صراط مستقیم صراط بندگان محبوب - استاد انصاریان (بخش 11) + متن
صراط مستقیم صراط بندگان محبوب - استاد انصاریان (بخش 11) + متن
در این بخش از ضیاءالصالحین، یازدهمین جلسه از بیانات ارزشمند و معرفت افزای استاد حسین انصاریان را با موضوع «صراط مستقیم صراط بندگان محبوب» به مدت 45 دقیقه تقدیم سالکان طریق الی الله می نمایم.
خلاصه متن سخنرانی :
روایت بی نظیری از وجود مبارک رسول خداست که فرمودند: «انِّی تَارِکٌ فِیکُمُ اَلثَّقَلَیْنِ مَا إِنْ تَمَسَّکْتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا بَعْدِی کِتَابَ اَللَّهِ وَ عِتْرَتِی أَهْلَ بَیْتِی وَ إِنَّهُمَا لَنْ یَفْتَرِقَا حَتَّى یَرِدَا عَلَیَّ اَلْحَوْضَ.
رسول اکرم صلّى اللّٰه علیه و اله فرمود همانا من دو چیز گرانبها در میان شما مىگذارم که اگر شما بر آن دو چنگ بزنید هرگز گمراه نخواهید شد بعد از من یکى کتاب خدا و دیگرى فرزندان منست این دو از هم جدا نمیشوند تا اینکه بر من وارد شوند در کنار حوض.»
به طور یقین خیر دنیا و آخرت مردم در گرو عمل به آیات و روایات است. کلید باز کردن در خیر دنیا و آخرت دو تا دندانه دارد. قرآن و اهل بیت علیهم السلام. هیچ کلیدی دیگر این در را باز نمی کند.
وقتی پروردگار عالم یک عبد و بنده ای را دوست داشته باشد راه هشت خصلت را به روی او باز می کند.
علل محبوب شدن در پیشگاه خدا چیست. خود پروردگار در قرآن مجید نزدیک به ده مورد راهنمایی فرموده که شما با این موارد می توانید محبوب من شوید و سخت هم نیست.دین خدا سختی ندارد.
«یُرِیدُ اللَّهُ بِکُمُ الْیُسْرَ وَلَا یُرِیدُ بِکُمُ الْعُسْ (خداوند برای شما حکم را آسان خواسته و تکلیف را مشکل نگرفته است.»
خدا می فرماید این دین راحت شما را در نظر دارد و در آن سختی و مشقتی ندارد. البته آدمی که ظرفیت ندارد و تکبر بورزد و معشوق او دنیا و متاع دنیا باشد، در وجود او، دین سنگین می آید. سنگینی برای دین نیست بلکه برای چنین آدمی است. یک لیوان مگر چقدر سنگین است ولی گاهی در بیمارستان، یک مریض آنقدر مریض است که حتی توانایی تحمل برداشتن وزن چنین لیوانی را هم ندارد. نیز ممکن است ذائقه مریض دچار اشکال شده باشد و وقتی بهترین غذا را هم که به او می دهی اعتراض می کند که بسیار تلخ است. تلخی از غذا نیست بلکه از ذائقه مریض اوست که نمی تواند آن را تحمل کند.
خمس سنگین است؟ یک سال کاسبی کرده، هزینه های مختلف انجام داده و مقداری از آن مانده که قرآن می فرماید یک پنجم آن خمس است که می گوید پول زور نمی دهم. این همه پولی که در طول سال خرج کرده سخت و سنگین نیست ولی این خمس برای او سخت و سنگین است. برای کسی که اهل دنیا و دنیاطلبی است سخت است ولی برای کسی که اهل آخرت و حساب و کتاب است آسان است.
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: إذا أحب الله تعالى عبدا ألهمه ثمان خصال. قیل: و ما هی یا رسول الله!؟ قال: غض البصر عن محارم الناس، و الخوف من الله عزوجل، و الحیاء، و التخلق باخلاق الصالحین، و الصبر، و اداء الأمانة و الصدق و السخاء.
پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: اگر کسی میخواهد بارش را برای قیامت ببندد این هشت مطلب را رعایت کند. وقتی خداوند بندهای را دوست بدارد هشت خصلت را به او الهام می کند.
