رفتن به محتوای اصلی

رسالت افسران جوان در جنگ نرم/بخش اول

تاریخ انتشار:
9 دی

رهبر معظم انقلاب، در دیداری که با دانشجویان داشتند، آنان را «افسران جوان جبهة مبارزه با جنگ نرم» خواندند؛ اما پیدا کردن وظیفة این افسران را به خود آنها واگذار کردند. به نظر شما این وظیفه چیست و دانشجویان چگونه می توانند در برابر این جنگ نرم، اقدام کنند؟

دیدار دانشجویان که این بار زودتر از همیشه و در دهة اول ماه مبارک رمضان با رهبر انقلاب برگزار شد و نیز دیدار استادان و فرهیختگان با وی فرصتی بود تا کلیدواژه هایی جدید همه نگاه ها و تحلیل ها را به سمت و سوی خود سوق دهند. کلیدواژه هایی حکیمانه که طرحشان با تعمّد، دقت و ظرافت خاصی صورت پذیرفته بود و خبر از مختصات میدان جدیدی می داد که فراروی نخبگان کشور قرار گرفته است و آنان باید نسبت به آن، هوشیار و آگاه باشند.

رهبر انقلاب، مفهومی به نام جنگ نرم را مورد توجه قرار داد و از ضرورت نقش آفرینی دانشجویان، به عنوان افسران و استادان به عنوان فرماندهان مقابله با جنگ نرم، سخن گفت. وی حتی بین سرباز و افسر تفکیک قائل شد و فرمود: «نگفتیم سربازان؛ چون سرباز، فقط منتظر است که به او بگویند پیش، برود جلو؛ عقب؛ بیا، بیاید عقب. یعنی سرباز هیچ گونه از خودش تصمیم گیری و اراده ندارد و باید هر چه فرمانده می گوید، عمل کند. نگفتیم هم فرماندهانِ طراح قرارگاه ها و یگان های بزرگ؛ چون آنها طراحی های کلان را می کنند. افسر جوان، تو صحنه است؛ هم به دستور عمل می کند، هم صحنه را درست می بیند؛ با جسم خود و جان خود، صحنه را می آزماید؛ لذا اینها افسران جوانند؛ دانشجو، نقشش این است».

به یقین، کلید واژه های رهبر انقلاب، بار معنایی مشخصی دارند و هدفی خاص را نیز دنبال می کنند. پیش از این نیز کلیدواژه هایی نظیر خواص و عوام، استعمار فرانو، شبیخون فرهنگی و... از طرف وی طرح شده بودند و سرفصلی جدید را مقابل کسانی که درصدد تبیین شرایط و وظایف روز جامعه هستند، گشوده بود.

این بار مقام معظم رهبری، مختصات مبارزه ای را تبیین کرد که در آن، هر قشر می بایست رسالت خود را بازشناسد و نحوة ایفای نقش خود را نیز دریابد. وی با لحنی هشدارگونه فرمود: «دانشگاه باید به هوش باشد. دانشجوی مؤمن و مسلمان و دانشجویی که به کشورش علاقه مند است و دانشجویی که به آیندة کشور و آیندة نسل خودش دل بسته است، باید هوشیار باشد. بدانید اینها دارند طراحی می کنند».

شرایطی که بعد از انتخابات رقم خورد و زبانه هایی که تا کنون کشیده شد، دانشگاه را نیز متأثر از خود ساخت و در این میان، این دانشجویان و استادان هستند که در حکم افسران و فرماندهان مقابله با جنگ نرم، باید طرح ریزی برای مقابله با جنگ نرم را به صورت جدی آغاز کنند. نوع مقابله، اهداف، الزامات، آسیب ها و راهکارهای کلان آن، مقوله هایی هستند که در این نوشتار به تفصیل به آنها خواهیم پرداخت.

