شرف شمس ؛ خواص و فواید، اسناد و احکام
شرف شمس چیست؟
در باور عامیانه شرف الشمس نگینی زرد رنگ است اما همانطور که در کتب اسلامی آمده است در واقع شرف شمس سنگ نیست، بلکه دعایی منسوب به امام علی (علیه السلام) است با آدابی خاص پشت نگین عقیق زرد رنگ توسط افراد باتجربه با دقت بالا حکاکی می شود. این ذکر که گفته می شود از اسامی خداوند می باشد ۱۳ حرف دارد که ۴ حرف از تورات ۴ حرف از انجیل و ۵ حرف از قرآن کریم می باشد. شرف شمس سالی یکبار در ساعات خاصی از روز ۱۹ فروردین که از تقویم های نجومی استخراج می شود بر روی عقیق زرد حکاکی می شود و دارای خواص ویژه ای است.
مرتبط: شرف الشمس و خواص آن چیست؟
خواص و فواید شرف شمس چیست؟
البته که امید اول همه ما خدا و اهل بیت (علیهم السلام) هستند و باید حاجات خود را از ایشان بخواهیم و درکنار آن شرف الشمس إن شاءالله موثر باشد. خواص شرف شمس از دو جنبه اهمیت دارد یکی در خواص بی نظیر خود سنگ عقیق نهفته می باشد و دیگری در قدرت اسم اعظم الهی که پشت نگین حکاکی می شود. چندی از خواص عقیق شرف الشمس دفع فقر، حفاظت اموال، باز شدن ابواب رزق و روزی، دفع بیماری، حفظ از گزند جانوران و ایمنی از بلایا و دشمنان، کسب عزت و مقام است. بی شک آثار سریع و متداوم این نگین در گسترش رزق و روزی مورد تایید همگان است و گشایش امور را در سریعترین زمان به شکل کاملا مشهودی ایجاد می نماید.
در ادامه تعدادی از احادیث در باب عقیق را مطالعه بفرمایید:
۱- از امام موسی کاظم (علیه السلام) در روایتی نقل گردیده است که انگشتر زرد در دست کنید که موجب آسانی است و در آن هیچ دشواری نباشد.
۲- پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) هم می فرمایند: هر کس یکی ازعقیق های سرخ و زرد و سفید را در دست داشته باشد جز خیر و نیکی و فراخی روزی و سلامتی ازجمیع بلا ها نمی بیند و از شر پادشاه ظالم و از هر چه آدمی از آن می ترسد و حذر می کند امان می یابد.
۳- امام صادق (علیه السلام): انگشتر عقیق باعث ایمنی در سفر است.
۴- پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله): انگشتر عقیق در دست کنید مادامی که آدم آن را با خود داشته باشد اندوهی به او نمی رسد.
۵- امام جعفر صادق (علیه السلام): انگشتر عقیق در دست کنید که مبارک است و صاحب آن عاقبتش به خیر و نیکی باشد.
۶- رسول خاتم (صلی الله علیه و آله) می فرمایند: هر که انگشتر عقیق در دست داشته باشد حاجتش بر آورده می شود.
۷- امام علی (علیه السلام) : دو رکعت نماز با انگشتر عقیق بهتر است از هزار رکعت بدون آن.
[روایات فوق برگرفته از کتاب (حلیه المتقین، علامه مجلسی، انتشارات پیمان، چاپ ششم، ۱۳۸۲، فصل سوم، صفحات ۲۸ تا ۳۲) می باشند.]
آیا در کتب اسلامی به شرف شمس اشاره ای شده است؟
۱- مرحوم شیخ بهائی در کتاب سرّ المستتر می گویند: که شرف الشمس را باید در روز ۱۹ حمل که مطابق با روز ۱۹ فروردین است، از طلوع آفتاب تا ظهر بر عقیق زرد و در صورت عدم امکان بر کاغذ زردی نوشته و با خود حمل نماید.
۲- در کتاب «جنه الوافیه» مشهور به «مصباح کفعمی» آمده است: این حروف (دعای شرف شمس) شکل اسم اعظم است، سپس در حاشیه کتاب یاد شده می گوید: در بعضی از کتاب های شیعه دیدم که از امیر المؤمنین (علیه السلام) نقل شده است.(بحارالانوار، ج ۵۴، ص ۲۲٫)
۳- در کتاب «هزار و یک نکته»، نکته ۹۷۷، تألیف آیت الله حسن زاده آملی نیز مطالبی راجع به شرف شمس آمده است.
۴- در کتاب ریحانه الادب هم ذیل نام “ابو البدر” از عالمان قدیم شهر اردبیل ، به نقل از او شرح مفصلی درباره شرف الشمس و حروف آن و اشعاری که به امام علی (علیه السلام) در مورد این حروف منسوب است و طرز نوشتن این حروف داده است.( ریحانه الادب، ، مدرس تبریزی ، ج۷ ، ص۲۳-۲۴، چ چهارم، تهران، خیام، ۱۳۷۴)
۵- علامه مبشر کاشانی در کتاب خود به زمان، آداب و کیفیت شرف شمس اشاره می کند.
۶- در کتاب “جواهر مکنونه” که از کتب خطی اذکار است به شرف شمس اشاره شده است.
۷- حضرت آیت الله مظاهری: “شرف الشمس مورد اعتماد است.”
۸- در کتب قدیمی مثل «السحاب اللئالی» تالیف سید عبدالله بوشهری آمده، شرف الشمس از علوم غریبه است و در دفع فقر و بیماری ها و حفظ صاحب آن از گزند جانوران و ایمنی از بلایا و کسب عزت و بزرگی تاثیر دارد.
برای همراه داشتن نگین شرف شمس باید وضو داشت؟ در دستشویی میتوان آن را همراه داشت؟
ذکر شرف الشمس به صورت حروف و اشکالی رمزگونه نوشته می شود و ضرورتی ندارد فردی که نگین شرف شمس همراه خود دارد وضو داشته باشد. همراه داشتن آن در اماکنی مانند دستشویی و حمام نیز مشکلی ندارد.
استفاده از این انگشتری (انگشتر عقیق) ویژه فرد و گروه خاصی نیست، البته باید حرمت آن را حفظ کرد و از آثار و فوائد آن آگاه بود.
در مورد استفاده از آنها (انگشتر عقیق)، وضو داشتن لازم نیست و حتی رفتن با آن به دستشوئی به نظر همه مراجع اگر باعث هتک حرمت و بی حرمتی نشود، اشکال ندارد. ولی دست زدن به اسامی متبرکه که روی نگین نقش شده برای هر کدام احکام فقهی خاصی دارد که به شرح ذیل است: (ر.ک: رساله دانشجوئی، ص ۶۷، پرسش ۵۷)
دلیل ثواب انگشتر عقیق و مانند آن عمدتا روایات است. استفاده از انگشتر عقیق در صورتی که حلقه آن طلا نباشد برای مردان جایز و به حسب روایاتی که داریم ثواب نیز دارد و باعث زیاد شدن ثواب و فضیلت نماز هم می شود و از باب نمونه از امام صادق (علیه السلام) نقل شده که هیچ دستی که برای دعا به سوی خدا بالا می رود محبوب تر از دستی که در آن انگشتر عقیق باشد نیست.(وسائل الشیعه ، ج ۷، ص ۱۴۴، باب ۶۶)
افزودن دیدگاه جدید