علائم و راهکارهای درمان بواسیر داخلی
علائم و راهکارهای درمان بواسیر داخلی
در این نوشتار قصد داریم به بررسی انواع بواسیر داخلی، علل، علائم، عوارض و روشهای درمان هموروئید داخلی بپردازیم. با ضیاءالصالحین همراه باشید تا در مورد علائم و راهکارهای بواسیر داخلی بیشتر بخوانید.
بواسیر یا هموروئید از شایع ترین بیماری های مقعدی است، که از هر ۴ نفر حداقل ۳ نفر به آن مبتلا هستند. این بیماری به 2 نوع مختلف داخلی و خارجی تقسیم میشود. هموروئید خارجی بر روی عضله خارجی مقعد و نوع داخلی در کانال مقعد قرار دارند.
بواسیر داخلی چیست؟
بواسیر داخلی از بیماریهای شایعی است که به تورم سیاهرگ ها داخل کانال مقعد گفته میشود. هموروئید چیست؟ هموروئید شبکه ای از سیاهرگ ها و بالشتک های پرخونی هستند که وظیفه حمل جریان خون را برعهده دارند، هرگاه این هموروئیدها تحت فشار قرار گیرند، دیواره سیاهرگ های آن گشاد شده و زائده ای متورم از مقعد بیرون می زند که بواسیر یا هموروئید داخلی نام دارد. اگر سیاهرگ های خارج از مقعد و بر روی دریچه ی آن متورم شوند، بواسیر از نوع خارجی اطلاق میشود.
انواع هموروئید داخلی
این بیماری بر حسب میزان پیشرفت آنها به انواع زیر تقسیم میشود.
بواسیر داخلی درجه 1
بواسیر های درجه 1، علائم خفیف تری در مقایسه با دیگر انواع آن دارد. معمولاً ۳ هفته ی اول بیماری در این حالت قرار دارد، یعنی بیمار زائده ای را مشاهده نمی کند اما در حقیقت این زائده داخل کانال مقعد است.
در این حالت زائده ای متورم بخش زیادی از رکتوم را پوشانده است. در این حالت ممکن است بیماران بطور مداوم احساس نیاز به دفع مدفوع را داشته باشند. برخی از بیماران درد و خونریزی های خفیف را نیز تجربه می کنند.
بواسیر داخلی درجه 2
ممکن است از تبدیل شدن هموروئید درجه یا گرید ۱ تا ۲، هفته ها و ماه ها فاصله باشد. این فاصله و میزان پیشرفت بیماری در افراد مختلف متفاوت است. بواسیرهای داخلی درجه ۲، تورم بیشتری در مقایسه با درجه اول دارند و با فشار مقعد هنگام دفع از مقعد خارج میشوند. اما خود به خود به داخل باز می گردند. علائم بیمار در این حالت می تواند شامل، خونریزی، خارش و سوزش و درد باشد.
بواسیر داخلی درجه 3
بهتر است بیماران هموروئید را قبل از وارد شدن به مرحله سوم و چهارم درمان کنند. با این حال برخی بیماران در درمان تعلل می کنند. بنابراین زائده هموروئیدی بیشتر از پیش دچار افتادگی میشود و با دفع مدفوع یا در شرایط عادی از مقعد خارج میشود و تنها با فشار دست به داخل برمی گردد.
بواسیر داخلی درجه 4
این نوع هموروئید داخلی شدید ترین حالت آن است که حتی ممکن است نیاز به درمان اورژانسی داشته باشد. زیرا در این حالت زائده بواسیر از مقعد خارج شده است و حتی با فشار دست هم به داخل بر نمی گردد. در این حالت بیمار درد شدیدی را احساس می کند و چون زائده هموروئید دریچه مقعد را پوشانده امکان رعایت بهداشت نبوده و بیماران دچار خارش و سوزش شدید میشوند. خونریزی غیر قابل کنترل از دیگر عوارض این بیماری به شمار می رود. در هر حال بواسیر در هر درجه ای که قرار دارد، سریعاً برای درمان اقدام کنید، این بیماری به سرعت پیشرفت کرده و درمان آن پیچیده تر از قبل خواهد شد.
