ویژگیهای این خانواده نمونه
ویژگیهای این خانواده نمونه
اشاره
این خانواده نمونه با داشتن مشخّصات زیر از هر جهت میتواند تابلو زندهای از تعلیمات حیاتبخش اسلام باشد:
1- از این نظر که هر دو سویش با نزدیکترین رابطه، به پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله میرسد:
فاطمه زهرا علیها السلام دختر دلبند او، و تنها کسی است که نسل پیامبر صلی الله علیه و آله از سوی او در جهان گسترش یافته، و علی علیه السلام پسر عم و یار دیرین پیامبر صلی الله علیه و آله از نخستین روزهائی که آفتاب پر فروغ اسلام طلوع کرد، تا واپسین دقائق عمر پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله.
2. زهرا علیها السلام در اسلام تولّد یافت و علی علیه السلام دهساله بود که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمان نبوّت را دریافت نمود، و این دو زوج در آغوش اسلام پرورش یافتند و با آداب اسلام بزرگ شدند.
3. تمام مراحل خواستگاری و مراسم زفاف و تربیت فرزندان همه زیر نظر شخص پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و به دستور و فرمان او صورت گرفت.
بنابراین، ازدواج مزبور به تمام معنی اسلامی بود، و تمامی ارزشهای والای اسلام در آن تجلّی داشت.
نظر این است با طرح این مسأله همراه و همگام با خوانندگان عزیز در مراحل مختلف تشکیل این خانواده نمونه سیر کنیم، و عصاره تعالیم اسلام و مفهوم زندگی صحیح خانوادگی را در آن ببینیم، و بعد وجدان خود را حاکم کنیم و کمی بیندیشیم و ببینیم اسلام اصیل و واقعی کدام است؟ و ما چه هستیم؟ تربیت اسلامی چه میگوید و تربیت ما مسلمانان امروز چگونه است؟
متأسّفانه گروهی از اسلام تنها به یک سلسله آداب سطحی قناعت کردهاند، و نماز و روزه و حجّی بی محتوی و فاقد روح، و قرآنی خالی از تدبّر، و دعائی تهی از حضور قلب، و زیارتی به قصد سیاحت، انجام میدهند، بیآنکه اسلام در عمق جانشان ریشه دوانده باشد.
به راستی مسأله تشکیل خانواده و ارزشهای حاکم بر آن میتواند محک خوبی برایشناخت مسلمانان راستیناز مسلمانانسطحی باشد.
همانها که دم از حجّ و نماز و روزه میزنند، هنگام شوهر دادن دختران خود چنان برای مهریّههای میلیونی پافشاری میکنند، و حتّی برای محکم کاری و پیشبینی نرخ تورّم در آینده مبلغ مهریّه را از پول رائج به طلای خالص ناب! تبدیل کرده، و به هنگام تعیین شیربهاء و مقدار طلا و جواهرات چنان خونشان به جوش میآید و رگهای گردنشان ستبر میشود که گوئی تمام موجودیّت آنها به خطر افتاده! آنها دائماً از شغل داماد، و مقدار ثروت او و پدرش و فامیلش، و خانه و اتومبیلش سخن میگویند، خدا را پاک فراموش کرده، و توکّل بر ذات مقدّس او را در زندگی از دست میدهند.
فوراً سؤال از خانه ملکی داماد میکنند در حالی که بسیاری از جوانان حقوقبگیر اگر تمام حقوق سی سال کارمندی خود را جمع کنند به زحمت پول یک خانه میشود!
از سوی دیگر، آنها که به سراغ دختری میروند تمام چشمشان را به فرشهای خانه، و تجمّلات و زینتآلات و میزان ارث احتمالی او در آینده، و میزان قدرت آنها در تهیّه یک مشت وسائل تجمّلی بنام جهیزیّه که گاه بعضی از آنها در تمام عمر نیز یکبار مورد نیاز قرار نمیگیرد، دوختهاند.
اینجا است که اگر جسارت نباشد (و انْ شاءَ اللَّه نیست) انسان به یاد حدیث معروف سرور آزادگان جهان امام حسین علیه السلام میافتد که درباره گروهی از مردم فرمود:
النّاسُ عَبِیْدُ الدُّنْیا وَالدِّیْنُ لَعِقٌ عَلَی الْسِنَتِهِمْ >>
مردم بندگان دنیایند، و دین تنها بر زبان آنها دور میزند!
یا در حدیث دیگری از رسول اللّه صلی الله علیه و آله میخوانیم که درباره گروهی فرمود:
آنها قرآن را میخوانند در حالی که
(لایَجُوزُ تَراقیِهِمْ)
از شانههای آنها بالاتر نمیرود! و به مغز و اعماق روح آنها نمیرسد.(1)
ولی باید توجّه داشت که اینگونه برخورد با حقائق قرآن و تعلیمات اسلام عواقب دردناکی دارد، و مجازات الهی را به دنبال خواهد داشت، چنانکه در حدیثی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله میخوانیم:
مَن قَرَأَ الْقُرآنَ ثُمَّ شَرِبَ عَلَیْهِ حَراماً، اوْ آثَرَ حُبّاً لِلدُّنْیا وَ زِیْنَتِها، اسْتَوْجَبَ عَلَیْهِ سَخَطَ اللَّهِ، الّا انْ یَتُوْبَ >>
کسی که قرآن بخواند و سپس (بر خلاف دستور قرآن) مشروب حرامی را بخورد یا محبّت دنیا و زینت آن را بر قرآن مقدّم دارد مستوجب خشم الهی خواهد بود، مگر اینکه توبه کند!(2)
به هرحال، هدف این است که بخواست خدا، این خانواده نمونه در اسلام را بهعنوان بهترین سرمشق در پایهگذاری زندگی خانوادگی مورد توجّه قرار دهیم، و خدا را به حقّ آنان بخوانیم که به ما توفیق پیروی از سنّتهای حسنهای که آنها برای ما بهیادگار گذاردهاند، عنایت فرماید «آمین یا ربّ العالمین».
1- اصول کافی، جلد 2، صفحه 450، حدیث 3. کتاب القرآن، باب 9، ترتیل القرآن بالصّوت الحسن.
2- بحارالأنوار، جلد 92، صفحه 180، حدیث 13.
افزودن دیدگاه جدید