روش های جدید فرزند پروری

زمان تقریبی مطالعه : 4 دقیقه
تربیت فرزند
در یک جامعه فرهیخته هر کس موظف به احترام متقابل گذاشتن و عمل کردن طبق محدودیت های تعریف شده در جامعه است. لذا انضباط مثبت بهترین سبک تربیتی است. منظور از انضباط مثبت تلاش در جهت اتخاذ یک ارتباط و تعامل خوب است.

روش های جدید فرزند پروری

روش های جدید فرزند پروری بر مبنای اصل برابری و احترام متقابل استوار است. برابری با شباهت هم معنا نیست زیرا طبیعی است که بزرگ سال و کودک شبیه به هم نیستند و بزرگ سالان مجرب تر، باتجربه تر و داناتر هستند؛ بنابراین منظور از برابری کودک و بزرگ سال ارزش های انسانی و هم شانی است.

فرزند پروری؛ محیط تربیت

روش های جدید فرزند پروری

پرسش: دو فرزند دارم که خیلی عصبی ام می کنند و در مقابل رفتار ناشایستشان نمی توانم خودم را کنترل کنم. لطفاً من را راهنمایی کنید که چگونه با فرزندانم رفتار مسالمت آمیزی داشته باشم؟

کودکان امروز تشویق را حق خود دانسته و والدینی که متکی به تشویق هستند خوب می دانند فرزندشان زمانی کارش را انجام می دهد که تشویق شود. از طرف دیگر امروز دیگر تنبیه مؤثر نیست. کودک امروز یاد گرفته که اگر شما مرا تنبیه کنید من هم حق دارم شما را تنبیه کنم.

روش های جدید فرزند پروری بر مبنای اصل برابری و احترام متقابل استوار است. برابری با شباهت هم معنا نیست زیرا طبیعی است که بزرگ سال و کودک شبیه به هم نیستند و بزرگ سالان مجرب تر، باتجربه تر و داناتر هستند؛ بنابراین منظور از برابری کودک و بزرگ سال ارزش های انسانی و هم شانی است

در یک جامعه فرهیخته هر کس موظف به احترام متقابل گذاشتن و عمل کردن طبق محدودیت های تعریف شده در جامعه است. لذا انضباط مثبت بهترین سبک تربیتی است. منظور از انضباط مثبت تلاش در جهت اتخاذ یک ارتباط و تعامل خوب است.

به حرف ها و نظرات فرزندتان گوش دهید اما از قرار دادن حدومرز و شرط و شروط مشخص نهراسید.

پیشنهاد می شود به شکل زیر عمل کنید:

- همیشه بیننده رفتارهای خوب فرزندتان باشید و او را مورد تشویق و قدردانی قرار دهید. 
- از خطاها و غرغرهای کوچک و قابل اغماض گذشت کرده و آنها را نادیده بگیرید.
- مشاجره را برای وضعیتی که هیچ گزینه و انتخابی برای برخورد با فرزندتان نیست و شما باید به او نه بگویید نگهدارید مثلاً مواقعی که سلامتی او در خطر است.
- بیش ازحد متوقع نباشید. اینکه بچه ها با انجام مکرر یک سری کارها حتی پس از مخالفت شما برای انجام آن، عکس العمل شما را بسنجند کاملاً طبیعی است زیرا این راهی است که آنها متوجه می شوند چه چیزی از جانب شما پذیرفتنی و چه چیزی غیرقابل پذیرش و اغماض است.
- خودتان را جای فرزندتان بگذارید. به عقب برگردید و ببینید زمانی که کودک بودید چه طرز تفکری داشتید و چگونه دنیای بزرگ سالان برایتان غیر جذاب بود. کمک کردن روزانه و عادی به کودکان به آنها احساس اطمینان و امنیت خاطر می دهد و اگر آنها انتظار داشته باشند کارها طبق یک روال زمانی و یا یک روش اتفاق بیفتد احتمال تعارض و ستیز بین شما کمتر خواهد شد؛ مثلاً به طورمعمول بدانند که بعد از شام وقت مسواک زدن و خوابیدن است.

- محدودیت های معقول وضع کنید. اگر کودکان اجازه داشته باشند هر کاری می خواهند انجام دهند، به ندرت احساس امنیت خواهند کرد. درواقع گاهی رفتار بد آنها تنها برای شناخت حدومرزهاست نه به علت علاقه مندی به ستیزه جویی با والدین. 
- قوانین خانوادگی را به کمترین حد ممکن برسانید؛ در غیر این صورت فرزند شما در بین قوانین متعدد گرفتار خواهد شد و حتی بسیاری از آنها را نمی تواند به ذهن بسپارد.
- واقع گرا باشید. بسیاری از رفتارهایی که والدین آنها را سرکشی و نافرمانی و یا غرغر کردن می دانند تنها یک بخش طبیعی از روند رشد کودک است. کودکان که کمی بزرگ تر می شوند سعی می کنند استقلال خود را احراز کنند لذا اگر با سایر والدین صحبت کنید به احتمال زیاد خواهید دید آنها نیز مشکلات و موارد مشابهی داشته یا دارند. 

این توصیه ها را فراموش نکنید:

- در برخورد با فرزندان خود انعطاف پذیر باشید و ضمن اعطای آزادی به فرزندان خود، برای آنها مقررات روشنی تعیین کنید. 
- برای مقررات وضع شده دلیل ارائه دهید و در مورد خواسته هایتان برای فرزندانتان استدلال بیاورید.
- به نیازها و عقاید فرزندان خود حساس بوده و توجه کنید.
- فرزندان را به رعایت مقررات خانوادگی تشویق نمایید. 
- در یک چارچوب محدود و مشخص به فرزندان کوچک آزادی دهید تا آنها متوجه شوند که انتخابشان محترم است.
- تأثیرات سودمند شیوه های فرزند پروری ای که رفتارهای سختگیرانه را با پاسخ گویی، درهم می آمیزد احتمالاً بواسطه مکانیزم های مختلفی صورت می گیرد. برجسته ترین این عوامل آن است که چنین روش فرزند پروری باعث افزایش قابلیت ها و توانایی ها شده و چنین کودکانی با توانمندی، کمتر در معرض خطر انجام رفتارهای مشکل ساز قرار خواهند داشت.

روش های جدید فرزند پروری

منبع : پرسش و پاسخ های عمومی مشاوره شیوه های تربیتی مرکز مشاوره تبیان/ روش های جدید فرزند پروری

Share