مرگ "سر پِرسی شِلْلی" شاعر بلندآوازه انگلیسی (1822م)

4 اگوست
پرسی بیش شلی

سر پرسی شِلْلی، شاعر معروف انگلیسی، در چهارم اوت 1792م در هورشام انگلیس و در خانواده ای سرشناس به دنیا آمد. وی از خردسالی به دنیای ادبیات راه یافت و در شعر شهرت فراوانی یافت. وی از ابتدا به همه قیود خانوادگی پشت پا زد و بیشتر در عالم خیال انگیز ذهن خود، به سر می برد. شلْلی در دوره دانشگاه به رشته علوم و فلسفه علاقه مند شد و در 19 سالگی اندیشه های فلسفی خود را در نوشته ای هجوآمیز با عنوان ضرورت انكار خدا منتشر كرد كه به اخراجش از دانشگاه و انزوای او انجامید.

وی در سال های بعد آثار ادبی دیگری منتشر نمود و با سفر به ایرلند، دوران آوارگی شِلّی آغاز شد. شلْلی در سفر نیز دست از كار برنداشت و منظومه های متعددی خلق كرد. آثار شلی لطیف، احساساتی و بی شائبه است و به او ارزش و مقام معنوی داده است. شلی همیشه طرفدار و مبلغ عشق و صفا و آزادی بود و در همه عمر كوتاه خود با ستمگران و زورمندان مبارزه كرد. وی خیلی زود فهمید كه بزرگ ترین حادثه عصر، انقلاب كبیر فرانسه است و خود در راستای افكار این انقلاب، قهرمان آزادی شد. بسیاری از نویسندگان، شلْلی را بزرگ ترین ایده آلیست و آرمانگرای انگلستان و منادی دنیای نو لقب داده اند.

مهم ترین آثار شلی عبارتند از عصیان اسلام، روح تنهایى و از بند رَسته. منظومه عصیان یا طغیان اسلام، تمثیلی بود از انقلاب فرانسه، هنگامی كه بی نوایى و فقر و ستم و وضع غم انگیز توده مردم، عصیان به بار آورده بود. هدف شلی در این منظومه، بیدار كردن حس آزادی خواهی و عقاید عدالت خواهی در مردم بود. این منظومه كه در عین حال از تغزلی پرشور و امیدی والا برخوردار بود، ظهور این جادوگر شعر را اعلام كرد.

شلی بر این عقیده بود كه رسالتی به عنوان مصلح اجتماعی دارد و آن چه موجب نزدیكی و دوستی او با برخی ادبای بزرگ زمان گردید، همین افكار آزادی خواهانه و عصیان بر ضد تنگ نظری و انجماد فكری جامعه بود. آثار این دوره شلی، به او شهرتی جهانی بخشید. ولی مشهورترین شعر او قطعه چكامه ای تقدیم به باد مغرب است كه نه تنها بهترین اثر منظوم شلی به شمار می رود بلكه منتقدین ادب در انگلستان در طول صد سال اخیر، آن را عالی ترین اثر غنایى انگلستان و یكی از بزرگ ترین آثار منظوم جهان شمرده اند. زندگی و فوت شلی نیز رمانتیك و شاعرانه بود زیرا وی در زندگانی كوتاه خود، عشق و شهرت و افتخار و تبعید و غربت و ناكامی، همه را آزموده و آخر نیز در آن هنگام كه نبوغ او به حد اعلای درخشندگی خویش رسیده بود، هم زمان با سی امین سال روز تولدش، در چهارم اوت 1822م، دور از وطن بر اثر غرق قایقش در دریای مدیترانه، چشم از جهان فرو بست. درباره شلی گفته اند كه وی بالاترین مقام را در شعر غنایی دارد، مقامی كه هرگز كسی نخواهد توانست او را از آن، پایین بكشد.

تاریخ تولد: ۴ اوت ۱۷۹۲، هورشم، بریتانیا
تاریخ مرگ: ۸ ژوئیهٔ ۱۸۲۲، لریکی، ایتالیا
همسر: مری شلی (ازدواج ۱۸۱۶–۱۸۲۲)، هریت وستبروک (ازدواج ۱۸۱۱–۱۸۱۶)
فیلم: گوتیک
والدین: تیمثی شلی، الیزابت پیلفولد

Share