علت و دلایل ایجاد هموروئید داخلی
علت این بیماری مجموعه ای از عوامل شامل تحت فشار قرار گرفتن بالشتک های هموروئید و عوامل ژنتیکی و ارثی است. از مهمترین علت های این بیماری می توان به این موارد اشاره کرد :
✔ یبوست و اسهال مزمن
✔ بارداری
✔ زایمان
✔ کهولت سن
✔ اضافه وزن
✔ جا به جایی اشیا سنگین
✔ رابطه مقعدی
علائم بواسیر داخلی چیست؟
علائم بیماری ممکن است در افراد مختلف باشد و یا همزمان تمامی این علائم را نداشته باشید. مهمترین علائم و نشانه های این بیماری عبارتند از :
✔ درد (هموروئید بیرون زده یا پرولاپس شده معمولاً درد شدیدی را ایجاد میکند.)
✔ خونریزی یا خون در مدفوع
✔ خارش ( در صورتی که بواسیر داخلی از مقعد بیرون زد، امکان رعایت بهداشت وجود نداشته و این میتواند باعث عفونت و خارش شود.)
✔ سوزش مقعد
✔ التهاب و تورم مقعد
✔ احساس مداوم نیاز به دفع
✔ مشاهده زائده های گوشتی بیرون زده از مقعد (بواسیر داخلی گرید ۲،۳ و۴ از مقعد بیرون می زنند و با چشم قابل رویت هستند.)
✔ گرفتگی ماهیچه های اطراف مقعد
✔ ترشحات مخاطی ( این ترشحات می توانند پوست اطراف مقعد را ملتهب کرده و باعث سوزش و خارش شوند.)
عوارض بواسیر داخلی
از تاثیرات درمان نکردن این بیماری می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
✔ درد
✔ خونریزی که منجر به کمخونی میشود.
✔ کمبود اعتماد به نفس
✔ تحت تاثیر قرار دادن زندگی زناشوئی
✔ عفونت
✔ تنگی مقعد
پیشگیری
با انجام راهکارهای زیر می توان از هموروئید داخلی پیشگیری کرد.
✔ مصرف فیبر بیشتر و نوشیدن آب کافی برای درمان و پیشگیری از یبوست
✔ پرهیز از جابجایی اشیا سنگین
✔ استفاده از لباس های گشاد و نخی
✔ اجتناب از نشستن های طولانی مدت و انجام ورزش
✔ اجتناب از رابطه جنسی مقعدی
✔ حفظ وزن در حالت تعادل
تشخیص
تشخیص این بیماری معمولاً با معاینه مقعد انجام میشود. برای انجام معاینه انگشتی پزشک یکی از انگشتان خود را چرب کرده و مقعد را معاینه می کند. از آنجایی که بافت هموروئید با بافت مقعد متفاوت است، پزشک می تواند به راحتی آن را تشخیص دهد. در مواردی هم ممکن است، انجام کولونوسکوپی و سیگموئیدوسکوپی توصیه میشود.
علت بیرون زدگی یا پرولاپس بواسیر داخلی
بواسیر داخلی در آخرین بخش دستگاه گوارش و انتهای رکتوم یا راست روده ایجاد میشود. (راست روده درست قبل از مقعد قرار دارد.) وقتی این زائده متورم میشود، بتدریج به سمت مقعد دچار افتادگی شده و با پیشرفت بیمار از مقعد خارج میشود. این زائده ممکن است به شدت دردناک باشد و یا بدون درد باشد. خونریزی و خارش از دیگر علائم این بیماری هستند. بیرون زدن بواسیر می تواند نشستن و یا انجام کارهای روزمره را مشکل کند.
