روش درست کردن نان شیرمال
روش درست کردن نان شیرمال
نان شیرمال یکی از نان های خوشمزه ی سنتی ایران است که به روش ها و شکل های متفاوتی پخته می شود. در ادامه 2 نوع از آن را آموزش می دهیم.
نان شیرمال چیست؟
نان شیرمال یکی از انواع نان سنتی ایرانی است که شباهت زیادی به فطیر دارد. تفاوت نان شیرمال با فطیر این است که برای تهیه خمیر فطیر از آب استفاده می شود ولی برای نان شیرمال از شیر استفاده می شود. البته این دو نوع نان تفاوت های ظاهری هم با هم دارند. جالب است بدانید نان شیرمال یکی از مهم ترین سوغاتی های شهر سمنان است.
روش درست کردن نان شیرمال با خمیر مایه :
مواد لازم برای نان شيرمال :
آرد 300 گرم 2/5 تا 3 پيمانه
نمک 1/5 گرم يا يک دوم قاشق چایخوری سر خالی
شکر 60 گرم
تخم مرغ 1 عدد کوچک
کره 15 گرم يا معادل 1/5 قاشق غذاخوری
شیر 150 ميلی ليتر (يک پيمانه معادل 240 ميلی ليتر )
وانیل نوک قاشق چایخوری
هل به دلخواه نوک قاشق چایخوری
مخمر خشک 7 گرم معادل 1 قاشق غذاخوری
تخم مرغ و کره به دماى محيط رسيده باشد.
مواد رومال:
تخم مرغ كامل 1 عدد
خامه 1 قاشق چایخوری
زعفران به مقدار کم
وانیل یا هل به مقدار کم
روش درست کردن نان شیرمال با خمیر مایه :
اول تخم مرغ و كمى شیر و وانيل و شكر و هل را مخلوط كنيد و سپس آرد (الک شده) و نمک و مخمر فعال شده را با هم اضافه كنيد و مخلوط كنيد و بقيه ى شیر را اضافه كنيد (ولى نه يک جا كمى از شیر را نگهداريد) و سه تا پنج دقيقه ى آخر كره را اضافه كنيد و حدود 10 تا 15 دقيقه ورز بدهيد يا 100 مرتبه روى ميز كار بكوبيد، اگر خمير كمى چسبندگى داشت اشكال ندارد.
سپس خمیر را داخل ظرفی قرار بدهید و دستمال تميزی روی آن بكشيد كه خمير خيلی گرم نشود.
بعد از کمی استراحت با خمیر چانه هایی بگیرید. روی آن ها کیسه ی پلاستیکی چرب شده قرار بدهید و حدود 10 تا 15 دقیقه به آن ها استراحت بدهید.
سپس خمیر را شکل بدهید به هر صورتی که دوست داشتید سپس سینی فر را چرب کنید و آرد پاشی کنید یا می توانید از کاغذ روغنی استفاده کنید خمیرهای شکل داده شده را داخل سینی فر قرار بدهید. و روی آن ها پلاستیک چرب شده قرار بدهید و در جای گرم و مرطوب بگذارید تا استراحت کند تا زمانی که خمیر حجم بگیرد و ور بیاید حدودا 1 ساعت طول می کشد.
و بعد کیسه ی پلاستیکی را آرام از روی خمیر بردارید و اجازه بدهید روی خمیر کمی هوا بخورد زیرا رومال روی نان شیرمال باقی بماند سپس رومال بزنيد و روی آن ها را كنجد يا بادام بپاشيد.
و بگذارید داخل فر 180 درجه به مدت 20 تا 25 دقيقه و يا تا زمانى كه روى نانتان كاملا رنگ بگيرد، زمان بستگى به دمای فرتان دارد.
نكته مخمر خشک را با نصف پيمانه از شیر رسپی و نوک قاشق چایخوری از شكرتان به مدت 8 تا 10 دقيقه فعالش كنيد و بعد به آرد اضافه كنيد.
مواد لازم برای نان شیرمال با بکینگ پودر :
آرد سفید 2 و نیم لیوان
شکر 5 قاشق غذاخوری
روغن مایع نصف لیوان
ماست شیرین نصف لیوان
بکینگ پودر 2 قاشق مرباخوری
وانیل نوک قاشق چایخوری
تخم مرغ 1 عدد
مواد لازم برای رومال :
زرده تخم مرغ 1 عدد
پودر قند یا عسل 1 قاشق غذاخوری
زعفران دمکرده به میزان لازم
روش درست کردن نان شیرمال با ماست :
ابتدا بکینگ پودر را در ماست بریزید تا پف کند برای این کار حدود 2 الی 3 دقیقه زمان کافی است.
اکنون در یک ظرف مناسب روغن مایع و تخم مرغ و کره آب شده و شکر و وانیل را خوب مخلوط کنید تا یکدست شود.
ماست و بکینگ پودر را که حسابی کف کرده به مواد اضافه کنید خوب هم بزنید و سپس آرد را که 2 بار الک کردید را کم کم به موادتان اضافه کنید تا خمیر نرم و لطیفی بدست آید.
یکی از نکات پخت نان شیرمال این است که هرگز آرد زیادی نریزید چون خمیر سنگین می شود و کیفیت نان شیرمان خیلی پایین می آید اگر دیدید با این مقدار آرد مواد هنوز چسبنده بود کمی دستتان را چرب کنید و با احتیاط آرد اضافه کنید زیرا حتما" باید خمیر لطیف و نرم باشد. خمیر را حدودا 15 دقیقه داخل ظرف با در بسته استراحت بدهید.
اکنون فر را روشن کنید تا حدود 15 دقیقه گرم شود بعد از 15 دقیقه از خمیر به اندازه ی یک نارنگی بردارید و گرد کنید و با فاصله در سینی یا قالب بچینید زیرا نان ها پف می کند اگر فاصله ندهید بهم می چسبند.
می توانید این نان ها را به صورت گیسو در بیاورید و یا هر شکلی که مایل بودید و بعد داخل سینی فر قرار بدهید.
برای رومال از هر مغزی که دوست دارید می توانید روی نان ها بپاشید زرده تخم مرغ + پودر قند یا عسل + زعفران دم کرده را خوب مخلوط کنید روی خمیرها با فرچه رومال کنید حرارت فر را روی 170 درجه قرار بدهید و به مدت 30 دقیقه نان را داخل فر بگذارید تا خوب پخته شود بعد برای برشته شدن روی نان شیرمال اگر دوست داشتید چند دقیقه گریل بالا را روشن کنید.
افزودن دیدگاه جدید