رفتن به محتوای اصلی
روتیتر
13 رجب

شهادت آیت الله شیخ فضل الله نوری رحمه الله (1327 ق)

تاریخ انتشار:
شیخ فضل الله نوری كه خود در ابتدا از حامیان اصلی مشروطه بود، به محض این كه خطر انحراف این نهضت را تشخیص داد، خواهان مشروطه ی مشروعه شد و این چنین مرگبار پاسخ خود را دریافت كرد.
آیت الله شیخ فضل الله نوری,گنجینه تصاویر ضیاءالصالحین

شهادت آیت الله شیخ فضل الله نوری رحمه الله (1327 ق)

عالم مجاهد و مبارز مشروطه خواه آیت الله شیخ فضل الله نوری رحمه الله در سال 1259 ق در تهران متولد شد. در جوانی به همراه دایى و پدر زن خود حاج میرزا حسین نوری، جهت تحصیل به نجف اشرف مهاجرت کرد. وی از شاگردان برجسته ی میرزای شیرازی بود. شیخ فضل الله برای مقابله با استبداد، به همراه آیات عظام طباطبایى و بهبهانی در دوران مشروطیت، این جنبش را رهبری می کرد. وی در مهاجرت کُبری شرکت داشت و در تهیه، تنظیم و تدوین قانون اساسی و متمم آن سهیم بود، به طوری که اصل دوم متمم به ابتکار او تهیه شد. یکی از اصول پیشنهادی شیخ فضل الله، حضور پنج عالم مجتهد در مجلس بود تا قوانین ضد اسلامی به تصویب نمایندگان نرسد.

او در جمادی الاولی سال 1325 تصمیم گرفت یک کانون تبلیغاتی علیه مشروطه ی غیر مشروعه ایجاد کند. اقدامات تبلیغی شیخ با مخالفت مجلسیان مواجه شد و شیخ فضل الله در حضرت عبدالعظیم تحصن اختیار کرد. شیخ فضل الله سرانجام در 12 رجب سال 1327 از جانب فاتحین دستگیر و عصر 13 رجب پس از یک محاکمه ی کوتاه به مجازات مرگ محکوم شد.

سرانجام شهادت آیت الله شیخ فضل الله نوری (ره) در 13 رجب سال 1327 در میدان توپخانه تهران و در حضور هزاران نفر از به دست فاتحین طبق توطئه استبداد بوقوع پیوست. اکثریت کسانی که آن روز در پایین دارِ شیخِ شهید جهت قتلِ او خوشحالی می کردند، همان هایى بودند که در ماه های قبل در استقبالِ آن عالمِ مجاهد در بازگشت از تَحصُّن، حضور داشتند. شیخ فضل الله نوری که خود در ابتدا از حامیان اصلی مشروطه بود، به محض این که خطر انحراف این نهضت را تشخیص داد، خواهان مشروطه ی مشروعه شد و این چنین مرگبار پاسخ خود را دریافت کرد. مقبره ی ایشان در صحن حرم مطهر حضرت معصومه (سلام الله علیها) واقع شده است.

شهادت آیت الله شیخ فضل الله نوری (1327 ق)

مرتبط: شهادت آیت الله حاج شیخ فضل الله نوری به دست ایادی وابسته به استعمار در تهران (1288 ش)

موضوع مقالات

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
بازگشت بالا