رفتن به محتوای اصلی

دهه فجر انقلاب اسلامی از نقطه آغاز تا پیروزی

تاریخ انتشار:
دهه فجر انقلاب اسلامی ایامی است که شاه پهلوی از ایران فرار کرد و امام خمینی به ایران آمد.در دهه فجر نهال انقلاب اسلامی ایران به نتیجه رسید.
22 بهمن

دهه فجر انقلاب اسلامی از نقطه آغاز تا پیروزی

دهه فجر انقلاب اسلامی ایامی است که شاه پهلوی از ایران فرار کرد و امام خمینی (قدس سره) به ایران آمد.در دهه فجر نهال انقلاب اسلامی ایران به نتیجه رسید.

دهه فجر انقلاب اسلامی از نقطه آغاز تا پیروزی

در روز 22 بهمن 1357، تاریخ نهضت اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی (قدس سره) به نقطه عطف خود رسید. درروز 22 بهمن سرانجام مبارزات مردم مسلمان به بار نشست و پادشاهی 2500 ساله و ظلم و استبداد بیش از 50 ساله رژیم پهلوی در ایران، ریشه کن شد و به خواست الهی حکومت جمهوری اسلامی تأسیس شد.

امام خمینی (قدس سره) به ایران خواهد آمد

به دنبال گسترش قیام مردمی، امام خمینی (قدس سره) در پیامی عزم خود را مبنی بر بازگشت به ایران اعلام می دارد. بختیار که با حمایت آمریکا و بعنوان یک چهره ملی قصد مهار انقلاب اسلامی و خاموش کردن شعله های قیام را دارد، خود را در این امر ناتوان می یابد و می کوشد که با قانونی جلوه دادن دولت خود، قیام مردم را سرکوب نماید. مخالفت خود را با بازگشت امام خمینی (قدس سره) اعلام و دستور بسته شدن فرودگاه های کشور را می دهد. در پی انتشار این دستور مردم خشمگین، به خیابان ها ریخته و با تحصن و شعارهای کوبنده دولت بختیار را مخاطب قرار می دهند…

امام خمینی (قدس سره) پس از 15 سال دوری از وطن در میان استقبال پرشور مردم قدم به خاک این سرزمین گذاشت، 15 سالی که به خاطر خروشیدن بر استبداد و طاغوت و به خاطر بر زبان جاری کردن حقیقت به عراق، ترکیه و فرانسه تبعید شد.

امام خمینی (قدس سره) پس از 117 روز توقف در نوفل لوشاتو، ساعت سه و سی دقیقه به وقت تهران به سوی تهران حرکت کردند.

اتفاقات مهم ایام دهه فجر سال 1357

روز ۱۲بهمن ورود امام خمینی (قدس سره) به ایران

در این روز بزرگترین استقبال تاریخ در تهران برگزار شد؛ به طوری که طول جمعیت استقبال کننده از آیت الله خمینی قدس سره به ۳۳ کیلومتر رسیده بود. در ساعت ۹:۵۰ دقیقه بامداد روز دوازدهم بهمن هواپیمای حامل خمینی رحمه الله در میان تدابیر شدید امنیتی در فرودگاه مهرآباد بر زمین نشست. امام خمینی (قدس سره) پس از ورود به فرودگاه و ایراد سخنرانی طبق برنامه ای که از قبل تنظیم شده بود عازم بهشت زهرا شد…

امام خمینی (قدس سره) در میان استقبال گسترده مردم تهران در ساعت یک بعد از ظهر وارد قطعه ۱۷ که مدفن شهدای انقلاب اسلامی بود شد و سخنرانی خود را ایراد نمود.

هنگام ورود امام خمینی (قدس سره) به مدت 20 دقیقه مراسم استقبال توسط تلویزیون ایران به طور زنده پخش شد، اما ناگهان عکس شاه بر روی صفحه تلویزیون ظاهر و برنامه قطع شد.

در حالی که مراسم ورود حضرت امام (قدس سره) به طور مستقیم از تلویزیون پخش می شد، نظامیان با یورش به این سازمان از ادامه پخش آن ممانعت کردند. عده ای از مردم با قطع جریان پخش مستقیم ورود حضرت امام (قدس سره) از تلویزیون به علت هجوم مأمورین نظامی، از عصبانیت تلویزیون های خود را به خیابان پرت کردند.

