تربیت فرزندان مهدوی

تربیت فرزندان مهدوی

در این نوشتار میخواهیم راه های تربیت فرزندان مهدوی را خدمت شما گرامیان بیان خواهیم کرد. با ضیاءالصّالحین همراه باشید.

تربیت فرزندان مهدوی

انتظار، هدیه ای الهی است که تنها برخی از بندگان خدا توفیق آگاهی و شناخت آن را دارند.

یکی از مهمترین وظایف شیعیان در عصرغیبت، گسترش فرهنگ مهدویت و زمینه سازی برای ظهور امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) و انتقال این فرهنگ به نسل آینده است.

امروزه الگوهای متفاوت غربی و شرقی زندگی کودکان ما را محاصره کرده است و اگر نسبت به مقوله انتظار و سبک زندگی مهدوی بی توجه باشیم، بدون شک فرزندانمان بافرهنگی غیر دینی و اسلامی تربیت خواهند شد.

مهمترین و اساسی ترین آرزوی هر خانواده مسلمانی، داشتن فرزندانی دیندار و صالح است و بدون شک مهمترین نقش تربیتی در این امر بر عهده خود والدین می باشد. پس از خانواده، این امر خطیر بر عهده مدرسه و اجتماع است که به باورها و شخصیت کودکان شکلی صحیح و اسلامی دهد.

یکی از مسائل مهم مربوط به تربیت در حوزه انتظار، توجه به این نکته است که می خواهیم چه کسی را تربیت کنیم؟ ما می خواهیم کسی را تربیت کنیم که طبق بسیاری از روایات قبل از آنکه هفت سالش تمام شود

باید ارزشهای مذهبی را در او پایه گذاری کنیم. از طرفی باید این نکته را نیز در نظر داشته باشیم که زبان و فهم او با یک فرد بزرگسال تفاوت دارد.

از همین روی باید روشی را اتخاذ کنیم که با سن و شرایط او سازگاری دارد. روشی که عملی و عینی بوده و مفهوم انتظار و مهدویت را در روح و جان او حک کند.

در زیر به بررسی برخی از مهمترین این روش ها می پردازیم:

❖ فضاسازی معنوی

اصولا کودکان تحت تاثیر محیط و فضای حاکم بر اطرافشان هستند و وقتی در فضای خاصی قرار می گیرند ناخودآگاه مطابق آن فضا رفتار می کنند.

اگر در محیط خانه و خانواده، فضایی حاکم باشد که در آن مسأله وجود امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) امری جدی و جزء اصول زندگی باشد، کودکان نیز تحت تاثیر این فضا قرار گرفته و به تدریج با این مساله آشنا می شوند.

❖ احترام به امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف)

در روایتی آمده است که: "دعبل خزاعی قصیده ای را برای امام رضا(علیه السلام) سروده و برای آن حضرت خواند. وقتی در آن قصیده حضرت نام مبارک "قائم" را شنید، از جا برخاستند و سر خود را به سوی زمین خم کرده و پس از آن، کف دست راست خود را بر سر گذاشته و فرمودند: اللهم عجل فرجه و مخرجه و انصرنا به نصرا عزیزا".

با توجه به این روایت، احترام و تکریم حضرت باید در عمل نشان داده شود و ذکر و نام او پیوسته در زندگیمان جاری باشد و از کوچترین شوخی و سهل انگاری با این موضوع پرهیز شود.

اگر به تأسی از اهل بیت(علیهم السلام)، با شنیدن نام حضرت حالمان دگرگون و چهر ه مان متغیر شود و به احترام او از جا بلند شده و دست خویش را بر سر بگذاریم، کودک با دیدن این تغییر متوجه اهمیت این موضوع خواهد شد که مساله مهدویت امری بسیار جدی در زندگی بوده و احترام حضرت جایگاه خاصی در میان ما دارد.

❖ تلفیق زندگی روزمره با مفهوم انتظار

یکی از راههای انتقال فرهنگ مهدویت به کودکان، گره زدن این فرهنگ با علایق و زندگی روزانه کودک است. مثل اینکه برای کودک توضیح دهیم که اگر خوب درس بخواند یک قدم به اینکه یار و سرباز امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) باشد نزدیکتر می شود.

همچنین می توان در طول هفته و ایام سال، با متذکر شدن زمان هایی که می گویند متعلق به امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) است او را با این موضوع بیشتر آشنا کرد.

❖ آموزش دعا و حدیث

یکی از مسائلی که باید به کودکانمان بیاموزیم، آموزش احادیثی درباره آن حضرت است. همچنین آموزش دعایی کوتاه برای امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) و تکرار آن و جایزه دادن به او می تواند در جهت تحقق انس او با حضرت تاثیر گزار باشد.

