مبعث بزرگترین عید بشریت - علامه مصباح یزدی (ره) + متن
مبعث بزرگترین عید بشریت - علامه مصباح یزدی (ره) + متن
بیانات ارزشمند آیت الله محمدتقی مصباح یزدی با موضوع «مبعث بزرگترین عید بشریت» / مدت زمان : 36 دقیقه
خلاصه متن سخنرانی: مبعث بزرگترین عید بشریت / علامه مصباح یزدی (ره)
عید مبعث بزرگترین عید بشریت است. چرا این عید بزرگترین عید است و ما به چه اندازه برای این عید ارزش قائل هستیم؟ طبیعی است که احترام ما نسبت به این عید و سایر عیدها تابع شناختی است که از این نعمت عظیم الهی داریم.
وجود پیغمبر اکرم و بعثت حضرت چه تأثیری در سعادت انسان ها دارد تا ما خودمان را بدهکار بدانیم تا بر مقام شکرگزاری آن بر بیاییم؟! بعثت رسول خدا در برهه ای از تاریخ اتفاق افتاد که تقریبا جامعه عرب به طور کلی در نهایت سقوط بود؛ نه از لحاظ علمی، نه از لحاظ فرهنگی و نه از لحاظ اقتصادی از مزیتی برخوردار نبود. امیر مومنان در چند جای نهج البلاغه درباره وضعیت اعراب در زمان بعثت رسول خدا فرمایشاتی را بیان فرموده اند. پیامبر اکرم شخصیتی بود که یک جامعه جاهلی را از توحش درآورد و جایی رسید که تمدنی را پایه گذاشت که منشاء ترقی و توسعه در کل جهان شد؛ تأثیری که مسلمانان در پیشرفت کشورها و جوامع غربی گذاشتند.
بعثت رسول خدا باعث شد یک سری ارزش های انسانی مانند عدالت، آزادی، شرافت، کرامت انسان و... در جامعه رشد کند.
آموزه ها و تعالیم رسول خدا و اهل بیت چه نقش و ارزشی را برای انسان و سعادت او قائل بودند؟ حضرت درباره بعثت همه انبیا می فرمایند: حکمت اینکه خداوند انبیا را مبعوث فرمود به این مضمون چهار چیز است:
اول اینکه خداوند متعال یک میثاقی از همه انسان ها گرفت. خدا به گونه ای انسان را خلق کرده که خود به خود یک عهد و پیمان و گرایشی به خدا دارد. اما گاهی این عهد و پیمان مورد غفلت قرار می گیرد. ما آنقدر گرفتاری های مختلف برای خود در زندگی ایجاد کرده ایم که به این گرایش فکری به درستی توجه نمی کنیم و انبیا آمده اند تا اداء این گرایش فطری را از انسان ها مطالبه کنند.
دوم اینکه انسان در مقام کرنش و شکرگزاری باید دارای انگیزه ای باشد. صرف اینکه بداند خدا ولیّ نعمت است کافی نیست. بزرگان متکلم فرموده اند بزرگترین انگیزه برای اینکه انسان در صدد شناخت دین و شناخت خدا بر بیاید این است که فطرتا شکر منعم را بر خودش لازم بداند اما ما انسان ها آنچنان غرق در نعمت های الهی هستیم که کمتر توجه داریم که خداست که این نعمت ها را به ما داده است. هدف دوم انبیا یادآوری منشاء این نعمت ها است.
سوم اینکه خدای متعال به همه انسان ها یک نیرویی به نام عقل داده است. این عقل یک احکام و اقتضائاتی دارد. یک چراغی است که راه های ظلمانی را نورافشانی می کند. ولی در بسیاری از اوقات این عقل در زیر پرده های ضخیمی دفن و پنهان می شود کأنه عقلی وجود ندارد مانند بروز گرایش های حیوانی و شیطانی. وظیفه سوم انبیا برانگیختن و گردگیری از این عقول مدفون است. این سه وظیفه در واقع تکمیل یک نعمت قبلی است.
چهارم اینکه پیام هایی است که خدا از طریق انبیا دستور داده به دست انسان ها برسانند که اگر نرسد، انسان ها نمی توانند به آن کمال شایسته خود برسند. انبیا با ابلاغ این دستورات حجت را بر تمام انسان ها تمام می کنند.
افزودن دیدگاه جدید