اول؛ خدا بندهای را که دوست دارد اول به او اِلهام میکند چشمت را از نامحرم ببند. آی مرد و جوان! آی زن! چشمت را از اجنبی ببند. به مرد اَجنبی از روی شهوت نگاه نکن. از درون به او الهام میشود خود به خود به زن و مرد اجنبی نگاه نمیکند. نه زن به شوهرش خیانت میکند و نه مرد.
دوم: خدا خوف را به این زن و مرد الهام میکند. دیگر لازم نیست زن از شوهر بترسد. شوهر لازم نیست از زنش بترسد. دیگر لازم نیست فرزند از پدر و پدر از فرزند بترسد. همه از خدا میترسند. هرکس سر مرز خودش راه میرود و به وظیفۀ خودش عمل میکند. از خدا بترس تا همه تو را دوست داشته باشند. خدا ترس شوید. قرآن ترس بشویم و از قیامت بترسیم. از شب اول قبر و فشار قبر بترسیم. از میزان اعمال و لغزش سر پل صراط بترسیم. خوف از خدا. کاری کنیم زن و مرد و پیر و جوان از خدا بترسیم. با نفسمان در بیفتیم. با هوا و شهوتمان در بیفتیم. با انانیتمان، خودخواهی، عُجب، غرورمان در بیفتیم.
سوم: خدا وقتی خانمی و آقایی را دوستش دارد حیا را به او اِلهام میکند. با حیا میشود. در خلوت و جَلوت از خدا میترسد.
کمال انسان به جایی میرسد که انسان از خودش هم حیا میکند. از در و دیوار و فرشهای خانهاش هم حیا میکند. به خدا از لباسهای تنش هم حیا میکند.
چهارمین چیزی که به او الهام میکند تَخَلُّق به اخلاق صالحین. یعنی متِخَلّق شدن به حضرت عباس علیهالسلام عبد صالح. به خدا میتوانی اخلاقت را اخلاق عباسی بسازی. اخلاقت زینبی و علی اکبری بشود. زینب علیهاالسلام و زهرا علیهاالسلام از صالحات هستند. حضرت عباس علیهالسلام علی اکبر علیهالسلام از صالحین هستند. زیارت نامۀ حضرت عباس علیهالسلام آیینۀ صفات حضرت عباس علیهالسلام است.
پنجم: وقتی خدا کسی را دوست دارد صبر را به او اِلهام می کند. صبور میشود. صابر میشود. صبّار میشود. خدا هم صبور است و هم صبّار و صابر است. اینها با هم فرق میکند. صبور صفت مشبهه است یعنی صبر از او جدا نمیشود. صبّار یعنی خیلی صبر میکند. زود عصبانی و ناراحت نمیشود. زود قهر نمیکند و نمیبرد از برادر و خواهرش. بعضیها جزء طایفۀ قهر هستند. با کوچکترین چیزی قهر میکنند. چطور خودتان را پیرو حضرت زهرا علیهالسلام پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم میدانید؟ آنها که صبور بودند، بردبار بودند. عبوس نبودند. ترُشرو نبودند.
ششم: أدای امانت را به او الهام میکند. برادران و خواهران! عمر و جوانی، مغز، فکرمان همه امانت است. مال تو نیست. یک مو از بدنت مال تو نیست. مال خداست.
هفتم: خدا بندهای را دوستش دارد صداقت و راستگویی را هم به او الهام میکند. دیگر دروغ نمیگوید.
هشتم: سخاوت را هم به او الهام میکند. بخشنده است. از جانش، مالش، وقتش، عمرش میبخشد. زن به شوهر، شوهر به زن. دوست به دوست. شیعه در راه امامش. سخاوت تنها این نیست که آدم گاهی یک تکه نان به مردم بدهد. عفو و گذشت از حقوق اصلی ما برای برادران و خواهران بهترین سخاوت است. این هشت مطلب را خدا به قلب کسانی که دوستشان دارد اِلهام میکند.
جهت دسترسی به مجموعه بیانات استاد حسین انصاریان کلیک کنید
جهت دسترسی به سلسله مباحث "صراط مستقیم صراط بندگان محبوب" از استاد انصاریان کلیک کنید.
Add new comment