسانی را که دین را رها کنند و سراغ دنیایشان بروند! چنین افرادی بدانند که مسلّماً سزای کارشان را در همین عالم خواهند دید. چه فرد باشد و چه اجتماع باشد؛ خدا سزای کارش را به او نشان خواهد داد. این یک سنت الهی است. چهار صباح سرخوش می شوی، اما به تو بگویم، اینها همه حساب شده است، در همین دنیا عقاب خواهی شد. بحث آخرت جدا است. ما داریم از نظر دنیایی بحث می کنیم. امام حسین (علیه السلام) هم سرانجام حرکت خود را می دانست و هم سرانجام حرکت آن ها را. سرنوشت خود را گفت، عاقبت آن ها را هم گفت و هر دو تحقق پیدا کرد.
مغرور نعمت و مهلت خدا نشو!
نفس این طوری است که انسان را فریب می دهد. یابوی نفس چموش نشود و فکر نکنی که اگر چهار صباح سرخوش  شدی، دیگر نجات پیدا کرده ای و اتفاقی نخواهد افتاد. خدا چنان تو را به تمام قد، زمین بزند که دیگر نفهمی چه کار باید بکنی! فریادت به هیچ جا نخواهد رسید. من به طور کلّی گفتم و خواستم همه را مستند مطرح کرده باشم. اینکه برخی می گویند امام حسین (علیه السلام) نمی دانست چه خواهد شد و فریب دعوت کوفیان را خورد؛ نشان می دهد از همه چیز عقب هستند.
نفرین های امام حسین (علیه السلام)
من بروم سراغ بحثی که شاید جلسه آینده آن را باز کنم. امام حسین (علیه السلام) هم سرانجام کار خودش را و هم سرانجام کار آن ها را اخبار کرد. هر دو مورد را اخبار کرد و هر دو هم تحقّق پیدا کرد. لذا امام حسین (علیه السلام) روز عاشورا، در چند مورد نفرین کردند. من به یک موردش اشاره می کنم که در آن موارد دل حسین (علیه السلام) خیلی سوخت. یعنی صحنه، برای حسین (علیه السلام)، صحنه جان گذازی بود که اینها را نفرین کرد. با اینکه می دانست انجام کارشان چیست، باز هم آنها را نفرین کرد. در یک عبارت گفت: «اللَّهُمَّ احْبِسْ عَنْهُمْ قَطْرَ السَّمَاءِ وَاحرِمهُم بَرَکَاتِکَ اللَّهم لاتَرضَ عَنهُم أبَداً».[7] خدایا بارش آسمان را از آنان بازدار! از برکت هایت محرومشان کن! بار خدایا!  هرگز از این مردم خشنود نشو!
ذکر مصیبت حضرت قاسم بن الحسن (علیهما السلام)
کجا بود که امام این جملات را گفت؟! من حالا یکی  از آنها را می گویم. التماس دعا! بروم سراغ توسلم. مجلسی می نویسد: روز عاشورا امام حسین (علیه السلام) ایستاده بود. «فَبَرَزَ مِنَ الخَیمَةِ غُلامٌ لَم یَبلُغِ الحُلُمَ»؛ حضرت ایستاده بود، یک وقت دید نوجوانی از خیمه  ها بیرون آمد. بعضی ها دارند که: «وَجهُهُ کَانَ کَفَلقَةِ القَمَرِ»؛ چهره اش مثل ماه پاره بود. حق دارد حسین (علیه السلام) اینها را نفرین کند. یک ماه پاره بیرون آمد. خدمت حسین (علیه السلام) آمد و خواست که اجازه بگیرد تا به میدان برود. می نویسند: «فَلَمَّا نَظَرَ الحُسَینُ إلَیهِ قَد بَرَزَ»، وقتی امام حسین (علیه السلام) چشمش افتاد به این نوجوان که آمده، «إعتَنَقَهُ» او را در بغل گرفت، «وَ جَعَلَا یَبکِیَانِ حَتَّی غُشِیَ عَلَیهِمَا» این قدر حسین (علیه السلام) گریه کرد، این قدر قاسم گریه کرد... امام حسین (علیه السلام) اجازه میدان به او نداد. می نویسند: «فَلَم یَزَل یُقَبِّل یَدَیهِ وَ رِجلَیهِ حَتَّی أذِنَ لَهُ» آن قدر دست و پای عمو را بوسه زد، تا عمو به او اجازه داد که به میدان برود.
این صحنه از آن صحنه هایی است که امام حسین (علیه السلام) شدیداً متأثر شده است، و شدیداً نگران قاسم بود. حضرت نگران قاسم بود. حمید بن مسلم می گوید: وقتی این جوان آمد، دیدم عمر ابن سعد عضدی رو کرد به من و گفت: «والله لأشُدَّنَ عَلَیهِ»؛ قسم خورد که من می روم و کارش را تمام می کنم. به او گفتم: «سبحان الله، ما ترید»؟ چه کار می خواهی بکنی؟ این همه دورش را گرفتند، آنها کافی نیستند که تو هم می خواهی بروی؟ می گوید: «فما ولّی وجهه حتی ضرب الغلام رأسه بالسیف»؛ می گوید قاسم رویش را برنگردانده بود که با شمشیر چنان به فرق قاسم زد، «فوقع بوجهه علی الأرض». قاسم به رو زمین افتاد... «فنادی یا عماه!» صدایش بلند شد، عمو را صدا کرد. حسین (علیه السلام) مثل یک باز شکاری، خودش را به قاسم رساند، صدای او آمد، این طور سریع آمد اما چه دید؟ با چه صحنه ای روبه رو شد؟ اینجا جا داشت نفرین کند، چون دید قاسم پاهایش را روی زمین...
 

منبع: سایت آیت الله آقا مجتبی تهرانی (ره)
-------------------------------------
منابع:
[1]. سوره مبارکه اعراف، آیه 51
[2]. بحارالأنوار،ج44 ،ص326.
[3]. این جمله از مشهورات است و مفادّ آن متّخذ از روایات بسیاری است که دلالت بر «محمّدیُّ الحدوث» بودنِ اسلام و «حسینیُّ البقاء» بودنِ آن دارد.
[4]. نهج البلاغه، کلمات قصار 106
[5]. بحارالأنوار، ج 44، ص 364
[6]. تاریخ ابن عساکر، ص 211
[7]. بحارالأنوار، ج 45، ص 

موضوع مقالات

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
بازگشت بالا