رسیدن سریع به حاجات
انسانها معمولا با آرزوها و امیال خود زندگی می کنند، هر بچه ای دوست دارد روزی بزرگ شود و به آرزوهایش برسد و هر دانشآموزی دوست دارد که به دانشگاه برود و فارغالتحصیل شود و یک کارآفرین دوست دارد که کارش توسعه یافته و بتواند آن را نشر و نمو دهد و همچنین یک مخترع از آرزوهای او رسیدن به زمانی است که بتواند اختراع خود را جهانی کند.
هریک از ما در درون خود آمال و آرزوهای بسیاری داریم که از خواسته های درونی ما این است که به این آرزوها دست پیدا کنیم.
سوالی که ایجاد می شود اینکه چهکار کنیم، به دعاها و آرزوهای درونی خویش دست پیدا کرده و به آنها دست یابیم؟
یکی از روش های اصلی در این امر این است که ببینیم بزرگان و الگوهای اصلی ما یعنی اهل بیت عصمت و طهارت در این امر چه سفارشی نموده و چه راهکار عملی برای دست یابی به دعاها و آرزوهای ما سفارش کرده اند.
روش معصومین در رسیدن به آرزوها
وقتی به سیره پیامبر(صلی الله علیه و آله) توجه میکنیم دو راه حلی که میتوان برای این امر مشاهده کرد که بسیار آسان و در دسترس است که بدین شرح می باشد:
الف: دعای بعد از نماز
پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله وسلم) در این مورد می فرمایند:
«إِذَا فَرَغَ الْعَبْدُ مِنَ الصَّلَاةِ وَ لَمْ يَسْأَلِ اللَّهَ تَعَالَى حَاجَتَهُ يَقُولُ اللَّهُ تَعَالَى لِمَلَائِكَتِهِ انْظُرُوا إِلَى عَبْدِي فَقَدْ أَدَّى فَرِيضَتِي وَ لَمْ يَسْأَلْ حَاجَتَهُ مِنِّي كَأَنَّهُ قَدِ اسْتَغْنَى عَنِّي خُذُوا صَلَاتَهُ فَاضْرِبُوا بِهَا وَجْهَهُ [1] چون بنده از نماز فارغ شود و از خدای تعالی چیزی نخواهد خدای تعالی به فرشتگان میفرماید: به بندهام نظر کنیدکه نماز واجب خود را ادا نمود ولی حاجتی نخواست گویی که بینیاز ازمن است نماز او را بگیرید و به صورتش بزنید.»
پیامبر در این روایت یکی از خواسته های خداوند را در بعد از نماز طلب حاجت و خواسته از خود می داند و طلب نکردن از خدا را نوعی بینیازی بیان می دارد، در حالی که همه ما نسبت به خداوند فقیر تام بوده و او بی نیاز علی الاطلاق است.
ب: عمومیت در دعا
یکی از سفارشات و تاکیدات رسول اکرم در برآورده شدن حاجات، عمومیت دادن به دعا است و عدم خودخواهی، بلکه همهی افراد را در دعا یاد کنیم.
پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) در این مورد می فرمایند:
«هرگاه يكى از شماها دعاكند پس عموميت دهد (و همه را دعا كند) زيرا كه آن به اجابت نزديكتر است.» [2]
همین روش و سفارش پیامبر را در سیرهی عملی حضرت زهرا(سلام الله علیها) مشاهده می کنیم.
حضرت زهرا(سلام الله علیها) در سفارشی به امام حسن(علیه السلام) می فرمایند:
« فَقَالَتْ يَا بُنَيَّ الْجَارَ ثُمَ الدَّار [3] اول همسایه [دیگران] بعد خودم.»
نتیجه:
همه ی ما در درون خود آمال و آرزوهای بسیاری داریم و دوست داریم به زودی به آن دست بیابیم، لذا می توان برای این امر در زندگی معصومین جستجویی کرد که این حضرات در این امر، چه سفارشی دارند که به دو روش بر می خوریم: 1ـ دعا بعد از نماز 2ـ عمومیت در دعا کردن.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــ
پی نوشت:
[1]. مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، بحار الأنوار(ط - بيروت)، دار إحياء التراث العربي- بيروت، چاپ دوم، 1403 ق، ج85، ص325.
[2]. كلينى، محمد بن يعقوب/ مصطفوى، سيد جواد، أصول الكافي / ترجمه مصطفوى، كتاب فروشى علميه اسلاميه، تهران، چاپ اول، 1369 ش، ج4، ص242.
[3]. ابن بابويه، محمد بن على، علل الشرائع، كتاب فروشى داورى، قم، چاپ اول، 1385ش / 1966م، ج1، ص182.
افزودن دیدگاه جدید