اهداف مقابله با جنگ نرم

شاید در نگاه اول، سخن گفتن از اهداف، بیهوده به نظر برسد؛ اما وقتی تبلور غفلت از این مقوله در عمل مشاهده شود، آن وقت است که اهمیت موضوع، رخ نمایی می کند. هدف کلانی که رهبر انقلاب مورد توجه قرار داد، دفاع از نظام اسلامی و جمهوری اسلامی در مقابلة با یک حرکت همه جانبة متکی به زور و تزویر و پول و امکانات عظیم پیشرفتة علمی رسانه ای بود؛ اما با نگاهی جزء نگرتر نیز می توان موارد زیر را برشمرد:

الف) کاهش خسارات احتمالی

رهبر انقلاب در دیدار با دانشجویان، فرجام طرح ریزی های دشمنان را شکست تلقی کرد و نقش نخبگان را در این میدان، مورد توجه قرار داد. وی فرمود: «من الان به شما عرض می کنم اینها در نهایت شکست می خورند؛ اما درجة بیداری و هوشیاری من و شما می تواند در میزان خسارت و ضرری که وارد می کنند، تأثیر بگذارد. اگر هوشیار باشیم، نمی توانند صدمه و ضرری بزنند. اگر غفلت کنیم، احساساتی بشویم، بی تدبیر عمل کنیم یا خواب بمانیم و این جور عوارض به سراغمان بیاید، ضرر و زیان و هزینه، بالا خواهد بود؛ ولو در نهایت موفق نخواهند شد».

در واقع شاید نتوان صد در صد بر طرح ریزی ها فائق آمد؛ اما تلاش در مواجهه با این طرح ریزی ها، ضروری است و در کاهش تبعات احتمالی، موثر خواهد بود. از این رو، نباید از کوچک ترین تلاشی مضایقه کرد.

ب) جلوگیری از متزلزل شدن کار علمی در دانشگاه ها

در گیر و دار دعواهای سیاسی در دانشگاه ها، آن چه بیش ار همه آسیب جدی می بیند، برگزاری کلاس ها و برنامه های علمی دانشگاه است. افسران جوان، باید مانع این آسیب شوند. این، موضوعی است که رهبر معظم انقلاب آن را مورد توجه قرار داده، فرمود: «همین جا به شما بگویم مواظب باشید توی این قضایای سیاسی کوچک و حقیر، مبادا دانشگاه، تحت تأثیر قرار بگیرد؛ مبادا کار علمی دانشگاه، متزلزل شود؛ مبادا آزمایشگاه های ما، کلاس های ما، مراکز تحقیقاتی ما، دچار آسیب بشوند؛ حواستان باشد. یعنی یکی از مسائل مهم در پیش روی شما، حفظ حرکت علمی در دانشگاه هاست. دشمن ها خیلی دوست می دارند که دانشگاه ما یک مدتی لااقل دچار تعطیلی و تشنج و اختلال های گوناگونی باشد. این، برایشان یک نقطة مطلوب است؛ هم از لحاظ سیاسی برایشان مطلوب است، هم از لحاظ بلندمدت؛ چون علم شما از لحاظ بلندمدت، به ضرر آنهاست؛ لذا مطلوب این است که دنبال علم نباشید».

به این ترتیب، هر گونه نقش آفرینی افسران مقابله با جنگ نرم که به ایجاد تزلزل در حرکت علمی دانشگاه منجر شود، نقض غرض محسوب خواهد شد و این، نکتة مهمی است که می بایست مورد توجه قرار گیرد.

ج) آرام و منطقی نگه داشتن فضای دانشگاه

ایجاد بلوا و ناآرامی در دانشگاه، از اهدافی است که بانیان طراحی جنگ نرم، قطعا به دنبال آن هستند. جریانات دانشجویی می بایست مراقب باشند که نقشة جنگ نرم را تکمیل نکنند. تمام تلاش طراحان جنگ نرم این است که به گونه ای عمل کنند تا شرایط دانشگاه های کشور از کنترل خارج شود و این، همان چیزی است که حسین بشیریه نیز در قالب توصیه به دوستانش این گونه بیان می کند: «معمولا آن چیزی که میخ نهایی را بر تابوت رژیم های خودکامه می کوبد، بحران در اعمال قدرت و از دست دادن کنترل اوضاع است».

