5 پیشنهاد برای اصلاح سهمیه بندی بنزین
طرح سهمیه بندی بنزین می توانست بهتر از آنچه اعلام شد اجرا شود تا بیشتر مصالح کشور تامین کند. اما چگونه می توان این طرح را اصلاح کرد تا خلاهای آن رفع شده و جلوی اعتراضات گرفته شود؟
به گفته کارشناسان اقتصادی، علیرغم غافلگیر شدن مردم از اجرای طرح سهمیه بندی بنزین و وجود نگرانی هایی مبنی بر افزایش قیمت ها و عدم پیش واریز پول بسته حمایتی، اجرای این طرح و طرح هایی مانند اصلاح قانون مالیاتی و بانکداری، اقدامی ضروری برای اقتصاد ایران است اما مهم نحوه اجرای آنهاست. چرا که کمتر بودن نرخ بنزین در ایران از کشورهای همسایه، سبب قاچاق روزافزون آن به سایر کشورها شده است. لذا نظرخواهی و مشارکت نخبگان در طرح مهم ترین عاملی است که هم می تواند به حفظ ثروت ملی کمک شایانی کند. متن زیر به تجمیع انتقادات، نقایص و پیشنهادات پیرامون این طرح پرداخته است.
بیشتر بخوانید: دلایل دفاع رهبری از طرح بنزین دولت + فیلم و اینفوگرافیک
اما مشکلات طرح سهمیه بندی سوخت :
1- عدم رفع مشکل قاچاق سوخت
یکی از اصلی ترین اهداف دولت در طرح فعلی کاهش قاچاق سوخت است که به دلیل اختلاف و کمتر بودن قیمت بنزین از قیمت کشورهای منطقه هنوز قاچاق آن به صرفه است. طبق آمار عمده این قاچاق توسط کارت جایگاه داران صورت می گیرد.
برای اصلاح این کار می توان قیمت بنزین را پلکانی کرد و مثلا :
تا 30 لیتر: 1000 تومان
30 تا 60 لیتر: 1500 تومان
60 تا 120 لیتر: 3000 تومان
بیش از 100 لیتر تا 300 لیتر: 7000 تومان
و کارت جایگاه داران حذف شود.
2- تخصیص بنزین به افراد به جای خودرو
یکی از مشکلات اصلی طرح فعلی تعلق گرفتن سهمیه بنزین به ماشین به جای تعلق گرفتن آن به هر ایرانی(کدملی) است. برای این کار می توان از طریق ایجاد سامانه ای برای هر ایرانی 30 لیتر بنزین سهمیه داد. از طرفی با ایجاد حسابی برای افراد فاقد وسیله نقلیه به ازای هر نفر ماهانه 75 هزار تومان به حساب سرپرست خانوار واریز کرد.
3- نزولی بودن مبلغ یارانه نسبت به خانواده
در این طرح سهم افراد با افزایش جمعیت خانوار نزولی است و سهمی برای خانوارهای با جمعیت بالای 5 نفر محاسبه نشده است. از طرفی این امر خلاف سیاست های جمعیتی است و از سویی خانوارهای روستایی را که عمدتا جمعیت بالاتری دارند و نیاز بیشتری به حمایت معیشتی دارند، کمتر پوشش می دهد.
4- عدم تخصیص بنزین متناسب با منطقه جغرافیایی
در برخی استان های کشور مانند سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، کرمان و... متناسب با فاصله ها و دور بودن از مراکز اصلی که سطح توسعه یافتگی کم است و همین نیاز مراجعه آنها به شهرهای دیگر را تشدید می کند، لذا این افراد نیاز به سهمیه بیشتری در بنزین تخصیصی دارند که در طرح لحاظ نشده است.
5- دید صرفا اقتصادی و عدم لحاظ نیازهایی مانند سفر، تفریح و...
غیر از نیاز روزمره، سایر نیازهای مردم اعم از مسافرت، تفریح، سهمیه ویژه اعیاد و... در این محاسبه در نظر گرفته نشده است که عدم تخصیص آن هزینه های بالایی را برای خانواده ها ایجاد می کند.
دیدگاهها
و از همه جالبتر اینکه سوخت هواپیما رو اضافه نکردند مگر افراد ضعیف توانایی سوار شدن به هواپیما رو داشتند