۱۴ بهمن اولین مصاحبه مطبوعاتی امام خمینی (قدس سره) در ایران

روز شنبه ۱۴ بهمن از ایام الله دهه فجر در محل مدرسه شماره ۲ علوی یک مصاحبه مطبوعاتی با حضور قریب به 300 خبرنگار ایرانی و خارجی برگزار شد که در آن ابتدا خلاصه ای از نظریات آیت الله خمینی (قدس سره) خوانده شد؛ سپس سوالات خبرنگاران آغاز گردید که خلاصه ای از پاسخ خمینی (قدس سره) به این شرح بود:

«کاری نکنند که مردم را به جهاد دعوت کنم، اگر موقع جهاد شد می توانیم اسلحه تهیه کنیم. دولت را به زودی معرفی خواهیم کرد. اعضای شورای انقلاب اسلامی تعیین شده اند. از ارتش می خواهم هرچه زودتر به ما متصل شود. ارتشیان فرزندان ما هستند، ما به آنها محبت داریم باید به دامان ملت بیایند. قانون اساسی که تدوین شده به آراء عمومی گذاشته می شود تمام اتباع خارجی بطور آزاد در ایران زندگی خواهند کرد.»

روز ۱۶ بهمن تعیین دولت موقت

امام خمینی (قدس سره) در روز ۱۶ بهمن طی فرمانی مهدی بازرگان را بعنوان نخست وزیر موقت تعیین و معرفی کرد. عصر همان روز در سالن سخنرانی مدرسه علوی یک مصاحبه مطبوعاتی بین المللی ترتیب داده شد، در این جلسه بازرگان برنامه و وظایف دولت موقت را تشریح کرد و افزود برگزاری همه پرسی درباره تغییر رژیم، برگزاری انتخابات مجلس موسسان و انجام انتخابات مجلس از وظایف این دولت است.

روز ۱۹ بهمن بزرگترین راهپیمایی انقلاب اسلامی

روز نوزدهم بهمن ماه بزرگ ترین راهپیمایی انقلاب اسلامی صورت گرفت. در قطعنامه پایانی راهپیمایی نخست وزیری مهدی بازرگان توسط تظاهرات کنندگان تایید شد.

روز ۲۰ بهمن درگیری همافران با نیروهای گارد شاهنشاهی

در روز ۲۰ بهمن ماه که مصادف با روز جمعه بود، مردم در دانشگاه تهران اجتماع کرده بودند تا سخنرانی رییس دولت موقت را استماع نمایند. در همین هنگام در غرب تهران درگیری شدیدی صورت گرفت؛ عده زیادی از افراد گارد شاهنشاهی به پادگان همافران نیروی هوایی حمله بردند و به محض آغاز درگیری آنان عده زیادی از جوانان وابسته به جناح های مختلف به نفع همافران وارد صحنه درگیری شدند. این درگیری خونین ده ها نفر کشته و مجروح بر جای گذاشت ولی در نهایت همافران توانستند حلقه محاصره نیروهای گارد را بشکنند.

روز ۲۱ بهمن نبرد مسلحانه مردم با نیروهای دولتی

روز 21 بهمن ماه روز نبرد مسلحانه همه جانبه مردم و نیروهای دولتی بود. درگیری خونین مردم و لشگر گارد در این روز به اوج خود رسید؛ و جنگ تانک ها با مردم مسلح باعث کشته و زخمی شدن صدها نفر شد. آیت الله خمینی (قدس سره) تهدید کرد در صورت عدم جلوگیری از کشتار لشگر گارد حکم جهاد خواهد داد. در این روز چندین کلانتری توسط گروه های مسلح مردمی تسخیر شدند که در نتیجه آن مقادیر زیادی اسلحه به دست مردم افتاد. در همین روز فرمانداری نظامی تهران اعلامیه شماره ۴۰ را انتشار داد؛ به موجب این اعلامیه رفت و آمد مردم از ساعت ۱۶:۳۰ تا ۵ بامداد ممنوع اعلام شد. در پی اعلامیه مزبور اعلامیه دیگری صادر و منع عبور و مرور تا ساعت ۱۲ بامداد تمدید شد. مردم عملاً مقررات حکومت نظامی را باطل ساختند و تا صبح در خیابان ها با ایجاد حریق و راه بندان های متعدد مانع حرکت قوای نظامی می شدند.

روز 22 بهمن تصرف رادیو و تلویزیون

در روز 22 بهمن به ترتیب زندان اوین، ساواک، سلطنت آباد، مجالس سنا و شورای ملی، شهربانی، ژاندارمری و ساختمان زندان کمیته مشترک به تصرف مردم در آمد. در تسخیر شهربانی سپهبد رحیمی فرماندار نظامی تهران به دست انقلابیون مسلح افتاد. پادگان باغشاه و دانشکده افسری، دبیرستان نظام، زندان جمشیدیه، پادگان عشرت آباد و پادگان عباس آباد یکی پس از دیگری تسلیم شدند و آخرین مرکزی که به تصرف درآمد رادیو و تلویزیون بود.