رهبر انقلاب پیشتر مطالبی را مطرح کرده بود که توجه به آنها، راهگشا خواهد بود. وی فرمود: «در جنگ فرهنگی، در جنگ سیاسی، در جنگ امنیتی، تحرک دشمن را درست نمی توان دید. گاهی اوقات، دشمن کار را به گونه ای ترتیب می دهد که حرف حقی، از زبان یک نفر صادر بشود! دشمن، ناحق و باطل است؛ پس چرا می خواهد این حرف حق از زبان آن شخص صادر بشود؟ چون می خواهد پازل خودش را کامل کند. این پازل از صد یا دویست قطعه تشکیل شده، یک قطعه اش هم همین حرف حقی است که آن شخص باید بزند؛ تا این پازل را کامل کند! این جا این حرف حق را نباید زد؛ پازل دشمن را کامل نباید کرد. در این حد، هوشیاری لازم است! بله، وارد سیاست بشوید و فکرِ سیاسی کنید؛ اما بسیار هوشیار. دشمن نباید بتواند از هیچ حرکت و اظهار و موضع گیری شما استفاده کند. این، اصل اول و یک خط قرمز است».

به این ترتیب، هر نوع نقش آفرینی افسران مقابله با جنگ نرم که فضای دانشگاه را به سمت ناآرامی سوق دهد، قطعا و یقینا، نوعی تکمیل پازل جبهة مقابل به شمار خواهد آمد.

الزامات مقابله با جنگ نرم

یقینا نیل به اهدافی که می توان برای افسران این میدان در نظر گرفت، بدون طرح ریزی و برنامه ریزی دقیق و مدبرانه، ممکن نیست. برخی الزامات این برنامه ریزی عبارتند از:

الف) تشکیل اتاق فکر

رهبر انقلاب در دیدار با دانشجویان، طراحی نوع مبارزه را به خود دانشجویان واگذار کرد. وی فرمود: «اینی که چه کار باید بکنید، چه جوری باید عمل کنید، چه جوری باید تبیین کنید، اینها چیزهایی نیست که من بیایم فهرست کنم؛ بگویم آقا این عمل را انجام بدهید؛ این عمل را انجام ندهید. اینها کارهایی است که خود شماها باید در مجامع اصلی تان، فکری تان، در اتاق های فکرتان بنشینید، راهکارها را پیدا کنید».

از این رو، بررسی نوع مواجهة مطلوب با توجه به شرایط خاص هر دانشگاه، می بایست از جانب فعالین آن دانشگاه، هر چه سریع تر صورت پذیرد.

ب) پرهیز از بسته شدن فضا

رهبر انقلاب در دیدار با استادان دانشگاه در عین این که بر ضرورت مقابله با جنگ نرم تاکید کرد، بار دیگر بحث کرسی های آزاد اندیشی را پیش کشید و تاکید کرد که نباید از اظهارنظر، بیمناک بود. وی فرمود: «یکی دیگر از کارهایی که باید در زمینة مسائل گوناگون اجتماعی و سیاسی و علمی انجام بگیرد، میدان دادن به دانشجوست؛ برای اظهارنظر. از اظهارنظر، هیچ نباید بیمناک بود. این کرسی های آزاداندیشی که ما گفتیم، در دانشگاه ها باید تحقق پیدا کند و باید تشکیل بشود. اگر چنانچه بحث های مهم تخصصی در زمینة سیاسی، در زمینه های اجتماعی، در زمینه های گوناگون، حتّی فکری و مذهبی، در محیط های سالمی بین صاحبان توان و قدرتِ بحث مطرح بشود، مطمئناً ضایعاتی که از کشاندن این بحث ها به محیط های عمومی و اجتماعی ممکن است پیش بیاید، دیگر پیش نخواهد آمد».

بنابراین، می بایست از فضای تقابلی پرهیز کرد و محیط دانشگاه را به دور از جنجال و هیجانات کاذب، وارد موضوع بررسی مسائل روز کشور کرد.

موضوع مقالات

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
بازگشت بالا