البته باید توجه داشت که از زیاده روی در آموزش و ایجاد انس پرهیز کرد.

❖ آشنا شدن با امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف)

یکی از وظایف مهم خانواده در عصر غیبت کبرای امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف)،آشنا سازی فرزندان با مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) است. آشنا سازی با نام و مشخصات ظاهری آن حضرت، آشنا سازی با ویژگی های شخصیتی و تبیین فضائل و مناقب و برکات وجودی آن بزرگوار برای مردم و امثال آن.

برای مثال تبیین اینکه رزق و روزی مردم به برکت وجود امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) است، او عدالت خواه است و حکومت عادلانه برقرار می کند، نمازگزاران را دوست دارد، به کودکان علاقه مند است، کسانی را که به پدر و مادر نیکی کنند و احترام بگذارند دوست دارد و در یک جمله، او مظهر همه خوبی هاست. اگر خانواده چنین کاری انجام دهد ایمان به آن حضرت در قلب فرزندان نهادینه می شود.

❖ استفاده از شعر و داستان

یکی از بهترین وسیله ها برای بیدار سازی عواطف کودکان و نوجوانان و تحریک عشق و علاقه آنها به ولی خدا و امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف)، استفاده از فنون فصاحت و بلاغت و صناعات ادبی است.

بهتر است سیمای حکومت امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در قالب شعر، داستان و تصویر بیان شود. برای دستیابی به این امر می توان از قدرت تخیل و علاقه مندی کودکان به شنیدن قصه ها و قهرمان پروری استفاده کرد و به نقل داستان کسانی که با حضرت ارتباط داشته اند پرداخت.

❖ ایجاد دوستی و محبت

اصولا کودکان دوست دارند مورد محبت واقع شوند و والدین باید آنها را به این امر آگاه سازند که پس از خدا، امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) بیش از دیگران آنها را دوست دارد و در هر زمانی قابل دسترس است و سلام و دعایمان را می شنود.

باید به کودک یاد داد که راه دوستی با امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) انجام کارهای خوب است و با صلوات فرستادن، نماز خواندن، کمک به دیگران و ... می توان به او نزدیک شد.

❖ بهره گیری از نمادها

می توان با استفاده از پوستر یا تابلوهای زیبا با موضوع امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) کودک را بیشتر با او مانوس کرد. همچنین با خاطره انگیز کردن عید نیمه شعبان و عیدی دادن و شیرینی دادن و چراغانی در این روز، اهمیت این موضوع را به صورت عملی به او نشان داد.

❖ بیان آثار ظهور حضرت

در روایتی از رسول خدا(صلی الله علیه وآله و سلّم) آمده است که: "وقتی قائم ما اهل بیت قیام کند، ساکنان آسمان، مردم زمین، پرندگان هوا، درندگان صحرا و ماهیان، همه و همه از او خشنود خواهد شد".

یکی از راههای مؤثر در ایجاد ارتباط فرزندان با امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) و انتقال نشاط و شوق به دل آنها، شرح آثار خوب، زیبا و مثبت ظهور حضرت مثل روایتی که ذکر  است؛ نه بیان جملات و القای خرافات و داستانهای غیر واقعی که ترس را در دل کودکان می اندازد و آنها را اذیت می کند.

❖ نقش مادران در تربیت فرزند مهدوی

کودکان معمولا از مادر بیشتر تاثیر می پذیرند. چون او از نظر عاطفی، مهر و محبت افزون تری به فرزند دارد. بر این اساس مسئولیت وی در تربیت فرزند و آشنا سازی او با اهل بیت (علیهم السلام) و بخصوص حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) بیش از دیگران است.

❖ بهره گیری از محصولات فرهنگی

بهتر است بخشی از کتابخانه شما و کودکتان را کتابهایی با موضوع مهدویت تشکیل دهد تا بتوان با بهره گیری از آنها فرهنگ مهدویت را به فرزندان انتقال داد. در همین زمینه می توان از فیلم، سی دی های آموزشی و بازی های مذهبی نیز بهره گرفت.

❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖

منابع:
[1]. منتهی الامال، شیخ صدوق، ج2، ص488و489
[2]. زمینه سازی تربیتی مهدویت، محمد احسانی، مجله معرفت، سال20، ش 16،فروردین 90
[3]. وظیفه مادران در تربیت نسل و فرزندانی مهدوی، مریم معین الاسلام، ماهنامه انتظار موعود، ش22
[4]. الحاوی للفتاوی، سوطی، ج2ص82
[5]. زمینه سازی تربیتی مهدویت، محمد احسانی، مجله معرفت، سال20، ش 16،فروردین 90.

Share