تصمیم شورای عالی ارتش در روز 22 بهمن

ساعت ۱۰ بامداد روز ۲۲ بهمن شورای فرماندهان نیروهای مسلح در ستاد مشترک تشکیل شد. ریاست شورای عالی ارتش بر عهده عباس قره باغی بود. پس از گزارش فرماندهان نیروها از وضعیت موجود بحث پیرامون همبستگی ارتش با مردم آغاز شد؛ اکثرا موافقت خود را اعلام نمودند و سرانجام اعلامیه ای مبنی بر بی طرفی ارتش تهیه و به امضا رسید. پس از تصمیم شورای عالی، ساعت یک بعد از ظهر خبر تصمیم شورای عالی ارتش در اختیار رادیو و تلویزیون گذاشته شد. رادیو ایران برنامه عادی خود را قطع و اعلامیه را قرائت کرد. لحظه ای بعد نیروهای انقلاب اسلامی محوطه صدا و سیما را تصرف نمودند و خبر سقوط رژیم سلطنتی پهلوی از صدا و سیما اعلام شد.

متن پیام امام خمینی (قدس سره) در روز 22 بهمن 57

متن پیام امام خمینی (قدس سره) در روز 22 بهمن 57

 متن پیام امام خمینی (قدس سره) در روز 22 بهمن 57 به این شرح است؛

بسم الله الرحمن الرحیم

ملت مسلمان و قهرمان و مبارز ایران! در این لحظه حساس که به لطف خداوند تعالی مبارزات قهرمانانه شما سدهای استبداد و استعمار را یکی پس از دیگری می شکند و انقلاب اسلامی شما شکوفه ها و میوه های خود را آشکار می سازد، لازم می دانم ضمن اظهار تشکر و قدردانی از یک یک شما برادران و خواهران چند نکته را یادآوری نمایم:

شما در جریان مبارزات گذشته رشد اسلامی و انقلابی خود را آشکار کرده اید و اکنون بیش از پیش لازم است که این رشد را به جهانیان نشان دهید تا جهانیان بدانند مردم مسلمان ایران می توانند بدون قیمومت این و آن، راه سعادت خود را انتخاب نمایند.

لهذا از شما می خواهم که اولا مانع آشوب و هرج و مرج بشوید و نگذارید آشوبگران مغرض به عملیاتی از قبیل غارت، آتش سوزی، مجازات متهمان و از بین بردن آثار علمی و فنی و صنعتی و هنری و اتلاف اموال عمومی و خصوصی دست بزند. دشمن برای خراب کردن چهره نهضت از طریق نفوذ دادن افراد مفسد و مغرض در میان توده مسلمان دست به چنین کارها می زنند تا نهضت ما را ارتجاعی و وحشیانه قلمداد نمایند. من اکیدا اعلام می کنم که هر کس دست به چنین عملیاتی بزند از جامعه انقلابی ملت مطرود و در پیشگاه خداوند متعال مسئول است.

ثانیا توجه داشته باشید که انقلاب ما از نظر پیروزی بر دشمن هنوز به پایان نرسیده است. دشمن از انواع وسایل و دسائس بهره مند است و توطئه ها در کمین ماست. تنها هوشیاری و انضباط انقلابی و اطاعت از فرمانهای رهبری و دولت موقت اسلامی است که همه توطئه ها را نقش بر آب می سازد.

ثالثا افرادی از دشمن که بعنوان اسیر در اختیار شما قرار می گیرند هرگز مورد خشونت و آزار قرار ندهید. همچنان که سنت اسلامی است به اسیران محبت و مهربانی کنید و البته دولت اسلامی به موقع آنها را محاکمه و عدالت را در مورد آنها اجرا خواهد کرد.

از همه شما برادران و خواهران عزیزم می خواهم که با دولت موقت انقلابی اسلامی که وارث یک سلسله خرابی های دولتهای فاسد گذشته است همکاری نمائید تا به حول و قوه الهی هر چه زودتر با همکاری یکدیگر ایران اسلامی آباد و آزاد را مورد غبطه جهانیان بسازیم.

والسلام علیکم و رحمت الله و برکاته

 

روح الله الموسوی الخمینی

22/11/57

متن پیام امام خمینی (قدس سره) در روز 22 بهمن 57

منبع : مجله ستاره

موضوع مقالات

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
بازگشت بالا