ویژگیهای جهان پس از ظهور
با توجه به آیه 55 سوره ی مبارکه ی نور، در جهان پس از ظهور امنیت و آرامش کامل برقرار میگردد و عوامل ناامنی و مظاهر ظلم و فساد از بین میرود و عبادت واقعی به صورت عمومی تحقق می یابد.
جهان پس از دوره ی ظهور چگونه خواهد بود؟
الف. حیات مادی بعد از ظهور از جهت قوانین و سنتهای حاکم بر جهان هستی و ماده با قبل از ظهور تفاوت ندارد. ولادت و مرگ افراد یکی است، استعدادها و ویژگیهای انسانی فرق نمیکند. بنابراین انسانهای بعد از ظهور نیز هنگام پایان پیمانه عمرشان از دنیا میروند. خداوند میفرماید: «کل نفس ذائقه الموت؛ هرکس مرگ را می چشد. (1) بله ممکن است به علت رشد چشمگیر علم و دانش بشری و از بین رفتن بسیاری از عوامل مرگ زودرس مانند جنگ و بیماریها، انسانها عمر طولانی داشته باشند. ولی سر انجام همه میمیرند.
ب - درباره شکوفایی و پیشرفت در جامعه پس از ظهور، به صورت عام و کلی به چند گزینه میتوان اشاره کرد:
1. اجرای مقررات و دستورهای زیبا و مترقی و انسان ساز اسلام با عمل به کتاب خدا و احیای سنت پیغمبر و از بین بردن بدعتها؛ امام علی علیه السلام فرمودند: «آن چه از کتاب و سنت مرده است، زنده میکند». (2)
2. شکوفایی علم و دانش؛ امام صادق علیه السلام میفرماید: «دانش 27 حرف است و همه آن چه پیامبران آورده اند، تنها 2 حرف از آن است و مردم تا کنون جز با آن 2 حرف با حرفهای دیگر آشنایی ندارند. زمانی که قائم عجل اللّه تعالی فرجه الشریف قیام کند، 25 حرف دیگر را بیرون میاورد و بین مردم نشر و گسترش دهد و آن 2 حرف را نیز ضمیمه کند و مجموع 27 حرف را میان مردم گسترش میدهد.» (3)
3. پیشرفت و گسترش امور دینی و معنوی که با آموزه های مختلفی همراه است: آموزش قرآن؛ امام علی علیه السلام فرمودند: «گویا شیعیانم را میبینم که در مسجد کوفه، گرد آمده اند و با برپایی چادرهایی، مردم را به همان ترتیبی که قرآن فرود آمده بود، آموزش میدهند». (4)
فراگیری حکمت؛ امام محمدباقر علیه السلام فرمودند: «در روزگار مهدی عجل اللّه تعالی فرجه الشریف به اندازه ای به شما حکمت و فهم داده میشود که یک زن در خانه اش، بر طبق کتاب خدا و سنت پیامبر قضاوت (رفتار) میکند»(5).
نیز فرمودند: «در زمان او به شما حکمت داده میشود» (6)
توجه به عبادت؛ امام علی علیه السلام فرمودند: «مردم در روزگار مهدی عجل اللّه تعالی فرجه الشریف به عبادت و دین روی می آورند و نماز را به جماعت برگزار میخوانند». (7)
رشد اخلاق و صفات پسندیده و از بین رفتن رذایل و صفات ناپسند؛ امام علی علیه السلام فرمودند: «زمانی که قائم ما قیام کند کینه های بندگان نسبت به هم از دلهای شان زدوده میشود». و در روایتی امام محمدباقر علیه السلام فرمودند: «زمانی که قائم ما قیام کند، دستش را بر سر بندگان میگذارد و اخلاقشان را به کمال میرساند». (8)
4. امنیت فراگیر در زمینه های مختلف؛ خداوند متعال میفرماید: « و لیبدلنهم من بعد خوفهم امناً؛ ترس آنها را به امنیت و آرامش مبدل میکند». (9)
امام صادق علیه السلام در تفسیر آیه هجدهم سوره مبارکه سبأ فرمودند: «سیروا فیها لیالی و ایاماً آمنین» مقصود همراهی با قائم ما اهل بیت است. (10)
5. اقتصاد شکوفا و سالم؛ امام جعفر صادق علیه السلام فرمودند: «در دولت مهدی عجل اللّه تعالی فرجه الشریف ربا از بین میرود». (11) و در مورد عمران و آبادی، امام باقر علیه السلام فرمودند: «در زمان حکومت مهدی عجل اللّه تعالی فرجه الشریف در روی زمین، ویرانه ای باقی نمیماند، مگر آنکه آباد میگردد». (12) محصولات کشاورزی فراوان میشود. پیامبر صلی اللّه علیه و آله و سلم فرمودند: « رودخانه ها، پر از آب میشود و چشمه سارها به جوشش آمده، لبریز میگردد و زمین چند برابر محصول میدهد». (13) و دام و گوسفند فراوان میگردد. (14)
6. سلامتی جسم و روان؛ امام محمد باقر علیه السلام فرمودند: «هر کس قائم را درک کند، اگر به بیماری دچار باشد، شفا یابد و چنانچه دچار ناتوانی و سستی باشد، توانا و نیرومند گردد».(15)
طبق آیات شریفه ی قرآن کریم، آینده ی جهان از آن دین اسلام و حاکمیت دین حق است. (16) کل زمین در اختیار بندگان صالح قرار میگیرد (17) و حجت خدا و مؤمنان صالح، به خلافت و حکومت میرسند.
در این روزگار دین مورد رضایت خدا (اسلام) پا برجا و برقرار میشود و احکام و معارف آن در سرتاسر جهان اجرا میگردد، امنیت و آرامش کامل برقرار میگردد و عوامل ناامنی و مظاهر ظلم و فساد از بین میرود و عبادت واقعی، عبودیت و بندگی حقیقی به صورت عمومی تحقق می یابد. (18)
منابع و پی نوشتها :
1- آل عمران، آیه 185
2- نهج البلاغه، خطبه 138
3- بحارالانوار، ج52، ص336
4- بحارالانوار، ج52، 364
5- بحارالانوار، ج52، ص352
6- بحارالانوار، ج52، ص352
7- عقد الدرر، ص159
8- بحارالانوار، ج52، ص336
9- سوره نور؛ آیه 55
10- بحارالانوار، ج 52، ص313، ج8
11- منتخب الاثر، ص474
12- منتخب الاثر؛ ص606
13- بحارالانوار، 52/304
14- بحارالانوار، 51/81
15- بحارالانوار، 52/335، ج68
16- سوره توبه، آیات 32 و 33
17- سوره توبه، آیات 32و 33
18- سوره نور؛ آیه 55