مایکروسافت اولین بار نسخه ای اولیه از UEFI را در هسته ویندوز 7 قرارداد.البته در این حالت ویندوز 7 تغییر زیادی محسوس نبود. اما در ویندوز 8 با نصب ویندوز در این حالت، بدلیل ایجاد قابلیت های جدیدی همچون بوت امن، کنترل کامل بایوس از طریق UEFI، باعث بهبود کارایی و سرعت ویندوز می شد.
UEFI چیست ؟
یو ای اف آی ( Unified Extensible Firmware Interface)در حقیقت یک رابط نرم افزاری بین سیستمعامل و سخت افزار بوده و جایگزین رابط سختافزار بایوس (BIOS) است. و در حال حاضر در تمام کامپیوترهای شخصی سازگار با آیبیام ارائه شدهاست. UEFI تمامی ویژگی های بایوس را شامل می شود با این مزیت که میتوان عیب یابی و تعمیرات (یا تنظیمات امنیتی) را بدون نیاز به هیچگونه سیستمعاملی انجام داد. EFI اصلی توسط اینتل توسعه داده شده است.
مزایای UEFI نسبت به BIOS قدیمی
قابلیت پشتیبانی کامل از هارد دیسک های بزرگ (بیشاز ۲٫۲ ترابایت) با کمک GPT.
بوت سریعتر ویندوز
معماری مستقل از پردازنده
درایورهای مستقل از پردازنده
برخورداری از محیطی انعطافپذیر قبل از اجرای سیستمعامل، با قابلیت اتصال به شبکه
طراحی ماژولار
امکان ایجاد بیش از 128 درایو روی یک هارددیسک
هر درایو شامل 18 Ex اگزابایت (18.8 میلیون ترابایت) می تواند به خود فضا تخصیص دهد.
پر واضح است که UEFI یک رابط کاملا مستقل از سیستم عامل بوده و شامل محیط کاربری گرافیکی، امکان کنترل با ماوس و همچنین اختیار کامل سیستم را به سیستم عامل می دهد.
برای برخورداری از قابلیت های UEFI، باید ویندوز را به روش UEFI نصب کنیم، که لازم است کمی اطلاعات درباره GPT و تفاوت آن با MBR بخوانید.
تفاوت عملکرد GPT و MBR در پارتیشین بندی
GPT مخفف عبارت GUID Partition Table به معنی جدول پارتیشن GUID، استانداردی برای طرحبندی جدول پارتیشن در دیسک سخت است.
MBR از ۳۲ بیت برای ذخیره آدرسهای بلاک منطقی استفاده میکند. در دیسکهایی که از سکتورهای ۵۱۲ بایتی استفاده میکنند، مدخلهای جدول پارتیشن MBR نهایتاً حجمی با حداکثر اندازه ۲ ترابایت را اجازه میدهند و آدرسدهی سکتورهای بالاتر از آن ممکن نیست. تعدادی از تولیدکنندگان دیسک سخت، دیسکهایی با سکتورهای 4096 بایتی طراحی کردهاند که این محدودیت را تا حدودی برداشته و این مقدار را به ۱۶ ترابایت رسانده است.
GPT از ۶۴ بیت برای آدرسهای بلاک منطقی استفاده میکند و بنابراین میتوان پارتیشنی با حداکثر اندازه ۲۶۴−۱ سکتور داشت. برای دیسکهایی که از سکتورهای ۵۱۲ بایتی استفاده میکنند، این مقدار برابر ۹٫۴ زتابایت (۹٫۴ × ۱۰۲۱ بایت) است.
در کل خلاصه می توان گفت GPT یک فناوری جدیدتر و کاملتر نسبت به MBR است و میتوان به واسط آن از هارد هایی با ظرفیت بالاتر از 2 ترابایت استفاده نمود!
روش آماده سازی برای نصب ویندوز در حالت UEFI و GPT
روند کلی کار به صورت زیر خواهد بود:
1- تشخیص اینکه آیا مادربرد شما از UEFI پشتیبانی می کند؟
برای تشخیص این مسئله کافی است مدل مادربورد را در گوگل جستجو نمایید و به سایت سازنده مراجعه کنید و بررسی کنید که آیا مدل مادربورد شما از این قابلیت پشتیبانی میکند یا خیر
برای اینکه بفهمیم ویندوز فعلی که نصب شده حالت UEFI است یا خیر در منوی استارت روی Run کلیک می کنیم سپس عبارت MSINFO32 رو تایپ می کنیم و در پنجره باز شده در لیست بدنبال عبارت Bios Mode می گردیم اگر وجود داشت و حالت UEFI بود پس ویندوز ما UEFI و هارد ما GPT است .اگر وجود نداشت ویندوز معمولی نصب شده و ممکن است هارد GPT یا MBR باشد.
2- تبدیل هارددیسک به GPT در صورت نیاز
توجه: قبل از انجام این کار از اطلاعات هارد خود پشتیبان بگیرید زیرا با این کار کلیه اطلاعات شما از بین خواهد رفت
کلیدهای shift+ F10 رو با هم فشار دهید تا وارد محیط CMD شوید.
دستورات زیر رادر CMD تایپ و Enter می زنیم:
diskpart
list disk
select disk 0
convert gpt
exit