درمان هموروئید داخلی
درمان هموروئید شامل مجموعه از درمان و نکاتی است که باید بعد از جراحی رعایت کنید تا ضمن کمک به تسریع درمان از عود مجدد بیماری نیز پیشگیری شود. متاسفانه هنوز داروی موثری برای از بین رفتن هموروئید کشف نشده است و بیماران مجبور هستند برای از بین رفتن عارضه تحت جراحی قرار گیرند.
مهمترین روشهای جراحی هموروئید داخلی عبارتند از :
درمان بواسیر داخلی با لیزر
بهترین روش درمان هموروئید داخلی، لیزر درمانی است. در این روش سرپایی، زائده ی هموروئید با استفاده از لیزر از مقعد خارج میشود. لیزر بدون نیاز به تزریق دارویی بیهوشی و یا ایجاد درد و خونریزی درمان میشود.
با انجام لیزر، بواسیر بطور کامل از بین می رود و خطر عود مجدد آن کمتر از ۲% است. لیزر هموروئید را باید در مطب پزشک و سرپایی انجام داد. بعد از لیزر هم نیازی به بستری و یا استراحت در منزل نیست و بیماران می توانند از فردای روز عمل به کار های روزمره خود برسند.
عمل جراحی بواسیر داخلی
جراحی هموروئید را باید در بیمارستان و تحت بیهوشی انجام داد. در جراحی بواسیر زائده ی هموروئید با تیغ جراحی از پایه قطع میشود. این جراحی معمولاً با عوارض مختلفی از جمله درد و خونریزی شدیدی همراه است.
عوارض شدید بعد از عمل هموروئید موجب شده پزشکان انجام این جراحی را توصیه نکنند. هر اشتباهی در انجام این جراحی می تواند باعث بی اختیاری دائمی یا موقتی در کنترل گاز روده و مدفوع گردد. از دیگر عوارض عمل هموروئید می توانیم به تنگی مقعد، عفونت شدید و عود مجدد بیماری اشاره کنیم.
درمان خانگی هموروئید داخلی
درمان های خانگی نمیتوانند روش قطعی برای از بین بردن بیماری باشند، با این حال می توانند در کنار سایر روشهای درمان به افزایش سرعت بهبود بیماری کمک کنند. روشهای درمان خانگی بواسیر داخلی عبارتند از :
✔ مصرف فیبر، برای افزایش حجم مدفوع و درمان یبوست. حداقل ۳۰ الی ۳۵ گرم در روز با مصرف انواع میوه ها، سبزیجات و غلات
✔ نوشیدن حداقل ۸ لیوان آب و مایعات در طول روز، برای نرم شدن مدفوع و درمان یبوست
✔ ۳۰ دقیقه ورزش در طول روز، ورزش حرکات روده را تنظیم کرده و از یبوست جلوگیری می کند. بهترین ورزش برای مبتلایان به این بیماری پیاده روی است.
✔ نشستن در آب گرم، گرما می تواند سرعت گردش خون در عروق را افزایش داده و باعث کاهش سریع درد بیمار شود. می تواند به آب جوش شیرین و یا نمک اپسوم بیافزایید. برای حداقل ۱۵ الی ۲۰ دقیقه در این آب گرم بنشینید.
✔ کمپرس سرد، سرما می تواند در کاهش سریع درد موثر باشد. از قرار دادن مستقیم یخ بر روی موضع خودداری نمایید.
✔ بعد از دفع مدفوع، مقعد را به خوبی شستشو دهید و با دستمال تمیز بدون بو خشک کنید.
✔ استفاده از پماد ها، نظیر پماد آنتی هموروئید می تواند در تخفیف و تسکین موقت علائم بیماری موثر باشند و برای چند ساعت درد، خارش، سوزش و خونریزی شما بهبود خواهد یافت.
✔ از به تاخیر انداختن دفع مدفوع و یا زور زدن حین دفع بپرهیزید. این کارها می توانند فشار وارده به مقعد را افزایش دهند و خطر ابتلا به بیماری و عود مجدد آن را افزایش دهند.
افزودن دیدگاه جدید